Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 29 Paź 2024 21:50 

Loty: 67
Kilometry: 149 708
@muz
nie ma sensu, Rosyjskimi nie zapłacisz, a bilonu nikt nie chce skupować.
Wróciłem w ubiegłym tygodniu, najlepszy kurs w kantorach ma USD.

Karty oczywiście nie działają, a jak nie masz lokalnego SIM to też krucho, chyba, że złapiesz mołdawski zasięg.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#42 PostWysłany: 03 Lis 2024 17:28 

niebieski
@muz

Płatności RUB nie przejdą. Wymienić zawsze możesz próbować, zarówno w Kiszyniowie jak i Naddniestrzu. Kwestia czy się uda i czy warte to poświęconego czasu/zachodu.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 30 Gru 2024 17:31 

Parę świeżych wrażeń i uwag praktycznych:

Byłem w Mołdawii kilka dni, wróciłem 10 grudnia. Kilka uwag, może się to komuś przyda.

Warto zainstalować sobie kilka aplikacji, będąc jeszcze w PL: „my moldcell” (operator najlepszej sieci komórkowej), „Map.md” (mapa Mołdawii z siecią komunikacyjną), „EasyWay” (coś jak nasze JAKDOJADĘ, działa nie tylko w Mołdawii, ale też w kilku byłych krajach posowieckich…), „YandexGo” (do wzywania taxi, rozkłady autobusów w Mołdawii i Naddniestrzu). Wg mnie Yandex jest najlepszy i z innych ww aplikacji praktycznie nie korzystaliśmy. Do Yandexa dla prawidłowego działania porzebny jest telefon z mołdawskim numerem, więc pierwsze co zrobiliśmy to na lotnisku zakupiliśmy karty SIM operatora Moldcell, nie trzeba rejestrować. Za 100 leji (ok 22zł) jest 40GB+250min oraz w UE: 1GB+50 min. To było dużo za dużo, ale cóż, tańszych opcji na lotnisku nie było (w mieście można kupić nawet z automatu, kartę SIM 25GB+250min za 49MDL), a 22zł to nie majątek i od razu uruchomiliśmy YandexGo i zamówiliśmy taxi (do centrum kosztowało 98 MDL). Tu uwaga: taxi przyjeżdżają w Kiszyniowie prawie natychmiast po zamówieniu, więc nie zamawiajcie z jakimś wyprzedzeniem czasowym jeśli odjazd ma być „zaraz”. Podpięliśmy sobie do tej aplikacji przedpłaconą polską kartę debetową (tak dla bezpieczeństwa, z niedużą kwotą, kurs PLN/MDL był całkiem porządny). Na lotnisku obok punktu Moldcell był kantor, gdzie wymieniliśmy walutę USD na MDL, kurs był kiepski, więc można wymienić dosłownie kilka EUR lub USD, a potem w mieście resztę (na głównej ulicy kantor przy kantorze, w niejednym można wymienić też PLN na MDL. Ogólnie to prawie wszędzie płaciliśmy kartami Revolut z konta złotówkowego (kurs bardzo przyzwoity: ok 1MDL=0.22PLN). Jeśli chcecie jechać do Naddniestrza, to niezbędny jest paszport. Jazda busem (marszrutką) trwa ok 2.5h wliczając czas na granicy. Koszt z Kiszyniowa do Tyraspola 60MDL,z powrotem to 75MDL. Nieprawdą jest więc jak to przeczytałem na Forum, że nie da się nigdzie zapłacić mołdawską walutą i wszędzie potrzebne są ruble. W Domu Knigi kupiliśmy kolekcjonerskie plastikowe ruble naddniestrzańskie (1, 3, 5 i 10), cena była 100 rubli, a jak poprosiliśmy o realizację w lejach, tu wyszło 130 MDL (dostaliśmy resztę ze 150MDL też w lejach). Ktoś pisał że z winnic Cricova nie da się zamówić taxi przez Yandex i trzeba o to prosić w recepcji winiarni. Nieprawda: zamówiliśmy przez Yandex, fakt, że musieliśmy z 10 minut czekać (Cricova to dziura)-koszt 133MDL. Do Cricovej z Kiszyniowa było 131. Na lotnisko rano w godzinach szczytu (bardzo duże korki) czekaliśmy z 15-20 minut, a koszt to 160MDL. Polecamy swietne restauracje sieci „La Placinta”, żarcie wspaniałe! Polecamy apartamenty ADRESA. Dobre śniadania w cenie 60MDL opłaciliśmy już na miejscu. Są w odległym o 20m Steak Housie (w godz 9-12).
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 31 Gru 2024 01:46 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
andrzej_w napisał(a):
c pierwsze co zrobiliśmy to na lotnisku zakupiliśmy karty SIM operatora Moldcell, nie trzeba rejestrować. Za 100 leji (ok 22zł) jest 40GB+250min oraz w UE: 1GB+50 min. To było dużo za dużo, ale cóż, tańszych opcji na lotnisku nie było (w mieście można kupić nawet z automatu, kartę SIM 25GB+250min za 49MDL), a 22zł to nie majątek.

A ja na stoisku Orange na lotnisku kupiłem za 49 MDL ;)
(i wnioskuję, że byłem kilka dni przed wami)
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 10 Sty 2025 19:03 

Orange nie braliśmy pod uwagę ze względu na liczne opinie, że Moldcell ma lepszy zasięg w Mołdawii i Naddniestrzu, a do tego ostatniego planowaliśmy pojechać
 Profil Relacje PM off
pietia lubi ten post.

#46 PostWysłany: 26 Kwi 2025 11:16 

Jak podejść do tych informacji ? Kase fizycznie trzeba mieć?
Przy przekraczaniu granicy wymagane jest posiadanie 30 USD na każdy dzień pobytu, nie mniej jednak niż 150 USD.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 26 Kwi 2025 11:18 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Po prostu olać.
 Profil Relacje PM off
meexxx lubi ten post.

#48 PostWysłany: 26 Kwi 2025 11:19 

Jak podejść do tych informacji ? Kase fizycznie trzeba mieć?
Przy przekraczaniu granicy wymagane jest posiadanie 30 USD na każdy dzień pobytu, nie mniej jednak niż 150 USD.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 26 Kwi 2025 11:21 

złoty
Oczywiście olać to.
 Profil Relacje PM off
meexxx lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość