Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wizz kontra Ryanair
#1 PostWysłany: 31 Maj 2012 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
(wydzielone z innego tematu)

podejrzewam, że wizz idzie na wojnę z ryanair i chce ludzi do siebie przywiązać poprzez Xclub, dlatego podejrzewam, że coraz częściej będą promocje tylko dla xclub
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 31 Maj 2012 11:38 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
sylwia_pl napisał(a):
4.05 też była promocja tylko dla Xclub bez powtórki następnego dnia dla wszystkich
i w zeszłym roku to samo 19.10

podejrzewam, że wizz idzie na wojnę z ryanair i chce ludzi do siebie przywiązać poprzez Xclub, dlatego podejrzewam, że coraz częściej będą promocje tylko dla xclub

Jeżeli oni chcą iść na wojnę to widać po Poznaniu(z zimowego rozkładu WIZZa znika Barcelona i Rzym) kto wojnę wygra... Niestety

#3 PostWysłany: 31 Maj 2012 12:10 
Awatar użytkownika

srebrny
myślę (ale to może bardzo subiektywna opinia), że teraz będzie walka o Modlin ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 31 Maj 2012 12:12 
Awatar użytkownika

złoty
sylwia_pl napisał(a):
myślę (ale to może bardzo subiektywna opinia), że teraz będzie walka o Modlin ;)

Robimy tutaj mały offtopic ...ale masz rację walka o Modlin będzie i będą się bić na cenami - dla nas super :) ale... oby nie zakończyło się zdecydowanym zwycięstwem Ryanaira . Jak dotychczas wszystkie starcia wygrywał Ryan.

#5 PostWysłany: 31 Maj 2012 16:18 

Nom Ryanair ma duży zapas finansowy, ba nawet BARDZO duży.
Podobną wojna prowadzona jest przez obie te linie w Budapeszcie, biją się cenami masakrycznie
bo co Wizzair wrzuci tanio to Ryanair przebija.
Druga rzecz że Wizzair zanotował duży rekordowy zysk i 15%+ pasażerów z Budapesztu.
Poznań nie jest głównym celem Wizzair oni bardziej wolą rozwijać już obecne bazy np. Katowice
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 31 Maj 2012 16:40 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Ryanair lata w ciekawsze miejsca, ale nie ma takich promocji jak WizzAir

#7 PostWysłany: 31 Maj 2012 17:32 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
Już to pisałem w innym temacie: RAJAN SSIE ;)

Wszyscy tak rajan to, rajan tamto, oh tanio i w ogóle ale jak wszystko podliczyć to zawsze wychodzi mi dużo drożej niż WIZZ ;)

Do tego RAJAN to opłata jedna, druga, trzecia, opłata za płatność, której już nie ma jak prawie ominąć, captche-srapcze i wieczne robienie w *****.

Lubie WIZZa za to, że jest "bardziej ludzki"
- ma rozsądny program zbierania punktów
- ma rozsądny program niższych cen (XC)
- ma rozsądna karte CITI bez opłat za bilety

Niestety WIZZ nie rozwija się tak agresywnie jak RAJAN, WIZZ nie ma tylu i takich kierunków jak RAJAN. Cóż, nie można mieć wszystkiego ale trzymam za nich kciuki i dobrze im życze. Ostatnio chodzą wieści, że nie za dobrze się w WIZZie dzieje co mnie strasznie niepokoi (szczególnie narzekają na stagnacje na naszym rynku)

Jeżeli mam gdzieś lecieć to najpierw szukam na WIZZie, dopiero potem uzupełniam RAJANEM jak już nie ma innego wyjścia.

#8 PostWysłany: 31 Maj 2012 17:53 
Awatar użytkownika

złoty
Ja również po 100kroć wolę latać WIZZ AIRem niż Francą.
Dla mnie Wizz od początku do końca jest lepszy niż FR czyli od zakupu biletów do mundurów cabin crew (oble właśnie przypomniałem sobie te obleśne niebieskie kubraczki ...)
I cenami co by nie mówić wygrywają na razie w Ryanairem.

#9 PostWysłany: 31 Maj 2012 18:48 

Zbanowany
Ja tam się lubię z rajanem... ceny znośne, kierunki fajne... no i lata z Krakowa.
Co ciekawe rajan nigdy mi się nie spóźnił a wizzair tak :roll: .
Generalnie wizz fajny na weekendowe tanie wypady, ale rajan zabierze Cię tam gdzie naprawdę chcesz lecieć.. zwyczajnie większy wybór = lepsza oferta jak dla mnie.

#10 PostWysłany: 31 Maj 2012 18:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja nie wiem jak to jest, że w FR zawsze brakuje miejsca na bagaż podręczny.
Ile razy nie leciałam (a zazwyczaj wchodzę jako jedna z ostatnich do samolotu) to nigdy nie było miejsca w schowkach, żeby upchnąć mój bagaż i wciskali albo pod siedzenia, albo za 33 rząd

a w wizz zawsze jest, jak to możliwe? ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 31 Maj 2012 19:07 
Awatar użytkownika

niebieski
więcej cwaniaków lata RAJANem ;)

#12 PostWysłany: 31 Maj 2012 19:12 

Pacjonek napisał(a):
Druga rzecz że Wizzair zanotował duży rekordowy zysk i 15%+ pasażerów z Budapesztu.

Pacjonek, skąd masz info o rekordowym zysku Wizzaira? Do 2009 na pewno notowali same straty, ale żadnych nowszych danych nie widziałem. Masz jakiegoś linka?

#13 PostWysłany: 31 Maj 2012 19:13 

nrm napisał(a):
Już to pisałem w innym temacie: RAJAN SSIE ;)

Wszyscy tak rajan to, rajan tamto, oh tanio i w ogóle ale jak wszystko podliczyć to zawsze wychodzi mi dużo drożej niż WIZZ ;)

Do tego RAJAN to opłata jedna, druga, trzecia, opłata za płatność, której już nie ma jak prawie ominąć, captche-srapcze i wieczne robienie w *****.

Lubie WIZZa za to, że jest "bardziej ludzki"
- ma rozsądny program zbierania punktów
- ma rozsądny program niższych cen (XC)
- ma rozsądna karte CITI bez opłat za bilety

Niestety WIZZ nie rozwija się tak agresywnie jak RAJAN, WIZZ nie ma tylu i takich kierunków jak RAJAN. Cóż, nie można mieć wszystkiego ale trzymam za nich kciuki i dobrze im życze. Ostatnio chodzą wieści, że nie za dobrze się w WIZZie dzieje co mnie strasznie niepokoi (szczególnie narzekają na stagnacje na naszym rynku)

Jeżeli mam gdzieś lecieć to najpierw szukam na WIZZie, dopiero potem uzupełniam RAJANEM jak już nie ma innego wyjścia.

Tadex71 napisał(a):
Pacjonek napisał(a):

Pacjonek, skąd masz info o rekordowym zysku Wizzaira? Do 2009 na pewno notowali same straty, ale żadnych nowszych danych nie widziałem. Masz jakiegoś linka?

Z Węgierskiej strony:
http://translate.google.pl/translate?sl ... ir&act=url
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 31 Maj 2012 19:19 

Dzięki za info. Pytanie tylko na ile im można wierzyć bo już kiedyś się zarzekali że przynoszą zyski, aż w 2009 media doniosły że od powstania notują straty. A że Wizzair nie jest spółką publiczną to może do mediów podawać dane nie mające wiele wspólnego z prawdą - np. "podrasowane" przez nie wzięcie pod uwagę spółek zależnych. Nie mówię że tak jest w tym przypadku, ale ja bym do tych doniesień podszedł z dużą rezerwą. Szczególnie że nie ma tam żadnych konkretów (liczb).

#15 PostWysłany: 31 Maj 2012 19:32 
Awatar użytkownika

niebieski
+15 w ogóle, a nie +15 z Budapesztu ;) +j.w.

#16 PostWysłany: 31 Maj 2012 21:48 

nrm napisał(a):
+15 w ogóle, a nie +15 z Budapesztu ;) +j.w.

Ogólnie macie rację jednak myślę że gdyby źle przędli nie dawali by na co drugą datę biletów po 4zł.
Tak sądzę.
Tak swoją drogą prezes Wizzair w którejś ze swoich wypowiedzi skarżył się że stagnacja wynika z tego
że w Polsce drożeją opłaty lotniskowe a rynek nie rozszerza się i wolą otworzyć taką bazę np. w Rumunii
gdzie nie ma konkurencji i otworzą ich z otwartymi rękami niż w takiej Polsce:
Tu macie newsa po Polsku http://wizzair.com/about_us/news/?language=PL#wizpl045
Czyli +15% wszystkich lotów ze wszystkich krajów, w Polsce wynosi 2%
Czyli ostatecznie można szybko wywnioskować że Wizzair w Polsce przędzie najwyżej dostatecznie a największy wzrost
notuje w takim Budapeszcie czy Rumunii.
Polska staje się coraz mniej atrakcyjna bo wszedł Ryanair a Wizz lubi "dziewicze" tereny gdzie sam sprawuje pieczę...

edit: Wejdźcie sobie na stronę Wizzair w wersji węgierskiej z zapuszczonym translatorem.
W newsach jest dużo napisane szczególnie z przed kilku miesięcy

Ostatnio edytowany przez Pacjonek, 31 Maj 2012 22:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 31 Maj 2012 21:52 
Awatar użytkownika

złoty
sylwia_pl napisał(a):
Ja nie wiem jak to jest, że w FR zawsze brakuje miejsca na bagaż podręczny.
Ile razy nie leciałam (a zazwyczaj wchodzę jako jedna z ostatnich do samolotu) to nigdy nie było miejsca w schowkach, żeby upchnąć mój bagaż i wciskali albo pod siedzenia, albo za 33 rząd

a w wizz zawsze jest, jak to możliwe? ;)

Może 737 ma mniej miejsca w schowkach niż Arbuz 320?

#18 PostWysłany: 31 Maj 2012 23:16 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Czy WizzAir czy Ryanar- ważne że są i możemy latać tanio.
I mam nadzieję, że konkurencja dobrze wpływa na niskie ceny.
Jestem z Katowic i mam blisko do Wrocka i Kraka :)

#19 PostWysłany: 01 Cze 2012 01:40 

niebieski
Tadex71 napisał(a):
Dzięki za info. Pytanie tylko na ile im można wierzyć bo już kiedyś się zarzekali że przynoszą zyski, aż w 2009 media doniosły że od powstania notują straty. A że Wizzair nie jest spółką publiczną to może do mediów podawać dane nie mające wiele wspólnego z prawdą - np. "podrasowane" przez nie wzięcie pod uwagę spółek zależnych. Nie mówię że tak jest w tym przypadku, ale ja bym do tych doniesień podszedł z dużą rezerwą. Szczególnie że nie ma tam żadnych konkretów (liczb).

nie wiem do końca co rozumiesz pod pojęciem spółki publicznej (bo ta z definicji to taka, jest akcyjna lub komandytowo akcyjna której co najmniej jedna akcja jest zdematerializowana), a wizzair zarejestrowany jest w Polsce jako spółka z o.o. (KRS 197980)
a ta spółka spełniając chociaż dwa z tych kryteriów:
Ustawa o rachunkowości napisał(a):
a) średnioroczne zatrudnienie w przeliczeniu na pełne etaty wyniosło co najmniej 50 osób,
b) suma aktywów bilansu na koniec roku obrotowego stanowiła równowartość w walucie polskiej co najmniej 2.500.000 euro,
c) przychody netto ze sprzedaży towarów i produktów oraz operacji finansowych za rok obrotowy stanowiły równowartość w walucie polskiej co najmniej 5.000.000 euro.

musi publikować swoje sprawozdanie finansowe np. w "Monitorze Polski B" a dostęp tam wcale nie jest taki trudny tylko trochę kosztuje.

ale też inna sprawa, czy ich dział finansowy jest na tyle sprytny, żeby tak manewrować pieniędzmi by w żadnym kraju nie wiem takich przychodów czy sumy aktywów i nigdzie niczego nie publikować :D
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 02 Cze 2012 15:42 

na ten moment wolę Ryanairem...

nie spóźnia się tak, a jak jest opóźnienie to potrafią się spieszyć :)
dopiero teraz zaliczyłam pierwsze loty z WizzAir...wszystkie trochę opóźnione, nigdzie im się nie spieszy paranoja jak dla mnie, dużo mniejszy bagaż wchodzi do koszyka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości