Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Upychacze w metrze
#1 PostWysłany: 07 Sty 2017 14:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Widziałam kilka filmów na internecie i dzisiaj art na jednym z polskich portali o upychaczach w metrze tokijskim.
Bylam w Tokyo, jeździłam metrem w godzinach szczytu, widziałam tłumy i pracownikow metra na kazdej stacji i peronie ale nigdy żadnych ludzi ktorzy by upychali podroznych i domykali drzwi do wagonikow metra.
A Wy? Widzieliście to zjawisko?

🚨TANIO🚨 City break (z weekendem) w Kutaisi za 420 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel 😎 🚨TANIO🚨 City break (z weekendem) w Kutaisi za 420 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel 😎
Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN Egipt w świetnej cenie 🌴🏖️ Tydzień all inclusive w 4* hotelu za 1947 PLN
 Temat postu: Re: Upychacze w metrze
#2 PostWysłany: 07 Sty 2017 15:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja też nigdy nie widziałem "upychaczy" w akcji. Wydaje mi się, że współcześnie sieć transportowa w Tokio i częstotliwość kursowania pociągów na tyle się poprawiły, że składy nie kursują naładowane do tego stopnia, żeby wymagały interwencji upychacza. Ponadto żadne opóźnienia w kursowaniu komunikacji nie są akceptowane, dlatego pasażerom, którzy się nie zmieścili, nakazuje się raczej czekać na następny pociąg, niż opóźnia się odjazd dopychając wszystkich chętnych. Choć niewykluczone, że obsłudze stacjonującej na peronach w dalszym ciągu zdarza się niekiedy pomagać docisnąć się pasażerom, jeżeli uznają, że nie opóźni to odjazdu.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Sty 2017 15:46 

złoty
Również nie spotkałem się z tym zjawiskiem, aczkolwiek starałem się unikać metra w godzinach szczytu.
Co do punktualności, to niestety delikatne obsuwy w metrze tokijskim się zdarzały. Kolej idealnie punktualna.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Sty 2017 15:48 

niebieski
Jak w Tokio to nie wiem (nie byłam), za to w Pekinie widywałam porządkowych, ale raczej wpuszczających do wagonów lub nie w zależności od tego jak tłoczno już było w środku. Na siłę nie upychali, po prostu już nie wpuszczali.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Sty 2017 16:18 

Loty: 202
Kilometry: 281 717
Jak poprzednicy też ich nie widziałem. Trochę się uśmiecham, jak słyszę zdania typu "...a w Japonii to w metrze są tacy specjalnie upychacze". Też jeździłem metrem po Tokio w godzinach szczytu i IMO "upychacze" bardziej przydaliby się np. w warszawskim ZTMie :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Sty 2017 16:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Czyli to już było dawno i nieprawda ;)

#7 PostWysłany: 07 Sty 2017 17:21 
Awatar użytkownika

Loty: 719
Kilometry: 996 247
platynowy
Japończycy sami z siebie równomiernie wypełniają przestrzeń w pociągach. I robią to tak, żeby się nie dotykać. Ja akurat obserwuję zachowania w metrze w różnych krajach.Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 07 Sty 2017 18:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Japonka76 napisał(a):
Widziałam kilka filmów na internecie i dzisiaj art na jednym z polskich portali o upychaczach w metrze tokijskim.
[...]
A Wy? Widzieliście to zjawisko?

Rownież widziałem na filmikach i nie widziałem na żywo. Przy czym... nie wiem czy to ważne, ale nie byłem w Tokio (nie było to jednak częścią pytania ;-p
WaldekK lubi ten post.

#9 PostWysłany: 07 Sty 2017 19:05 
Awatar użytkownika

Loty: 163
Kilometry: 196 420
niebieski
Funkcja tzw. upychaczy, to po japońsku "oshiya". Sporo filmów w necie to te z poprzedniej dekady, ale jednak nowe cały czas się pojawiają, więc widocznie zjawisko wciąż występuje. Tutaj z kwietnia:

#10 PostWysłany: 07 Sty 2017 19:15 
Awatar użytkownika

srebrny
tylko ze to nie upychacz a dyżurny
ich zadaniem jest pilnować tam porządku i ostrzegać o nadjeżdżającym pociągu
jak metro jest zatłoczone to często widziałem ze niektórzy "wsiadali" tyłem

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość