Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Mahe- czy warto?
#21 PostWysłany: 01 Sie 2024 14:39 
Moderator forum
Awatar użytkownika

To podpowiedzcie jeszcze gdzie najlepiej zabukować nocleg na wyspie. Żeby było bezpiecznie dla samotnej kobiety, w miarę łatwy dojazd z/na lotnisko, w miarę dobra infrastruktura typu sklep, bar, oraz jakaś plaża w pobliżu z kawałkiem rafy.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#22 PostWysłany: 01 Sie 2024 14:43 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
FUX napisał(a):
Plaże są podobne do zanzibarskich czy kenijskich. To prawda.

Oj tu bym się nie zgodził. Wielkie kamienie wyróżniają wiele seszelskich plaż i robią dużą robotę. Na plus ZNZ bielutki piasek i długie plaże - na Seszelach są bardziej kameralne. Na ZNZ dodatkowo ogromne pływy oceaniczne, które mocno utrudniają relaks w oceanie (nie licząc nachalnych lokalsów, ale to inna sprawa).

Moim zdaniem plaże na Seszelach zdecydowanie wygrywają całokształtem z tymi z Zanzibaru.

@Japonka76 chyba bym obstawiał Beau Vallon chociaż ja wielkim fanem nie byłem - najpopularniejsza plaża, ale za to jest to czego potrzebujesz (chociaż akurat rafa tam niezbyt).

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 01 Sie 2024 14:54 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Kamloty to jedyna różnica/niedostatek.

No i brak nachalnych lokalesów. Prawda.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 01 Sie 2024 15:10 

kostek966 napisał(a):
To może napisz gdzie byłeś i co widziałeś, że tak twierdzisz, bo sądząc po ilości i jakości pytań to raczej niewiele tego było ?

A, spoko najlepiej założyć że nigdzie nie byłem i nic nie widziałem XD Brawo. Szczerze to nie zdziwie się jak widziałem więcej od Ciebie, a porównywanie Seszeli/Kraibów i Morza Śródziemnego to niezła odkleja. Ciekawe gdzie w basenie M. Śródziemnego masz takie plaże, chętnie posłucham, bo ja mało widziałem. Ale nie o tym jest dyskusja i fajnie by bylo jakbyś się tego trzymał, a nie robił jakieś personalne przytyki.

Całej reszcie dzięki wielkie za odpowiedzi <3 Mnie osobiście plaże w Kenii/Zanzi nie powaliły choć były mega fajne, ale w porównaniu np. do Malediwów to imo wypadają średnio. Nie ta woda, nie te kolory, nie do końca ta roślinność (choć palmy i tu i tu), ale pewnie też zależy gdzie kto był i co widział. Ciekaw jestem jak wypadną Seszele, szczególnie w porównaniu do Malediwów, bo niedawno wróciłem, więc mam na świeżo.
Cieszę się tym bardziej że macie z Mahe super wspomnienia! :D
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 01 Sie 2024 16:30 
Awatar użytkownika

złoty
Z tym morzem śródziemnym to pomyliłeś osoby, ale jak też odwiedziłeś 100 krajów to zapraszam na priv i możemy porozmawiać gdzie warto a gdzie nie, myślę że po Malediwach możesz być rozczarowanym na Seszelach,
@Japonka76, rafę oglądałem w port launay po drugiej stronie wyspy ale cudów bym się nie spodziewał, natomiast pobytu bym szukał na południe od lotniska, po wschodniej stronie wyspy, jest po drodze dużo miejscowości z plażami, sklepami i baram,
Np okolice anse royal,
Załącznik:
IMG20230201145219_copy_1152x648.jpg
IMG20230201145219_copy_1152x648.jpg [ 102.89 KiB | Obejrzany 994 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 01 Sie 2024 17:09 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Może troszkę się wciełam w ten wątek ale cały czas rozkminiam, czy warto skoczyć samej na Seszele na 4 dni.
Przeprawa promem na Praslin czy La Digue zabierze mi za dużo czasu, a samolot na Praslin do dodatkowe koszty.
Wracając do plaż, to ja już kilka w życiu także widziałam, i Kenię i Zanzi, i Karaiby i Azję oraz oczywiście Śródziemiomorze.
Pociagają mnie te kamienie na plaży. Ale tylko gapić siẹ na kamienie przez 4 dni to też chyba nuda.

#27 PostWysłany: 01 Sie 2024 17:51 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
@Japonka76 nie musisz się tylko gapić, możesz też np. chodzić od kamienia do kamienia, albo pluskać się w oceanie, np. między kamieniami ;)
Ogólnie, jeżeli będziesz w pobliżu i dotarcie do SEZ nie będzie stanowiło dużego kosztu dodanego (wiesz: F4F & CCC), to warto i na 4 dni. Choć jak dla mnie, to byłoby za mało na wyspę Mahe. Także, jeśli "wiesz", że i tak tam kiedyś będziesz, na dłużej niż 4 dni, to rozważ odpuszczenie.
Japonka76 lubi ten post.

#28 PostWysłany: 01 Sie 2024 18:31 

niebieski
kostek966 napisał(a):
Z tym morzem śródziemnym to pomyliłeś osoby, ale jak też odwiedziłeś 100 krajów to zapraszam na priv i możemy porozmawiać gdzie warto a gdzie nie, myślę że po Malediwach możesz być rozczarowanym na Seszelach,
@Japonka76, rafę oglądałem w port launay po drugiej stronie wyspy ale cudów bym się nie spodziewał, natomiast pobytu bym szukał na południe od lotniska, po wschodniej stronie wyspy, jest po drodze dużo miejscowości z plażami, sklepami i baram,
Np okolice anse royal,
Załącznik:
IMG20230201145219_copy_1152x648.jpg

O, "nasza" plaża, na której byliśmy najczęściej. W tej mieścinie szukaj noclegu. Sklepy, jedzenie, transport...

Image

Image

i w wieczór przed wylotem

Image

plaża https://maps.app.goo.gl/gzDRWR2We14XsxVe8

knajpa https://maps.app.goo.gl/RKnDbJSKU6y54czo9

mieścina tam, gdzie knajpa. Tutaj szukaj.

Ze schodków https://maps.app.goo.gl/CGxFPU3MV2eL9H1T7
w Kołobrzegu

Image

I uwaga, na Seszelach drinki robią konkretne...
;)

Pozdrówcie ode mnie Seszele.
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#29 PostWysłany: 01 Sie 2024 18:58 

@FUX przepiękne zdjęcia, wow!!
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#30 PostWysłany: 01 Sie 2024 20:01 

niebieski
Fotki nie oddają piękna. To jest nierzeczywiste. Już samo lądowanie robi efekt WOW.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 01 Sie 2024 21:42 
Awatar użytkownika

złoty
Nie chciałam wrzucać tego zdjęcia z kamieniami bo sam na nim jestem i psuję obraz,
Też myślę jak wyżej napisano, jak niskie koszty podróży to warto, teraz trochę czasy się zmieniły ale kiedyś czytałem statystyki które mówiły, że wśród 3 najczęściej wyszukiwanych słów w internecie przez Polaków były Seszele, więc marzenie milionów można zamienić na rzeczywistość, mnie specjalnie nie zachwyciły, "ale takiego nagromadzenia pań z podpompowanymi ustami przy wysiadaniu z samolotu jeszcze nie widziałem " wziąłem w cudzysłów żeby się ktoś nie obraził, więc pewnie coś tam jest co wabi,
Dla tych co nie byli jeszcze w tym"raju " przytoczę narzekania naszych gospodarczy, którzy twierdzili, że na wyspie jest bardzo źle, dużo ludzi wyjeżdża bo nie ma pracy, a ci co zostają piją i lepiej uważać jadąc autem w sobotę wieczorem bo można się na nadziać na pijanych za kierownicą a policja nie reaguje
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 01 Sie 2024 22:20 

niebieski
Ja nie będę pisał w tych aspektach bo moderacja ma skrzywienie w kwestii rdzennych mieszkańców Afryki.
Tym uciśnionym przez los, pokoszenie własnego trawnika/klepiska ubliża godności i takie prace wykonują za nich hindusi, więc niech nie ściemniają.
Gdyby nie turyści i wsparcie rosyjsko-arabskie, ehhh...
Tam wszystko samo rośnie ale pomidory trzeba sprowadzać z RPA.
:lol:
 Profil Relacje PM off
marcinkonra lubi ten post.

#33 PostWysłany: 20 Sie 2024 07:09 

srebrny
Mahe jak najbardziej warte zwiedzenia. Mi podobało się dużo bardziej niż na Praslin. Plaże są praktycznie puste, ocean czystszy i spokojniejszy (lepszy do pływania), mniej turystów, a lokalsi bardziej życzliwi. Moi plażowi faworyci: Baie Lazare, Takamaka, Port Launay, Anse Royale.

Beau Vallon jest mega bezpieczne - w zasadzie sami turyści i resorty. Plaża ok, ale mocno zatłoczona.
4 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 21 Sie 2024 20:32 

Słuchajcie, a podpytam jeszcze- lepiej zatrzymać się w okolicach Anse aux Pins (tanio, blisko lotniska, wydaje mi się że lepiej zurbanizowane, lepszy dostęp do różnych rzeczy, ale też mniej urokliwa okolica) czy Anse Forbans (wygląda pięknie i masa cudnych plaż w okolicy, troche drożej i niestety chyba mała dostępność wszelkiego rodzaju sklepów, take awayów itd.) + zastanawiam się, które miejsce jest lepsze do eksploracji wyspy (głównie busami). Macie jakieś doświadczenia, porównania?
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 23 Sie 2024 17:58 

niebieski
Kompromis, ta okolica zdecydowanie. https://maps.app.goo.gl/6r3Nratgb8ZJ59ou8
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 23 Sie 2024 18:49 

Hmm, tylko że ja nie szukam kompromisu tylko się zastanawiam, która z dwóch wymienionych opcji jest lepsza i czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi lokalizacjami. W Anse Royale jak patrzę to niestety nocleg wyjdzie mnie 2x drożej, więc dla mnie odpada.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 23 Sie 2024 19:31 

niebieski
Chcesz mieć ciastko i je zjeść. Coś za coś.

Pierwsze miejsce kicha, drugie lipa.

Dokonaj wyboru.
:roll:

Ta plaża jest git.
https://maps.app.goo.gl/h4sKoAqeXDcDZUoU9

Anse Royale jest super.
Brakuje $ to nie jedź na siłę, bo się rozczarujesz.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#38 PostWysłany: 23 Sie 2024 19:41 

A nie no, jasne, jak nie Anse Royale to kicha i lipa, rzeczywiście- jedyne miejsce na wyspie które ma sens. Nice😆
Jak dla mnie oba miejsca są fajne, a pisanie że kicha i lipa, bo nie Anse Royale, to niezła odklejka. Nie wiem też skąd wniosek, że nie mam $- to ,że nie zamierzam dopłacać 2-3 tysi za nocleg oddalony raptem 10-15min autobusem/autem (bo tyle mniej więcej by się tam jechało z obu miejsc), to chyba nie znaczy że nie mam kasy i jadę na siłę, Boże😅 Tym bardziej że i tak zamierzam jeździć po całej wyspie, a nocleg będzie bazą wypadową. Pomijam już że jakoś nie widzę wielkiej przewagi Anse Royale nad pozostałymi opcjami, bo tak jak mowie- to jest różnica 10min jazdy, dodatkowo linie autobusowe z tego co sprawdziłem są te same i te same przejeżdżają przez Anse aux Pins co przez Anse Royale, chociaż to pierwsze chyba ma jeszcze więcej opcji. A plaża w Anse Royale jest ładna, tak jak wiele innych, do których zamierzam dojechać, a mając wybór to podoba mi się i tak bardziej Anse Forbans i wydaje się dużo bardziej dzikie i mniej turystyczne- Anse Royale to raczej jedno z najbardziej turystycznych miejsc na wyspie po Beau Vallon.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 24 Sie 2024 06:54 

niebieski
Pytałeś-odpowiedziałem. Jeżeli ma byś sympatycznie, to wskazałem miejsca warte uwagi.

Siedzieliśmy na Mahe dwa tygodnie, objechaliśmy ją skuterem po wielokroć. Mieszkaliśmy w Anse Aux Pins i prócz sklepów, kościoła i szkoły, nic więcej tam nie było. Na plaże trzeba było jeździć.

Masz swoją tezę. Wiesz lepiej. Po co pytasz?

Kończę dyskusję, bo po co dalej ją prowadzić.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 24 Sie 2024 08:23 

Aha, to na Anse aux Pins nie ma plaży?😅 Bo z tego co widzę to jest, może nie tak ładna jak Anse Royale, ale to jest kwestia 7min jazdy wg Google, a z tego co piszesz to jezdziliscie ciągle po wyspie, co i my mamy w planach. Nie za bardzo rozumiem zatem pisanie "kicha, lipa" skoro i tak planem było objeżdżenie wyspy, a nie siedzenie na miejscu przy hotelu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość