Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 19 Lut 2024 23:23 

HON fly4free
To jest jakiś dziwny problem. Kiedy piszę, że polecam wrzucenie mnie na listę osób domyślnie "zwiniętych", to jak mało kiedy piszę to z precyzyjnie taką intencją - "zrób to". I nie rozumiem, czemu co niektóre osoby nie potrafią czegoś tak banalnego zrobić. Ja nie mam z tym problemów, jak kogoś zidentyfikuję jako nie rokującego, to "banuję" i już. Od tego są takie narzędzia na forum. Szkoda, że nie jest to całkowita izolacja, ale lepsze to niż nic. P.S. możesz oczywiście lajkować albo i nie, nie kolekcjonuję takich forumowych zasług ;) W ten sposób mamy całkowity off topic, ale może niektórym warto przypomnieć o takich możliwościach.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#22 PostWysłany: 19 Lut 2024 23:28 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
na 1776 postów , z 200 pewnie znajdzie się sensownych ;-) Więc po co 'wrzucać do kosza' wszystkie Twoje wypociny, coś sensownego czasami poczytam - jak autorów z pudelek.pl ;)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 20 Lut 2024 19:21 

Loty: 68
Kilometry: 187 030
man4business napisał(a):
Ilha Grande jest jak najbardziej właściwym pomysłem na wycieczkę z Rio. Natomiast warto rozważyć ze dwa noclegi na wyspie, jeśli się chce załapać na dwie wycieczki. Auto całkowicie zbędne jeśli chodzi o dojazd, bo z Rio są bardzo dobre połączenia autobusowe. Jedyne co bym zrobił, to sprawdził prognozę pogody i widząc, że będzie dobrze, podjął decyzję. Nie trzeba kupować jakoś dużo wcześniej.
1) na stronie https://www.costaverdetransportes.com.br/ (albo na dworcu autobusowym w Rio) kupujesz bilety na trasę RIO DE JANEIRO - CONCEIÇÃO DE JACAREI, bilet kosztuje 69,49 BRL / osobę. Rozkładowy czas jazdy 2,5 h.
2) W Conceicao de Jacareí idziesz do przystani, skąd łódka motorowa w 25 minut dowozi na wyspę, do największej, głównej miejscowości Abraão, tutaj warto zainwestować (niestety) 140 BRL / os, ostatnie połączenie odpływa o 18:00 https://www.transladosconceicao.com.br/ ... -do-abraao
Są też wersje za 100 BRL z ledwo trzema dziennie połączeniami https://travessiailhagrande.com/ ale nie korzystałem. Nie trzeba kupować od razu biletu powrotnego, można na wyspie (można przez internet), cena będzie ta sama.
W taki sposób, dostawszy się na przykład pod wieczór na wyspę, można spokojnie zorientować się i zakupić jedną z wielu imprez wycieczkowych w którymś z biur. I zacząć kolejnego dnia, a potem jeszcze kolejnego. A po południu o 17:00 czy 17:30 popłynąć z powrotem do Conceicao + autobus do Rio.
Co do wycieczek, to trzeba według własnych preferencji, te dłuższe zwykle są z obiadem po drodze. Wszystkie zahaczają o różne urokliwe miejsca i plaże, niedostępne lub trudno dostępne w inny sposób niż łódką. Nie ma sensu siedzieć w Abraão bez wycieczek. Choć w sumie można zrobić też trekking szlakiem, są dłuższe i krótsze pętle możliwe, które docierają też do plaż w innych miejscach wyspy. Ilha Grande ma coś, czego nie ma w Rio - jest to całkowity chill, poczucie bezpieczeństwa, zero aut (jedyny motor ma policja, reszta - na wózkach, na rowerach...). Można naprawdę wypocząć. A wieczorem w jednej z wielu knajp przekąsić...

Super dziękuje, przypominam że jestem z dwójką dzieci 4 i 6 więc marudzenie pewne przy jakimkolwiek trekkingu:)

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 20 Lut 2024 21:58 

HON fly4free
Pamiętam, że pisałeś 4+6, dlatego bardziej polecałem gotowe wycieczki, które są bardzo fajne. A krótki szlak - pętlę - do akweduktu i ruin lazaretu, a potem trochę brzegiem do Praia Preta (tu huśtawka zawieszona na długiej linie na drzewie, dzieci na pewno docenią) i do miasta z powrotem, można na pewno zrobić, nawet jako uzupełnienie wcześniejszej wycieczki pierwszego dnia. Są też dłuższe wersje aż do wodospadu Cachoeira da Feiticeira i dalej stromo do plaży o tej samej nazwie. Plus jest taki, że z tej plaży jest duża szansa powrotu motorówką, 2 lata temu było to za 100 BRL (motorówką, czyli na czterech po 25 BRL). No i są jeszcze bardziej wymagające szlaki, bo Ilha Grande jest zaskakująco "górzysta", ale te dwa wydają mi się całkiem ok i do zrobienia. Tzn w połączeniu z jakąś wycieczką na początku, to raczej ten pierwszy krótszy, można nawet trochę po zmroku wracać. Ładne widoki.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości