Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Wrz 2023 12:44 

Chcę kupić na styczeń rejs Aidą, która na swojej trasie zawija do portu w Bahrajnie, czy ktoś płynął już tą trasą i jest w stanie powiedzieć coś więcej, szczególnie na temat portu i formalności wizowych na miejscu?

Ostatnio edytowany przez michzak, 07 Mar 2024 17:00, edytowano w sumie 1 raz
Zmiana tytułu
 Profil Relacje PM off  

All inclusive w sercu Costa Blanca 🏝️ 🌊 4* hotel 50m od plaży za 2318 PLN All inclusive w sercu Costa Blanca 🏝️ 🌊 4* hotel 50m od plaży za 2318 PLN
Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN
#2 PostWysłany: 06 Wrz 2023 13:43 

srebrny
ad. 1
Niewiele, podstawowe informacje znajdziesz tutaj: https://www.whatsinport.com/Bahrain.htm

ad. 2
Pytaj najlepiej operatora. Jeśli jest wymagana wiza tranzytowa to na pewno to ogarną (i co najwyżej obciążą Cię opłatą) aczkolwiek przy tranzycie na statkach często wymogu wizowego nie ma - nawet jeśli normalnie jest ona wymagana. Taką zresztą informację można znaleźć na stronie innego operatora - NCL:

Visa Requirements for Bahrain
In transit guests visiting as a port of call do not require a visa before or during the cruise.

https://www.ncl.com/fr/en/freestyle-cru ... -documents

Warto przy tym pamiętać, że wymogi wizowe mogą być różne dla obywateli różnych państw.
 Profil Relacje PM off
marscha uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 06 Wrz 2023 20:25 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Odwiedziłam Manamę Aidą Primą końcem 2019. Wiza - nic nie robiliśmy, jeśli były jakieś wymogi to Aida to załatwiała.
Bezpłatny bus dowozi do Shopping Mall, z którego piechotą można dotrzeć do centrum.
marscha uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 27 Sty 2024 23:52 

Aktualizując informacje po powrocie- w Bahrajnie nie wymagano od nas wizy, wyjście ze statku bez problemu, bez indywidualnej kontroli paszportowej, bezpłatny bus dowozi jedynie do wyjścia z portu, tam czekają taksówki i ew. autobus z Aidy do centrum w cenie 25 euro od osoby ( tam i z powrotem)
greg2014 lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 23 Lut 2024 21:26 

niebieski
marscha napisał(a):
Aktualizując informacje po powrocie- w Bahrajnie nie wymagano od nas wizy, wyjście ze statku bez problemu, bez indywidualnej kontroli paszportowej, bezpłatny bus dowozi jedynie do wyjścia z portu, tam czekają taksówki i ew. autobus z Aidy do centrum w cenie 25 euro od osoby ( tam i z powrotem)

Dla potomnych podzielę się swoim doświadczeniem. Bezpłatne niewielkie białe busiki dowożą do bramy portu (raptem kilkaset metrów). Tam czeka tłum taksówek, ale wcale nie tak proso wziąć taksówkę na dojazd do miasta. Teoretycznie obowiązuje oficjalny taryfikator, ale żaden z taksówkarzy nie był zainteresowany kursem do centrum miasta. Wszyscy chcieli wcisnąć 3-godzinny objazd za bodajże 150 EUR. Dosłownie żaden nie zgodził się na zwykły kurs do miasta. Wrzaski, straszenie że nawet jak jakoś dotrzemy do miasta to nie będzie jak wrócić i tym podobne "chwyty marketingowe".
Stał tam patrol i zapytaliśmy policjantkę jak wynająć taxi zgodnie z taryfikatorem, który wołami jest tam wypisany na słupie jako jedyny obowiązujący. Policjanci prawie siłą zmusili jednego z nich do kursu. Był wściekły ale pojechał i dowiózł nas na miejsce. Co prawda po drodze jeszcze ze trzy razy próbował przekonać do wycieczki objazdowej. Ponowna zabawa zaczęła się przy płatności. Taryfikator wskazał ok. 7 dinarów (i tak nieco zawyżona kwota, bo gość włączył drugą taryfę) ale przy płatności kartą zażądał 10. Znowu "negocjacje", gorzkie żale itp. atrakcje. Masakra. "Negocjacje" zakończyła dopiero moja propozycja rozwiązania problemu z pomocą policji. Niepotrzebne marnowanie czasu i nerwów.
Na powrót wzięliśmy Ubera. Przyjechała ... taksówka z tej samej korporacji. Tylko nowsza i z Pakistańczykiem, a nie miejscowym na miejscu kierowcy. Za mniej więcej taką samą kwotę bez negocjacji i historii jak chłop to dołoży do interesu dojechaliśmy do portu miłej atmosferze.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 04 Mar 2024 22:06 

niebieski
Bezpłatne niewielkie białe busiki dowożą do bramy portu (raptem kilkaset metrów) - czyli do tego miejsca https://maps.app.goo.gl/pJynVYxDLQh82JkQA.
Załącznik:
20240219_143300.jpg
20240219_143300.jpg [ 79.46 KiB | Obejrzany 3102 razy ]

Tam czeka tłum taksówek, ale wcale nie tak prosto wziąć taksówkę na dojazd do miasta, dlatego prawdopodobnie najlepsza opcją jest zamówić tam Ubera. Kurs do miasta powinien wynieść ok. 6-7 dinarów.
Teoretycznie dla taksówek obowiązuje oficjalny taryfikator wywalony na słupie:
Załącznik:
20240219_143222.jpg
20240219_143222.jpg [ 134.06 KiB | Obejrzany 3102 razy ]

Załącznik:
20240219_102324.jpg
20240219_102324.jpg [ 148.3 KiB | Obejrzany 3102 razy ]

ale żaden z taksówkarzy nie był zainteresowany kursem do centrum miasta. Wszyscy chcieli wcisnąć 3-godzinny objazd za bodajże 150 EUR. Żaden nie zgodził się dobrowolnie na zwykły kurs do miasta zgodnie z taryfikatorem. Wrzaski, straszenie że nawet jak jakoś dotrzemy do miasta to nie będzie jak wrócić i tym podobne "chwyty marketingowe".
Stał tam patrol policji i zapytaliśmy policjantkę jak wynająć taxi zgodnie z taryfikatorem, który wołami jest tam wypisany na słupie jako jedyny obowiązujący. Policjanci prawie siłą zmusili jednego z nich do kursu i włączenia taksometru. Był wściekły ale pojechał i dowiózł nas na miejsce. Co prawda po drodze jeszcze ze trzy razy próbował przekonać do wycieczki objazdowej. Ponowna zabawa zaczęła się przy płatności. Taryfikator wskazał ok. 7 dinarów (i tak nieco zawyżona kwota, bo gość włączył drugą taryfę) ale przy płatności kartą zażądał 10 dinarów. Znowu "negocjacje", gorzkie żale itp. atrakcje.
Co ciekawe na szybie każdej taksówki wielka naklejka, że jak taksometr nie jest włączony to kurs za darmo:
Załącznik:
20240219_140924.jpg
20240219_140924.jpg [ 220.04 KiB | Obejrzany 3102 razy ]

Na powrót z miasta do portu wzięliśmy Ubera. Przyjechała ... taksówka z tej samej korporacji. Tylko nowsza i z Pakistańczykiem, a nie miejscowym na miejscu kierowcy. Za mniej więcej taką samą kwotę (nawet trochę niższą) bez negocjacji i historii jak chłop to dołoży do interesu, a jego rodzina umrze z głodu, dojechaliśmy do portu w miłej atmosferze. Więc zapewne z portu można również zamówić Ubera. Niestety nie wiedziałem wcześniej, że to lepsza opcja i użerałem się z gośćmi na oficjalnym postoju taksówek.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 03 Sty 2025 12:05 
Awatar użytkownika

Loty: 186
Kilometry: 421 092
niebieski
Bardzo pomocne info! A jak wygląda sprawa płatności i Internetu do zamawiania UBERa? Można płacić kartą w taksówkach? Czy trzeba mieć lokalną kartę sim/esim czy wifi jest dostępne w wielu miejscach?

#8 PostWysłany: 03 Sty 2025 12:23 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Jeśli chodzi o WiFi, to moje doświadczenie jest z okolic Bab-al-Bahrain, gdzie jedyne bardzo słabe WiFi było w McDonalds, zatem na za wiele bym nie liczył.
Chcieliśmy wziąć Uber do Khobar, i po pół godzinie poddaliśmy się i poszliśmy na postój taksówek.
Tam płatność tylko gotówką.
 Profil Relacje PM off
migot lubi ten post.
migot uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 03 Sty 2025 20:55 

niebieski
migot napisał(a):
Bardzo pomocne info! A jak wygląda sprawa płatności i Internetu do zamawiania UBERa? Można płacić kartą w taksówkach? Czy trzeba mieć lokalną kartę sim/esim czy wifi jest dostępne w wielu miejscach?

Nie szukałem wifi. Za 11 dolców kupiłem eSIM w Airalo z 2 GB na dwa tygodnie na całą zatokę więc obskoczyło mi to cały rejs i dodatkowy pobyt w Emiratach. Działało mi w Bahrajnie, Katarze i Emiratach. Jeżeli nie korzystałeś jeszcze z Airalo, a chciałbyś kupować to możesz użyć mój "kod polecający": PIOTR7861
to oboje dostaniemy po 3 dolce.
Co do płatności w taksówce, to tak jak pisałem udało mi się zapłacić kartą, choć kierowca nie był zbyt chętny, wolał gotówkę. Ale przed podróżą upewniłem się, że będzie możliwość płatności kartą więc obstawałem przy karcie i na tym stanęło.
W różnych punktach z pamiątkami czy gastronomią nie było żadnych problemów z płatnością kartą. Nie widziałem na oczy ichniej gotówki.

Ostatnio edytowany przez wujekp, 03 Sty 2025 23:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
migot lubi ten post.

#10 PostWysłany: 03 Sty 2025 21:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Niestety mój telefon nie obsługuje esim, jest to duża niedogodność wiec niedługo pewnie będę zmieniać- ale nie wiem czy przed tym wyjazdem.. A rozumiem że UBER normalnie z karty podpiętej pobiera? Są kraje w których zamawia się apką ale płaci mimo wszystko gotówką..

#11 PostWysłany: 03 Sty 2025 23:37 

niebieski
Tak, kartą. W ogóle nie miałem ichniej gotówki.
Natomiast sprawdź w takim razie czy ten pakiet roamingowy Orange nie obejmuje aby Bahrajnu. Ten pakiet jest trochę dziwny, bo jeśli dobrze pamiętam to obejmował Arabię Saudyjską, Emiraty, ale np. Omanu nie (a przynajmniej nie obejmował kilka miesięcy temu). Ale jeśli obejmuje Bahrajn to jest to wygodna i przystępna cenowo opcja. W skrajnym wypadku nawet na jeden dzień ...
 Profil Relacje PM off
migot lubi ten post.

#12 PostWysłany: 11 Mar 2025 17:35 
Awatar użytkownika

niebieski
To jeszcze po powrocie podam nasze wydatki na transport w Bahrajnie. Korzystaliśmy z UBERa, wszystko poszło bardzo gładko i bezproblemowo, na UBERy czekaliśmy po 2-3 minuty. Raz zapytaliśmy kontrolnie taksówkarzy pod fortem o koszt przejazdu i powiedzieli ok. 2x więcej niż pokazywał na tej trasie UBER - więc zdecydowanie się opłaca korzystać z aplikacji.

Zrealizowaliśmy 4 przejazdy:
-Z portu do Fortu Qal’at al-Bahrain (UNESCO): 7.88 BDH
-Z Fortu pod Bab al Bahrain (centrum, koło Suku): 2.64 BHD
-z Bab al Bahrain do Siyadi Mosque (miejscowość obok Manamy, Muharraq - miasto, które było stolicą do 1932 roku; ten meczet jest częścią UNESCOwego wpisu "miejsca związane z połowem pereł jako świadectwem gospodarki wyspowej”): 3.20 BHD
-Z okolic początku Perling Trail (Muharraq ) z powrotem do portu: 5.48 BHD.
lukket lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość