Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Sty 2011 13:01 

niebieski
Kris napisał(a):
Czyli, przykładowo, jeśli za hotel wychodzi np. suma 1200 zł, to rezerwacją powinna być dokonana przez booking.com, biorąc pod uwagę, że płatność nastąpi dopiero w hotelu (pomimo, że karta ma ograniczenie do transakcji max.500 zl).

rezerwację możesz dokonać gdzie chcesz, nie musi być w Booking.com. Booking.com preautoryzuje kartę przy robieniu rezerwacji. Nie spotkałem się z sytuacją odrzucenia rezerwacji ale nigdy nie robiłem rezerwacji na kwotę wyższą niż 500pln kartę prepaid. Istnieje niezerowe prawdopodobienstwo ze mogłoby nie przejść preautoryzacji gdyż w razie niestawienia sie w hotelu nie mogliby Cię obciążyć. Ale jeśli nie spróbujesz nie będziesz pewien.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 28 Sty 2011 13:03 

jezeli rezerwacja uwzglednia platnosc na miejscu to w momencie rezerwacji booking.com nie obciaza karty zadna kwota

#3 PostWysłany: 28 Sty 2011 13:21 

niebieski
A napisałem gdzieś że obciąża? Preautoryzuje, co oznaczy że sprawdzana jest możliwość obciążenia daną kwotą karty, m.in. czy termin ważności nie minie, czy nie przekracza limitu i czy karta w ogóle istnieje.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Sty 2011 17:44 

chyba za bardzo nie wiesz co oznacza termin "preautoryzacja". bynajmniej nie odnosi sie do sprawdzenia, czy karta o danym numerze istnieje i mozna nia wykonywac transakcje.

#5 PostWysłany: 28 Sty 2011 17:47 

niebieski
To jeśli Ty wiesz to wytłumacz. A jeśli nie...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Sty 2011 17:57 

w skrocie: preautoryzacje stosuja praktycznie tylko i wylacznie hotele oraz wypozyczalnie samochodow. opcja ta uzywana jest w przypadku platnosci po zakonczeniu uslugi. jest to zabezpieczenie dla uslugodawcy w przypadku gdyby klient 'prysnal' bez placenia za rachunek. hotel ew. uzywa preautoryzacji podczas zameldowania, z pewnoscia nie podczas rezerwacji.

#7 PostWysłany: 28 Sty 2011 18:10 

niebieski
A wiesz że booking od strony finansowej jest przezroczysty dla klienta? Poprzez jego platformę to Hotel potwierdza rezerwację.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Sty 2011 20:02 

wiem na jakiej zasadzie dziala ten serwis.

ps - skoro takze uwazasz go za przezroczysty to czemu kilka postow wyzej napisales:

Cytuj:
Booking.com preautoryzuje kartę przy robieniu rezerwacji.

?

#9 PostWysłany: 28 Sty 2011 20:45 

niebieski
gwzd napisał(a):
wiem na jakiej zasadzie dziala ten serwis.

ps - skoro takze uwazasz go za przezroczysty to czemu kilka postow wyzej napisales:

?

Uprościłem trochę sprawę. Nie każdy ma taką wiedzę jak Ty.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 29 Sty 2011 00:25 

niebieski
gwzd napisał(a):
na booking.com placi sie cala kwote podczas rezerwacji jedynie w przypadku, gdy jest to cena promocyjna nie podlegajaca zwrotom.

osiek napisał(a):
jeszcze nie spotkałem się żeby na bookingu coś trzeba było płacić.

Dwa wpisy wprowadzające w błąd! :| Są niektóre hotele, które w momencie rezerwacji pobierają z karty opłatę za pierwszy nocleg, nawet jeśli obowiązuje bezpłatne anulowanie rezerwacji. Tak mi zrobił hostel w BCN.

#11 PostWysłany: 29 Sty 2011 12:11 

niebieski
fly4me napisał(a):
gwzd napisał(a):
na booking.com placi sie cala kwote podczas rezerwacji jedynie w przypadku, gdy jest to cena promocyjna nie podlegajaca zwrotom.

osiek napisał(a):
jeszcze nie spotkałem się żeby na bookingu coś trzeba było płacić.

Dwa wpisy wprowadzające w błąd! :| Są niektóre hotele, które w momencie rezerwacji pobierają z karty opłatę za pierwszy nocleg, nawet jeśli obowiązuje bezpłatne anulowanie rezerwacji. Tak mi zrobił hostel w BCN.

Sugerujesz, że spotkałem się z sytuacja ze hotel pobiera opłatę? Napisałem wyraźnie, że nie spotkałem się, aby trzeba było płacić w momencie rezerwacji. Jeśli masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem to może warto poczytać dwa, trzy razy?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Sty 2011 14:40 

niebieski
Jeżeli się nie spotkałeś, to nie znaczy, że tak jest zawsze. Może lepiej w ogóle nie odpisywać, jeśli nie ma się 100% pewności?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości