Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 16 Wrz 2025 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
Poprzednim razem, kiedy byłem w tym hotelu (doubletree Pudong)
wyższa wieża była w remoncie. Tym razem już się naprawiła.

Miałem możliwość wyboru już upgradowanego pokoju online. Nie było 2137, więc zdecydowałem się na najwyższy 3903 (zapamiętajcie), bo ma bardzo ładną fototapetę w łazience

Image

W pokojach (to suita) jest też dobrze

Image

Image

To w ogóle bardzo ciekawy budynek - muszę sprawdzić czy ostatnie piętro jest czynne

Image

Oprócz głupiego nietrafienia na właściwą stację kolejową, dostałem dziś dobra wiadomość transportową. Trip.com udało się zaktualizować nr mojego paszportu w rezerwacji air china, co oznacza, że nie będę musiał wcześniej przychodzić na mój lot za kilka dni.

Jeszcze uwaga praktyczna dotycząca map online. O ile Google maps są bardzo umiarkowanie przydatne to apple maps działają wyśmienicie, łącznie z pokazywaniem tras dojazdu komunikacją publiczną

Na koniec jeszcze wieczorne zdjęcie z okna. Myślałem, że będzie bardziej walić światłem, a jednak nie ma dramatu

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺 Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺
Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎 Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎
#22 PostWysłany: 17 Wrz 2025 05:02 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak się jakoś złożyło, że dopiero dziś pierwszy raz byłem w hali odlotów na PVG i ... jestem zachwycony. Tyle rur!

Image

Wczoraj zapomniałem wrzucić jeszcze jednego zdjęcia pokazującego co w Szanghaju robią jeśli rowery nie mieszczą się w wyznaczonym miejscu.

W PL z podobnymi problemami można spotkać się na bulwarach w Warszawie, ale nie widziałem rowerów układanych w górę

Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 17 Wrz 2025 05:32 
Awatar użytkownika

platynowy
Rowery w Chinach....commoditized good
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 17 Wrz 2025 16:18 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
5A to już najwyższy poziom zabytkowości/ważności. Co ciekawe te literki nie są dane raz na zawsze i może partia uznać, że coś stało się mniej ważne
pabien lubi ten post.

#25 PostWysłany: 17 Wrz 2025 16:30 
Awatar użytkownika

platynowy
Dziś doleciałem do pierwszego z celów mojej podróży, wcześniejsze przystanki były jedynie drogą.

Dolatuwanie byłoby całkiem przyjemne bo trzema siekierami China Airlines, przy wypełnieniu mniej niż 50%. To był mój najkrótszy lot grubaskem. Ale zdążono zaserwować całkiem poprawne jedzenie i to podając metalowe sztućce.

Byłby, bo lot opóźnił się ponad godzinę.

Mogę zdecydowanie polecić przyjeżdżanie na Tajwan z wcześniejszym pobytem w Chinach. To niezwykle ciekawe doznanie.

Kiedy byłem pierwszy raz w dalekiej Azji do Chin wjechałem z Hong Kongu. To był tak wielki szok, że po chwili uciekłem, na Filipiny - niepotrzebnie, bo jednak się przyzwyczaiłem.

Teraz Chiny są w mojej opinii jeszcze bardziej nieludzkie.

Podróż w drugą stronę to powrót do takiego trochę innego, ale naszego świata

Na razie Chiny i Tajwan różnią się dla mnie skrajnie. Choć mieszkają tu ci sami Chińczycy.

Tu ludzie się uśmiechają, zachowują swobodnie na ulicy, ubierają się inaczej. Widać dużo starych ludzi. Można się z nimi porozumieć - to ważne

Również przestrzeń jest inna. Mniej wertykalna, i dużo bardziej zużyta i używana.

Jest ciasno i głośno (ale nie przeraźliwie i choć dominują pojazdy spalinowe nie ma smrodu z innych miast Azjo).

Nie widać wszechobecnych kamer (pewnie i tak są, tylko nie wystawione w celu przekazania informacji: widzimy cię), nie widac daleko posuniętych środków bezpieczeństwa - kontroli skanerów. Poza tym nie widać policji.

Ale, wiadomo, że Tajwan znajduje się w stanie nieustannego zagrożenia inwazja ze strony Chin ludowych - są oznaczenia, gdzie znajdują się schrony.

Próbowałem lucky draw po przylocie, noc nie wygrałem.

Ilustracje są dziś słabe, bo chodziłem po ciemku i nie dużo, zwiedzanie będzie w kolejne dni.

Namzdkecoac zużyte uliczki, fajna klatkowska, intensywna zieleń wyspy (to miło, że pociąg z lotniska jedzie głównie nad ziemią) oraz znak braku wiary w umiejętności przybysza - w ludowych takie rzeczy tylko w drogich hotelach, tu w taniej knajpce, ale jedzenie było zdecydowanie więcej niż poprawne (jak widać), a ten żółty arbuz był najlepszy jakiego w życiu jadłem

Image

Image

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 17 Wrz 2025 17:48 
Awatar użytkownika

platynowy
jaco027 napisał(a):
Rowery w Chinach....commoditized good

To ciekawy temat, bo to właśnie na rowerach Chińczycy wchodzili w nowoczesność. potem przyszły motorowery, auta, później się to zelektryfikowano, a rowery są głównie w formie "nowoczesnej" czyli sharingowej
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#27 PostWysłany: 18 Wrz 2025 09:22 
Awatar użytkownika

platynowy
Pisałem, że Chiny ludowe są niefotogeniczne, z Tajwanem to zupełnie inna historia. Oni tu potrafią w żywe miasto, a i przyroda potrafi ładnie w nie wpełzać.

Ale jednak są barbarzyńcami. Dziś pojechałem obejrzeć piękne futurystyczne domki, a zastałem zgliszcza. Szkoda. Zdjęcia będą później.

A przy okazji napiszę o jednej rzeczy, o której wczoraj zapomniałem. W ludowych aplikacja Pekao odmówiła współpracy - nie dało się do niej zalogować. Muszą mieć jakąś blokadę, bo na Tajwanie wszystko OK. Dotyczy to tylko aplikacji, bo karta działała
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 18 Wrz 2025 14:07 
Awatar użytkownika

platynowy
A chodzi o osiedle domków będących kopiami Futuro houses i Venturo houses oryginalnie zaprojektowanymi przez Matti Suuronena

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Domy są w stanie jak widać, choć kilka Venturów jest zamieszkałych, jeden Futuro na sprzedaż,

Miałem też okazję wykąpać się w oceanie (który tu akurat nazywa się morzem), to zawsze przyjemność, zwłaszcza że jakieś tam fale były.

W Tajpei też jest co oglądać. Nawet ten Taipei 101 jest całkiem w porządku, zwłaszcza z daleka, gdy nie widać tych dekoracyjnych elementów (wiem one mają uzasadnienie, ale moim zdaniem lepiej byłoby je pominąć.

Bardzo ciekawy jest budynek liceum, a już całkiem wspaniałe Centrum Kongresowe (pod T101).

Poszczególne budynki też bywają niczego sobie, zwłaszcza.

ImageImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 19 Wrz 2025 15:34 
Awatar użytkownika

platynowy
Pisałem o problemach z odzyskaniem kasy za wymieniony bilet na pociąg. Rozpocząłem procedurę cashbacku, bo mi Chińczycy odpowiadali, że się nie da.

Okazało się że to był chyba głównie problem komunikacyjny, ponieważ dziś 80% zapłaconej kwoty wpłynęło na mój rachunek.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#30 PostWysłany: 19 Wrz 2025 16:23 
Awatar użytkownika

platynowy
Dziś był dzień czilautu, trochę przypadkiem, bo okazało się, że miałem hotel zarezerwowany w Taoyuan nie w Tajpei i na dodatek nie chcieli mnie zameldować wcześniej niż o 15. Na dworze było gorąco (niby 34 ale odczuwalne 10 więcej), trochę się przeszedłem, wstąpiłem na taniego krafta do Family Mart, wróciłem do hotelu i ... zasnąłem

Obudziłem się akurat tak, żeby pójść na pobliski nocny market - do odwrotność naszych nocnych marketów - znaczy jest tłoczono, ale i tanio

Moja produkcja zdjęciowa była ograniczona. Jeśli chodzi o architekturę to mam dwie rzeczy, małą i dużą

Image

Image

Domek ładny a blok crazy

Trzy rzeczy uliczne

Image

Image

Image

To od latania jest sklepem z kaskami motocyklowymi, ładne ale nie rozumiem

Owocowe coś - fajowe, a bocian jest na moście, w rzece poniżej widać sporo długonogich ptaków

Image

Jakby co to w Family Market można nie tylko wypić piwo, ale również uciąć sobie drzemkę

Image

Kierowcy BMW - wszędzie tacy sami (jakby co to nie są kierunkowskazy, tylko światła awaryjne)
naImage

A różowe karabinki dla najmłodszych to kiedyś byłaby perwersja, teraz świat się mocno zmienił, więc może to jest uzasadnione ćwiczenie przyszlych niezbędnych umiejętności
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość