Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 151 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Metro
#121 PostWysłany: 20 Sty 2020 19:18 

Witam,
czy tygodniowy bilet w Dubaju obejmuje również autobus do Abu Dhabi?
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#122 PostWysłany: 20 Sty 2020 20:37 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 139 765
niebieski
Na 99,9% nie,
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 13 Lut 2020 16:21 

niebieski
Oddam za butelkę dobrego piwa ;) 2x karta NOL czerwona i 2x Srebna (pare aed na koncie)
Warszawa.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 02 Mar 2020 11:40 

niebieski
szmer napisał(a):
Oddam za butelkę dobrego piwa ;) 2x karta NOL czerwona i 2x Srebna (pare aed na koncie)
Warszawa.

nieaktualne
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 01 Kwi 2021 14:09 

platynowy
Czy zniknęły już pass'y dzienne i tygodniowe?

https://www.rta.ae/wps/portal/rta/ae/pu ... /Nol-Fares

Stronka RTA o nich nie wspomina...

Natomiast nieoficjalne stronki/blogi nadal wymieniają tą opcje.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 15 Kwi 2021 15:06 

platynowy
Odpowiadam sam sobie:

Day Pass możliwy tylko na jednorazowych kartach (Red)
Week Pass możliwy tylko na wielorazowych kartach (Silver, Gold). Cena biletu tygodniowego do załadowania na Silver Card to 110 AED za tydzień, ważna na wszystkie strefy. Jest też minimalnie tańsza wersja na 2 strefy, albo tylko na jedną strefę. O ile dobrze pamiętam to 90 i 55 AED. Można to załadować normalnie w automatach, płacąc używając salda na karcie, albo gotówką/kartą.

Week Pass nie jest jednak ważny na linii do Global Village (koszt to 10 AED w jedną stronę pobierany z salda karty) oraz na liniach do innych Emiratów. (Przypuszczam że jest jeszcze więcej wyjątków. )

PS dzisiaj pierwszy raz doświadczyłem kontroli biletów w autobusie RTA :) a więc jednak się zdarzają :)
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 28 Paź 2021 11:19 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
chcę przejechać z lotniska DXB do Abu Dabi (najlepiej też na lotnisko) komunikacją. Rozumiem, że muszę pojechać czerwoną linią na dworzec i dalej busem E101. Czy za bus też zapłacę NOL? czy każda osoba musi mieć swój NOL? poza tym przejazdem nie planuję więcej korzystać z NOLa podczas tej podróży (chyba, że działa w Abu Dabi, ale raczej nie)

#128 PostWysłany: 28 Paź 2021 11:40 

platynowy
maxima napisał(a):
Rozumiem, że muszę pojechać czerwoną linią na dworzec i dalej busem E101.
Tak. (zakładając, że chcesz jechać z terminalu 1 lub 3).

maxima napisał(a):
Czy za bus też zapłacę NOL?
Tak.

maxima napisał(a):
czy każda osoba musi mieć swój NOL?
Tak.

maxima napisał(a):
poza tym przejazdem nie planuję więcej korzystać z NOLa podczas tej podróży (chyba, że działa w Abu Dabi, ale raczej nie)
Na autobusy miejskie w Abu Dhabi nie działa.
 Profil Relacje PM off
maxima uważa post za pomocny.

#129 PostWysłany: 28 Paź 2021 15:45 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
Jeszcze pytanka techniczne:
1. przylatuje rano FZ - rozumiem, że gdzies kupię tego nola
2. na ile powinna doładować kartę? bo sama karta chyba też płatna?

#130 PostWysłany: 28 Paź 2021 15:52 

platynowy
FZ używa terminalu 3. Nowe karty NOL kupisz normalnie na stacji metra (w okienku, automaty nowych kart nie sprzedają). Nowa karta kosztuje 25 AED i jest na niej 19 AED salda. Można płacić kartami.

Za przejazd Terminal 3 -> Ibn Battuta metrem pobierze Ci z karty 7.50 AED.
Przejazd autobusem E101 Ibn Battuta -> Abu Dhabi kosztuje (kosztował we wrześniu) 25 AED.

W automatach można doładować kartę NOL dowolną pełną kwotą, więc kupiłbym kartę NOL i doładowałbym od razu 14 dirhamów i będzie na cały przejazd :)

(Aby móc korzystać z metra jest potrzebna minimalna kwota na karcie NOL aby otworzyć bramki, ale w autobusie do Abu Dhabi nie ma minimalnej kwoty, bo jest stała taryfa).
 Profil Relacje PM off
maxima uważa post za pomocny.

#131 PostWysłany: 01 Sty 2022 17:49 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 576 283
niebieski
Witam,
mam srebrne karty NOL na których są nawet jakieś pieniążki po kilka AED - zostało mi to z wizyty sprzed kilku lat;
Wg informacji które odnalazłem karty te straciły swoja ważność rok temu (ponoć karta ma 5 lat ważności)
Orientuje się ktoś czy będą one działały, czy można je jakoś ponownie aktywować?
Czy może jak je teraz doładuję jakimiś środkami to ponownie będą aktywne?
Czy nic już z nimi nie zrobię?
pozdrawiam

#132 PostWysłany: 01 Sty 2022 18:19 

platynowy
@kojot_lubin przerabiałem temat kilka miesięcy temu.

Jedyna opcja, to przelać środki na inną/nową kartę NOL. Jest to mocno upierdliwa procedura i pewnie nie warta zachodu dla przeciętnego turysty. Obsługa w kasach na stacjach metra nie może tego zrobić. Da się to zrobić tylko w automacie samoobsługowym "RTA Smart Teller Kiosk". Automaty te stoją ogólnie w średnio dostępnych miejscach. Np. nie ma (nie było) żadnego na żadnej stacji metra. Ja robiłem to w automacie w Jumeirah Emirates Towers. Trzeba mieć starą kartę NOL, nową kartę NOL oraz lokalny numer telefonu.

Jak już przejdziemy procedurę to środki trafiają automatycznie na nową kartę NOL. Ale nie od razu. Ja czekałem kilka dni. Przychodzi SMS z potwierdzeniem w momencie przekazania środków.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
kojot_lubin uważa post za pomocny.

#133 PostWysłany: 29 Gru 2022 03:43 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 37 700
niebieski
Hej :).
Jeśli ktoś chciałby pozbyć się 3 kart najlepiej gold to pomogę ;).

A może zamiast kart wystarczy odbijać Revoluta? Czy trzeba koniecznie bilety ładować na kartę.
Używał ktoś Curve?
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 29 Gru 2022 07:54 

platynowy
@Moya jeżeli chodzi Ci o używanie karty kredytowej zamiast karty NOL w stylu Contactless w Londynie - to nie można.

Jeżeli chodzi Ci o płatności kartą w to w całym UAE (w tym metro Dubai) działają wszysstkie karty, w tym zarówno Revolut jak i Curve.
 Profil Relacje PM off
Moya lubi ten post.

#135 PostWysłany: 29 Gru 2022 13:12 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 37 700
niebieski
Dzięki. Chodziło mi właśnie o coś takiego jak w Londynie. Szkoda :).
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 22 Sty 2023 19:56 

dla osób które przylatują na krótko informuje ze nadal w sprzedaży są bilety 1 dniowe (stan na 9.01.23).
22 AED - bilet do kupienia w automacie lub w okienku.
 Profil Relacje PM off
Gaszpar lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#137 PostWysłany: 01 Cze 2023 10:52 

niebieski
Czy mógłbym prosić o pomoc i info co najlepiej kupić do transportu po Dubaju dla 2+1 osób dziecko 8lat. Karta entertainer czy groupon jakiś? 3 dni mamy w Atlantisie więc Monorail dojdzie....kiedyś jeździł bus darmowy z atlantisa do dubai mallu

www.amigoucieka.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 07 Kwi 2024 13:47 

Loty: 2
Kilometry: 2 746
Nie prześledziłam wszystkich wpisów, ale widziałam tutaj oraz na różnych blogach, że na karcie NOL trzeba mieć minimum 7,5 AED żeby wejść do metra i chyba nikt nie wspomniał, że jak się kupi bilet tygodniowy na wszystkie strefy to nie trzeba mieć tej minimalnej kwoty.
A więc wybierając bilet tygodniowy za 110 AED na wszystkie strefy, można nic więcej nie mieć na karcie (potwierdzone w okienku, przeszłam przez bramki, kanar też mnie kontrolował) i można jechać na tym bilecie tygodniowym również na lotnisko al maktum, do Miracle Garden pewnie też (nie sprawdzałam).

Osoby, które chcą doładować sobie kartę NOL za pomocą aplikacji, bo np. jedyny automat na lotnisku Al Maktum nie działa, uprzedzam, że po płatności czeka się do 2 godz. aż środki pojawią się na karcie.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 07 Kwi 2024 14:05 
Awatar użytkownika

srebrny
@margaritaPL , minimalna kwota na karcie nie jest losowo wymyśloną kwotą żeby utrudnić życie, tylko kwotą na najdłuższy możliwy przejazd. Logiczne jest zatem, że mając bilet czasowy na wszystkie strefy nie ma wymogu posiadania takiej kwoty.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#140 PostWysłany: 09 Kwi 2024 17:49 

Loty: 2
Kilometry: 2 746
@ghostwriter
Mam tę świadomość, ale jeśli ktoś pisze o bilecie za 110 i w przy tym wspomina, że saldo na karcie musi być 7,5 AED, żeby wejść do metra to może wprowadzić kogoś w błąd. Ja choć sobie to na logikę rozpracowałam to jednak wolałam się upewnić i zapytać, bo po co ryzykować mandatem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 151 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość