Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 499 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 02 Mar 2013 08:34 

Hej. Od dawna korzystam z fly4free i czasem czytam forum, ale zarejestrowalem sie dopiero teraz, bo uznalem ze moze komus przyda sie kilka aktualnych informacji z maafushi. Ja juz niebawem wracam do polski, ale bylemtu ponad tydzień, a nie wszystkie wartosciowe informacje pojawily ske dotąd na forum.
Maafushi sie szybko zmienia, stad informacje robota są juz nieco nieaktualne. Guesthouseow przybywa. Lokalni mówią, ze jest ich juz ponad 20, a niebawem ma byc 30. Obecnie wiekszosc gosci stanowią polscy turyści i na plazy raczej rozmawia sie po polsku niż po angielsku. Tak będzie jeszcze przez te okolo 3 miesiace, bo miejscowi mówią, ze maja teraz wiekszosc rezerwacji od Polaków.
hoteliki są calkiem czyste jak na tanie miejsca w kraju trzeciego swiata. To chyba zaleta tsunami, bo,wszystko tu jest względnie nowe.
plaze są tak naprawdę dwie, bo jest jeszcze jedna malutka po wschodniej stronie wyspy. W niektorych hotelach mówią nawet ze nalezy sie opalać po tej stronie wyspy, po której ma sie hotel ale to nie prawda.
hotelarze są Malo wyedukowani, a budynki zaprojektowane bezmyślnie. Czasem w ogóle nie ma okien albo są na szyb wentylacyjny lub na mur. Po srodku wyspy jest glosny generator, którego szum slychac w niektórych hotelach.
jedzenie jest marne, a obsluga w restauracjach bardzo slaba. Standardem jest czekanie pól godziny na prosta potrawę. Ja najdluzej czekalem godzinę na rybę z frytkami. Na śniadania podawane są 3 tosty, malutka jajecznica i 1 nkezjadliwa parowka. Praktycznie wszędzie tak,samo.
ceny wycieczek są różne w zależności od hotelu. Najkorzystniej tk wypada w większych i droższych hotelach, choćby dlatego ze latwiej sie wybrać w grupie, a wtedy jeest taniej. Nam z polakami ciezko sie bylo umawiać, bo bylismy w malym hoteliku. Co wiecej, praktycznie wszyscy goscie z Europy wschodniej pierwszego lub drugiego dnia masakrycznie sie spalają i później odwoluja kolejne wycieczki przez następne 2 dni.
same wycieczki są względnie drogie. Jeśli komuś odpowiada leżenie na jednej, malej plazy na maafushi, to wyjazd w ramach promocji Emirates bardzo mu sie oplaci. Ale na wyspie poza lezeniem nie ma co robić, wiec wiekoszosc jezdzi na dodatkowe wycieczki, doplacajac po 100-500 zl dziennie w zależności od plazy, na ktora plyna. Wtedy sumaryczny koszt istotnie rosnie.
Ciekawostki:
-na wyspie guli na stale, a na maafushi czasami wode w kranie koszmarnie czuc siarkowodorem, ze aż trudno,wytrzymać kąpiel.
-wielu Polaków z powodzeniem przemyca alkohol. Nawet po kilka litrów wodki.
-polaczenie internetowe dziala dosyc dobrze jak na kraj trzeciego swiata
-w Male są ostatnio czasem dosyc pokojowe zamieszki
-tubylcy dosyc slabo mówią po angielsku, ale są raczej uczciwi
-na maafushi jest zaskakująco czysto w porównaniu z male
-w wodzie nie ma meduz
-rafy koralowe, na które mozna sie dostać z maafushi za mniej niż 100 dolarow są takie sobie.
-Emirates lata do Wawy i do Male zazwyczaj dosyc starymi samolotami, ale przynajmniej jedzenie jest dobre.
Mi sie bardzo podobalo, pomimo drobnych wad. Pogoda byla rewelacyjna.,ani kropli deszczu,w czasie gdy w Wawie mróz i snieg. Chmur praktycznie nie bylo wcale przez caly mój pobyt. Woda ma przepiękny kolor i jest cudownie ciepla. Generalnie warto bylo skorzystać z promocji emiratow.
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#382 PostWysłany: 02 Mar 2013 08:37 

witam,
lądujemy w Male 8 marca o 8:20 - mam już potwierdzonych 6 osób chętnych na łódkę na Maafushi. Dajcie znać jakby ktoś był zainteresowany. Hotel Kaani Beach proponuje 40$ za osobę za transport. Przy większej liczbie osób cena spadnie,
pozdrawiam
Anka
 Profil Relacje PM off  

#383 PostWysłany: 02 Mar 2013 09:40 

thebeaches napisał(a):
Hej. Od dawna korzystam z fly4free i czasem czytam forum, ale zarejestrowalem sie dopiero teraz, bo uznalem ze moze komus przyda sie kilka aktualnych informacji z maafushi. Ja juz niebawem wracam do polski, ale bylemtu ponad tydzień, a nie wszystkie wartosciowe informacje pojawily ske dotąd na forum.
Maafushi sie szybko zmienia, stad informacje robota są juz nieco nieaktualne. Guesthouseow przybywa. Lokalni mówią, ze jest ich juz ponad 20, a niebawem ma byc 30. Obecnie wiekszosc gosci stanowią polscy turyści i na plazy raczej rozmawia sie po polsku niż po angielsku. Tak będzie jeszcze przez te okolo 3 miesiace, bo miejscowi mówią, ze maja teraz wiekszosc rezerwacji od Polaków.
hoteliki są calkiem czyste jak na tanie miejsca w kraju trzeciego swiata. To chyba zaleta tsunami, bo,wszystko tu jest względnie nowe.
plaze są tak naprawdę dwie, bo jest jeszcze jedna malutka po wschodniej stronie wyspy. W niektorych hotelach mówią nawet ze nalezy sie opalać po tej stronie wyspy, po której ma sie hotel ale to nie prawda.
hotelarze są Malo wyedukowani, a budynki zaprojektowane bezmyślnie. Czasem w ogóle nie ma okien albo są na szyb wentylacyjny lub na mur. Po srodku wyspy jest glosny generator, którego szum slychac w niektórych hotelach.
jedzenie jest marne, a obsluga w restauracjach bardzo slaba. Standardem jest czekanie pól godziny na prosta potrawę. Ja najdluzej czekalem godzinę na rybę z frytkami. Na śniadania podawane są 3 tosty, malutka jajecznica i 1 nkezjadliwa parowka. Praktycznie wszędzie tak,samo.
ceny wycieczek są różne w zależności od hotelu. Najkorzystniej tk wypada w większych i droższych hotelach, choćby dlatego ze latwiej sie wybrać w grupie, a wtedy jeest taniej. Nam z polakami ciezko sie bylo umawiać, bo bylismy w malym hoteliku. Co wiecej, praktycznie wszyscy goscie z Europy wschodniej pierwszego lub drugiego dnia masakrycznie sie spalają i później odwoluja kolejne wycieczki przez następne 2 dni.
same wycieczki są względnie drogie. Jeśli komuś odpowiada leżenie na jednej, malej plazy na maafushi, to wyjazd w ramach promocji Emirates bardzo mu sie oplaci. Ale na wyspie poza lezeniem nie ma co robić, wiec wiekoszosc jezdzi na dodatkowe wycieczki, doplacajac po 100-500 zl dziennie w zależności od plazy, na ktora plyna. Wtedy sumaryczny koszt istotnie rosnie.
Ciekawostki:
-na wyspie guli na stale, a na maafushi czasami wode w kranie koszmarnie czuc siarkowodorem, ze aż trudno,wytrzymać kąpiel.
-wielu Polaków z powodzeniem przemyca alkohol. Nawet po kilka litrów wodki.
-polaczenie internetowe dziala dosyc dobrze jak na kraj trzeciego swiata
-w Male są ostatnio czasem dosyc pokojowe zamieszki
-tubylcy dosyc slabo mówią po angielsku, ale są raczej uczciwi
-na maafushi jest zaskakująco czysto w porównaniu z male
-w wodzie nie ma meduz
-rafy koralowe, na które mozna sie dostać z maafushi za mniej niż 100 dolarow są takie sobie.
-Emirates lata do Wawy i do Male zazwyczaj dosyc starymi samolotami, ale przynajmniej jedzenie jest dobre.
Mi sie bardzo podobalo, pomimo drobnych wad. Pogoda byla rewelacyjna.,ani kropli deszczu,w czasie gdy w Wawie mróz i snieg. Chmur praktycznie nie bylo wcale przez caly mój pobyt. Woda ma przepiękny kolor i jest cudownie ciepla. Generalnie warto bylo skorzystać z promocji emiratow.

Witam.
Właśnie na takie informacje czekaliśmy.Dziękujemy

ps.Prosimy o więcej ciekawostek.
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 04 Mar 2013 18:44 

Pytanie kieruję w szczególności do osób, które były na Malediwach:

Ile czasu potrzeba na załatwienie wszystkich formalności związanych z przylotem do Male (odprawa plus odbiór bagażu) i odlotem (nadanie bagażu i wszystkie inne formalności)?

Pytam, ponieważ interesuje mnie lot powrotny z Colombo do Male liniami China Eastern, których samolot wg planu powinien lądować w Male o 19:55, natomiast samolot powrotny Emirates z Male finalnie do Wa-wy jest o 23:00. Zastanawiam się czy w tym czasie można to bez problemu zrobić. Czyli ile czasu potrzeba, żeby po wylądowaniu w Male odebrać swój bagaż, przejść do strefy odlotów i załatwić wszystkie inne procedury przed odlotem.

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś miał jakieś informacje czy często zdarzają się opóźnienia linii China Eastern, szczególnie na trasie Colombo-Male i jakiego rzędu mogą być. Pięknie dziękuję.

#385 PostWysłany: 06 Mar 2013 18:30 

My ostatecznie zdecydowałyśmy się na Kuri Inn na wyspie Omadhoo:
http://www.guesthouses-in-maldives.com/kuri-inn/
http://www.facebook.com/pages/Kuri-Inn- ... 7070161402

Wzięłyśmy pakiet ze wszystkimi wycieczkami (nie tylko desert islands, taki jest podany na stronce 75$ za osobę za noc) i za osobę wychodzi 82,5$ za noc. W pakiecie mamy:
Accommodation in double room
All Meals, snacks, Tea & coffee, bottled drinking water
Daily trips (desert island, boat excursion, fishing, snorkeling, barbecue, local islands and historical sites)
One night fishing session per week and barbecue dinner on a desert island
Assistance in English, Russian languages.
GST Tax 6 %
Bed Tax: US$ 8 p/p/n

Transfer
The budget option Transfer by Ferry 4 hours or 2 hours by speedboat depending on the day - ( No transfer in Friday )
Male-Omadhoo : Saturday Monday Wednesday : Departure 09:00 Arrival 13:00 ( 30$ per person per way )
Omadho – Male : Sunday-Tuesday-Thursday : Departure 09:00 Arrival 13:00 ( 30$ per person per way )
Male-Omadhoo : Saturday : Departure 17:00 Arrival 18:15 ( 60$ per person per way )
Omadho – Male : Saturday : Departure 10:40 Arrival 12:00 ( 60$ per person per way )

Pośrednik, z którym negocjowałyśmy, bardzo zachwalał tę wyspę. Czekamy z niecierpliwością:)

#386 PostWysłany: 06 Mar 2013 20:40 

Mega wyspa! Na samym google maps widać jakie daje możliwości. I to jest to - te widoki z resortów będą tuż obok, a i cena już jest właściwie końcowa.
Jak z transferem? Przylatujecie na Male na styk żeby zdążyć na prom czy czeka Was nocowanie na Male?
Jaki termin?
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 06 Mar 2013 22:13 

My akurat bierzemy speadboata. Przylatujemy w sobotę, na ten sobotni prom niestety nie zdążymy, a na poniedziałkowy nie chcemy czekać, szkoda tych dwóch dni. Wylatujemy z Warszawy 12.04., wracamy z Male 20.04.
Tak, wyspa podobno jest piękna, część z niej to istna dżungla. I akurat Kuri Inn to jedyny guesthouse na wyspie. Oprócz nas będzie tam jeszcze para z Polski (lecimy tym samym lotem) i jeszcze jakaś dwója turystów.

#388 PostWysłany: 06 Mar 2013 22:58 

Loty: 53
Kilometry: 121 490
Witam
Moze ktoś z was cos poradzi?
Ostatnią noc przed wylotem do Wawy chcemy spędzić niedaleko lotniska. Dlatego z resortu wracamy na Male.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy lepiej wziąć jakiś hotelik na Male i rano podpłynąć promem na lotnisko czy może na Hulhumale i podjechac taxi?

Proszę o podpowiedź hotelu i w jednym i drugim wypadku.

Dzieki
 Profil Relacje PM off  

#389 PostWysłany: 07 Mar 2013 14:28 

pearl24 napisał(a):
Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy lepiej wziąć jakiś hotelik na Male i rano podpłynąć promem na lotnisko czy może na Hulhumale i podjechac taxi?

To zależy od tego o której płynie danego dnia prom i o której jest lot. Z tego co kojarzę, dotąd się to niezbyt dobrze zgrywało i w praktyce trzeba było albo dzień wcześniej wrócić tanio promem do Male albo rano motorówką za ok. 200 dol. Jeśli was stać, a nie byliście na na Maafushi, to może warto zobaczyć to miejsce, szczególnie że Male mało komu się podoba.

I z tego co słyszałem w samolocie, Emirates przerzuca się po półtora miesiąca działalności w Polsce na większe (i przez to prawdopodobnie nowsze) samoloty na trasie WAW-DXB-WAW. Normalna praktyka tej linii polega na podmianie samolotów po roku działania w danym kraju, ale duża popularność biletów znacząco przerosła ich oczekiwania.

Mi w drodze powrotnej z MLE do DXB udało się trafić na okazyjnie tam latający B777 z 2012 roku z naprawdę rewelacyjnym systemem rozrywki pokładowej.
 Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 07 Mar 2013 18:13 

Loty: 76
Kilometry: 87 275
thebeaches napisał(a):
...I z tego co słyszałem w samolocie, Emirates przerzuca się po półtora miesiąca działalności w Polsce na większe (i przez to prawdopodobnie nowsze) samoloty na trasie WAW-DXB-WAW. Normalna praktyka tej linii polega na podmianie samolotów po roku działania w danym kraju, ale duża popularność biletów znacząco przerosła ich oczekiwania

Fakt ale wynika on nie ze zwiększonej liczby pasażerów, a ze zwiększonej liczby ładunków cargo. Boeing 777 (który ma zastąpić obecnego Airbusa A332) jest najnormalniej większy => opcja przewiezienia większej ilości cargo, które jak widać ma "wzięcie" na tej trasie. A sama podmiana będzie ale tylko bodaj w okresie od 16.03 do 31.03, to tak dla ostudzenia zapałów ;)

Image
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 07 Mar 2013 23:38 

Melduję nasz wyjazd - 11 maja lądujemy na Male, wylot z Male 18 maja

Wybraliśmy Maafushi , WhiteShell

Wylatujemy z Warszawy

może ktoś leci w tym samym terminie... pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 08 Mar 2013 08:20 

krekawek napisał(a):

Wylatujemy z Warszawy

ja lece z 4 osobami i tez na Maafushi, Arena Lodge
duzo osob was leci ?
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 08 Mar 2013 13:37 

Dwie osoby :-) Macie wylot w tym samym terminie ?
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 12 Mar 2013 00:38 

urbinio napisał(a):
krekawek napisał(a):

Wylatujemy z Warszawy

ja lece z 4 osobami i tez na Maafushi, Arena Lodge
duzo osob was leci ?

Urbino - proszę o kontakt na maila, karolina.rekawek@wp.pl, pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 12 Mar 2013 10:50 

no to w maju nazbiera sie tam nas trochę......widze ,ze pora deszczowa nikogo nie przeraża
 Profil Relacje PM off  

#396 PostWysłany: 12 Mar 2013 12:24 

Pora deszczowa może być na moje oko tylko dodatkową atrakcją i przyjemnością. Ja również melduję się w maju, na miejscu ze swoją Kobietą jesteśmy 14 o godzinie 21:35. Wcześniej od 8 będziemy zwiedzać Negombo na SriLance. Po przylocie 2 dni chcemy poświęcić stolicy Male, wiem wiem każdy narzeka że tam nic nie ma, ale to właśnie tam jest prawdziwe życie stolicy - myślę że warto je poznać. Przy powrocie również 1 dzień w Male. Na Maafushi jesteśmy od 16-23 w hotelu Arena Lodge Maldives.
 Profil Relacje PM off  

#397 PostWysłany: 12 Mar 2013 13:57 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Coś więcej na temat Negombo? Też mam stopover na Sri Lance i się zastanawiam, co wtedy ze sobą zrobić :)
Szukałeś info nt. transportu? Bo mi to coś nie wychodzi.
 Profil Relacje PM off  

#398 PostWysłany: 12 Mar 2013 14:43 

Ktoś sie wybiera 3-15 maja? Nasz hotel Kaani Beach. Jesteśmy przed 30-stka :D
 Profil Relacje PM off  

#399 PostWysłany: 12 Mar 2013 16:18 

My będziemy 30.05-07.06 w Summer Island Village
 Profil Relacje PM off  

#400 PostWysłany: 12 Mar 2013 18:13 

Będziemy w 4 osoby między 20.04 a 23.04 w Dhonveli View.
Szukamy chętnych osób na speedboata głownie na powrót do Male 23.04.

mail beciak111@wp.pl

Ktoś może był w tym GH lub zna ceny wycieczek od nich?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 499 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości