Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Lip 2019 22:18 

Cześć.

Planuje podróż do Maroka w pierwszej połowie sierpnia, jest duże prawdopodobieństwo, że moja wizyta pokryje się z chyba najważniejszym świętem muzułmańskim Id Al Adha (Święto ofiar).
Doczytałem się że prawie wszystko jest wtedy zamknięte, na drogach i w komunikacji publicznej tłoczno bo ludzie przemieszczają się do swoich rodzin, a na dodatek na rogach ulic palone są pozostałości zwierząt składanych w ofierze (jak to brzmi..).
Wobec tego chciałbym to skonfrontować z waszym doświadczeniem - był ktoś w Maroku w czasie tego święta? Jak było z transportem, jakieś świąteczne rozkłady? Dostępność restauracji i miejsc turystycznych w tym czasie itd itd?
Będę bardzo wdzięczny za każdą opinie!

PS. Widziałem tylko temat odnośnie Ramadanu, a wydaje mi się że to może się różnić dlatego założyłem temat.
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 10 Lip 2019 08:55 

Cześć,

Byliśmy w czasie tego święta i chcieliśmy przemieścić się z samego rana z Essouira do El Jadida i na dworcach atobusowych pusto (kasy pozamykane, nie było ani jednego autobusu na obu dworcach ), w mieście dostaliśmy jedynie informację od przypadkowych osób że MOŻE wieczorem juz bedzie transport.
Próba złapania stopa na rogatki (połtorej godziny czekania) mieliśmy szczęście bo jechał człowiek do rodziny wlasnie do El Jadidy i nas zabrał.
Ale drogi podczas tej jazdy praktycznie były puste - ruch zerowy. Juz w El Jadida atrakcje turystyczne były pozamykane i praktycznie nie było obecnych ludzi na ulicach. Restauracje były w wiekszości pozamykane.

To było w 2016 roku.
ten dzień co opisałem przypadał dokładnie na Id Al Adha. Widzieliśmy tylko tłumy idące do meczetów :)
Dwa dni wcześniej transport do Essouiry bez problemów, podobnie z restauracjami etc,
Dzień po tym święcie transport z El Jadida tez bez problemów, restauracje otwarte.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez Abcn, 10 Lip 2019 09:53, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Lip 2019 14:04 

Dziękuję za odpowiedź! To może po prostu spędzę ten dzień na plaży - mam nadzieję że plaża jest normalnie dostępna dla turystów :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość