Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Lis 2024 21:16 

Miałam wykupiony lot non priority z bagażem podręcznym. Przy kontroli bezpieczeństwa okazało się że moja walizka jest za duża i muszę dokupić dodatkowy bagaz. Jedyna możliwa płatnością była karta kredytowa. Wręczyłam swoją kartę obsłudze lotniska, po czym zostałam poinformowana że mimo 2 prób karta nie moze zostać obciążają, w związku z tym nie mogę dokupić dodatkowego bagażu. Po 2 godzinach w aplikacji bankowej okazało się że pierwsza płatność faktycznie została odrzucona, za to druga przebiegła pomyślnie i bagaż został opłacony. Na lotnisku dostałam 2 kwitki z informacją o odrzuconej płatności. Po kontakcie z bankiem okazało się że druga płatność że strony systemu banku przebiegła pomyślnie i usługodawca musi wysłać transakcję do rozliczenia aby przebiegła pomyślnie. Czy w związku z pobraniem opłaty za bagaż którego nie uzyskałam i uniemozliwieniem przez to przejścia kontroli bezpieczeństwa i wejścia na pokład mam możliwość ubiegania się o odszkodowanie?
 Profil Relacje PM off  

Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍 Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍
Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
#2 PostWysłany: 19 Lis 2024 21:25 

srebrny
Możliwość- tak. Szanse na cokolwiek - żadne.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Lis 2024 21:26 

Być może ze strony banku albo jakiegoś operatora płatności ale to nie to forum.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Lis 2024 21:32 

złoty
porecz napisał(a):
Miałam wykupiony lot non priority z bagażem podręcznym. Przy kontroli bezpieczeństwa okazało się że moja walizka jest za duża i muszę dokupić dodatkowy bagaz. Jedyna możliwa płatnością była karta kredytowa. Wręczyłam swoją kartę obsłudze lotniska, po czym zostałam poinformowana że mimo 2 prób karta nie moze zostać obciążają, w związku z tym nie mogę dokupić dodatkowego bagażu. Po 2 godzinach w aplikacji bankowej okazało się że pierwsza płatność faktycznie została odrzucona, za to druga przebiegła pomyślnie i bagaż został opłacony. Na lotnisku dostałam 2 kwitki z informacją o odrzuconej płatności. Po kontakcie z bankiem okazało się że druga płatność że strony systemu banku przebiegła pomyślnie i usługodawca musi wysłać transakcję do rozliczenia aby przebiegła pomyślnie. Czy w związku z pobraniem opłaty za bagaż którego nie uzyskałam i uniemozliwieniem przez to przejścia kontroli bezpieczeństwa i wejścia na pokład mam możliwość ubiegania się o odszkodowanie?

Po zaksięgowaniu płatności wzorcowy przykład dla którego można wystąpić do banku wystawcy karty o chargeback.
Tylko to możesz osiągnąć.
 Profil Relacje PM off
porecz lubi ten post.

#5 PostWysłany: 19 Lis 2024 22:03 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
A gotówki nie przyjmowali?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Lis 2024 10:59 
Awatar użytkownika

Loty: 425
Kilometry: 667 983
srebrny
@FUX nie jestem obeznany w temacie, ale widziałem parokrotnie, że za nadbagaż na bramce nie można zapłacić gotówką.
Co więcej - na lotnisku na Fuerteventurze widziałem sytuację, że kobieta musiała dopłacić 50 eur za bagaż i choć miała zarówno gotówkę jak i apple/google pay to jedyną akceptowalną formą była fizyczna karta wtykana do terminala. Na szczęście ktoś wziął od niej tą gotówkę i zapłacił swoją kartą.
porecz lubi ten post.

#7 PostWysłany: 20 Lis 2024 11:14 

Karta kredytowa była jedyna akceptowalna metoda płatności, debetowej nie chcieli przyjąć
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#8 PostWysłany: 20 Lis 2024 19:48 

srebrny
Jeśli sytuacja miała miejsce w Polsce to formalnie przedsiębiorca nie może odmówić przyjęcia płatności gotówką, od tej zasady są wyjątki (imprezy masowe, automaty, sprzedaż online) ale nie sądzę aby bramkę na lotnisku można było pod to podciągnąć.
porecz lubi ten post.

#9 PostWysłany: 20 Lis 2024 20:14 

srebrny
Pominąłeś bardzo istotną kwestię w tej regulacji prawnej:

Cytuj:
Art. 59ea. 1. Akceptant nie może uzależniać zawarcia z konsumentem umowy o świadczenie usługi lub umowy sprzedaży towaru od dokonania zapłaty w formie bezgotówkowej ani odmówić przyjęcia zapłaty od konsumenta znakami pieniężnymi emitowanymi przez NBP.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 0030Lj.pdf
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 20 Lis 2024 21:02 

Obsługa lotniska przyjmowała wyłącznie płatność kartą kredytową. Lotnisko było w Niemczech, pobrali z konta złotówki i przewalutowali na euro. Może stąd u nich to opóźnienie z zaksięgowaniem pieniędzy
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości