Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 692 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 06 Mar 2015 12:29 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
Emirka napisał(a):
Na 2 dni zamierzam wynająć auto i objechać Formentor, Sa Calobra, Soller i Valdemossę a następnie jaskinie, park Mondrago i es Trenc. Taki plan nakreśliłam na podstawie relacji poprzedników i google maps ;)

W dwa dni może być Wam ciężko to wszystko zwiedzić. Nam trasa Alcudia-Sa Calobra-Soller-Fornalutx-katedra w Palmie, zajęła tyle czasu, że był już wieczór musieliśmy odpuścic Valdemossę. Przylądek Formentor odwiedziliśmy następnego dnia, a gdybyśmy chcieli tak, jak Wy zwiedzić jeszcze jaskinie i wschodnią stronę wyspy, przydałby się trzeci dzień.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

Wietnam z północy na południe 🥢🛵🍜 Hanoi i Sajgon w jednej podróży za 2531 PLN 🏯🐉🏮 Wietnam z północy na południe 🥢🛵🍜 Hanoi i Sajgon w jednej podróży za 2531 PLN 🏯🐉🏮
All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN
#302 PostWysłany: 06 Mar 2015 12:33 

Gdzie można znaleźć informacje o zniżkach? Nigdy nie spotkałam się z tym o czym piszesz. Czytałam o kuponach ze strony aspro parks ale chyba to już od kilku lat nieaktualne, czatuję na grupon, gdzie jeszcze szukać?
Czyli po przylocie w niedzielę nie liczyć na Eroski?
Czy jeszcze coś godnego polecenia z knajpek dla dzieci w okolicach Palmy i Portu Alcudii?

-- 06 Mar 2015 12:38 --

Astrid napisał(a):
Emirka napisał(a):
Na 2 dni zamierzam wynająć auto i objechać Formentor, Sa Calobra, Soller i Valdemossę a następnie jaskinie, park Mondrago i es Trenc. Taki plan nakreśliłam na podstawie relacji poprzedników i google maps ;)

W dwa dni może być Wam ciężko to wszystko zwiedzić. Nam trasa Alcudia-Sa Calobra-Soller-Fornalutx-katedra w Palmie, zajęła tyle czasu, że był już wieczór musieliśmy odpuścic Valdemossę. Przylądek Formentor odwiedziliśmy następnego dnia, a gdybyśmy chcieli tak, jak Wy zwiedzić jeszcze jaskinie i wschodnią stronę wyspy, przydałby się trzeci dzień.

Właśnie Waszą relacją najbardziej się sugerowałam, zarezerwowałam ten sam hotel w Alcudii przez booking i troszkę się obawiam co zastanę na miejscu?
Palmę zwiedzę osobno po przylocie a zamiast Fornalutx Valdemossę. Mam nadzieję że się uda. Południe z jaskinią innego dnia.
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 06 Mar 2015 12:42 

Loty: 47
Kilometry: 49 067
niebieski
Praktycznie w każdej restauracji będziesz miała do wyboru menu dla dzieci.
Od siebie dodam jeszcze jedno miejsce - Casa Julio przy Carrer de la Previsió.
Kolejki na zewnątrz, pełno lokalesów, menu dnia w przystępnej cenie. Tylko jedna uwaga (i tu mam zastrzeżenie do tego lokalu) - tylko jedna osoba z obsługi mówi łamanym angielskim, musieliśmy dość długo czekać na to, żeby do nas podszedł. Nie dziwię się, ba mają taki kocioł, że przy proszeniu o rachunek sami mówiliśmy co jedliśmy, gdyż zapodział kartkę z naszym zamówieniem :lol:
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 06 Mar 2015 12:49 

Nie chodzi mi o menu dla dzieci bo jedzą wszystko łącznie z owocami morza ale o świeżość / jakość produktów.
P.S.Jesteście niezastąpieni :)
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 06 Mar 2015 13:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Emirka napisał(a):
Właśnie Waszą relacją najbardziej się sugerowałam, zarezerwowałam ten sam hotel w Alcudii przez booking i troszkę się obawiam co zastanę na miejscu?
Palmę zwiedzę osobno po przylocie a zamiast Fornalutx Valdemossę. Mam nadzieję że się uda. Południe z jaskinią innego dnia.

Miło to słyszeć :) Co do hotelu, to nie wiem jakie masz wymagania. Dla mnie było wszystko w porządku i chętnie bym tam wróciła.

Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 06 Mar 2015 13:39 

Miło to słyszeć :) Co do hotelu, to nie wiem jakie masz wymagania. Dla mnie było wszystko w porządku i chętnie bym tam wróciła.[/quote]

Moje wymagania to ciepła woda, czysta łazienka którą sama sobie i tak posprzątam, ręczniki i tak wożę swoje, niezarwane łóżko i kuchnia bo na własnym garnuszku. Wiem że Wam trafił się fajny duży pokój z widokiem (które to piętro?) ale nie wszystkie zdjęcia na tripadvisor są takie optymistyczne ;)
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 06 Mar 2015 15:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Nasz apartament był na 4 albo 5 piętrze i posiadał to wszystko, o czym piszesz ;)

Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 09 Mar 2015 09:28 
Awatar użytkownika

Loty: 102
Kilometry: 182 263
Emirka napisał(a):
Gdzie można znaleźć informacje o zniżkach? Nigdy nie spotkałam się z tym o czym piszesz. Czytałam o kuponach ze strony aspro parks ale chyba to już od kilku lat nieaktualne, czatuję na grupon, gdzie jeszcze szukać?

Chyba faktycznie coś się zmieniło odnośnie tych kuponów bo jeszcze pół roku temu było tego pełno. Była zniżka na stronie, w różnych ulotkach itp oraz także w gazetce pokładowej rayanaira. Zasadniczo cena 24€/os była tylko dla mało spostrzegawczych :) Teraz chyba zastąpiła to zniżka na zakup online, ale sugeruję oglądać wszelkie ulotki i gazetki, które Ci zostaną wciśnięte.

Nie chcę wprowadzić w błąd, ale z tego co pamiętam to z EROSKI było różnie. Teraz zerknąłem na stronę -w kalendarzu masz na czerwono niedziele niepracujące Eroski Center w Palma Nova. Chyba trzeba sprawdzać indywidualnie daty zamknięcia sklepów - http://www.eroski.es/tiendas/supermerca ... Nova_Paris
Reguła była raczej prosta - im większy sklep, tym mniejsza szansa że będzie zamknięty w Domingo.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#309 PostWysłany: 26 Mar 2015 23:22 

Witam wszystkich serdecznie, 13-20 czerwca lecimy na Majorkę w 7 młodych osób :) Polecicie mi jakieś miejscowości poza samą Palmą do noclegu? Chodzi o to by znaleźć coś stosunkowo taniego, a jednocześnie rozrywkowego. Myślałem nad Arenal ale na Airbnb jest właściwie jedna sensowna oferta. Wymarzone miejsce to takie gdzie jest jakaś fajna plaża bądź domek z basenem a zarazem nocne życie :)
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 26 Mar 2015 23:37 

Generalnie według twoich kryteriów optymalne byłoby miejscowości obok Palmy od Can Pastiilla przez Playa de Palma, aż do S Arenal. Wszystko obok niezłej, szerokiej plaży z tanim dojazdem do Palmy i lotniska komunikacją miejską. Troszkę dalej ponoć imprezowa jest Santa Ponca, ale to tylko ze słyszenia.
 PM off  

#311 PostWysłany: 27 Mar 2015 00:11 

Loty: 4
Kilometry: 3 825
niebieski
Nocne życie i w miarę tanie hotele są w Megaluf ew. niedalekie Portals Nous.
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 27 Mar 2015 02:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Największa imprezownia na Majorce to Magaluf, gdzie głośno jest nawet w hotelach, w których pozwalają na puszczanie własnej muzyki do 22 - w teorii, bo bardzo często kończy się o 24, a nawet 1:00. W okolicy pełno klubów i dyskotek do rana. Zdecydowanie nie jest to miejsce dla tych, którzy chcą się wyciszyć i odpocząć. W pobliżu jest Torrenova i Palmanova, które również należą do tych najbardziej imprezowych miejsc na Majorce. Najładniejsza plaża w okolicy, znajduje się między cyplem Torrenova a Palmanova - Platja de na Nadala. W rzeczywistości wygląda lepiej niż na zdjęciach.

Osobiście wolę jednak bardziej kameralne i spokojne miejsca, a te można znaleźć przede wszystkim wzdłuż południowo-zachodnio-północnej części wyspy. Np. okolice Cala Fornells, Sant Elm, przeurocza Valldemossa, do której na pewno jeszcze wrócę (dwa razy to jednak za mało) - będąc tam koniecznie spróbujcie ich specjałów, których nigdzie indziej nie dostaniecie: przepyszne mleczko migdałowe i ziemniaczane bułeczki (coca de patata). Idąc główną alejką Valldemossy polecam wejść do największego sklepu z pamiątkami i alkoholami - za jedyne 1 euro dostajemy kieliszek i dowoli próbujemy ponad 10 różnych likierów prosto z beczek :)
Warto wypożyczyć chociaż na kilka dni auto, żeby zwiedzić niezwykle malowniczą zachodnią część wyspy. Jadąc od południa w drodze do Valdemossy warto zatrzymać się w restauracji Es Grau, której taras znajduje się nad samą przepaścią nad morzem - piękne widoki i pyszna kawa z lodami. Cala de Deia, Port de Sóller i dalej drogą na Cap Formentor. Następnie Pollenca, Alcudia, Can Picafort i z powrotem na południe do Palmy.
Na wschodnich wybrzeżach, można znaleźć niewielkie, pięknie położone, czasami zupełnie puste plaże. Niezłą atrakcją są również Smocze Jaskinie (Coves del Drach) w okolicach Porto Cristo. Jednak żeby to wszystko zobaczyć, trochę pobyć, trzeba wygospodarować odpowiednio dużo czasu.

Wracając do likierów, najlepsze są Tunel, ale mój best of the best to Palo Tunel:
Image
Można się uzależnić ;) W większości sklepów 9-13e, ale w małych miasteczkach, mniej obleganych przez turystów, np. Sant Elm, można kupić za niecałe 5 euro:)
2 ludzi lubi ten post.
Aśkax uważa post za pomocny.

#313 PostWysłany: 27 Mar 2015 12:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktoś może mi napisać, które z miasteczek na Majorce jest jak Lindos na Rodos, czy Cefalu na Sycylii czyli urokliwe, klimatyczne z równie fajną plażą/zatoczką? :)

#314 PostWysłany: 27 Mar 2015 13:40 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Najbardziej urokliwa zatoczka jest moim zdaniem w Port de Soller.
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 27 Mar 2015 13:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Pierwsze, które przychodzą mi do głowy i spełniają ww. warunki to Port de Sóller, ew. Port de Pollenca i Sant Elm. Jednak 1:1 nie można tego porównywać, choćby ze względu na inną architekturę, która tworzy nieco inną aurę i klimat. Jednak są najbardziej zbliżone do tego co masz na myśli.
Edit: jest jeszcze Deia, ale kameralna plaża jest nieco oddalona od miasteczka.

#316 PostWysłany: 02 Kwi 2015 13:51 

Dzień dobry,
przez dłuższy czas byłem czytaczem, ale ostatnio postanowiłem się zarejestrować.

Będziemy lecieć w 4 osoby Ryanairem z Poznania na przełomie lipca i sierpnia poniżej 500 PLN RT / osoba.

Chciałbym się Was zapytać o spokojny hotel lub apartament, w miarę blisko morza, z ładną plażą, nie musi być imprezówka. Priorytetem będzie również dojazd z i na lotnisko. Na wyspie lądujemy późno, bo o 22:30.

BTW jak wyszukujecie noclegi z wyżywieniem?

Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 02 Kwi 2015 13:59 

Chyba jednak słabo znasz forum :

majorka-nocleg,1390,2296
 PM off  

#318 PostWysłany: 02 Kwi 2015 14:07 

Anonymous napisał(a):
Chyba jednak słabo znasz forum :

majorka-nocleg,1390,2296

Przeczytałem, niestety nic dla siebie nie znalazłem. Tu są osoby, które były.
 Profil Relacje PM off  

#319 PostWysłany: 04 Kwi 2015 17:06 

Mam pytanie. Czy ktoś z Was był może na wycieczce w rezydencji La Granja (Sa Granja)? Warto? Na stronie www nie ma cennika, więc może ktoś ma informacje na ten temat... I pytanie o Botanicactus (Ses Salines). Jakieś opinie/cennik? Bo na ich stronie też nie ma takich informacji...
 Profil Relacje PM off  

#320 PostWysłany: 04 Kwi 2015 17:43 
Awatar użytkownika

Loty: 102
Kilometry: 182 263
@marilyn, co do La Granja się nie wypowiem bo nie byłem. Chociaż po obejrzeniu przed chwilą zdjęć wydają się bardzo podobne do Jardines de Alfabia a tam wstęp był ok 6€/os. Nie jest to niestety żadnym wyznacznikiem..

co do Botanicactus mi się bardzo podobało. Pierwszy ogród kaktusów w jakim byłem i uważam, że jeżeli ktoś dotychczas nie był, to pozycja obowiązkowa. Koszt lekko ponad pół roku temu to było coś między 10€-14€/os., ale chyba bliżej tej dolnej granicy. W każdym razie nie zawiodłem się ogrodem i mogę go polecić. Zawiodłem się natomiast hiszpańską komunikacją autobusową czekając na przystanku pod Botanicactusem i patrząc na trzy (!) nieaktualne rozkłady jazdy tej samej linii :) Parę postów wyżej wrzucałem zdjęcia z Botanicactusa i okolic.
 Profil Relacje PM off
marilyn uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 692 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: paweł p oraz 1 gość