Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Sty 2012 19:47 

Witam :),

póki co raczkuję, zarówno na forum, jak i w lowcostowym lataniu, dlatego moje pytanie może Wam, starym wyjadaczom, wydać się dziwne. Aczkolwiek od pewnego czasu nurtuje mnie jedna kwestia. Chciałabym wybrać się w sierpniu na kilku/kilkunastodniowy pobyt na Krecie lub Malcie. Zgodnie z wszelkimi forumowymi radami postanowiłam czekać na pojawienie się tańszych biletów. I teraz pytanie: czy spotkaliście się z sytuacją, że wszystkie bilety na lot w terminie który wam pasował zostały wyprzedane? A może linie lotnicze zostawiają sobie po kilka biletów na kazdy lot "w zapasie" i wrzucają je do systemu w ostatniej chwili? I czy istnieje może jakiś sposób żeby sprawdzić ile miejsc pozostało jeszcze w samolocie?
 Profil Relacje PM off  

Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️ Słońce, plaża i all inclusive 🌴☀️ Tydzień w 4* hotelu w Turcji od 2299 PLN 🏖️
👩‍👩‍👧‍👧 Całą rodziną (2+2) na ferie do Algarve 🤯🌴 Tydzień w 4* aparthotelu za 879 PLN ❗✨ 👩‍👩‍👧‍👧 Całą rodziną (2+2) na ferie do Algarve 🤯🌴 Tydzień w 4* aparthotelu za 879 PLN ❗✨
#2 PostWysłany: 04 Sty 2012 19:50 

W jakiej linii? Co Ci mówi że juz wszystkie są wyprzedane? Może jeszcze nie sa do systemu wrzucone na tak odległy termin?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Sty 2012 20:00 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Sprawdzić możesz zawsze bardzo łatwo wybierając maksymalną liczbę pasażerów i od razu widzisz ile miejsc system pozwala Ci sprzedać. Co do czekania na tanie loty w sierpniu, to nie licz, że będzie tanio. W wakacje reguła 1-2 msc zakupu przed lotem często się nie sprawdza. Lato swoimi regułami się rządzi. Czasem będzie lepiej poczekać, a czasem będzie taniej kupić bilet z dużym wyprzedzeniem.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Sty 2012 20:01 

Sytuacja czysto hipotetyczna, pewnie trochę panikuję, ale czy może mi sie zdarzyć sytuacja ze np. będę chciała kupić bilet na lot powiedzmy Ryanair, WRO-MLA, sierpień 2012 i przy zakupie biletu np. początkiem lipca okaze się że biletów na ten termin juz nie ma.
edit: Jasne, liczę się z tym, że w wakacje tanich biletów akurat może nie byc, taki okres :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Sty 2012 20:14 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
mala_laponia napisał(a):
Sytuacja czysto hipotetyczna, pewnie trochę panikuję, ale czy może mi sie zdarzyć sytuacja ze np. będę chciała kupić bilet na lot powiedzmy Ryanair, WRO-MLA, sierpień 2012 i przy zakupie biletu np. początkiem lipca okaze się że biletów na ten termin juz nie ma.
edit: Jasne, liczę się z tym, że w wakacje tanich biletów akurat może nie byc, taki okres :)

To raczej niemożliwe. Nigdy się z takim czymś nie spotkałam, zawsze bilety na wszystkie terminy były dostępne.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Sty 2012 20:17 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Tak jak mówi Astrid, szanse są naprawdę małe. Musi być wtedy jakaś szczególna okoliczność typu EURO 2012 i lot zaraz przed meczem i może się okazać, że na kilka tygodni/dni przed lotem już jest komplet. Także ostatnie miejsca w samolocie będą w niebotycznej cenie :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Sty 2012 20:30 

dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Sty 2012 22:43 

w ogole ktos spotkal sie z wyprzedaniem calego samolotu i niemoznoscia zakupu biletu, chocby 5-10 godzin przed odlotem? raz robilem odprawe on-line 7 godzin przed wylotem (ryanair), mialem nr 186, czyli de facto jedynie 3 miejsca pozostawaly wolne.

#9 PostWysłany: 05 Sty 2012 03:28 
Awatar użytkownika

niebieski
gwzd napisał(a):
w ogole ktos spotkal sie z wyprzedaniem calego samolotu i niemoznoscia zakupu biletu, chocby 5-10 godzin przed odlotem? raz robilem odprawe on-line 7 godzin przed wylotem (ryanair), mialem nr 186, czyli de facto jedynie 3 miejsca pozostawaly wolne.

tak, lecialem juz pelnym samolotem, widzialem tez brak biletów w systemie parenascie godzin przed odlotem (pierwsza mysl: wtf? odwolali lot?)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Sty 2012 11:23 

Loty: 424
Kilometry: 507 296
niebieski
Jest też coś takiego jak overbooking. Czyli przychodzisz na lotnisko z potwierdzoną rezerwacją i okazuje się, że nie dla Ciebie miejsca w samolocie.
Kiedyś w Kopenhadze ... dostałem hotel 5* w centrum miasta i voucher na kolejny lot, bo SAS miał overbooking.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 15 Sty 2012 11:34 

niebieski
Zgadza się Turecky, warto jednak dodać, że tanie linie nie stosują overbookingu ;) Co do wyprzedania całego lotu, kilka razy leciałem samolotem, który wyglądał na "upakowanego prawie do 100%, jedynie kilka miejsc wolnych.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Sty 2012 12:46 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
a ja się spotkałam z brakiem miejsc, w sobotę przed świętami bożonarodzeniowymi sprawdzałam loty na trasie CRL-OPO, cały tydzień do świąt nie było już żadnego wolnego miejsca w Ryanair, no ale to święta, więc trochę inny klimat... wszyscy gdzieś lecą ;)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Sty 2012 13:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
czerwiec 2011 Madryt - Faro Ryanair dobite ludzmi po ostatni fotel. Siedzielismy mniej wiecej w srodku. Z corka ganiałem do WC na okraglo raz na poczatek raz na koniec. Zero wolnych foteli.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Sty 2012 19:19 
Awatar użytkownika

niebieski
polecam przeglądać trase KRK - BGY. Juz od jakiegos czasu nie ma praktycznie promocji (<50PLN OW) a często pare godzin przed lotem nie pokazuje go juz w systemie (wyprzedane miejsca, co potwierdza się pozniej w samolocie ;))
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 15 Sty 2012 19:37 

Ja tez moge potwierdzic, że bilety nie były dostepne i rzeczywiscie samolot był wypelniony na oko w 100%.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Sty 2012 16:48 
Awatar użytkownika

niebieski
matt napisał(a):
Zgadza się Turecky, warto jednak dodać, że tanie linie nie stosują overbookingu ;) Co do wyprzedania całego lotu, kilka razy leciałem samolotem, który wyglądał na "upakowanego prawie do 100%, jedynie kilka miejsc wolnych.

Czy stosuja czy nie, ostatnio wracajac po swietach na lotnisku we Wroclawiu slyszalam jak obsluga lotu Wizzair (chyba do Eindhoven) wypytywala podroznych czy ktos czasem nie chcialby zostac we Wroc. Koniec koncow ostatnia osoba nie zostala wpuszczona do samolotu. Nie wiem co bylo przyczyna, blad syst i sprzedaz za duzej ilosci biletow, czy moze siedzenie sie im popsulo ;) , fakt faktem ze niezbyt zadowolony Holender pozostal we Wroclawiu.

#17 PostWysłany: 16 Sty 2012 17:13 

Ale jak, zarezerwował bilet i kiszka...? A odszkodowanie?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 16 Sty 2012 17:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Pacjonek napisał(a):
Ale jak, zarezerwował bilet i kiszka...? A odszkodowanie?

no jesli odmówili mu wejscia, to przysluguje mu 250€ ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Sty 2012 18:05 

niebieski
Hmm, jak widać w tanich liniach też się takie sytuacje mogą zdarzyć ;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 17 Sty 2012 17:37 

Za 250 Euro możesz polecieć z dowolnego miejsca w Europie do Polski a jeszcze ci zostanie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości