Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Sty 2020 07:07 

Lecę z Londynu [LHR] z przesiadką w Chicago [ORD] do Miami [MIA] na przesiadkę mam prawie 24h, Przylatuję na terminal nr 5 odlatuję z terminalu nr 1 i mam kilka pytań:
1. Bagaż rejestrowany będę musiał odebrać na tym lotnisku?
2. Korzystając z okazji że będę tam 24h chciałbym "wyskoczyć" gdzieś na miasto, z jakiego środka lokomocji najlepiej skorzystać?
3. Czy po przylocie odebraniu bagażu rejestrowanego (bo chyba to jest koniecznie) przejściu kontroli bagaż rejestrowany mogę od razu nadać choć wylot mam za 24h czy będę mógł nadać dopiero kilka godzin przed odlotem?
 Profil Relacje PM off  

Lato w Turcji z all inclusive 🌊☀️ 4* hotel Grand Viking za 2529 PLN Lato w Turcji z all inclusive 🌊☀️ 4* hotel Grand Viking za 2529 PLN
Przygoda czeka! 🐪🛕 Kair, Sri Lanka i Malediwy w jednej podróży za 2879 PLN 🍹⛵ Przygoda czeka! 🐪🛕 Kair, Sri Lanka i Malediwy w jednej podróży za 2879 PLN 🍹⛵
#2 PostWysłany: 07 Sty 2020 10:56 
Awatar użytkownika

Loty: 390
Kilometry: 538 796
srebrny
1. Tak
2. Metro, niebieska linia
3. Dopiero kilka h przed odlotem

#3 PostWysłany: 07 Sty 2020 14:48 

A na metro można kupić jakiś bilet na całą dobę i jeździć do woli? Ile to kosztuje jeśli można i czy mogę kupić online jeszcze w Polsce czy bez problemu kupię też na stacji na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Sty 2020 14:49 
Awatar użytkownika

Loty: 390
Kilometry: 538 796
srebrny
https://www.transitchicago.com/fares/

#5 PostWysłany: 07 Sty 2020 15:51 

Możesz potwierdzić czy dobrze przeczytałem że na każdej stacji kolejowej (metra) mogę kupić CTA 1-Day Ventra Ticket za 10$ i na tym bilecie mogę jeździć 24h od momentu pierwszego użycia?
Nie wiem też czy dobrze zrozumiałem że mogę na tym jeździć koleją i autobusami tj. CTA rail i CTA bus.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Cze 2023 14:21 
Awatar użytkownika

platynowy
takie szybkie pytanie - czy na lotnisku ORD da się spędzić w jakiś cywilizowany sposób czas pomiędzy północą, a ok. 5:00 rano?
W TK pojawiły się bilety-nagrody na loty UA na interesującej mnie trasie domestic w USA z przesiadką w ORD, właśnie w tym nocnym czasie. Na szybko sprawdziłem, że żaden z saloników United Club nie działa tam w nocy, a że będę z córką to nie chciałbym jej naciągać na kimanie gdzieś na hali.
Póki co mam tą trasę ogarniętą jako dwie osobne rezerwacje za mile TK i za Aviosy oraz z czasem na szybkie zwiedzanie Chicago. Fajnie byłoby to mieć na jednej rezerwacji (wtedy aviosy by się zwolniły), ale nie za wszelką cenę :D
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Cze 2023 10:28 

Loty: 155
Kilometry: 478 688
Cześć
kupiłem wczoraj na stronie Lufthansy bilety do Miami z Krakowa na listopad i po euforii że za 3100 pln mam bilet z dużym bagażem żona zaczęla sie niepokoić powrotem a konkretnie czasem na transfer w Chicago -35 minut , dokładnie wylatujemy :
19:35 h Miami Miami Intl (MIA)
22:00 h Chicago OHare Intl Apt (ORD) UA2602
Terminal 1
a po 35 minutach
22:35 h Chicago OHare Intl Apt (ORD) LH 433
Terminal 1
14:20 h +1 Frankfurt Frankfurt (FRA)
Terminal 1
myślicie że dadzą rade przełożyć walizki i nas przepuszczą do 2 samolotu
klasa economy wiec zwrotów nie ma
b prosze o pomysły jak to sprawnie ogarnąc
pozdrawiam
perski
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Cze 2023 10:34 

złoty
Nie martw się... LH, lub UA ogarną sprawę w razie problemu.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Cze 2023 11:24 

HON fly4free
Jeśli nie będzie opóźnienia pierwszego lotu spokojnie zdążysz. Nie przechodzi się już żadnych kontroli w ramach transferu w tę stronę.
LH 433 też zwykle odlatuje z poślizgiem średnio 30 minut pewnie dlatego, że zbiera właśnie takich transferowych paxów.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Cze 2023 14:01 

Loty: 155
Kilometry: 478 688
wielkie dzięki za pomyślne wieści ,żona uspokojona ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Paź 2025 03:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Kilka przesiadek w tym roku; w jedną i drugą stronę. Przylatując do Stanów - od 20 minut do 2 godzin stania na kontroli granicznej; odbiór bagaży szybki jak i nadanie. Wylatując - czasami udawało się nawet w godzinę wysiąść, odebrać bagaż, zmienić terminal, udać na check in, nadać bagaż i stawić pod bramką. Generalnie na wylocie sprawnie to działa, nawet jak jest większa kolejka do kontroli.

#12 PostWysłany: 26 Sty 2026 21:51 

Będę miał 8h przesiadkę w ORD. Czy zdążę wyskoczyć do miasta? W teorii powinienem dać radę, ale może ktoś wykonywał taką lub podobną operację i doradzi.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Sty 2026 22:35 
Awatar użytkownika

Loty: 58
Kilometry: 80 607
srebrny
@Hexel tak jak piszesz w teorii.
8 godzin to wcale nie jest dużo tym bardziej, że przed lotem w dalsza drogę powinieneś być co najmniej 2 godziny (zostaje Ci 6 godzin)
Lotnisko Chicago O'Hare ORD to jedno z największych lotnisk w USA zarówno pod kątem powierzchni ale i też ruchu lotniczego.
Zakładam, że nie byłeś jeszcze na tym lotnisku i nie znasz topografi lotniska na pamięć. Chicago O'Hare ma kilka terminali i ok. 200 gate-ów.

Jeżeli wylądujesz na terminalu 5 gdzie ląduje LOT to musisz wsiąść do lotniskowego pociągu ATS i dojechać do stacji metra Blue Line pomiedzily 1-3 terminalem. Metro do centrum jedzie ok 60 minut ( 60 min w jedna stronę powrót drugie 60 min i z 6 godzin zostaje 4 godziny) Ja bym jeszcze przyjął bezpiecznie co najmniej 1-2 godzinę na ponowną kontrolę bezpieczeństwa i wejście ponowne na lotnisko i oczekiwanie pod bramką. Dużo zależy od pory dnia i natężenia ruchu na lotnisku. Jak przylot jest w godzinach szczytu ok15-18 to może być tłoczenie.
Zostaje 1-2 godziny na zwiedzanie Downtown.
W Stanach wszystkie odległości pomiędzy jakimiś atrakcjami zazwyczaj są duże i to trzeba uwzględnić.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
Hexel lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 26 Sty 2026 22:47 

Loty: 184
Kilometry: 410 619
srebrny
Miej na uwadze że Chicago jest teraz pod grubym śniegiem
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#15 PostWysłany: 26 Sty 2026 22:56 

-- 26 Sty 2026 22:55 --

ted07 napisał(a):
@Hexel tak jak piszesz w teorii.
8 godzin to wcale nie jest dużo tym bardziej, że przed lotem w dalsza drogę powinieneś być co najmniej 2 godziny (zostaje Ci 6 godzin)
Lotnisko Chicago O'Hare ORD to jedno z największych lotnisk w USA zarówno pod kątem powierzchni ale i też ruchu lotniczego.
Zakładam, że nie byłeś jeszcze na tym lotnisku i nie znasz topografi lotniska na pamięć. Chicago O'Hare ma kilka terminali i ok. 200 gate-ów.

Jeżeli wylądujesz na terminalu 5 gdzie ląduje LOT to musisz wsiąść do lotniskowego pociągu ATS i dojechać do stacji metra Blue Line pomiedzily 1-3 terminalem. Metro do centrum jedzie ok 60 minut ( 60 min w jedna stronę powrót drugie 60 min i z 6 godzin zostaje 4 godziny) Ja bym jeszcze przyjął bezpiecznie co najmniej 1-2 godzinę na ponowną kontrolę bezpieczeństwa i wejście ponowne na lotnisko i oczekiwanie pod bramką. Dużo zależy od pory dnia i natężenia ruchu na lotnisku. Jak przylot jest w godzinach szczytu ok15-18 to może być tłoczenie.
Zostaje 1-2 godziny na zwiedzanie Downtown.
W Stanach wszystkie odległości pomiędzy jakimiś atrakcjami zazwyczaj są duże i to trzeba uwzględnić.

Pozdrawiam

Przylecę o 13 Lufthansą, a wylatuje o 22 United. Myślę, że jest to do zrobienia, żeby pojechać nawet bliżej coś zjeść i wrócić :) Dzięki

-- 26 Sty 2026 22:56 --

szpaczny napisał(a):
Miej na uwadze że Chicago jest teraz pod grubym śniegiem

Lece dopiero w maju, ale chciałem zrobić wcześniejsze rozeznanie
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 27 Sty 2026 00:30 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 623
Kilometry: 1 368 902
Ja bym ryzykował i jechał. Spróbuj siedzieć jak najbliżej przodu by szybko wyskoczyć z samolotu. Jak chcesz tylko na jedzenie nie musisz jechać do samego Downtown. Wystarczy Ci Montrose i jakieś knajpki tam. Jak będziesz pierwszy raz i nie będzie opóźnienia to na spokojnie powinieneś wyrobić na Chicago pizze ( Monroe + selfie pod fasolką) i wrócić na lotnisko.
Hexel lubi ten post.
Hexel uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 08 Kwi 2026 13:49 

Update

Udało mi się bez problemu zrealizować plan i podczas tej przesiadki wyskoczyć do miasta, zjeść poszwendać się oraz zrobić zdjęcie z fasolką
 Profil Relacje PM off
hiszpan lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość