Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Lip 2016 08:42 

Hej :) Wybieram się na nurkowanie w ostatnim tygodniu lipca. Chciałabym zrobić kurs PADI OWD, najlepiej, w którejś z polskich szkół (NAUTICA?) Pod lupą był Egipt i Jordania (ta byłaby najlepsza, bo oprócz nurkowania można też sporo zobaczyć), ale zdaje się, że tylko do Egiptu można dolecieć teraz w sensownej cenie.
Z racji tego, że wybieram się sama, najprostrzą formą wydaje się wykupienie All inclusive. Nigdy nie wypoczywałam w tej sposób, zwykle organizowałam podróże, gdzie dużo się działo, przemieszczałam się. Obawiam się, że na All Inclusive mogę umrzeć z nudów ;) Gdyby ktoś w tym czasie wybierał się w okolice Sharm El Sheikh lub Marsa Alam (jeszcze nie wiem gdzie się wybiorę) i chciał się spotkać zapraszam do kontaktu na priv. Jestem początkująca na forum, w razie czego mogę podesłać profil na CouchSurfing :)

Pozdrawiam
Ewelina
 Profil Relacje PM off  

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#2 PostWysłany: 12 Lip 2016 10:21 

Jeżeli celem wyjazdu jest tylko nurkowanie, to all inc jest całkowicie zbędne. Będziesz miała czas wyłącznie na śniadanie w hotelu i kolację po powrocie z nurkowania. Jeżeli nie masz uprawnień na nitrox, a widzę, że nie masz, to będziesz nurkować na zwykłej mieszance. To powoduje większe zmęczenie na koniec dnia po dwóch zanurzeniach. W efekcie wrócisz do hotelu, przyjmiesz pokarm i radośnie rzucisz się na łóżko.
Polecam wybrać się do Dahabu lub Marsa Alam - Sharm i Hurgada są moim zdaniem zupełnie nieatrakcyjne dla OWD. Dahab nie jest zatłoczony i tam możesz przez cały tydzień nurkować z brzegu. Marsa Alam jest ciekawszy pod względem fauny morskiej.
 PM off
Samadhi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Lip 2016 10:03 

Dziękuję za pomoc. W Marsa Alam polecasz jakąś szkołę?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Lip 2016 10:22 

Niestety, natomiast jeżeli zdecydujesz się na Dahab, to polecam Planet Divers. A w ogóle to rozważ rozpoczęcie kursu w PL, by nie tracić czasu na teorię w Egipcie. Z w/w CN to jest możliwe. Wówczas ogarniasz teorię i basen na miejscu a w Egipcie kończysz kurs zanurzeniami i potem już tylko nurkowanie dla przyjemności.
 PM off
Grześ uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 13 Lip 2016 10:24 

Loty: 42
Kilometry: 153 039
Samadhi napisał(a):
Dziękuję za pomoc. W Marsa Alam polecasz jakąś szkołę?

Jeśli szukasz centrum nurkowego w Marsa Alam to sprawdź 3Will (znajdziesz w internecie). Jest to czeska baza - reklamują się, że mówią po polsku. Korzystałem z bazy kilka lat temu "pośrednio" - mieliśmy załatwione nurkowania z innej bazy (nie operowała bezpośrednio w MA) a tylko wypożyczaliśmy butle, zapewniali nam transport i przechowanie sprzętu. Było nas ponad 20 osób.

Choć wg. mnie najlepiej zrobić kurs w Polsce i cieszyć się już nurkowaniem w Egipcie. Niestety jeśli chcesz nurkować w E. już pod koniec lipca to raczej nie zdążysz (choć na upartego kurs w OWD w Polsce można zrobić w tydzień)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Lip 2016 10:37 

Tak właśnie czytałam, że najlepiej byłoby zrobić w Polsce, ale w związku z tym, że to spontaniczny pomysł na wykorzystanie przymusowego urlopu (ucieczka przed Światowymi Dniami Młodzieży), to nie zaplanowałam tego wcześniej :) Sprawdzam w takim razie 3will :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość