Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Może podsumuję krótko aktualne opcje dojazdu z Malpensy do Mediolanu. Jest ich kilka i jak to zwykle bywa sporo "zależy" od tego, jak będziemy się dalej poruszać.

1. autobusy (Terravision, Autostrada, Flixbus, MalpensaShuttle):

- 10 euro w jedna stronę
- 16 euro w obie strony;

Jeśli ktoś jedzie do centrum, nie chce dalej jeździć po Mediolanie itd. to może być to całkiem prosta i przyjemna opcja. Tylko w sumie po co, skoro jest pociąg :)

2. pociąg (Trenord):

a. Malpensa Express - 13,00 euro w jedną stronę - NIE KUPUJCIE TAKIEGO BILETU (nie opłaca się w praktycznie żadnej opcji);

Wyższa cena dotyczy jedynie dojazdu do samego lotniska (przejazd pomiędzy Ferno-Lonate Pozzola, a Malpensa T1/T2). Na całej reszcie trasy można podróżować w ramach zwykłych biletów lokalnych (czy to jednorazowego biletu kolejowego, czy też biletu STIBM (wspólny bilet na kolej + komunikację miejską w Mediolanie), czy też IO VIAGGIO (wspólny bilet na całą Lombardię).

I tutaj wszystko zależy od tego, co robicie dalej, gdzie jedziecie, czy chcecie być tylko w Mediolanie (raczej bilet jednorazowy albo STIBM), czy tez np. pojechać na jeziora itd. (wtedy często opłaca się już IO VIAGGIO, bo ma w cenie również wszystkie funiculary (Como, Lecco itd.) + w praktyce omijacie także kolejki do nich, a także lokalny transport publiczny wokół jezior itd

b. Dojazd do samego Mediolanu:

/ bilety jednorazowe Trenord:
- 3,00 euro za odcinek Malpensa T1/T2 do Ferno-Lonate Pozzola + 5,20 euro za odcinek Ferno-Lonate Pozzola do Mediolanu - razem 8,20 euro;
lub: (w zależności, na której stacji zatrzymuje się dany pociąg):
- 4,00 euro za odcinek Malpensa T1/T2 do Busto Arsizio + 4,40 euro za odcinek Busto Arsizio do Mediolanu - razem 8,40 euro;

uwagi:
- jeśli chcecie jechać dalej w samym Mediolanie, musicie dokupić kolejny bilet na komunikację miejską (2,20 euro za bilet 90 min).

/ bilety STIMB:
- są to bilety zintegrowane w obszarze metropolitalnym Mediolanu, obowiązujące zarówno na komunikację miejską, jak i kolej. Tutaj istotne jest to, aby dojechać pociągiem z lotniska do pierwszej stacji, gdzie taka taryfa obowiązuje:
- 6,00 euro za odcinek Malpensa T1/T2 do Rescaldina (pierwsza stacja w obrębie taryfy STIMB) + 3,90 euro za bilet zintegrowany STIMP na strefy Mi1-Mi7 - razem 9,90 euro;

uwagi:
- jest niby trochę drożej, ale w tej cenie jest już również przejazd komunikacją w samym Mediolanie. Tak więc jeśli ktoś jedzie dalej niż w okolice samej stacji, to jest to chyba najtańszy sposób dojazdu;

c. Dalsze przejazdy po Lombardii - IO VIAGGIO:

IO VIAGGIO to takie bilety na wszystko (ATM w Mediolanie, Trenord, komunikacja miejska we wszystkich miejscowościach w Lombardii, funiculary, promy na jeziorze obok Bergramo (bilet nie obowiązuje na promy na jeziorze Como)).

Jeśli chcemy korzystać z IO VIAGGIO, to bilety te są ważne "wszędzie" poza ostatnimi stacjami na lotnisku (Malpensa T1/T2), a więc dojazd (i analogicznie powrót) będzie wyglądał jak w pkt. a.:
- 3,00 euro za odcinek Malpensa T1/T2 do Ferno-Lonate Pozzola + dalej na IO VIAGGIO;
lub: (w zależności, na której stacji zatrzymuje się dany pociąg):
- 4,00 euro za odcinek Malpensa T1/T2 do Busto Arsizio + dalej na IO VIAGGIO;

Czy ten bilet się opłaca? Zależy:
- jest ważny 1, 2, 3 lub 7 dni. Liczymy pełne dni, czyli jeśli np. przyjeżdżacie we wtorek wieczorem, to pierwszym dniem będzie cały wtorek, którego i tak nie wykorzystacie, wtedy lepiej kupić od kolejnego dnia;
- na + -> ważność na wszystko w całej Lombardii, w tym bilety są ważne również w 1kl Trenord, więc spokojnie można jechać Malpensa Express dokupując odrębny bilet jedynie na ostatnią stację;
- cena: 17,50 euro / 1 dzień, 29,00 euro / 2 dni, 35,00 euro / 3 dni;

IO VIAGGIO imho totalnie nie opłaca się, jeśli jedziecie do samego Mediolanu (wtedy możecie e kupić dużo tańsze bilety dzienne na sam Mediolan), natomiast mocno opłaca się, jeśli chcecie sporo przemieszczać się równie w okolicach, zwiedzić np. Como, pojechać Funicularem, wrócić następnie do Mediolanu itd.

Przykładowe ceny przejazdu po okolicy:

- wycieczka do Lecco:
--- Mediolan dojazd na stację - 2,20 euro;
--- Mediolan - Lecco - Trenord - 5,20 euro;
--- Lecco transport lokalny - ok. 2,50 euro;
--- Lecco Funicular - 12,00/13,00 euro;
--- Lecco transport lokalny - ok. 2,50 euro;
--- Lecco - Mediolan - Trenord - 5,20 euro;
--- Mediolan powrót ze stacji - 2,20 euro;
- razem 32,80 euro (a to wszystko macie na tym IO VIAGGIO).

Kilka uwag - IO VIAGGIO

- tak, jak pisałem wcześniej, blety sa ważne 1, 2, 3, 7 dni - to nie są bilety na "24h, 48h itd.". Jeśli przyjeżdżacie wieczorem, zdecydowanie bardziej będzie opłacać się kupić taki bilet dopiero od kolejnego dnia;
- na funicularach teoretycznie trzeba pobrać w kasie darmowy bilet do automatycznej bramki. "Problem" w tym, że np. w Como kolejka do kasy potrafi być np. 3-4x dłuższa, niż kolejka do samej bramki. Idźcie z biletem bezpośrednio do bramki z pominięciem kasy, tam obsługa i tak Was wpuści "ręcznie" przez bramkę:)
- IO VIAGGIO są ważne na 1 kl i 2 kl. Te klasy praktycznie niczym nie różnią się między sobą poza kolorem foteli i tym, że 1 kl jest bardzo niewielka w skali całego pociągu. ALE jeśli pociąg jest zatłoczony, a obsługa akurat sprawdzi bilety (głównie w pociągach przyspieszonych), to bardzo często wygania większość osób z tej 1 kl. Czyli jeśli widzicie potencjalnie zatłoczony pociąg, a macie np. IO VIAGGIO, warto iść sobie do 1 kl.;
- pociągi potrafią być zapchane totalnie nierównomiernie. Jeśli macie zatłoczony jakiś fragment pociągu, to nie oznacza to, że 30m dalej nie będziecie mogli sobie dowolnie niemalże leżeć na wybranym siedzeniu ;)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 115 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 21 Gru 2024 18:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
@Xenus nie wiem jak bardzo dokładnie szukałeś, ale autobusy z lotniska jeżdżą do 1:30 w nocy.

Grudniowe słońce w Egipcie 🌴☀️ 5* hotel Radisson z all inclusive za 2240 PLN Grudniowe słońce w Egipcie 🌴☀️ 5* hotel Radisson z all inclusive za 2240 PLN
Podróż na Bali za 3993 PLN 🌺🏖️ Loty Singapore Airlines + ⭐⭐⭐⭐ hotel 🐚🌺 Podróż na Bali za 3993 PLN 🌺🏖️ Loty Singapore Airlines + ⭐⭐⭐⭐ hotel 🐚🌺
#102 PostWysłany: 22 Gru 2024 00:08 

niebieski
Autobusy. Jak kupisz RT to będzie chyba taniej lub podobnie jak pociąg.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 29 Gru 2024 17:44 

Loty: 75
Kilometry: 136 048
niebieski
@kot_feliks fajnie opisany dojazd z lotniska do centrum, ale zagłębiłem się w temat i mam praktyczne pytania:

- VALIDATION in Trenord not required, czyli dzieląc trasę do centrum nie ma problemu, rozumiem?
- VALIDATION In the STIBM area it is necessary to tap & go to start the validity of the ticket, jak bez wysiadania z pociągu "skasować bilet"?
- tylko co któryś pociąg zatrzymuje się na stacji Rescaldina, większość dopiero na Saronno, które nie jest w strefie STIBM, można jechać na dwóch biletach jak pociąg się tam praktycznie nie zatrzymuje? Pomijając nawet fakt walidacji biletu o którym piszę powyżej.

Proszę praktyków o odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 29 Gru 2024 18:34 

Loty: 54
Kilometry: 80 729
Bilety kupiłem na portalu Trenord i dostęp do nich był przez aplikację mobilną
- "VALIDATION in Trenord not required" - z tego co pamiętam w aplikacji był QR Code, który był dostępny od czasu odjazdu, więc nie ma problemu.
- "VALIDATION In the STIBM area it is necessary to tap & go" - do zrobienia w w\w aplikacji. W efekcie QR Code
- może nie przejść. Podczas mojego powrotu przez Rescaldinę konduktor dokładnie sprawdził mój bilet i nawet powiedział coś w stylu, że to następna stacja... Sprawdził bilet w aplikacji dokąd jadę, nie skanował kodu QR.
 Profil Relacje PM off
hanysek81 lubi ten post.
hanysek81 uważa post za pomocny.

#105 PostWysłany: 30 Gru 2024 18:10 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
Teraz przez stronę Malpensa Express nie da się kupić biletu z Ferno Lonate-Pozzolo gdzie indziej niż na lotnisko. Trzeba kupować przez stronę Trenord. Jeszcze tydzień temu była taka możliwość, teraz coś pozmieniali.
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 10 Sty 2025 14:42 

Loty: 16
Kilometry: 20 948
niebieski
Podpowie może ktoś jak się wydostać z Malpensy do centrum dzisiaj po przylocie z Krakowa po 21ej ,czytam tan wątek i dalej jestem głupi.
Gogle pokazuje Autobus plus metro ale znowu strona Trenitalia pokazuje mi bezpośrednie połącznie włąśnie za 13euro od osoby z czasem przejazdu 54 minuty , natomiast z tego co jest przypięte na górze i stonie Trenitali w kombinacji ze stacją Busto Arsizio Nord w osobnych rezerwacjach wychodzi właśnie te 8,4 euro/osoba (4+4,4euro)
ale tutaj pytanie czy muszę kupować 2 bilety na każdy odcinek osobno i czy trzeba wysiadać z pociągu skasować bilet czy bilety internetowe być może sie jakoś inaczej aktywuje lub nie trzeba ich w ogóle aktywować ?
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 14 Sty 2025 09:03 

Loty: 75
Kilometry: 136 048
niebieski
Jechałem Malpensa Express i faktycznie można bilet podzielić, lotnisko T1/T2 - Busto Arsizio 4€, Busto Arsizio - Mediolan 6,6€. Taniej o 2€ jest pociągiem Trenord Rxxxx i jedynie kilka minut dłużej jedzie.
Walidacja biletu w aplikacji. Kanara nie widziałem.
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 23 Lut 2025 11:59 

Przepraszam za głupie pytanie. Właśnie kupiłem bilet dzielony na trasę Milano Centrale - Ferno i Ferno - MXP1 przez trenord.it, zainstalowałem też appkę, ale jedyne co widzę, to potwierdzenie zakupu biletów, wraz z możliwością zmiany daty i godziny.
W mailu od trenord przeczytałem, że QR Code mogę aktywować dopiero 5 minut przed planowanym odjazdem. Czyli dobrze rozumiem, że na peron - przez kołowrotek (?), nie przejdę szybciej niż w ostatniej chwili? Czy jest jakaś możliwość aktywowania tego szybciej niż na 5 minut przed odjazdem? Nie wiem, dlaczego nie mogę od razu dostać biletu w finalnej formie.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 23 Lut 2025 12:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Są kołowrotki na którymkolwiek peron kolej we Włoszech?
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 23 Lut 2025 13:16 

złoty
@Zeus Są. Np. na Milano Cadorna bez biletu nie przejdziesz i to od dawna.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#111 PostWysłany: 24 Lut 2025 16:54 

złoty
@walt Na stacji Milano Centrale raczej nie będzie z tym żadnego problemu. Np. bilety Trenitalii aktywują się dopiero w momencie odjazdu pociągu, a ludzie przecież muszą dotrzeć na peron. W oczywisty sposób bramka musi wpuszczać wcześniej.
Przy okazji opiszę sytuację odwrotną. Z biletem kupionym przez aplikację Trenitalli stawiłem się na dworcu Milano Cadorna, na który wjeżdżają tylko i wyłączenie pociągi Trenordu. I tutaj napotkałem na problem polegający na tym, że bilet nie był aktywowany (z powodów opisanych w pierwszym zdaniu) i bramka nie chciała mnie przepuścić. W związku z tym podszedłem do pana bramkowego i po okazaniu biletu otworzył mi przejście.

Ostatnio zrobiłem następujący sposób dojazdu z MXP do centrum Mediolanu. Zakupiłem bilet Malpensa T1 - Busto Arsizio Nord za 4,00 EUR. W Busto wysiadłem i po sześciu minutach z tego samego peronu wsiadłem do następnego pociągu, w którym bilet do Milano Cadorna kosztował mnie 4,40 EUR. Łącznie zapłaciłem 8,40 EUR. Gdybym kontynuował podróż w tym pierwszym pociągu który taryfowo ma tylko pierwszą klasę zapłaciłbym 10,60 EUR czyli 2,20 EUR więcej.
Od razu ostrzegam, że ta oszczędność 2,20 EUR prowadzi do pewnej niedogodności. Perony dworca Busto Arsizio Nord wyglądają jak plan filmowy do kręcenia filmu grozy albo dramatu psychologicznego.
 Profil Relacje PM off
KamcioPL uważa post za pomocny.

#112 PostWysłany: 06 Cze 2025 07:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeździłem ostatnio na trzydniowym Io Viaggio kupionym przez apke Trenord'a.

Po zakupie w adnotajach znajduje sie info, że bilet nie jest ważny na połączenia Malpensa Express.
Na lotnisko jeżdżą też regionalne pociągi z Milano Porta Garibaldi i w nich ten bilet jest ważny, nie trzeba wysiadać na Busto Arsizio - potwierdzone wczoraj podczas kontroli biletów.

PS. Trafiłem na skład sygnowany Malpensa Express, więc komfort ten sam.

Załączniki:
trenord.png
trenord.png [ 286.26 KiB | Obejrzany 429 razy ]

#113 PostWysłany: 26 Lip 2025 12:19 

platynowy
Przylot FR KRK-MXP 24.09 01:05, ostatni Terravision jest 01:10. Czeka na pasażerów czy odjeżdża planowo? Myślę czy ryzykować czy szukać czegoś przy lotnisku na nocleg?
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 26 Lip 2025 12:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Masz jeszcze o 01:20: https://www.malpensashuttle.it/static/u ... o-2025.pdf
O 2: https://www.airportbusexpress.it/Images ... nsa_25.pdf
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.
Kothson uważa post za pomocny.

#115 PostWysłany: 26 Lip 2025 12:31 

platynowy
Tego drugiego nie widziałem, mega dzięki.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 115 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości