Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 248 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 12 Lut 2017 21:41 

Myslę nad przejazdem z lotniska do placu Carlo autobusem C68, ale później chciałabym dostac się na Garibaldi. Jakim numerem dojadę?
 Profil Relacje PM off  

Dżerba na all inclusive ❄️🏝️ 4* hotel przy plaży w Tunezji za 1737 PLN Dżerba na all inclusive ❄️🏝️ 4* hotel przy plaży w Tunezji za 1737 PLN
Relaks w tureckim Side 🏖️ 5* hotel z ultra all inclusive za 1490 PLN Relaks w tureckim Side 🏖️ 5* hotel z ultra all inclusive za 1490 PLN
#62 PostWysłany: 12 Lut 2017 22:05 

niebieski
Polecam spacerek "z buta" ;)
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 12 Lut 2017 22:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 576
Kilometry: 885 434
Można z buta ale jak ktoś z ciężkim bagażem to może preferować komunikację publiczną. google mówi, że autobus 202 powinien być w tej kwestii pomocny.

#64 PostWysłany: 13 Lut 2017 19:54 

Dzięki.Chociaż patrząc na google maps to z placu Carlo III nie ma autobusu 202 ??? Mam jeszcze pytanie- jaka jest nazwa ulicy za rondem, skąd odjezdza C68. Czy to jest Via Oreste Salomone? Jak często jeździ autobus?
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 13 Lut 2017 20:08 
Awatar użytkownika

Loty: 215
Kilometry: 398 654
niebieski
tu masz trasę i "rozkład" autobusu 202.
http://www.anm.it/images/stories/PDF/linee_urbane_16febbraio_2016/linea%20202.pdf

wg niego 202 w dni robocze jeździ co 19 min.
z tym, że z Piazza Carlo III do Garibaldiego masz niewiele ponad 1 km, to 15 min na piechotę.

a tu rozkład i trasa autobusu C68
http://www.anm.it/images/stories/PDF/linee_urbane/c68_orari_gen_17.pdf
Załącznik:
Napoli C68.jpg
Napoli C68.jpg [ 256.14 KiB | Obejrzany 3022 razy ]

pamiętaj, że alternatywnie masz też z okolic lotniska 182 i 183, które tez jadą przez Piazza Carlo III
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 17 Lut 2017 21:28 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
Od końca stycznia (zgodnie z informacją na starym przystanku przy ulicy) nastąpiła zmiana przystanku przy porcie, z którego odjeżdża Alibus - przystanek jest przeniesiony w pobliże budynku dworca morskiego, mniej więcej tu: https://www.google.pl/maps/place/Neapol ... 1244?hl=pl
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 03 Kwi 2017 21:12 

Pytanie: w Neapolu są dwa terminale, na który przylatuje Ryanair? Sam Ryanair nie wie. Mówi, że mam dzwonić na lotnisko....
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 04 Kwi 2017 21:15 

Loty: 53
Kilometry: 103 538
Jak dostać się z centrum, okolic dworca na lotnisko w sobotę lot o 6.30 ?
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 05 Kwi 2017 10:46 

Próbuj u taksówkarzy, nas zgarnął taksówkarz z przystanku Alibusa, za transport na lotnisko zapłaciliśmy 8 euro (4 euro od osoby) czyli tyle, co za autobus.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 13 Kwi 2017 10:15 

Lecę z zona i synkiem 9cio miesięcznym.będę miał wózek. Wiecie czy w Alibusie musze płacić za dziecko i wózek?. Za zone niestety tak?. Bo może warto od razu taxi.
I jak jest z tym.wózkiem i niemowlakiem w autobusach? Kolej dziecko do 4lat za darmo na.kolanach.potem jedziemy do Rzymu.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 26 Kwi 2017 07:38 

Loty: 62
Kilometry: 123 318
Byłam z rodziną na Wielkanoc we Włoszech. Kupiliśmy jeszcze na lotnisku w Tabacco bilet ważny na komunikację miejską w Neapolu i kolejkę Circumvesuvianę i udaliśmy się na króciutki spacer na przystanek C68. Po jakiś 5 min spędzonych przystanku podjechała do nas Taxi i dość natarczywy Pan przekonywał nas po angielsku, że z tego przystanku nie odjeżdża żaden autobus do centrum i lepiej jak pojedziemy z nim. Na szczęście mu nie uwierzyliśmy, bo rozkład C68 mówił co innego. Po jakimś czasie Pan sobie dał spokój, machnął rękę i odjechał, a po kolejnych 10 min czekania przyjechało C68 :D Także z taksówkarzami jest tak (choć pewnie w każdym kraju się tacy zdarzają), że nie do końca warto im ufać ;)
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 29 Kwi 2017 19:12 

Wróciliśmy z Neapolu. A wiec Alibus dziecko i wózek za darmo. Bilet 4E u kierowcy. Spieszyliśmy sie na pociąg do Rzymu a sie okazalo ze nie zmieściliśmy sie do pierwszego autobusu, o dziwo kolejny podjechał za 10 minut i zabral resztę a na przystanku plotkowano ze bedzie za 30min-1h wiec nie wiadomo komu wierzyc. Taxówki nie chielismy brac bo nie mieliśmy fotelika. W droge powrotna podeszliśmy na przystanek Alibusa kolo dworca centralnego ( niby pisali na stronie ze przyjeżdża i odejdza z tego samego miejsca) okazało sie na przystanku ( wisiała informacja) ze odjazd z innego miejsca - 300 metrów dalej. Pierwszy wyjazd z malym i wszystko na last minute wiec troche sie zrobilo cieplo. Podszedł jakis taksówkarz i zaczał tłumaczyć ze autobus odjeżdża z innego miejsca ale nie chcial powiedzieć z ktorego ( na przystanku byla mapka). Oferował transport z wozkiem i nasza 2 za 20E. Spieszylo sie nam wiec powiedziałem 15E, on 20 ze mniej nie itd. No ale finalnie pojechaliśmy za 15E, 2 doroslych i 1 niemowlak i wózek.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 23 Maj 2017 08:15 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Opcja taniego dojazdu do centrum - 700 metrów spaceru do ulicy viale C.U. Maddalena na przystanek Aeroporto Civile. Do ścisłego centrum (metro M2 Cavour, M1 Museo, M1 Dante) jeździ tam 182. Oprócz niego jadą stamtąd 183 i C68 do Piazza Carlo III. Bilety trzeba kupić w Tabacchi na lotnisku, bo w pobliżu przystanku za bardzo nie ma gdzie.
Najpopularniejsze bilety: jednorazowy za 1€, przesiadkowy zintegrowany TIC za 1,5€, dobowy ANM za 3,5€, dobowy zintegrowany TIC za 4,5€.
Rozkłady: http://www.anm.it/index.php?option=com_ ... Itemid=260

Załączniki:
neapol_dojście.png
neapol_dojście.png [ 59.71 KiB | Obejrzany 2270 razy ]
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#74 PostWysłany: 23 Maj 2017 12:22 

platynowy
Można jeszcze dodać, że z tego przystanku w niedziele i święta kursuje autobus 580 którym dostaniemy się bezpośrednio do stadionu F.C. Napoli oraz dworca Napoli Campi Flegrei.
W pozostałe dni aby się tam dostać należy jechać autobusem 180, który zatrzymuje się jeden przystanek wcześniej koło stacji benzynowej za Hotelem Gold Millenium pokazanym na załączonej wcześniej mapce.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 28 Maj 2017 23:11 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Taksówką z lotniska do centrum.

Niby napisane z koszt 16 euro (Oczywiście pomazane) ale mega cięzko się dogadać o tą cenę.
Pierwsza cena, 26 euro.
Kłótnia po włosku, taksiarz ze 20 euro.
Kolejna kłótnia, ze tam jest napisane 16 euro.
Ależ tak signore, to cena przejazdu, ale jest dopłata 20 euro za obsługę ze wyjeżdżamy z lotniska.

Jak widziałem ze 20 euro mieliśmy jechać Fiat Multiplą, pokazałem gest włoski dodając: Ma che cazzo fa?

Honor był, i pojechaliśmy Alibusem. W życiu bym nie siadł do Multiply..
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.

#76 PostWysłany: 01 Cze 2017 21:11 

Hej mam pytanie: Ląduje w lipcu na lotnisku w Neapolu o godz 13.25, mam krótką przesiadkę i następny lot do warszawy o 17.00, jak myślicie jest sens jechać podczas tego postoju do centrum? Pytam w zakresie korków, czasu przejazdu, kontroli na lotnisku, czy jest możliwy chociażby godzinny spacer po centrum Neapolu? z góry dzieki za wszelkie porady :)
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 02 Cze 2017 00:03 

niebieski
Na godzinny spacer szansa jest (oczywiscie jesli nie masz rejestrowanego do nadania), ale korkow w Neapolu nie przewidzisz... Nie wiem czy gra jest warta swieczki. Po wyladowaniu odpal google maps, sprawdz jaki jest traffic i zadecydujesz sam.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 02 Cze 2017 00:21 

srebrny
mechiko napisał(a):
Można jeszcze dodać, że z tego przystanku w niedziele i święta kursuje autobus 580 którym dostaniemy się bezpośrednio do stadionu F.C. Napoli oraz dworca Napoli Campi Flegrei.
W pozostałe dni aby się tam dostać należy jechać autobusem 180, który zatrzymuje się jeden przystanek wcześniej koło stacji benzynowej za Hotelem Gold Millenium pokazanym na załączonej wcześniej mapce.

Ja z reguły dla zasady bojkotuję linie dla lemingów, z zawyżoną ceną i staram się korzystać z normalnej komunikacji, ale te tu akurat te € 3 za Alibusa to nie jest jakaś bardzo wygórowana cena, a do tego komunikacja w Neapolu jest chyba najgorsza, z jaką się kiedykolwiek spotkałem, więc na myśl o próbie szukania zwykłego autobusu przechodzą mnie ciarki. Najbardziej rozwaliły mnie tzw. rozkłady jazdy. Na przykład linii nocnych. "Kursuje od 23:10 do 3:15 co 57 minut". Po prostu kosmos.
 Profil Relacje PM off
krasnal lubi ten post.

#79 PostWysłany: 02 Cze 2017 08:05 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
obibok napisał(a):
a do tego komunikacja w Neapolu jest chyba najgorsza, z jaką się kiedykolwiek spotkałem

Zgodzę się z @‌obibok‌ w 100%. Wystarczy napisać, że na obszarze miasta za transport w mieście odpowiada 14 różnych przewoźników (źródło) i każdy emituje swoje własne bilety. Bogu dzięki są bilety zintegrowane, bo można by było zwariować.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 02 Cze 2017 08:14 

srebrny
Hm, ale to znaczy, że mimo integracji działa też konkurencyjny rynek (o ile można mówić o konkurencji w usługach, gdzie nie wybierasz przewoźnika lepszego, tylko tego, co jeździ najbliżej domu). Czyli tak jak w Wielkiej Brytanii albo... w Zakopanem. I w pewnym sensie w Niderlandach. Nie po mojemu.

Ale to nie o to chodzi - raczej o to, że rozkładów w zasadzie nie ma, a jak są, to są kpiną lub fikcją. Rok temu chciałem obczaić tramwaje, ale właśnie chyba przestały istnieć. Znaczy wisiało ogłoszenie o zawieszeniu linii 1 (ale 2 i 4 też nie kursowały), a na stronie wciąż były ich rozkłady, za to nie było rozkładów zastępczych autobusów 650 i 670. Teraz wiszą jedne i drugie. A poza tym w takim mieście częstotliwości rzędu 30-60 minut to rozpacz. A w praktyce i tak nic nie działa i jest jedna wielka wolna amerykanka. Przy nich Cypr czy Grecja to szwajcarska precyzja.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 248 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości