Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Lip 2016 00:28 

Witam wszystkich. Mam kilka pytań, liczę na konkretne odpowiedzi podparte doświadczeniami. Na listopad kupiłem lot ze Stambułu do Bangkoku z przesiadką w Bahrajnie. Tutaj jest sprawa oczywista, jeżeli chodzi o bagaż, bo nadaję w Stambule i odbieram w Bangkoku, ale do Stambułu muszę dolecieć. Najprawdopodobniej z Warszawy do Stambułu będę leciał Ukraine Internationale Airlines (to samo lotnisko). Mam pytanie dotyczące bagażu. Czy istnieje taka możliwość, żebym nadał bagaż już w Warszawie bezpośrednio do Bangkoku, mimo, że to będą dwa osobne loty? Czy będę zmuszony w Stambule odebrać bagaż i nadać go ponownie w Stambule do Bangkoku? Drugie moje pytanie jest takie, czy jeżeli w grę będzie wchodziła druga opcja, czyli konieczność odbioru bagażu w Stambule i nadania go ponownie na kolejny lot, to czy będę musiał posiadać wizę do Turcji? Zaznaczam jeszcze raz, że to będzie na terenie tego samego lotniska. Proszę o rzetelne informacje ewentualnie czy ktoś np w warszawie na lotnisku udzieli mi takiej informacji telefonicznie. Z góry dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

Portugalski duet za 958 PLN 🇵🇹 Madera i Porto Santo w jednej podróży z Warszawy 🧳✈️ Portugalski duet za 958 PLN 🇵🇹 Madera i Porto Santo w jednej podróży z Warszawy 🧳✈️
Ciao Sycylio 🇮🇹🍷 Wakacyjna wycieczka z weekendem za 902 PLN ☀️(loty + apartament) 🍕✈️ Ciao Sycylio 🇮🇹🍷 Wakacyjna wycieczka z weekendem za 902 PLN ☀️(loty + apartament) 🍕✈️
#2 PostWysłany: 28 Lip 2016 00:35 

HON fly4free
Teoretycznie nadanie bagażu od razu do BKK jest możliwe, ale jeśli lecisz na dwóch różnych rezerwacjach i liniami nie współpracującymi w żaden sposób ze sobą (UIA, Gulf) to agent w Kijowie może nie mieć możliwości lub ochoty bawić się w to i nada tylko do IST - a to oznacza konieczność pozostawienia sobie odpowiedniego zapasu czasu na przesiadkę (kolejki do imigracji w IST bywają spore) + wiza. Nie ma możliwości odebrania bagażu i odprawy na kolejny lot bez posiadania wizy nawet jeśli fizycznie nie opuszcza się lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Lip 2016 00:41 

Ale bagaż nadawał będę w Warszawie, później tylko przesiadka w Kijowie, więc w Kijowie nie będę nic załatwiał. Natomiast czasu mi w razie czego spokojnie starczy, chodzi o wizę do Turcji, bez sensu płacić 20 dolarów tylko na 1 przesiadkę bo wracał będę do Londynu.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Lip 2016 01:02 

HON fly4free
Nie ma znaczenia gdzie, w Warszawie tak samo agent może nie nadać bagażu do BKK - zwyczajnie musisz założyć opcję 2 i tyle albo wybrać podróż tylko z podręcznym.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Lip 2016 01:07 

No w ostateczności nie będę miał wyjścia. Żeby była jeszcze możliwość zapytania kogoś na lotnisku i otrzymania wiarygodnej informacji, bo na lotmisku w Wawie to już będzie za późno, żeby załatwiać wizę online. Bo nie wiem czy da się na granicy w Turcji w razie czego kupić..
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Lip 2016 01:19 

niebieski
marek2011 napisał(a):
ale jeśli lecisz na dwóch różnych rezerwacjach i liniami nie współpracującymi w żaden sposób ze sobą (UIA, Gulf) to agent w Kijowie może nie mieć możliwości lub ochoty bawić się w to i nada tylko do IST

Swego czasu agent we WRO nie nadał mi bagażu na dwa odcinki krajówki LOTu, bo były na różnych biletach :(
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 28 Lip 2016 02:23 
Awatar użytkownika

niebieski
To tylko jego zła wola, nie brak takiej możliwości.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Lip 2016 06:23 

Loty: 139
Kilometry: 183 310
niebieski
Ja miałem podobną sytuację jak wyżej - lot Pegasusem z Antalyi do Stambułu i dalej do Lwowa na dwóch rezerwacjach - twierdzą, że nie widzą tamtej następnej i róbta co chceta :]

natomiast co do wizy - skoro lecisz przez Kijów to będziesz miał sporo czasu. Nie wiem czy na stronie są jakieś gwarancje dot. czasu otrzymania wizy, ale ja wyrabiałem 2 razy i przychodziła w kilka minut. Można też uzyskać wizę na granicy ale jest droższa. Myślę, że jeśli w Warszawie nie uda Ci się nadać bagażu (a niestety wierzę, że tak będzie) możesz sobie spokojnie zawnioskować o wizę i prawdopodobnie będziesz musiał ją pokazać na telefonie, chyba że ich system od razu się aktualizuje.
Oczywiście pomijam sytuacje takie jak teraz, kiedy system wizowy nie działa w ogóle :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 28 Lip 2016 07:48 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
E-Visa kosztuje 20$, VoA - 30$.
http://www.mfa.gov.tr/data/KONSOLOSLUK/ ... ari-en.pdf
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Lip 2016 07:59 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 551
Kilometry: 1 149 516
Eh odbiera mi mowę jak czasami Was czytam ;)
Ńie wiem ilu z Was tak szumnie sie tu wypowiadajacych widzialo kiedykolwiek system odprawy bagazowo-biletowej. Nie wiem czy wiecie, ze co 2 linia korzysta z innego systemu. To nie jest tak, ze wpisuje sobie Jan Kowalski i widze wszystkie Twoje rezerwacje nawet te za pol roku Ryanem odprawiając Cię na Wizzaira.
Bilet na jednej rezerwacji oprocz mozliwosci nadania bagazu do konca daje tez gwarancje przwoznikow, ze w razie opoznienia zostaniesz przezucony na inny rejs i Twoje przesiadki spelniaja minimalny czas na przesiadke ( kazde łotnisko ustala swoj czas).
Wiec po pierwsze agent, ńie ma mozliwosci polaczenia Ci na ckinie rezerwacji i nadania bagazu do konca, bo to nie jego zadanie.
Po drugie jak agent ma wyslac Ci bagaz do BKK jesli odprawiajac Cie na trase Waw-KBP-ISTnjego jedyna opcja wyboru destynacji koncowej bagazu to KBP lub IST ? Bo nie ma mozliwosci podejrzenia co sie dalej z Toba dzieje bo to inny system odprawy

#11 PostWysłany: 28 Lip 2016 09:21 
Awatar użytkownika

Loty: 689
Kilometry: 1 127 514
srebrny
@oskiboski Rozumiem, co piszesz o trudnych problemach agentów check-in. Ale to chyba nie tłumaczy tego, o czym pisze @mikerus - obie rezerwacje na krajówki LOTu. Więc chyba zła wola też się czasem zdarza.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Lip 2016 09:29 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 1 226 125
niebieski
Tak profilaktycznie, gdyby ktos w przyszlosci lecial na dwoch oddzielnych biletach BA, to nie ma juz mozliwosci nadania bagazu na cala trase. Zmienil sie system obslugi rezerwacji i nie robia juz tego. Dlaczego ktos w LOT nie nadal, to nie wiem, moze mieli powod, a moze nie potrafili tego zrobic.

Kiedys SAS mi zaoferowal oznaczenie mojego bagazu z Kiruny do Londynu, mimo ze przesiadalam sie na inne linie po drodze i skonczylo sie tak, ze bagaz zostal w Sztokholmie i dowiezli go nastepnego dnia.

#13 PostWysłany: 28 Lip 2016 12:23 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 551
Kilometry: 1 149 516
@sko1czek jesli dwie osobne i minimum przesiadki nie jest zachowane to dobrze, ze nie nadaja bo nie musza placic odszkodowan za spozniony bagaz.

#14 PostWysłany: 30 Wrz 2016 02:21 

No to będę musiał mieć wizę, ale ostatnio sprawdzałem i mam taką sytuację. Okazuje się, że posiadam jeszcze aktualną wizę do Turcji, bo byłem kilka miesięcy temu, ale jest jeden szkopuł, a może nie? Włąśnie dlatego zapytuję.. Sprawa wygląda tak. Będę w Istambule o 21:45, muszę odebrać bagaż i na nowo nadać na kolejny lot, tylko, że ta wiza jest ważna do godziny 00:00 w dniu, w którym przylecę do Istambułu (jak pech to pech). Wylot z Istambułu mam kilka godzin później, około 1:30. I teraz pytanie. Czy wpuszczą mnie jeszcze na tej wizie, jeżeli jej ważność kończy się o północy??
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 30 Wrz 2016 02:35 

srebrny
Wg mnie data ważności wizy określa jedynie do jakiego dnia można wjechać na teren danego kraju.
Jeśli wjedziesz w przed upływem ważności wizy możesz pozostać zgodnie z czasem określonym w "duration of stay" nawet jeśli przekracza to date określoną w "valid until"

Taka zasada na pewno obowiązuje w przypadku wizy Chińskiej i USA i zapewne też w przypadku wizy Tureckiej , niemniej dla pewności lepiej skontaktuj się z ambasadą.

#16 PostWysłany: 04 Paź 2016 18:51 

SPLDR chyba masz rację, tak powinno być moim zdaniem ale najlepiej jak faktycznie skontaktuje się z ambasadą. Zawsze mogę jechać na przypał :-P ewentualnie na granicy zakupić wizę. Dzięki za pomoc. Jak będę znał szczegóły odnośnie nadawania bagażów i tej sytuacji z wizą to dam znać. Może komuś się przydadzą te informacje.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości