Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 428 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 19 Lut 2025 23:51 

niebieski
Fiat 500 to nawet hybryda jest słaba.
Automat ma mocniejszy silnik niż manual?
 Profil Relacje PM off  

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#422 PostWysłany: 21 Lut 2025 10:27 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 101 706
Nie wiem czy mocniejszy, ale na pewno nie ma tyle "wachlowania" ;)
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 12 Mar 2025 13:01 

Wypożyczania Way2madeira

Tydzień w marcu' 2025, zarezerwowałem dzień przed przylotem, przez pośrednika discoverscars.
Cena za pandę manual 57 E (za tydzień) + 63 E ubezpieczenie z discoverscars, łącznie z karty płatniczej (innej niż kredytówka użyta do kaucji) zeszło 504 zł.
Szybki transfer z lotniska, pracownik w mojej obecności zrobił kilkanaście zdjęć tabletem i zalecił żeby samemu szukać "dziury w całym" i robił zdjęcia wskazanych przeze mnie miejsc.
Zaproponowano mi grzecznie mocniejsze auto że niby na maderze są duże wzniesienia i ta panda może mieć problemy oraz zaproponowano droższą opcją wypożyczenia, ze zniesieniem kaucji. Z obu grzecznie zrezygnowałem.
Depozyt na karcie kredytowej 2000E + 120E paliwo.

Zwrot bezproblemowy - miła pani pobieżnie obejrzała auto i sprawdziła stan paliwa, po czym pokazała mi na tablecie jak anuluje oba depozyty, pieniądze od razu pojawiły się na mojej kredytówce.

Podsumowanie - wypożyczalnię jak i pandę (2 osoby) polecam, przy dwóch osobach wcale nie potrzeba mocniejszego auta, a wjeżdżałem tym autkiem wszędzie, nawet tam gdzie się nie powinno. Dodam, że ten fiacik ma wspomaganie ruszania pod górkę, tzn. że przy ruszaniu pod górkę nie trzeba używać ręcznego.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#424 PostWysłany: 22 Mar 2025 12:31 

niebieski
Wypożyczalnia: Magic Islands
Czas: 2025-02-16 - 2025-02-26
Cena: 30EUR/10dni

Odbiór z lotniska: Telefon, 15min i byliśmy w czarnym dość nowym i czystym vanie, biuro oddalone jakieś kilkanaście minut od lotniska
Odbiór auta: bezproblemowy, pan miły, poinformował o oznaczonych rysach i żeby sprawdzić czy wszystkie. Wszystko było zaznaczone więc nie mieliśmy uwag. Nagrałem tylko film i zrobiłem zdjęcia żeby mieć podstawe jakbym czegoś nie zauważył (głównie dach, lusterka, spód błotników). Kaucja bardzo wysoka: 1500eur (ale wszystko jest w warunkach wynajmu), pobierają pieniądze z karty (nie blokują), mozna płacić debetową.
Samochód: seat arona z przebiegiem 80k - czyste, zadbane, automat tak jak chcieliśmy
Oddanie auta: jak juz wjechaliśmy do podziemnego parkingu obok biura, pracownik podszedł, obleciał 2 razy wokół auta, powiedział OK. W biurze podpisaliśmy odbiór elektronicznie, na maila po 5min przyszło potwierdzenie, że zwrócą nam kaucje (1500eur) w pełnym wymiarze. Zawieźli po 2min na lotnisko i koniec

Uwagi: trzymają maksymalnie kaucje, dlatego pewnie wynajem na 10dni kosztował mniej niż dobry obiad w barze. Mi oddali po 3 tygodniach.
Sugeruję pisac po 1.5tygodniu, że brak zwrotu do 2 tygodni spowoduje uruchomienie procedury chargeback w banku - nie wiem czy pomogło ale po kilku dniach miła pani napisała, ze pieniadze zostaną przelane w następny dzień, dostałem wtedy fakture na email i faktycznie na revolut pojawiła sie inicjacja zwrotu środków.

Ogólnie polecam, ale trzeba założyć że kaucja zwróci dopiero min. 3 tygodnie po zdaniu auta.
kubaziem88 lubi ten post.
SobotniPodróżnik uważa post za pomocny.

#425 PostWysłany: 14 Maj 2025 13:14 

Pożyczałem w sierpniu zeszłego roku w AutoCanhas - Rent a Car, po taniości na 7 dni za 273EUR bez karty, bez depozytu Fiat Panda 1.2 hybrid, manual, troszkę wysłużony ale sprawny. Dawał radę ale na jednym stromym podjeździe trzeba było redukować do 1. biegu...
Opinie na necie różne ale ja akurat nie miałem żadnych nieprzyjemności, tych najtańszych klas samochodów nawet dokładnie nie sprawdzają przy zdawaniu.
Podsumowując następnym razem wziąłbym mocniejszy silnik 100KM przynajmniej albo diesla i rozważyłbym automatyczną skrzynię, na pewno byłoby mniej stresu na podjazdach i na stromych odcinkach dróg szybkiego ruchu. Mieszkam na południu Polski i górki nie robią na mnie wrażenia ale muszę przyznać że na Maderze bywa na prawdę stromo.
 Profil Relacje PM off
ncn uważa post za pomocny.

#426 PostWysłany: 14 Maj 2025 14:26 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Wziąłem auto w Rental Moniz.
Było stosunkowo niedrogie i z "prawie pełnym" ubezpieczeniem (bez szyb i kół, to można dokupić za 5 EUR/dzień). Kontakt przez whatsapp, wszystko fajnie. VW Up w bardzo dobrym stanie, człowiek podjeżdża twoim autem na parking P0, wysyła zdjęcie auta, umowa zajmuje moment (proszą wcześniej o dane i wszystko jest uzupełnione). Płatność gotówką to 5% rabatu. Zwrot - miałem lot o 6:00, umówilem się na WA o 4:40-4:45 pod terminalem, przyjechałem 4:42 i człowiek czekał, zniknął z autem w ciągu 10 sekund od wypakowania plecaka z bagażnika.
Partyzantka totalna - nikt nie sprawdzał mi prawa jazdy, dowodu, żadnej przedpłaty, depozytu, oglądania karty, nic wszystko na ładne oczy i whatsapp. Zakładam, że przy pierwszej przypałowej sytuacji zmienią pewnie swoją politykę w tym zakresie, na razie było to doświadczenie bardzo pozytywne.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#427 PostWysłany: 29 Wrz 2025 07:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Miałem auto z Rentx https://rentx.pt/ polecanym na tutejszym forum, wszystko przebiegło jak należy, Opel Corsa z niewielkim przebiegiem auto jak nowe, manual, dawał radę pod górę. Za 11 dni z pełnym ubezpieczeniem zapłaciłem 428 eu, samego ubezpieczenia to połowa tej ceny, najlepsze ceny występują na 3...4 miesiące przed wynajmem, potem rosną, ale też dużo wcześniej np. rok przed też są wysokie, warto obserwować i robić nową rezerwację a starą anulować jeżeli była wyższa. Zwrot bezproblemowy, pracownik tylko wszedł do środka sprawdzić stan paliwa i to wszystko. Jedynym nietypowym wymogiem z którym spotkałem się po raz pierwszy to chcieli ostatniego paragonu za tankowanie co oczywiście nie było żadnym problemem.
Jeżeli ktoś szuka wypożyczalni bez stresu i komplikacji to polecam serdecznie.
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 08 Paź 2025 14:47 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Tanio było...

Zmiany, zmiany, zmiany.

https://odkryjmadere.pl/nowe-regulacje- ... bwvj5XAkyQ

W ostatnich latach na Maderze nastąpił gwałtowny wzrost liczby samochodów na drogach, głównie za sprawą turystyki. Szacuje się, że co tydzień w regionie pojawia się około 250 nowych samochodów do wynajęcia, co odpowiada ponad 1000 pojazdom miesięcznie. W ciągu roku liczba ta może przekroczyć 12 000 samochodów, dodając do ponad 100 000 już istniejących.

Presja ta zagraża mobilności w miastach, zwiększa ryzyko wypadków drogowych i pogarsza i tak już intensywny codzienny ruch na głównych drogach wyspy.

Obecnie rozpatrywane przepisy nałożą opłatę w wysokości 2 euro dziennie na wszystkich turystów i mieszkańców, którzy zdecydują się na wynajem pojazdów. Ponadto firmy z tego sektora będą zobowiązane do zapewnienia obowiązkowych miejsc parkingowych, aby zapobiec nieuporządkowanemu zajmowaniu przestrzeni publicznej.

Środek ten ma na celu kontrolę rynku wynajmu samochodów, a jednocześnie ograniczenie jego nadmiernej rentowności. Ma on powstrzymać niekontrolowany wzrost liczby pojazdów na wyspie.

Mimo że głównym celem tej decyzji jest zachowanie jakości życia mieszkańców i zapewnienie zrównoważonej mobilności, firmy kwestionują wpływ, jaki te środki mogą mieć na sektor turystyki, jeden z motorów napędowych gospodarki Madery.

Właściciele firm z branży wynajmu samochodów obawiają się, że nowy podatek odstraszy turystów i obniży konkurencyjność Madery w porównaniu z innymi destynacjami turystycznymi. Z drugiej strony, eksperci ds. mobilności w miastach uważają ten środek za konieczny i pilny, argumentując, że wyspa nie jest już w stanie wytrzymać obecnego poziomu presji ze strony samochodów.

Ogłoszenie tego środka zapowiada ożywioną debatę wśród przedsiębiorców, mieszkańców i podmiotów publicznych. Dla niektórych jest to zrównoważone rozwiązanie, które może usprawnić ruch i zmniejszyć liczbę wypadków. Dla innych jest to niepotrzebna bariera, która może negatywnie wpłynąć na sektor turystyczny i wizerunek regionu.
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 428 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość