Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Lis 2017 22:12 

Zbanowany
Artykuł o jednodniówkach na stronie głównej natknął mnie na podzielenie się pewnymi spostrzeżeniami oraz być może zasięgnięcia wiedzy od kogoś mądrzejszego, która pozwoli odpowiedzieć na pytanie: Dlaczego jest tak, a nie inaczej?

Otóż chodzi mi o to, że jeszcze kilka lat temu chociażby Wizzair dość często rotował samoloty w taki sposób, że latały na trasach XXX-YYY-ZZZ-YYY-XXX, co umożliwiało zorganizowanie fantastycznej jednodniówki, jeśli naszym domowym lotniskiem było XXX. Obecnie rotacje w większości to już tylko XXX-YYY-XXX, co w zasadzie eliminuje całkowicie możliwość stworzenia jednodniówki, a nawet i wycieczki dwudniowej, biorąc pod uwagę kolejny aspekt jakim jest wyjątkowa rzadkość wykonywania tej samej trasy w dwa dni pod rząd, jeśli nie jest wykonywana codziennie.

Pisząc bardziej obrazowo kilka lat temu zaczynałem swoją przygodę z lataniem i podróżami od idealnych jednodniówek z Wrocławia do Eindhoven i Torp. Samolot na przykład po porannym przylocie do Eindhoven leciał gdzieś dalej (nie pamiętam dokładnie, możliwe, że było to Wilno, ale to bez znaczenia dla sprawy), potem wracał i leciał z powrotem do Wrocławia. Podobna sytuacja była z Oslo i jak mnie pamięć nie myli z Dortmundem. A być może także z innymi kierunkami z innych miast. Całość sprowadzała się do tego, że osoby chcące zrobić kilkugodzinny wypad do jakiegoś miasta lub po prostu cieszyć się lotem mogły to bez problemu zrobić. Dziś coś takiego możliwe jest jedynie dla kierunków, na których są dwa loty dziennie lub dla lotów kombinowanych z wylotem z jednego miasta i powrotem do innego.

Dlaczego więc na dzień dzisiejszy Wizz, czy inne linie praktycznie nie planują tego typu rotacji? Co stoi na przeszkodzie? Czy to zwykły spisek przeciwko "jednodniówkowym" podróżnikom, czy stoi za tym coś głębszego? Jakie są wasze przemyślenia na ten temat? Zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Majówka w Turcji Egejskiej ☀️ Tygodniowe ultra all inclusive w 4* hotelu od 2649 PLN 🏖️ Majówka w Turcji Egejskiej ☀️ Tygodniowe ultra all inclusive w 4* hotelu od 2649 PLN 🏖️
Jarmark świąteczny w Rydze 🏰❄️ Loty i hotel ze śniadaniami za 769 PLN 🤩 Jarmark świąteczny w Rydze 🏰❄️ Loty i hotel ze śniadaniami za 769 PLN 🤩
#2 PostWysłany: 19 Lis 2017 22:16 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Taki W6 ma coraz więcej samolotów zbazowanych w Polsce co oznacza,że latają one dla danej bazy XXX-YYY-XXX i siatka połączeń pod to jest układana. Wierzę jednak,że ten zły zakaz lotów nocnych coś w tej kwestii zmieni i będziemy mieli wkrótce możliwości jednodniówek. Torp było chyba najfajniejsze :mrgreen:

#3 PostWysłany: 19 Lis 2017 23:16 
Awatar użytkownika

srebrny
myślę, że to spisek przeciwko jednodniówkowym podróżnikom. Po prostu w WizzAir dowiedzieli się o tym i stwierdzili że tego typu wycieczki są tak głupie że postanowili coś z tym zrobić. I zrobili
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości