Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 16 Mar 2017 00:07 

srebrny
no wiesz zawiert zawsze mozna spakowac 2 walizki i szukac szczescie w slicznej Szkocji czy pieknej Norwegii na zmywaku :)
 Profil Relacje PM off  

Tropiki i egzotyka bez wizy 🌴🌞 Langkawi, Penang i Kuala Lumpur w jednej podróży za 2472 PLN ✈🌏 Tropiki i egzotyka bez wizy 🌴🌞 Langkawi, Penang i Kuala Lumpur w jednej podróży za 2472 PLN ✈🌏
Grecki urlop na Zakintos 🏝️🌊 Tydzień w hotelu przy plaży za 1098 PLN ☀️😎 Grecki urlop na Zakintos 🏝️🌊 Tydzień w hotelu przy plaży za 1098 PLN ☀️😎
#22 PostWysłany: 16 Mar 2017 09:39 
Awatar użytkownika

platynowy
To nie jest kwestia kraju, bo reguluje to konwencja międzynarodowa, więc w każdym państwie, które ją podpisało zakazy są takie same. Różnica może być co najwyżej w sankcjach. U nas na początku było to tylko wykroczenie, obecnie (już od ładnych kilku lat) przestępstwo. Chodzi o ochronę gatunków zagrożonych wyginięciem, więc uważam, że jak najbardziej trzeba się dostosować. Sami dawno temu tego nie zrobiliśmy (na szczęście wtedy było to tylko wykroczenie). W 2000 r., gdy o konwencji waszyngtońskiej mało kto w Polsce jeszcze myślał (mimo że przystąpiliśmy do niej chyba z 10 lat wcześniej), z Dominikany przywieźliśmy spory ładunek różnych muszli i fragmentów koralowców, które zebraliśmy na plaży na Saonie. Celnicy wyłuskali nas w GDN z grona pasażerów lotu z FRA i te cuda nam wytknęli. Było to wszystko w bagażu żony, więc to ona miała postępowanie w sprawie o wykroczenie, a jeszcze przed nim dzielnicowy zrobił wśród sąsiadów wywiad środowiskowy :D
Skończyło się łagodnie - odbyła się rozprawa i na żonę nałożono mandat 50 zł + mniej niż drugie tyle kosztów postępowania. Teraz mogłoby być już surowiej.
A nasze muszle i koralowce kurzą się gdzieś w jakiejś gablotce...
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#23 PostWysłany: 16 Mar 2017 12:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie do końca masz racje z tym, ze to nie jest kwestia kraju. Jeżeli chodzi o wwóz to zdecydowanie przepisy są jednolite. Inaczej ma się sytuacja z wywozem. Warto sprawdzić przepisy wewnętrzne kraju bo nie wszystkie zezwalają na wywóz muszelek, np. z Egiptu jest to surowo zabronione. A z Sardynii nawet piasku nie wolno wywieźć.
tropikey napisał(a):
z Dominikany przywieźliśmy spory ładunek różnych muszli i fragmentów koralowców, które zebraliśmy na plaży na Saonie.
- jak duży był ten ładunek i jakiej wielkości były koralowce?
Pytam, bo ma to istotne znaczenie jak się okazuje. Porozumiałam się z kolega celnikiem. Powiedział tak: do muszelek (muszelek, nie muszli) nikt się w Polsce nie przyczepi jeżeli nie będą przewożone w ilościach hurtowych. Te ograniczenia maja swoje podstawy w ogólnym prawie celnym i dotyczą wszystkich (prawie) rzeczy przywożonych. Mogą być w ilościach uznawanych za dopuszczalne do własnego użytku. Nie ma w konwencji waszyngtońskiej żadnego zapisu o małych muszelkach. Nie wolno, co do zasady, muszli przydaczni i skrzydelnika olbrzymiego . Na pytanie ile to ilości hurtowe odpowiedział, że w nierozsądnych ilościach :lol: Do ilości uznawanych za normalne w Polsce się nie przyczepią."A jak się przyczepią" - zapytałam- "to powiedz im żeby wskazali Ci przepis".
@cypel - smutna wiadomość jest taka, że nie widziałam miny bo przez telefon to było. Na pytanie co myśli o martwych koralach acropora odpowiedział swobodnie: nie wiem, nie jestem biologiem, koral to koral i nie może mieć więcej niż 3 cm. I już.
Ale podał mi źródło do tych nieszczęsnych 3 cm ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 407/2009 z dnia 14 maja 2009 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 338/97 w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi

Pod tabelą ABC jest zapis

(7) Przepisom niniejszego rozporządzenia nie podlegają:
Skamieliny
Piasek koralowy, to znaczy materiał składający się z całkowicie lub w części z drobno kruszonych fragmentów martwych koralowców, o średnicy nie większej niż 2 mm, który może zawierać również , między innymi, szczątki pancerzy Foraminifera, muszli mięczaków i skorupiaków oraz glony wapienne.
Fragmenty koralowców (włączając żwir i okruchy), to znaczy połamane, niezespojone, palczastokształtne fragmenty martwych koralowców oraz inne materiały o średnicy 2–30 mm.

A tu jest link do źródła, które odszukałam.
https://www.mos.gov.pl/fileadmin/introd ... _CITES.pdf
2 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 16 Mar 2017 12:52 
Awatar użytkownika

platynowy
Oczywiście, zgadzam się, że nie chodzi o jakiekolwiek muszle. W naszym wypadku nie chodziło o ilość, ale o rodzaj - mieliśmy 2 muszle skrzydelnika olbrzymiego (całkiem spore). Na plaży leżały ich setki, a może tysiące... Pozostałe egzemplarze mogliśmy sobie zabrać.
 Profil Relacje PM off
gosiagosia lubi ten post.

#25 PostWysłany: 16 Mar 2017 12:57 
Awatar użytkownika

srebrny
ale nie oszukujmy się , nikt nie będzie przewoził 2 cm drobnicy zwłaszcza w ilościach nie hurtowych
moim zdaniem nie warto zabierać czegokolwiek bo nawet jak nas sankcje ominą to stracimy masę czasu na wyjaśnienie tego

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#26 PostWysłany: 16 Mar 2017 12:59 
Awatar użytkownika

niebieski
No i tu jest ten pies pogrzebany ;) Super, że doprecyzowałeś. A swoja droga to nigdy mi się to nie udało: znaleźć na plaży coś takiego. Ja już bym nawet nie musiała zabierać ale chciałabym zobaczyć te wielkie muszle leżące sobie ot, tak - niczyje.

-- 16 Mar 2017 12:00 --

@‌becek‌ - jak to nikt? Dzieci by chciały...

#27 PostWysłany: 16 Mar 2017 13:11 
Awatar użytkownika

platynowy
gosiagosia napisał(a):
A swoja droga to nigdy mi się to nie udało: znaleźć na plaży coś takiego. Ja już bym nawet nie musiała zabierać ale chciałabym zobaczyć te wielkie muszle leżące sobie ot, tak - niczyje.

Jeśli w ciągu tych 15 lat (pomyliłem sie - byliśmy tam w 2002 r.) nic się nie zmieniło, to na Saonie (niedaleko Bayahibe) to ujrzysz ;-)

-- 16 Mar 2017 12:12 --

becek napisał(a):
moim zdaniem nie warto zabierać czegokolwiek bo nawet jak nas sankcje ominą to stracimy masę czasu na wyjaśnienie tego

Racja.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 16 Mar 2017 13:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki @‌gosiagosia‌ za podpytanie kolegi
Czyli tak jak myślałem, nawet jak coś nie jest zabronione to z automatu zostaniemy postawieni w sytuacji, że to my mamy udowodnić a nie, że mundurowy ma wiedzieć ;)
Przy okazji dochodzi jeszcze element uznaniowości, jeden funkcjonariusz uzna, że można, drugi, że nie, tak jak w przypadku tej ilości.
Wniosek taki, nie chcemy problemów, nie zabierać.

Swoją drogą ta lista z mos jest mocno stara. Tutaj jest najbardziej aktualna baza, dzisiaj pobrałem, linka do pliku https://megawrzuta.pl/download/473e6cb6 ... 1e457.html
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 16 Mar 2017 14:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌tropikey‌ wróciłam niecały miesiąc temu z Dominikany, na Saonie nie zaobserwowałam żadnych muszli.
Najwięcej było na Cayo Levantado (Bacardi), ale normalnych wielkości. Zresztą cała moja przywieziona Dominikana jest widoczna na zdj. 1 (mniejszy słój) na poprzedniej stronie.
@‌gosiagosia‌ ja coś większego jedynie widziałam na Diani Beach w Kenii, ale tylko raz, jak ocean się cofnął i odsłonił całą rafę.
Murzynek mówił, żebyśmy sobie wzięli, ale nie chcieliśmy ryzykować, poza tym tak bezczelnie zabierać mieszkańcowi jego domek?;)
Załącznik:
Kenia 1460.JPG
Kenia 1460.JPG [ 188.41 KiB | Obejrzany 10144 razy ]

#30 PostWysłany: 16 Mar 2017 14:10 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌LaVarsovienne‌ - w mojej ocenie to hurt! :lol:

#31 PostWysłany: 30 Sty 2020 11:32 
Awatar użytkownika

platynowy
Odświeżę temat, bo ostatni przykład z Warszawy wskazuję, że warto od czasu do czasu przypominać:

https://podroze.onet.pl/aktualnosci/prz ... ia/03dwld1
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości