Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 371 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 31 Paź 2020 11:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

AirFrance latał normalnie nawet jak był ogólnoświatowy lockdown, więc wątpię żeby teraz zmienili zdanie.
 Profil Relacje PM off
OSK lubi ten post.

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#102 PostWysłany: 31 Paź 2020 12:13 

Loty: 749
Kilometry: 1 296 957
srebrny
A tak w ogóle to wydaje mi, że skoro teraz połowa światowych zakażeń jest w Europie to zamykanie się na zewnątrz nie ma sensu.

#103 PostWysłany: 31 Paź 2020 12:20 

Przetrawiłam tą informację i doszłam do wniosku, że może jakby jednak nie latali to całkiem fajnie byłoby przeczekać zimę w cieplejszym klimacie niż polski ;) no nic pożyjemy, zobaczymy :)
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 07 Lis 2020 16:15 

Hej, jakieś nowe wieści ?
Ktoś ostatnio odbył podróż do Meksyku ? Jak z obostrzeniami na miejscu? Wszystko otwarte? Bez problemu podróż ?
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 07 Lis 2020 16:35 
Awatar użytkownika

Loty: 559
Kilometry: 929 746
niebieski
Jestem w trakcie podróży do San Cristobal de Las Casas a odwiedziłem Mexico City i Oaxace. W stolicy są pozamykane muzea i to bardzo zabolało ale już Teotihuacan otwarty i na miejscu więcej sprzedawców pamiątek niż turystów. Nie ma restrykcji w poruszaniu się, maseczki ma może 3/4 osób ale nie ma nacisków na ich zakładanie. Ogólnie stolica do której z przyjemnością jeszcze wrócę! Natomiast w Oaxaca zamknięty Monte Alban, Hierve el agua, Mitla... Ogólnie turystów śladowe ilości tylko jakby więcej atrakcji pootwierali
bo sam Meksyk staje się moją ulubioną destynacją
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
raku232323 uważa post za pomocny.

#106 PostWysłany: 24 Lis 2020 07:33 

[travegeo][/travegeo]

Przed wylotem z Berlina, wymagana jest deklaracja zdrowotna do Meksyku, do wypełnienia w internecie. Deklaracje zdrowotne i tak są później rozdawane w samolocie.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 24 Lis 2020 20:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Z Madrytu jak leciałem sprawdzali czy się ma bilet powrotny ale nie znam konsekwencji jego braku...
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 24 Lis 2020 21:45 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Z Madrytu nie było deklaracji, tylko formularz wjazdowy.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 16 Gru 2020 22:01 

witam serdecznie, chciałabym podbić wątek wyjazdu do Meksyku, kto jest obecnie lub planuje wybrać się w najbliższym czasie? Czy ktoś, kto dopiero wrócić lub jest aktualnie na miejscu może dać znać jak sytuacja, czy maseczki trzeba nosić, jak z atrakcjami, jak sytuacja z noclegami typu bungalow hostele i hotele no i wszystkie inne cenne kwestie, o których nie napisałam, a wiedzieć warto:) Z góry bardzo serdecznie dziękuję:)
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 16 Gru 2020 22:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Na tej stronie możesz sprawdzić co z atrakcji jest obecnie otwarte https://www.inah.gob.mx/zonas-arqueolog ... tPYNCSSmz0
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 16 Gru 2020 22:56 

Zbanowany
Przecież na tej stronie są jakieś nieaktualne informacje chyba, Tulum, coba na niej są na czerwone a są czynne.
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 16 Gru 2020 23:24 

Wróciłem tydzień temu po 16 dniach pobytu. Prawie wszystko otwarte, były jednak ograniczenia, np nie można było wejść na piramidę w Coba. Maseczki mają praktycznie wszyscy, przy wejściu do sklepów, muzeów itp mierzenie temperatury, mata do dezynfekcji i płyn na ręce. W campache mocno ograniczona sprzedaż alko. Mało turystów po za topowymi atrakcjami. Przed wylotem z Berlina, trzeba mieć uzupełniony formularz covid potrzebny w Meksyku.
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 16 Gru 2020 23:29 

Zbanowany
Wszystko otwarte?

Ta strona : https://www.inah.gob.mx/zonas-arqueologicas?fbclid=IwAR3SXYmllnTfjROE7tbQ8jnFPujr39Ym0o7ASwQ0rgOMjPBovtPYNCSSmz0 wszystko pokazuje na czerwono...
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 16 Gru 2020 23:32 

Otwarta gastromia z ograniczeniami ilości osób w środku lokalu. Ogólnie obostrzenia były dużo mniej uciążliwe niż w Polsce. Na plus również komfort podróży samolotem przez ocean gdzie zajętych było 25% miejsce.
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 17 Gru 2020 06:41 

Super, piekne dzięki! A jak z bezpieczeństwem? Czytalam, że generalbie w Meksyku nasiliłasie w ostatnich miesiacach przestępczość. To oczywiscie jesli juz, Jukatanu dotyxzy w najmniejszym stopniu, alepodrozujemy z maleńkim dzieckiem, zapytać muszę ;) A ogolnie rozumiem polecalvys podroz, w sensie mimo obosttrzenkorzysci przewyzszają niedogodnosci covidowe?
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 17 Gru 2020 10:35 

raku232323 napisał(a):
Wróciłem tydzień temu po 16 dniach pobytu. Prawie wszystko otwarte, były jednak ograniczenia, np nie można było wejść na piramidę w Coba. Maseczki mają praktycznie wszyscy, przy wejściu do sklepów, muzeów itp mierzenie temperatury, mata do dezynfekcji i płyn na ręce. W campache mocno ograniczona sprzedaż alko. Mało turystów po za topowymi atrakcjami. Przed wylotem z Berlina, trzeba mieć uzupełniony formularz covid potrzebny w Meksyku.

Jak z Muzeami w mieście Meksyku? Miałeś okację wstąpić do antropologicznego czy wszystko zamknięte?

Ta strona nie jest chyba zaktualizowana. Dzieki:)
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 17 Gru 2020 10:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Muzeum jest otwarte.
Obowiązuje ścisły reżim sanitarny.
 Profil Relacje PM off
ZENNNEK lubi ten post.
ZENNNEK uważa post za pomocny.

#118 PostWysłany: 17 Gru 2020 11:09 

Jak wylatywalismy 3 tyg temu to było naprawdę mało formalności covidowych i wszystko przebiegło bez problemów. Obostrzenia są ale są dużo mniej uciążliwe niż w Polsce. Zjechaliśmy na prawdę kawał Jukatanu i wszędzie czuliśmy się bezpiecznie. Próbowano nas oszukać na jakiś małych kwotach przy wydawaniu reszty czy doliczaniu pozycji do rachunku w restauracji. Nie ma co się zastanawiać, tylko sprawdzić aktualne formalności covidowe i lecieć !
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 17 Gru 2020 12:52 

Jest obecnie jeden youtuber w Meksyku na Jukatanie. Jedyne obostrzenia to obowiązek noszenia maseczek w sklepach i transporcie publicznym. Można zobaczyć jak to w ostatnich 2 tygodniach wygląda, a wygląda jak dla mnie bardzo dobrze :-)

PM off  

#120 PostWysłany: 17 Gru 2020 13:05 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na Jukatanie obecnie jest sezon.
Duża ilość turystów z całego świata i z samego Meksyku.
Czuć to w wypożyczalniach samochodów (pytałem obsługę America Car Rental - oni mają obecnie żniwa).
Z powodu Covid w każdym sklepie przy wejściu miły Pan z ochrony zmierzy temperaturę na ręce (średni wynik 35 stopni, choć zdarzały się przypadki niższych pomiarów), poda płyn dezynfekujący (najczęściej klejący żel po którym najlepiej umyć ręce swoim płynem).
Maseczki obowiązkowe także na ulicach - większość się dostosowuje do przepisów.
Na wylotach z miast posterunki policji - niektóre miejscowe auta są kontrolowane (na auta z wypożyczalni machają ręką).
Prawie wszystkie atrakcje na Jukatanie są otwarte: Chichen Itza, Uxmal, Tulum, cenote.

Ogólna opinia: znakomite miejsce na wypoczynek w ciepłym miejscu.

Jak ktoś ma jakieś pytania zapraszam na priv.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 371 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość