Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Gru 2014 21:29 

Witajcie.

W najbliższym czasie spodziewam sie większego przelewu z zagranicy w EUR do Polski (kwota 50tys EUR). Całość będzie następnie przewalutowania na PLN i chciałbym to zrobić w taki sposób aby stracić jak najmniej na tej operacji. Najłatwiej byłoby przelać na konto, które mam w PLN jednak jak rzuciłem okiem na kursy po jakich banki robią przewalutowania to sa one delikatnie mówiąc złodziejskie. Co polecacie? Myśle nad kontem w EUR w polskim banku a pózniej przewalutowanie na walutomat.pl, następnie przelew na konto w PLN. Czy to najlepsza opcja czy moze znacie jakieś lepsze? Jaki bank polecacie na konto w EUR, tak żebym na tej prowizji wliczając koszty założenia konta, funkcjonowanie jeden miesiąc (po przewalutowania zamknę konto bo nie będzie mi już potrzebne), przelew, koszty przewalutowania jak najmniej stracił. Z góry dzięki za info.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#2 PostWysłany: 11 Gru 2014 21:33 

Nie daj się naciągnąć przez bank .Załóż szybko konto walutowe w euro.Zapłacisz duży spreed i prowizję od tej kwoty

zakładaj konto w Alior Banku ,jak na miesiąc -dwa nic nie stracisz
 PM off  

#3 PostWysłany: 11 Gru 2014 22:18 

Chodzi o konto w EUR w aliorbank? Jeśli tak to połowa sukcesu, bo oni kursy maja tragiczene (9% spread), a wolałbym nie rozwiązywać tego w taki sposób ze wybieram całość w EUR, lecę do kantoru, tam wymieniamy i wpłacam na konto w PLN
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Gru 2014 23:27 

Loty: 40
Kilometry: 66 987
niebieski
Ja widzę, że Alior kantor ma na Euro 0,0256 spread.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Gru 2014 00:02 

A autodealing:) patrzyłem na zwykle kursy. Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Gru 2014 14:54 

Załóż konto w EUR w którymś z banków, a następnie skorzystaj z kantoru internetowego.
Tak czy inaczej z częścią pieniędzy się pożegnasz, ale będzie to dużo mniej bolesne niż w przypadku transferu na konto PLN.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Gru 2014 15:39 

Loty: 978
Kilometry: 1 536 164
niebieski
Przy większych kwotach kursy są w każdym banku indywidualnie negocjowalne więc możesz spróbować tą drogą. Ja firmowe euro wymieniam na PLN na platformie, najczęściej jest to kantoronline.pl, zawsze mam tam o 1-1,5 grosza więcej niż na e-FX w banku. Kolejna możliwość to są normalne kantory wymiany walut. Kiedyś też miałem większą kwotę euro prywatnie do sprzedania, obdzwoniłem wiele kantorów i w jednym dostałem o wiele lepszy kurs niż przeciętnie (kantor potrzebował pilnie euro bo miał zakontraktowanego klienta). I nie musi to się odbywać gotówką tylko przelewem (z zachowaniem odpowiednich zabezpieczeń transakcji).
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Gru 2014 19:45 

Taka kwotę najlepiej przewalutowac na giełdzie walutowej pod warunkiem że na polskim koncie masz już euro. Niestety z tego co wiem taką opcję proponują tylko firmy w Warszawie z dostępem do giełdy. 7 lat temu też w ten sposób przewalutowalem duża kwotę. Zysk na różnicach kursowych względem banku 4 tyś. Przy twojej kwocie nawet więcej.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Gru 2014 20:23 
Awatar użytkownika

Loty: 574
Kilometry: 953 878
niebieski
Konto walutowe plus https://internetowykantor.pl/ .
Tak to widzę.
Osobiście mam konto walutowe w EUR w mbanku i do owych transakcji sprawdza się:)

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Gru 2014 21:27 

Byłem wczoraj w aliorbank, uzyskałem numer klienta, a dziś założyłem przez internet konto w kantorze aliorbank. Jeszcze nie wymieniałem pieniędzy, ale Sprzedaż EUR po 4.17. Internetowykantor.pl, walutomat.pl, cinkciarz.pl, kantoryonline.pl porównałem wszystko i wychodzi podobnie jak alior albo trochę gorzej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości