Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 692 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 04 Maj 2013 12:49 

Dzięki za liczne opinie. Z auta raczej zrezygnujemy, skoro debetówka generuje jakieś wyższe opłaty. A znacie może jakiś bank gdzie karte kredytową można mieć za darmo (0 zł opłata roczna i 0 zł każdy następny rok, oczywiście jeśli wypełnię jakieś rozsądne warunki)? Jeść pewnie będziemy w wciagu dnia u tego Turka;) a wieczorem w hotelu, więc trzeba brać opcję HB...;) Tyle że w międzyczasie pojawiła się opcja taniego dolotu do Barcelony albo Rzymu, więc nie wiem czy 5 dni tam nie jest ciekawszą opcją niż Majorka.... Choć pewnie znacznie droższą...
 Profil Relacje PM off  

Przygoda w Kolumbii 🇨🇴 Cali, Medellin, Bogota i Kartagena w jednej podróży za 2865 PLN 🔥 Przygoda w Kolumbii 🇨🇴 Cali, Medellin, Bogota i Kartagena w jednej podróży za 2865 PLN 🔥
All inclusive w Turcji 🏖️🍹 4* hotel nad Morzem Egejskim za 2569 PLN ☀️ All inclusive w Turcji 🏖️🍹 4* hotel nad Morzem Egejskim za 2569 PLN ☀️
#142 PostWysłany: 04 Maj 2013 13:05 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Auto weźmiesz na kartę debetową pod warunkiem wykupienia dodatkowego ubezpieczenia, tak jest w RecordGo. Ja polecam każdemu wykupienie tego ubezpieczenia, niezależnie od tego czy płaci się kartą kredytową czy debetową. Jeżdżąc i parkując na Majorce (a zwłaszcza w Palmie) praktycznie na pewno ktoś Wam zarysuje auto. Mi zarysowali zderzak, ale miałem wykupione ubezpieczenie więc luzik. Lepiej zapłacić te kilkadziesiąt euro więcej niż być potem np. 400 w plecy za ryski na zderzaku.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 04 Maj 2013 13:07 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Co do samochodu. Sam wynajmowałem ostatnio samochód na 2 dni, zapłaciłem za wynajęcie chyba coś koło 25 euro, na lotnisku wziąłem dodatkowo ubezpieczenie za bodajże 12 euro i doliczyli mi za płatność debetówką pół baku paliwa (na 2 dni w sam raz) za chyba coś koło 35 euro, więc całkowity koszt samochodu to 80 euro na 2 dni, na 4 osoby wyszło po 20 euro, czyli 10 euro za osobe na dzień :) Do tego dochodzi luksus jeźdzenia gdzie się chce, jak się chce, kiedy się chce, w 2 dni przejechaliśmy prawie całą wyspę poza zachodnią częścią.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 05 Maj 2013 21:37 

2. wchodzisz na stronę https://www.resorthoppa.com/ i tam rezerwujesz sobie busa z hotelu na lotnisko. Dzień przed planowanym odlotem dzwonisz do nich na infolinię i Cię informują o której godzinie masz czekać rano przed hotelem na autokar. Sprawdzone, polecam :D
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 05 Maj 2013 21:50 

bohdan napisał(a):
\ Myślałem o noclegu w El Arenal, Can Pastilla albo Cala d'or. Gdzie najlepiej?

To zależy czego oczekujesz. Cala D'or to taka mała mieścinka, każda uliczka jak dla mnie taka sama :P Fajny punkt widokowy, przepiękne krajobrazy. Plaże bodajże masz tam 3, ale to takie plaże w zatoczkach wśród skał. Nie pobiegasz po nich :P Byłam miesiąc temu i już było dużo ludzi wylegujących się, więc nie wyobrażam sobie leżeć tam w sezonie ludź na ludziu. Co do hotelu to mega polecam kompleks Cala Esmeralda. Cudo! Oprócz hoteloewj plaży i basenów na dworze kryty basen, sauna i siłownia w cenie.

El Arenal znacznie bardziej przypadł mi do gustu. Dłuuuuga (4km), szeroka plaża, nad plażą deptak, na drugiej stronie same sklepiki, restauracje, typowy kurort, który już w kwietniu tętnił życiem 24h. Mniej ładnych widoków niż w Cala d'or, brudne ulice. Ale mimo wszystko ta mieścina bardziej przypadła mi do gustu :)
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 05 Maj 2013 22:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@aluis -mam podobne odczucia. Bez problemu można się "zainstalować" w knajpce z szyldem "piwo 1 Euro". Panują tu Niemcy, knajpy stylizowane na bawarskie. Mnóstwo niedrogich sklepików tureckich. Niedaleko do lotniska i długa plaża, wzdłuż wiele atrakcji. Na krótki pobyt bez auta nastawiony na imprezowanie - super (zwiedzanie wciąż możliwe, autobusy dowożą za niewielkie pieniądze do Palmy)
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 06 Maj 2013 10:14 

Loty: 14
Kilometry: 21 752
1. Wg mnie warto pomyśleć o HB, tym bardziej, że posiłki są zazwyczaj w okolicach godz. 19-21, więc spokojnie zdążysz wrócić z plażowania/wycieczki i możesz najeść się do syta, nie płacąc fortuny za obiad w knajpie. Np. za 3 obiady w hotelu Roc Linda dla dwóch osób zapłaciliśmy ok. 20E (szwedzki stół), gdzie dla porównania za jeden obiad w knajpie wyszło nam 18E i co najgorsze wyszliśmy nienajedzeni :( Dodatkowo możesz zrobić sobie zakupy w marketach np. Spar lub Eroski, ceny nie są jakoś bardzo wysokie.

2. Ja wykupiłam ostatni nocleg w Can Pastilla ok. 1,5 km od lotniska i o 4.30 wyruszyliśmy na lotnisko piechotą. Idzie się 30-40 min, polną drogą, następnie kładką nad autostradą i wewnętrzną drogą lotniska. Taxi z Can Pastilla to koszt 10-15E.

3. Powinna wystarczyć. Przy rezerwacji podałam numer debetówki, płaciłam gotówką na miejscu. Kwestia dogadania się z hotelem.

4. Zależy na jak długo jedziecie i co chcecie zwiedzać. Moim zdaniem, warto wypożyczyć autko. Nie jest to jakiś ogromny koszt, a jedziesz gdzie chcesz i kiedy chcesz :) Naprawdę warto.

Jeśli chodzi o nocleg, to polecałabym Can Pastilla/El Arenal. Długa, szeroka plaża, blisko do lotniska i Palmy, dużo hoteli a co za tym idzie dużo turystów, ale i więcej atrakcji :)
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 10 Maj 2013 16:58 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
aluis napisał(a):
bohdan napisał(a):
\ Myślałem o noclegu w El Arenal, Can Pastilla albo Cala d'or. Gdzie najlepiej?

...
El Arenal znacznie bardziej przypadł mi do gustu. Dłuuuuga (4km), szeroka plaża, nad plażą deptak, na drugiej stronie same sklepiki, restauracje, typowy kurort, który już w kwietniu tętnił życiem 24h. Mniej ładnych widoków niż w Cala d'or, brudne ulice. Ale mimo wszystko ta mieścina bardziej przypadła mi do gustu :)

Ja właśnie wróciłam z Majorki i osobiście nie polecam El Arenal z dwóch powodów: ten obszar to czyste hotelowisko i jak dla mnie to jest 'szprechen zi dojcz' area. 90% turystów spotkanych w tym obszarze to Niemcy. Nie mam nic przeciwko tej nacji, jednak jak jadę do Hiszpanii to oczekuję, że usłyszę na ulicach trochę hiszpańskiego :) A tu niestety tego mi brakowało :) duża część knajpek w tym obszarze to 'berlin house', grillmeister' etc... :)
Co do plaży to zgadzam się, że ta jest fajna i długa.
Co do atmosfery polecam hotele jednak po drugiej strony Palmy lub na północy wyspy.
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 10 Maj 2013 21:01 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Jeśli chodzi o urokliwe miejsca polecam Port de Soller. Piękna zatoczka, czysta woda i niesamowite widoki.
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 12 Maj 2013 11:37 

niebieski
vincenz napisał(a):
Jeśli chodzi o urokliwe miejsca polecam Port de Soller. Piękna zatoczka, czysta woda i niesamowite widoki.

warto także przejść się pod latarnię...troszkę pod górę, ale ładny widok i na zatoczkę i na morze ;)
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 12 Maj 2013 14:17 

Ja polecam Valdemosse i samą Palmę, jeżeli nastawiasz się na zwiedzanie. Niedawno wróciliśmy z Majorki i jak masz jakies pytania to pisz na pv. moze uda mi się Ci pomóc;) I mogę też na priv wysłać link naszego bloga.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 02 Cze 2013 12:58 

Czy był ktoś na wycieczce droga morską do Parku Cabrera ?
Kosztuja ok 40E, ale jest mnóstwo firm i wariantów wycieczki, jakieś opinie, rady, warto ?
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 22 Cze 2013 19:22 
Awatar użytkownika

niebieski
j3dynataka napisał(a):
Ja polecam Valdemosse i samą Palmę, jeżeli nastawiasz się na zwiedzanie. Niedawno wróciliśmy z Majorki i jak masz jakies pytania to pisz na pv. moze uda mi się Ci pomóc;) I mogę też na priv wysłać link naszego bloga.

Wróciłem wczoraj z pięknej, niezwykle różnorodnej Majorki. Przebyłem wiele kilometrów autem po wyspie i stwierdzam podobnie. Valdemossa to jedno z najbardziej urokliwych miejsc jakie dane było mi zobaczyć, natomiast Palma ma niesamowity klimat - a'la Miami, a miejscami nawet kubański. Naprawdę warto wynająć auto by zobaczyć wiele niezwykłych, przepięknych górskich krajobrazów, miasteczek, portów, plaż, rezerwat Embalse de Cuber, smocze jaskinie i wiele innych. Najchętniej to zamieszkałbym na tej wyspie.

#154 PostWysłany: 23 Cze 2013 15:26 

Jechał ktoś lokalnymi autobusami z Palmy do Cap de Formentor, bądź Alcudi i mógłby powiedzieć ile go to kosztowało ?
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 05 Lip 2013 18:56 

niebieski
Witam , poszukuje przewodnika po Majorce w pdf , gdyby ktoś miał proszę o kontakt na priva :D
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 06 Lip 2013 13:10 

Ja równiez poprosze :)
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 31 Lip 2013 18:58 

jest coś takiego jak przewodnik po majorce w pdf? :D
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 24 Sie 2013 13:15 

Loty: 12
Kilometry: 12 344
niebieski
takie pytanie - czy warto jechac pociagiem do soller i tramwajem do port de soller?
czy autem tez spoko trasa?
ktos jechal pociagiem?
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 24 Sie 2013 13:35 

niebieski
Witam. Za dwa tygodnie lecę na Majorkę. Dla mnie świetny temat. Masa fajnych informacji. Moja mieścina to Cala Bona. Mam mieszane uczucia co do wynajęcia samochodu ale chętnie bym zwiedził Wyspę. Pozdrawiam

#160 PostWysłany: 25 Sie 2013 12:28 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 20 944
witam!

Orientuje się ktoś gdzie jest cennik komunikacji publicznej? muszę przedostać się z Palmy do Can Picafort i za nic nie mogę znaleźć cennika, pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 692 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości