Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Kwi 2014 21:46 

Loty: 200
Kilometry: 409 881
niebieski
Kupiłem bilet RT na trasia GUA - SJO. Wybrałem Aviancę, bo Copa Airlines miała słabsze godziny, ale nie w tym rzecz.

W podsumowaniu taryfy są wymienione poszczególne taxy:
Taxes breakdown
Adult traveler(s)
Departure Tax (International) (XCDP) 30.00 USD
Value Added Tax (International) (XBTI) 27.10 USD
Tax description unavailable (QQTO) 2.59 USD
Security fee (Costa Rica) (IKSE) 3.00 USD
Tourism Arrival Tax (NWTO) 15.00 USD
Common area user charge (Costa Rica) (FSVE) 7.51 USD
85.20 USD
x 1 adult(s) = 85.20 USD
Total taxes / surcharges = 85.20 USD

Wiem, że zarówno Gwatemala jak i Kostaryka pobierają taxy przy wyjeździe, ale z tego co widzę są one teoretycznie już wliczone w cenę mojego biletu. Czy ktoś może leciał Avianca w tym regionie i może to ewentualnie potwierdzić?

Dzięki!!

Przygoda w Kolumbii 🇨🇴 Cali, Medellin, Bogota i Kartagena w jednej podróży za 2865 PLN 🔥 Przygoda w Kolumbii 🇨🇴 Cali, Medellin, Bogota i Kartagena w jednej podróży za 2865 PLN 🔥
All inclusive w Turcji 🏖️🍹 4* hotel nad Morzem Egejskim za 2569 PLN ☀️ All inclusive w Turcji 🏖️🍹 4* hotel nad Morzem Egejskim za 2569 PLN ☀️
#2 PostWysłany: 07 Kwi 2014 15:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Wyglada, ze masz juz rzeczywiscie wliczone. Te 30 USD to wlasnie kwota taxu na opuszczenie Kostaryki (zdzierstwo...). Wydrukuj sobie to zestawienie, bo na 99% bedziesz musial isc do okienka pobierania taxu i wytlumaczyc im, ze juz to zaplaciles. (wiekszosc linii nie wlicza tego w cene biletu). Wtedy juz z ich rachunkiem udasz sie do check-inu.
Gwatemale opuszczalam droga ladowa i podatek byl bardzo niski, chyba cos ok 2USD. (ale glowy nie dam, za duzo roznych walut w mojej podrozy, pamietam tylko, ze byl niski ;) )

#3 PostWysłany: 27 Maj 2014 22:40 

Loty: 200
Kilometry: 409 881
niebieski
Niestety poznałem dość boleśnie odpowiedź na lotnisku w San Jose. Tak dla wszystkich, którzy będą tam kiedyś -> nie unikniecie 29$ podatku wyjazdowego. Na nic nie zdadzą się tłumaczenia, że podatek został wliczony w cenę biletu, bo to podobno podatki rządowe, a oni pobierają swoje. Jak dla mnie typowe naciąganie turystów.

#4 PostWysłany: 27 Maj 2014 23:40 

HON fly4free
Podatki wylotowe pobierane w cenie biletu to rodzaj opłaty lotniskowej.
Podatek wylotowy, zgodnie z prawem obowiązującym w Kostaryce, nie może być i nie jest wliczany w cenę biletów ex CR, bez względu na przewoźnika.

Co do samej sprawy podatku - jest to po prostu opłata wizowa, tyle że pobierana przy wylocie a nie wlocie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości