Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Cze 2013 11:25 

Witam

Jest to mój pierwszy temat na tym forum.
Z racji tego, że ja nie posiadam tzw "karty wypukłej" do płatności online poprosiłem znajomego o rezerwację biletów do irlandii - Rayanair.

Jest to mój pierwszy lot w życiu, więc powierzyłem czynność rezerwacji znajomemu. Niestety zamiast imienia "Patryk" wpisał "Patrycjusz", nazwisko jest w porządku. Jeszcze nawet nie odprawiłem się online.

Dzwoniłem dzisiaj na polską infolinię rayanair'a, trafiłem raczej na mało rozgarniętego typka, który znudzonym tonem oznajmił mi, że operacja zmiany imienia jest płatna - 500 zł. Nawet nie zapytał czy zrobiłem już odprawę online.

Znajomy twierdzi, że raczej nie powinno być problemów bo to to samo imię - pan z infolinii rayanair'a twierdzi inaczej ,
w Polsce być może mnie puszczą. Moim zdaniem gorzej będzie po tamtej stronie.

Ostatnio edytowany przez mashacra, 15 Maj 2014 19:17, edytowano w sumie 1 raz
poprawa tytułu, literówki
 Profil Relacje PM off  

Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt
#2 PostWysłany: 04 Cze 2013 11:33 

platynowy
Moim zdaniem nie powinno być problemu, ale zadzwoń jeszcze na infolinię brytyjską lub irlandzką, mam wrażenie że tam więcej można załatwić.

Na przyszłość się naucz że karta nie ważne czy płaska czy wypukła, musi po prostu umożliwiać transakcje internetowe aby kupić bilet w Ryanair.

#3 PostWysłany: 04 Cze 2013 11:44 

Dzwoniłem na okęcie i baba na infolinii powiedziała, że prawdopodobnie przy odprawie zażądają zmiany imienia na zgodne z dowodem osobistym, którym się okazuje
co za tym idzie pobiorą ode mnie opłatę w wysokości 500 zł za taką operację...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Cze 2013 11:58 

platynowy
nonono napisał(a):
Dzwoniłem na okęcie i baba na infolinii powiedziała

Rzeczywiście, bardzo kompetentna osoba do wypowiadania się w tej sprawie...

#5 PostWysłany: 04 Cze 2013 12:13 

prosilem ja zeby powiedziala gdzie mam konkretnie dzwonic w sprawie przewidywanych trudnosci przy odprawie to powiedziala ze ona nie wie oni sa tylko informacja ogolnolotniskowa.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Cze 2013 12:20 

Zbanowany
nonono napisał(a):
prosilem ja zeby powiedziala gdzie mam konkretnie dzwonic w sprawie przewidywanych trudnosci przy odprawie to powiedziala ze ona nie wie oni sa tylko informacja ogolnolotniskowa.

Dostałeś od Muchy konkretną odpowiedź, to po co wydzwaniasz dalej gdzie popadnie...

#7 PostWysłany: 04 Cze 2013 12:26 

bo chcialbym miec pewnosc a nie moze. Chyba ze ty wolisz zaplacic za mnie 500 zl np. 2 godz przed odlotem?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Cze 2013 12:40 

Wewnętrzne wytyczne linii Ryanair dopuszczają do 3 literówek łącznie w imieniu i nazwisku. Zatem powinienneś kupić nowy bilet lub zapłacić za zmianę imienia na prawidłowe, jeśli chcesz mieć pewność, że polecisz. W innym wypadku pozostaje liczyć na to, że obsługa Cię przepuści, bo jest na to spora szansa, tak jak napisał mucha. Jest to jednak uznaniowe i nie ma tu żadnej gwarancji. Dobrze doradził Ci też żebyś zadzwonił na brytyjską infolinię Ryanaira - nawet więcej niż raz - to jest szansa, że tam zmienią Ci to bezpłatne. Szczególnie jeśli rezerwacja była robiona w ciągu ostatnich kilku dni.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Cze 2013 13:07 

Na brytyjskiej infolinii zmienili. Temat zamknięty, idę się napi-ić.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości