Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 20 Gru 2017 22:06 

Mam słaby żołądek, i dlatego w krajach poza Polską unikam, sosów, lodów, ogólnie jedzenia mało przetworzonego i z ,,ulicy''. Nie mogę się zgodzić z komentarzami kilku osób, że nie po to się gdzieś wyjeżdża żeby jeść przysłowiowe krakersy. Powiem tak, wolę jeść sprawdzone rzeczy niż ryzykować i nic nie mieć z wyjazdu. Oczywiście opinię o dobroczynnym działaniu mocnych alkoholi potwierdzam ;)
 Profil Relacje PM off  

Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
#42 PostWysłany: 20 Gru 2017 22:20 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
No to witaj w klubie :) , ale ja tam lubię posmakować miejscowej ulicy w przenośni, na szczęście dopiero jak przesadze to mój żołądek da mi znać , najczęściej dopiero po przyjeździe, to u siebie lubię oprócz Wyborowej :)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Maroko
#43 PostWysłany: 21 Gru 2017 08:01 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Washington napisał(a):
By zapobiec biegunce podróżnych należy stosować szeroko pojętą higienę i zdrowy rozsądek.
- Spożywanie tylko butelkowanej wody, unikać napojów z lodem
- Myć ręce!, ew odkażać (mniej skuteczne)

Jedna z nielicznych (jedyna?) z wypowiedzi o ważnej rzeczy czyli mycie rąk.
Wiele lat temu na objazdowym zwiedzaniu Egiptu pewne małżeństwo w średnim wieku też skarżyło się na "zemstę". Co było przyczyną - pewności nie mam, jednak bez oporów jedli coś w trasie nie myjąc rak a wiadomo, że ręce w czasie takiego dnia intensywnej jazdy sterylne nie są. Osobiście wolałem jednak ręce myć lub dezynfekować przed dotykaniem jedzenia.

Zaś co do alkoholu, to od osoby z wykształceniem biochemicznym słyszałem, że alkohol powinien mieć ok. 70% aby spełnił zadanie jako środek bakteriobójczy, zatem kieliszek rano to bardziej ma poprawę humoru niż jako lek. Ale jak wiemy, dobry humor i nastawienie to istotna część kuracji ;)
 Profil Relacje PM off
Ancyna lubi ten post.

Temat postu: Re: Maroko
#44 PostWysłany: 14 Mar 2022 13:31 

Loty: 156
Kilometry: 381 290
Washington napisał(a):

Inne działania profilaktyczne NIE mają udowodnionej skuteczności i nie są zalecane.

Alkohol - brakuje jakichkolwiek naukowych podstaw by spożywany doustnie mógł działać profilaktycznie (co innego min 70% jako płyn odkażający do rąk - ale tu też jest skuteczniejsze zwykłe mydło). Prawdopodobnie dlatego było tylko jedno badanie na ten temat. Było to badanie amerykańskie przeprowadzone na studentach przebywających na wymianie w Meksyku. Z badania wynika że mężczyźni pijący alkohol powyżej 5 drinków dziennie mieli częściej biegunkę podróżnych niż osoby pijące mniej ;) Inna sprawa że badanie nie jest wysokiej jakości, bo grupa osób pijących mniej niż 5 drinków była bardzo mała

Być może brak jest naukowych podstaw do uznania alkoholu jako skuteczny środek zapobiegawczy przed zatruciem pokarmowym, niemniej za uznaniem jego skuteczności przemawia długoletnia praktyka Anglików, czy Francuzów żyjących w koloniach w Afryce i Azji Południowo-Wschodniej, którzy szklaneczkę whisky do posiłku z powodzeniem stosowali przez dziesięciolecia jako środek zapobiegawczy. A praktyka czyni mistrza!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość