Wikipost
Trasa ma 5 km w jedną stronę. Najpierw schodzimy do plaży Playa de Masca. Panie w Informacji Turystycznej powiedziały nam, że nie można wejść na plażę. Okazało się jednak, że plaża była dostępna, a obecni na niej strażnicy wskazywali miejsce, gdzie można pójść, a gdzie nie, bo faktycznie jedna ściana klifu się mocno sypie i to miejsce jest ogrodzone taśmą.
W drodze powrotnej czeka nas oczywiście podejście. Przyznam jednak, iż pomimo tego, że do suma podejść wynosi 650 metrów, to idzie się bardzo wygodnie. Szlak, którym obecnie poruszamy się w Wąwozie Masca, jest nowym szlakiem. Biegnie inaczej niż ten stary, który został zamknięty w 2018 roku. Są schodki, wygodne przejścia, w kilku miejscach są łańcuchy. Są również sypkie fragmenty oraz miejsca, gdzie, aby przejść, trzeba się troszkę schylić,
Buty koniecznie muszą być odpowiednie w teren — podeszwa z bieżnikiem. Żadne płaskie adidasy, New Balance i inne tego typu obuwie.
Jeśli ktoś nie ma odpowiedniego obuwia, to nie zostaje wpuszczony.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 146 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Masca Teneryfa
#121 PostWysłany: 25 Lip 2024 15:05 
Awatar użytkownika

Czy z tego znaku wynika, że po 20:00 nie trzeba parkować i można dalej jechać tą drogą gdzie ten szlaban jest...???
Bo nie za bardzo czuję czego ten zakaz dotyczy...

https://www.google.pl/maps/place/Parking+Roadblock/@28.3610802,-16.8708098,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipMyke_486Az-WpVwqZLLYy6QiTYBrctowRNyLNm!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipMyke_486Az-WpVwqZLLYy6QiTYBrctowRNyLNm%3Dw203-h152-k-no!7i3648!8i2736!4m7!3m6!1s0xc6a61002987c9d1:0x8a80e981f14c50c3!8m2!3d28.3610422!4d-16.8708375!10e5!16s%2Fg%2F11y3hph9cg!5m1!1e1?hl=pl&entry=ttu#
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#122 PostWysłany: 25 Lip 2024 16:06 

Loty: 45
Kilometry: 128 451
niebieski
Możesz jechać od wieczora do rana, jak podane na tablicy. Od rana do wieczora nie wrócisz. Na końcu gastronomii nie było. Przystań, kąpielisko, ratownik, parking, przystanek autobusowy, latarnia morska i pizgający wiatr. To masz w standardzie.
:mrgreen:

Pomogłem?
 Profil Relacje PM off
zorrondzombie uważa post za pomocny.

#123 PostWysłany: 29 Lip 2024 14:07 
Awatar użytkownika

Tak, pomógł... Tak zrobię... Po co się pchać w innych godzinach???!!! :roll:
Jak mówi klasyk: wschody i zachody słońca są wszędzie takie same...
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#124 PostWysłany: 02 Paź 2024 14:57 

Wracając do tematu Masca :) próbuję sam to ogarnąć - proszę o sugestie i jeśli się mylę poprawki, za co z góry dziękuję.

Melinuję w Palm-Mar i tam będę miał bazę, mam wynajęte auto.

1. kupuję bilet wstępu do wąwozu (na zejście) na piątek lub sobotę lub niedzielę na stronie
https://www.caminobarrancodemasca.com/

2. w trakcie rezerwacji biletu dokupuję na ten sam dzień powrót łódką z plaży za pośrednictwem wskazanego w danym miesiącu operatora - z różnicą około 4h od wejścia do wąwozu będzie ok?

3. jeśli dobrze rozumiem ze stron operatora, łódki płyną do przystani Muelle de los gigantes

Moje pytania:

1. zostawić auto w okolicy Muelle de los gigantes aby po powrocie wsiąść w samochód i wrócić do Palm-Mar?
2. parkowanie w okolicy Muelle de los gigantes jest darmowe i nie ma problemu z miejscem? ewentualnie gdzie zaparkować bez dodatkowych kosztów? mogę podejść, nawet spory kawałek
3. jeśli zostawię tam samochód to muszę dojechać do wejścia do wąwozu - najlepiej autobusem tisa? ile czasu zajmie dojazd? ciężko się ogarnia ten ich rozkład ;)

Chyba, że polecacie zostawić auto w innym miejscu i przeorganizować dojazdy.

Dodatkowe pytania:
4. w które z trzech dni albo o jakiej porze w Masca jest największy tłok?
5. polecacie jakieś konkretne godziny wizyty ze względu na pozycję słońca w stosunku do klifów i zacienienie? lepiej z rana, a może przed południem albo nawet po?
6. dla potwierdzenia - przy wejściu do wąwozu co jest wymagane sprawdzane? bilet + dowód osobisty + buty muszą być ponad kostkę czy mogą być sportowe adidasy?

Z góry bardzo dziękuję za sugestie i pomoc. Mam jeszcze kilka dni i chciałbym to sam zaplanować, a boję się o problem z zasięgiem na miejscu więc staram się zebrać informacje wcześniej.
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 02 Paź 2024 15:38 

Loty: 45
Kilometry: 128 451
niebieski
Na fejsie jest ileś postów na ten temat. Tutaj będziesz miał dość skąpe opinie.

https://www.facebook.com/groups/teneryfa24
 Profil Relacje PM off
vivo uważa post za pomocny.

#126 PostWysłany: 02 Paź 2024 16:19 

srebrny
@vivo Los Gigantes jest ciężkie do parkowania. Sugeruję zaparkować w okolicy hotelu Vigilia Park w Puerto de Santiago. Powinno się znaleźć jakieś darmowe miejsce przy ulicy. A nawet jakby wyjątkowo się nie udało, to tuż obok masz płatny parking. Koło hotelu jest przystanek autobusowy Correos. Autobusem dojedziesz do Santiago del Teide, a stamtąd kolejnym do Masca. Bezpośredniego połączenia z Los Gigantes / Puerto de Santiago nie ma. Obok przystanku jest też postój taksówek jakbyś się zdecydował wziąć taryfę.
 Profil Relacje PM off

#127 PostWysłany: 02 Paź 2024 16:32 

-- 02 Paź 2024 16:22 --

Dziękuję za odpowiedź, rzadko jestem na fb ale oczywiście sprawdzę.

Teraz zerkam sobie na mapkę i czuję, że parkowanie w Los Gigantes chyba nie będzie proste.
Image

Wydaje mi się, że korzystniej będzie zaparkować w Santiago del Teide i wrócić tam po auto jeśli dobrze widzę linią 462 albo 325.

Czyli auto zostawiam w Santiago i wsiadam w linię 355 aby dostać się do wejścia do Masca.
Z tego co tutaj czytam, powinienem celować z poprawką tak aby mieść przynajmniej dwa kursy 355 do Masca bo może być problem z miejscem (w październiku też?).

Trochę nie potrafię ogarnąć tego rozkładu autobusów bo chciałbym zobaczyć o której mam możliwe kursy 355 do Masca tak aby nie przegapić godziny wejścia z biletu.

Tutaj widzę rozkład dla danej linii czyli w moim wypadku 355
https://titsa.com/index.php/tus-guaguas ... /linea-355

A tu chyba mogę wbijać numer przystanku (widoczny na mapce linii) i wyświetla na bieżąco co za chwilę pojedzie (chyba tak to działa)
https://titsa.com/index.php/tus-guaguas ... ima-guagua

Brakuje mi tylko informacji ile jedzie taki autobus z Santiago del Teide do Masca, 15-20 minut?

-- 02 Paź 2024 16:28 --

Ok, kursy już ogarniam i widzę jak jadą w weekendy i w tygodniu (te tabelki mogli zrobić trochę czytelniej).
Udało mi się też dowiedzieć, że z Santiago do Masca autobus jedzie podobno około 10 minut, ktoś potwierdzi?

-- 02 Paź 2024 16:32 --

Jeszcze takie pytanie - planując wejście o godzinie 11.00 muszę zbookować łódkę przy zakupie biletu i jaką godzinę odbioru z przystani zaznaczyć, +4h czy więcej lub mniej? tak bezpiecznie, niedzielny turysta
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 02 Paź 2024 19:02 

niebieski
vivo napisał(a):
...
Dodatkowe pytania:
4. w które z trzech dni albo o jakiej porze w Masca jest największy tłok?
5. polecacie jakieś konkretne godziny wizyty ze względu na pozycję słońca w stosunku do klifów i zacienienie? lepiej z rana, a może przed południem albo nawet po?
6. dla potwierdzenia - przy wejściu do wąwozu co jest wymagane sprawdzane? bilet + dowód osobisty + buty muszą być ponad kostkę czy mogą być sportowe adidasy?

4. Najmniej ludzi z rana i nie w weekend.
5. To wąwóz, więc cień zawsze się znajdzie. Oczywiście rano nie ma upału, potem może być.
6. Wysokość buta nie ma znaczenia. Sprawdzają podeszwę, nie może być zbyt gładka, więc każde trekkingowe będą OK, sportowe niekoniecznie. Chyba że trailowe, do biegów przełajowych.
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 02 Paź 2024 20:44 

srebrny
@vivo Na stronie masz napisane "For the descent only, you must buy your boat ticket for the return journey no more than 4 hours after your reserved slot for the descent of the gorge." Czyli te cztery godziny to ostatni możliwy moment na powrót łodzią. Od siebie dodam, że idąc bardzo powoli i robiąc przy tym dużo postojów i zdjęć zejście zajmie ci maksymalnie 2,5 godziny. Ponadto napiszę, że tutaj najcięższy do przejścia paradoksalnie jest początek trasy z uwagi na dużą ilość stromych schodów.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 03 Paź 2024 00:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Na stronie są przykładowe zdjęcia pogladowe akceptowanych butów

#131 PostWysłany: 03 Paź 2024 08:35 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
złoty
Ja biegłem tam w butach biegowych ale nie trailowych [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND COLD SWEAT] Niestety na ten wyjazd zabrałem zwykłe biegowe. Jak dla mnie bez problemów, chociaż trailowe na pewno byłyby lepsze, natomiast nie było tam żadnych trudności technicznych.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 03 Paź 2024 08:50 
Awatar użytkownika

srebrny
@Darek M.mówisz o wejściu do wąwozu po remoncie?

#133 PostWysłany: 03 Paź 2024 12:21 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
złoty
W maju tego roku byłem i zdawałem relację chyba nawet w tym wątku.
 Profil Relacje PM off

#134 PostWysłany: 03 Paź 2024 12:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Z tego co widziałam w innym miejscu są dość restrykcyjni jeśli chodzi o buty, podobno jak coś można zakupić na miejscu za około 40 euro.

#135 PostWysłany: 03 Paź 2024 12:29 

srebrny
@Akna Tutaj wystarczą buty zwykłe buty turystyczne z bieżnikiem w stylu Adidas Terrex Swift R4, które są lekkie i miękkie ale podeszwa dobrze amortyzuje nierówności i stopy nie bolą od długiego marszu w terenie.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 08 Paź 2024 16:08 

Zrobiłem dziś rezerwację (kupiłem bilet) i pojawił się problem. Płatność na zakup łódki bez problemu, od razu przyszedł bilet. Natomiast bilet wstępu do Masca przeszedł przez płatność i przy powrocie do strony Camino wyświetliło mi komunikat, że rezerwacja nie została potwierdzona ponieważ bank odrzucił płatność. Sprawdziłem i bank zaakceptował płatność, zeszło z konta więc zadzwoniłem na infolinię Camino, a tam miły pan odnalazł moją rezerwację i wyjaśnił, że mają obecnie problem z adresami email kończącymi się na .pl ponieważ takie rezerwacje są automatycznie blokowane.

Poprosił mnie o podanie alternatywnego adresu bez końcówki .pl i po chwili dostałem potwierdzenie opłaconego wstępu.

Zostawiam tutaj informacyjnie gdyby ktoś miał podobny problem przy rezerwacji wstępu.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#137 PostWysłany: 09 Paź 2024 10:24 
Awatar użytkownika

Po namowach jednak zdecydowałem się na Masca...
W kwestii parkingu - udało mi się zarezerować nocleg w Masca i zapytałem o parking...
Właściciel pensjonatu tak mi odpowiedział:

Once you arrive in the town of Masca, you must park in the public parking lot that is located at the entrance of the town (there is a sign that says that only 2 hours are allowed, but no problem, they do not impose traffic penalties).
 Profil Relacje PM off

#138 PostWysłany: 31 Paź 2024 16:38 

Dziękuję za pomoc, Masca zaliczona :)

Z moich obserwacji, nie warto pchać się tam z samego rana. Jeśli jednak zdecydujecie się na podróż pierwszym czy drugim busem to koniecznie weźcie ze sobą ciepłą bluzę albo kurtkę bo jest tam rano chłodniej. Generalnie jest to niepotrzebny balast i jeśli zdecydujecie się na wejście około 11.00 to nie musicie tachać dodatkowej grubszej odzieży (sprawdzając wcześniej prognozę). Poza tym decydując się na wejście we wczesnych godzinach, kościółek i wszystko górą jest jeszcze zamknięte, a cały górny odcinek wąwozu jest do około 10.00 w cieniu więc wizualnie kolory widoki mocno zgaszone, poza górującym nad Masca płaskim wierzchołkiem.
Image

Gdybym miał zejść drugi raz to raczej rezerwując wejście na 11.00 lub nawet 11.30 właśnie z uwagi na światło słoneczne. Poza tym polecam poruszać się wolniejszym tempem, przystawać co jakiś czas by podnieść wzrok ku górze czy spojrzeć za siebie. Oszczędzicie przy tym kolana, a mijałem osoby które przegrały walkę z bólem w stawach i musiały zawrócić.

Sam szlak jest relatywnie prosty i patrząc pod nogi oraz będąc nieco zaprawionym w wędrówkach można go bardzo szybko przejść, czego nie polecam bo cały urok jest zwykle mocno ponad linią wzroku i dzieje się wokół tyle, że nie sposób ogarnąć to w marszu. Na trasie spotkacie sporo "masek" o fantazyjnych kształtach więc warto wytężyć wzrok i dać pola wyobraźni.
Image
Image
Image

Buty sugeruję ponad kostkę bo choć szlak jest dobrze przygotowany do zejścia, wierzchnia część to często dosyć luźny materiał i noga może podjechać, łatwo skręcić staw skokowy.

Sporo osób decyduje się na pozostawienie auta w Santiago del Teide i musi wrócić po nie z Los Gigantes. Ponad połowę wizytujących stanowili rodacy więc możecie się jakoś zgadać co do wspólnego powrotu po auto np. Uber. Z Los Gigantes do Santiago kursuje bezpośredni autobus 325 ale wszystko jest tak zorganizowane aby spędzić trochę czasu w Los Gigantes bo kursów jest kilka w ciągu dnia i przyjdzie sporo poczekać na kolejny.

Tu macie link do tej linii https://titsa.com/index.php/tus-guaguas ... /linea-325

A tu można wpisać numer przystanku aby sprawdzić co pojedzie w najbliższym czasie
https://movil.titsa.com/proxima.php
https://titsa.com/index.php/en/tus-guag ... ima-guagua

Aczkolwiek rozkład Titsa nie jest intuicyjnie zorganizowany i najwygodniej nawigować z gogle maps bo fajnie pokazuje połączenia.
My nie mieliśmy szybkiego kursu 325 więc wybraliśmy połączenie linią 494 do przystanku 7494 GUIA ISORA, jest to mały dworzec gdzie złapiecie linię 460 bezpośrednio do Santiago del Teide. Wrzucam linki do obu linii
https://titsa.com/index.php/tus-guaguas ... /linea-494
https://titsa.com/index.php/tus-guaguas ... /linea-460

Szczególnie polecam przejazd linią 494 bo autobus serpentynami pnie się widokową trasą za około dwa euro, naprawdę jest co oglądać. Przy okazji lądujecie w miejscu gdzie trudno o turystów i dominują lokalsi więc można trochę poczuć jak wygląda życie z dala od zatłoczonego wybrzeża :)

Polecam też sklepik z pamiątkami w Santiago (ceny są bardzo korzystne w stosunku do większych miejscowości) przy głównej ulicy, vis-a-vis białego mostku, którego nie da się przeoczyć.
Image

Przy okazji, jak będziecie w Lidlu, polecam zakup soku Solevita PERAyPINA i kartonu mleka. Zmieszane pół na pół z lodówki baja na upalne dni, można też czymś wzmocnić ;)
Image

A w marketach Superdiplo polecam ten konkretnie chleb tostowy Bimbo PAN BLANCO, smakował nam wyjątkowo :)
Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Akna uważa post za pomocny.

#139 PostWysłany: 03 Lis 2024 14:06 
Awatar użytkownika

A mam pytanie - czy w trakcie trekingu w wąwozie przydatne są kijki (nordic walking)?
Nie znalazłem wypowiedzi w tym temacie... :roll:
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 03 Lis 2024 16:20 

niebieski
W kierunku oceanu jest cały czas z górki, więc po co?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 146 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość