Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Kwi 2016 08:36 

Potrzebuje ogarnac transport one-way ticket z Boracay na El Nido, ewentualnie Puerto Princessa. Samolot odpada, wolalbym jakis prom czy lodki. Ile trwa taki rejs, jaki koszt, gdzie szukac przystani, jak czesto plywaja.

Ta sama prosba na trasie PPS - Manilia, one-way ticket
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 13 Kwi 2016 09:03 
Awatar użytkownika

Loty: 284
Kilometry: 711 720
niebieski
Czemu nie chcesz leciec samolotem ?

Manila - Puerto Princesa znajdziesz tu :

http://travel.2go.com.ph/Schedules/schedules.asp

Ale trwa to ponad 24h a cena jest jak za samolot na promo CebuPac.

Z Boracay bezpośrednio nic nie słyszałem wiec to juz w ogole mega długi trip się robi.

#3 PostWysłany: 13 Kwi 2016 09:03 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 113 478
niebieski
Czemu samolot odpada ? W promocji kupisz takie połączenie za grosze, zreszta bez promocj tez nie sa drogie

Boracay to malutki porcik, nic takiego bezposredniego nie zlapiesz.
 Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Kwi 2016 13:14 

Aha rozumiem. A odpada dlatego, ze chcialem troche poplywac promem z tubylcami w taka dluzsza podroz, ale ponad 24 godz to za dlugo. Pewnie bede zmuszony zarezerwowac jakis lot do PPS. Czy lata tam cos z Catilactan czy musze jechac do Kalibo ?

Zamierzam robic taka trase sam na wlasna reke ➡ Manila - Bohol (+ wyspy w poblizu; Panglao, Pamilican, Siquior, Balicasag) - Cebu - Boracay - Puerto Princessa - El Nido - Manilia
 Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Kwi 2016 13:26 

złoty
O ile mi wiadomo nie ma bezpośrednich połączeń z Caticlan czy z Kalibo do PPS. Wszystko odbywa się przez Manilę lub Cebu. Z Iloilo natomiast lata bezpośrednio Cebu.
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Kwi 2016 13:56 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 443 141
Poczekaj na jakąś sensowną promocję w Cebu i ten cały pakiet możesz kupić za <100zł.
Dodam, że najczęściej nowe promocję w Cebu pojawiają się we wtorki/czwartki i w niedziele o godz.18.00 (północ czasu filipińskiego).

#7 PostWysłany: 13 Kwi 2016 14:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Od siebie tylko dodam, że lecac z Caticlan lub Kalibo (nawet jak masz lot z Caticlan to jest wielce prawdopodobne ze polecisz z Kalibo) do PPS przez Manilę również przygotuj się mentalnie raczej na długą podróż.
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Kwi 2016 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 443 141
Ale plus zmiany lotniska z Caticlan na Kalibo jest taki, że dostaniesz kurczaki z Jolibee w gratisie :)

#9 PostWysłany: 13 Kwi 2016 14:32 
Awatar użytkownika

niebieski
No tak :D
Ja dostałem tego kurczaka, ale cena była wysoka - jakies 10 h opoznienia na trasie Caticlan - Manila i taki chaos jakiego nigdy nie widziałem :D
 Relacje PM off
matbob1990 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 13 Kwi 2016 17:42 

Dzieki wszystkim. Wyglada na to ze bede musial zmienic troche swoje plany, moze jakos inaczej sie dostane na Boracay, albo w innej kolejnosci. Lot z Cebu do PPS przez Manilie za 5000 php z bagazem tez mnie nie kreci.

A moze wy macie plan jak dobrac transfery po wyspach zeby zaliczyc i loty, i jakies moze nocne promy gdzie sie kima na statku z filipinczykami ? Mam 30 dni na objazdowke po Filipinach, startue z Manili i tu chce zakonczyc. Narazie 2 dni po przylocie do Manili mam zabookowany lot na Bohol. Oprocz Boholu interesuje mnie Cebu, Palawan i Boracay. Jakies sugestie jak to zrobic ?
 Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Kwi 2016 18:18 
Awatar użytkownika

niebieski
A kiedy lecisz ? Jesli masz jeszcze sporo czasu do wylotu to do kupienia na promocjach Cebu Pacific wszystkie loty są po 100pln z bagazem za odcinek spokojnie.

Ja bym to ułożył tak :

1. Prom z Bohol na Cebu ( szybki serwis 2h bodajze )
2. Lot Cebu-Kalibo-Cebu
3. Lot Cebu - Puerto Princesa
4. Będąc na Palawanie na pewno skończysz w El Nido , z tamtąd łódka do Coron ( 8h , 1500 php )
5. Masz Coron w Gratisie i stamtąd Lot do Manili

( alternatywnie z Cebu od razu do Puerto i dalej tak samo a potem na koniec loty Manila-Kalibo(Caticlan)-Manila )

Sprawa kluczowa gdzie i jak długo chcesz spędzić czas.

Na temat nocnych promów nie pomogę , ale byłem we wszystkich miejscach oprócz Coron ( które właśnie chciałbym ogarnąć w ten sposób łódką z El Nido przy następnej okazji ), więc jak coś to pytaj śmiało.

#12 PostWysłany: 13 Kwi 2016 23:19 

Czasu mam dużo, bo lece dopiero w połowie listopada. Ciężko mi powiedzieć ile gdzie chce zostać, ale mniej więcej bede musiał to jakoś ustalić zeby dobrać loty i promy/łódki. Bardzo fajny ten twój 2 plan, pierwszy też niezły, ale wole na Boracay wylatywać z Manili niż z Cebu. Na Bohol udało mi sie kupić bilet za 120 zł z 20kg bagażem.

Warszawa -> Manila (2 dni) Samolot
Manila -> Bohol (6 dni) Samolot
Bohol - Cebu (6 dni) Prom
Cebu - Puerto Princessa (2 dni) Samolot
Puerto Princessa - El Nido (3 dni) Van
El Nido - Coron (2 dni) Prom
Coron - Manila (1 dzień) Samolot
Manila - Boracay (Caticlan) (4 dni) Samolot
Boracay (Caticlan) - Manila ( 2 dni ) Samolot
Manila - Warszawa Samolot

Tak by to wstepnie wyglądało. Z Manili dolece na Caticlan ? i spowrotem ? czy bedzie konieczna wycieczka do Kalibo ? Jest jakas strona gdzie mozna wczesniej na necie zarezerwowac prom z El Nido na Coron ? to sie plynie w dzien ?
 Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 14 Kwi 2016 00:22 
Awatar użytkownika

niebieski
z el nido wyplywaja lodki 7-8 rano i plyna ok 8h do Coron.

Nie sprawdzalem, ale takie widizalem plakaty w el nido 3 tyg temu.
 Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 14 Kwi 2016 13:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Marcin Cy napisał(a):
Czasu mam dużo, bo lece dopiero w połowie listopada. Ciężko mi powiedzieć ile gdzie chce zostać, ale mniej więcej bede musiał to jakoś ustalić zeby dobrać loty i promy/łódki. Bardzo fajny ten twój 2 plan, pierwszy też niezły, ale wole na Boracay wylatywać z Manili niż z Cebu. Na Bohol udało mi sie kupić bilet za 120 zł z 20kg bagażem.

Manila -> Bohol (6 dni) Samolot
Bohol - Cebu (6 dni) Prom
Puerto Princessa - El Nido (3 dni) Van
El Nido - Coron (2 dni) Prom
Manila - Boracay (Caticlan) (4 dni) Samolot
Boracay (Caticlan) - Manila ( 2 dni ) Samolot

Tak by to wstepnie wyglądało. Z Manili dolece na Caticlan ? i spowrotem ? czy bedzie konieczna wycieczka do Kalibo ? Jest jakas strona gdzie mozna wczesniej na necie zarezerwowac prom z El Nido na Coron ? to sie plynie w dzien ?

Ja polecałem wylatywać z Cebu z tego powodu ze nie ma tam takiego burdelu na lotnisku jak w Manili co za tym idzie raczej moge powiedziec ze mniejsze opoznienia itd ;) No i ogolnie Cebu duzo fajniejsze miasto i wyspa , bardzo polecam.

Fajnie plan ułożyłeś czasowo pod wzgledem tego co i gdzie mozna robić i zobaczyć , jesli mialbym sie przyczepic to urwał bym jeden dzień z Bohol i być moze jeden z Cebu ( ale tu juz zalezy jaki masz plan w Cebu bo jest co robić ) i przeznaczył je na Palawan/Coron , mega miejsca.

Ale oczywiscie z Manili też sie da jesli tak wolisz , sprawdziłem na stronce i z Obu miast są loty bezposrednie na Caticlan , z Cebu rowniez. Jednakze z leceniem do Kalibo nie ma wielkiego problemu , transfer to chyba 1h vanem do Caticlan jetty port , ja tak jechałem akurat.

Jesli lecisz w listopadzie to spokojnie promo w tych cenach dorwiesz , śledź stronkę Cebu Pacific , wrzucają promo co pare dni , czekaj na taką w stylu "50% off all destinations" , "500php all destinations" , co jakis czas są.

Jesli chodzi o lodki El Nido-Coron to spokojnie zarezerwujesz na miejscu , jesli bardzo chcesz rezerwowac wczesniej zagladnij tu http://www.elnidoboutiqueandartcafe.com/

#15 PostWysłany: 14 Kwi 2016 18:18 

Manila -> Bohol (5 dni) Samolot
Bohol - Cebu (5 dni) Prom
Cebu - Boracay (Caticlan) 4 dni
Boracay (Caticlan) - Cebu (1 dzień)
Puerto Princessa - El Nido (4 dni) Van
El Nido - Coron (3 dni) Prom

@kb_poland może faktycznie masz racje, i z Cebu polece. Odjącłem po jednym dniu z Cebu i Boholu, dodałem do El Nido (bo tam chce oblecieć wszystkie 4 Island Hopping, poza tym chyba nie ma tam co więcej robić ? ), co do Coron, to oprócz plażowania co tam można robić ? jakieś atrakcje ? bo nie wiem czy warto zabierać dzień z Cebu dla Coron.

Jade głównie krajoznawczo, interesują mnie wszystkie atrakcje o wyższej adrenalinie, sportowe, extremalne ale też ładne widoki itp. Cebu i Bohol mam mniej więcej rozpracowane, ale o Coron mógłbym się czegoś więcej dowiedzieć jeśli masz jakieś doświadczenia. Bo Boracay to plażowanie i imprezowanie, 4 dni sobie dałem, ewentualnie jeden moge uciąć jak coś.

Jak masz jakies ciekawe, nieprzeciętne atrakcje to jestem chętny do wysłuchania. Na Boholu jest park z tyrolkami itp, na Siquior folklor i różne dziwne obrzędy, jakieś duchy itp, Pamilican to rybak Wing Wing którego musze odnależć i wypłynąć z nim na połów ryb o ile sie zgodzi, Manila walki karłów i kogutów itd. Tego typu atrakcje mnie interesują.
 Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 14 Kwi 2016 18:56 
Awatar użytkownika

niebieski
W Coron przede wszystkim są również island hoppingi , ale jako , że jest to jedyne miejsce z tej trasy w którym nie byłem to sugeruje się jedynie relacjami z netu , planuje tam byc w przyszlym roku dopiero wiec jeszcze nie zastanawialem sie nad tym ile dni na to przeznaczyć.

Jesli chodzi o ElNido - 4 hoppingi obowiazkowo ( na kazdy 1 dzien ) a oprocz tego polecam jeszcze bardzo Nacpan Beach , Las Cabanas Beach na ktorej znajduje sie zipline - polaczenie adrenaliny z widokami oraz trekking na punkt widokowy Taraw cliff z pięknym widokiem na całą zatokę. Te wszystkie rzeczy są do zrobienia w 1 dzień jak wstaniesz rano aczkolwiek mnie np bardziej pasowalo rozbicie tego na dwa dni i troche chillu na plazy i wieczorem w miasteczku , bez pospiechu no ale ja byłem w El Nido już 2 razy i szczerze myślę , że na tym jeszcze nie koniec ;)

Podczas wycieczki do Podziemnej Rzeki jest drugi zipline ktory tez polecam ( wystarczy wykupic wycieczke i bedziesz mial tam stopa )

Na Cebu polecam Canyoneering w Kawasan Falls koniecznie skoro lubisz takie aktywne atrakcje ( Skoro jedziesz na siquijor to i tak udajesz sie na poludnie , wiec masz w miare po drodze , pewnie zahaczysz tez o Oslob , a tam w poblizu masz bardzo ładne Tumalog Falls ).

#17 PostWysłany: 14 Kwi 2016 20:20 

Coron wygląda ciekawie.

W wodach oblewających Busuangę (to ta wyspa, na której leży miasto Coron) leżakuje 9 wraków statków wojennych japońskiej floty zatopionych przez Amerykanów w 1944 roku- większość nurków dopisze zapewne do listy również tą atrakcję.

Co do podziemniej rzeki będe jechał będąc w Puerto Princessa, i ten 2 zip line o którym wspomniałeś jest gdzieś tam na miejscu ?

Reszta Twoich propozycji już jest u mnie odnotowana w kajecie ;) dzięki wielkie, i już nie rozmywam bo miało być o transferach, o atrakcjach i noclegach będe pisał w innym dziale, jakby co licze na Twoja pomoc @kb_poland
 Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Kwi 2016 06:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak , jesli nurkujesz to Coron tym bardziej jest ciekawy :)

Jesli chodzi o podziemna rzekę to jesli będziesz ją robił wykupując pakiet w Puerto ( chyba najprosciej , mozna tez przez neta , ja kupowalem na asiatravel.com jeszcze w Polsce i wyszło troche taniej ) to podczas jazdy tam na miejsce był stop ok godzinny w miejscu gdzie jest zipline i jeszcze jakies 2 atrakcje ( nie pamietam nie interesowaly mnie ) , przewodnicy sami zachęcali do skorzystania , pewnie mają jakieś profity z tego tytułu.

O ten zipline chodzi https://www.facebook.com/pages/Sabang-X ... 6589048175

#19 PostWysłany: 15 Kwi 2016 07:31 

O spoko dzieki, pewnie skorzystam. A nie nurkuje, ale gdzie indziej sprobowac jak nie na Filipinach ?
 Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 04 Maj 2016 11:11 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Wydaje mi się, że 5 dni na Boholu i próba odwiedzenia okolicznych wysp (Panglao, Pamilican, Siquior, Balicasag) to mało czasu, szczególnie na Siquijor, która to wcale nie jest tak obok. Chyba, że to maja być takie jednodniowe wypady ale wtedy trzeba pamiętać, że na Filipinach po 16:00 już niewiele się dzieje w morskim transporcie lokalnym a o 18:00 robi się ciemno.

Sam Bohol/Panglao w porównaniu do Palawanu czy Boracay zrobił na nas najmniejsze wrażenie ale i tak trzy pełne dni zleciały błyskawicznie (po jednym Bohol/ Panglao/ Oslob) i dodatkowo dwa dni na transport (jeden z Palawanu, drugi do Cebu).

Jeszcze uwaga do przelotu Boracay -> Cebu -> Puerto Princessa. Te loty w niektóre dni są tak ustawione, że bez problemu można wyrobić się z przesiadką w Cebu i wystarczy wtedy jeden dzień na transport.
 Relacje PM off  

[ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości