Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Mar 2023 22:25 

Które ścieżki trekingowe/lewady polecacie najbardziej? Muszę wybrać kilka, powkedzmy 5. Które to absolutne MUST SEE?

Ostatnio edytowany przez michzak, 02 Mar 2023 10:19, edytowano w sumie 1 raz
Poprawa tytułu tematu
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

Romantyczny weekend w Wenecji za 819 PLN 💞🥂 Loty na główne lotnisko + ⭐⭐⭐ hotel w zabytkowym centrum 🛶🎭 Romantyczny weekend w Wenecji za 819 PLN 💞🥂 Loty na główne lotnisko + ⭐⭐⭐ hotel w zabytkowym centrum 🛶🎭
Indie w pigułce 🇮🇳 Nowe Delhi, Dehradun, Goa i Mumbaj w jednej podróży za 2633 PLN 😍 Indie w pigułce 🇮🇳 Nowe Delhi, Dehradun, Goa i Mumbaj w jednej podróży za 2633 PLN 😍
#2 PostWysłany: 01 Mar 2023 22:32 

Loty: 148
Kilometry: 274 433
złoty
Na pewno PR1 Vereda do Areeiro.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Mar 2023 22:54 

@terrop dziękuję. Zapisuję😀
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Mar 2023 23:58 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Szlaki PR1 i PR8 mają mocno odmienny charakter od większości tras na Maderze biegnących wzdłuż lewad i te dwa na pewno bym zrobił bo lewady i tak i tak zobaczysz.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Mar 2023 00:26 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Dziś mi to cudeńko wyskoczyło na fejsie:
Levada do Norte// Espigão
https://www.facebook.com/groups/2177999 ... 157832207/

Tutaj opis tej i innych:
https://www.alltrails.com/pl-pl/trail/p ... do-espigao

Ja szedłem tą: Levada da Ribeira da Janela. Godzinę i pół w jedną stronę i wracałem, bo samochód zostawiłem na początku Levady. Z początku zalesiona, potem coraz więcej odkrytego terenu. To właśnie na tej lewadzie zaginął nasz rodak https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-3 ... rp_state=1
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Kwi 2023 20:26 

niebieski
Witam dopnę się do tematu:

Chcę wykupić wycieczkę fakultatywną na Góry Madery (najbardziej widokowe i najwyższe szczyty wyspy), ale tutaj zaczynają się "schody":

Opis wycieczek które mogę kupić w różnych bp:

1. (pierwsze bp)
Wędrówka po górach (Pico Arieiro & Pico Ruivo)
Pięciogodzinna wędrówka po dwóch najwyższych szczytach Madery
Przejście po ścieżce łączącej Pico Arieiro oraz Pico Ruivo
13-kilometrowa trasa
Wspaniałe widoki przez cały czas
Podziwianie piękna fauny i flory
Wędrówka na dwa najwyższe szczyty Madery będzie wyzwaniem, ale z pewnością widok z góry zrekompensuje ten wysiłek. Uczestnicy przejdą 13-kilometrów, a na ich trasie znajdą się m.in. Pico de Arieiro, Pico Ruivo, i Achada de Teixeira. Stamtąd rozciąga się piękny widok na wyspę, co będzie wspaniałą nagrodą po wysiłku.Pierwszym punktem dnia będzie wjazd na górę Pico Arieiro, skąd rozpocznie się pięciogodzinny marsz przez najwyższe szczyty Madery. Tam uczestnicy spotkają się z przewodnikiem, który będzie im towarzyszył przez cały czas. Na trasie łączącej szczyty Pico de Arieiro i Pico Ruivo podziwiać można będzie piękno fauny i flory, z którego znana jest wyspa. Na drodze m.in. las wrzosowy i różne gatunki ptaków.Z trasy podziwiać będzie można również formacje skalne i wioski. Nierówno ukształtowany teren nie ułatwia wędrówki, ale niezwykłe widoki zrekompensują wszelkie trudności.

2.(kolejne bp)
Trzy szczyty- Vereda Do Areeiro
Trasa łącząca trzy najwyższe góry Madery, jest uznawana za jedną z najpiękniejszych na wyspie. Wędrówka między 3 szczytami rozpoczyna się na Pico do Arieiro, na wysokości ok. 1818 m n.p.m. Na 10-kilometrowej trasie można podziwiać panoramiczne widoki Madery. Po zejściu z Pico do Arieiro trasa prowadzi do Ninho da Manta, skąd rozciągają się niezwykłe widoki na dolinę Fajã da Nogueira, Dolinę Zakonnic oraz najwyższy płaskowyż na wyspie – Paul da Serra. Aby dotrzeć na Pico Ruivo (1862 m n.p.m.), najwyższy punkt Madery, musimy pokonać strome podejścia i zejścia, dlatego do udziału w wycieczce zalecana jest dobra kondycja fizyczna. Po wejściu na Pico Ruivo czas wolny na krótki odpoczynek i zejście do Achadas do Teixeira (1817 m), gdzie spacer się kończy.
Trasa: ok. 10 km, czas trekkingu: ok. 4 godz. i 30 minut, poziom trudności: trudny.

Powiedzcie mi jedno:
Są dwie trasy po szczytach Madery ? Są dwa czy trzy najwyższe szczyty przez które idą trasy ?
Chcę zobaczyć jak najwięcej i nie wiem czy są trasy na 2 szczyty i osobno na 3 szczyty czy to wszystko jest to samo tylko tak są dziwnie opisane ?
Czemu według różnych bp trasa z "dwoma szczytami" ma 13 km a trasa z "trzema szczytami" ma tylko 10km ?

Jest mi to ktoś w stanie wyjaśnić ? na co zwrócić uwagę ?

Pytanie do osób które dobrze znają góry na Maderze
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Kwi 2023 21:39 

to jest ta sama trasa - NInho da Manta jest po drodze z PICO do ariero do PICO Ruivo czyli trasa PR1
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Kwi 2023 21:46 

Loty: 148
Kilometry: 274 433
złoty
@photolucas84 trasa z Pico Do Arieiro do Pico Ruivo to jeden główny szlak PR1, w drugiej wycieczce zapewne jako trzeci szczy jest brany znajdujący się na szlaku Pico Gato, przez który przejdzie się też w pierwszym wariancie.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Kwi 2023 23:30 

niebieski
smariuu napisał(a):
to jest ta sama trasa - NInho da Manta jest po drodze z PICO do ariero do PICO Ruivo czyli trasa PR1

Cytuj:
trasa z Pico Do Arieiro do Pico Ruivo to jeden główny szlak PR1, w drugiej wycieczce zapewne jako trzeci szczy jest brany znajdujący się na szlaku Pico Gato, przez który przejdzie się też w pierwszym wariancie.

też tak myślałem jak Wy ale znalazłem takie coś:

Image

wczytajcie się dobrze w mapę wychodzi na to że są dwa warianty trasy PR1 - ( VO i VE ) - być może stąd jest brana różnica w odległości w wycieczkach ?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Kwi 2023 23:40 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
Autor posta nie określa trochę w jakiej konfiguracji bedzie. Inaczej samemu, w parze, inaczej z małym dzieckiem. NIe da się powiedzieć co jest ok, nie znając potrzeba i specyfiki, potrzeb.

Ostatnio edytowany przez DAD, 08 Kwi 2023 08:01, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Kwi 2023 23:49 

niebieski
Pytanie na ile aktualne jest info o drugim wariancie (na zdjęciu drugi wariant trasy jest zamknięty). Trzeba by się dowiedzieć czy obecnie tak jest.
I chyba zostaje mi dopytywanie w bp o wersji szlaku wycieczki. Ps szukam dla doroślej osoby (bez dzieci) Image
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Kwi 2023 01:12 

Loty: 100
Kilometry: 235 250
niebieski
Levada Nova, można zrobić pętlę z Levada de Moinho.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Kwi 2023 09:37 

srebrny
@photolucas84 Szedłem PR1 Vereda do Areeiro z córką w ostatnie lato. Na trasie były informacje, że ta ścieżka zachodnia to jedyny szlak i wszyscy szli tędy. Są duże przewyższenia i mocno daje w kość przy słonecznej pogodzie, szczególnie te schody przy wchodzeniu. Niektórzy, zmęczeni nie wchodzili już na ostatni szczyt bo tam jest ostatni odcinek w tę i z powrotem ze schroniska. Oceń rozsądnie czy dasz radę zrobić szlak w dwie strony. Widoki świetne przez większość trasy, klimat naprawdę wysokogórski, bo szczyty są strome. My szliśmy w zorganizowanej grupie z lokalnym przewodnikiem. Pierwszy powód tego wyboru był taki, że transportują cię na szczyt i odbierają z parkingu na końcu trasy, więc idziesz w jedną stronę i nie musisz martwić się o transport. Drugi to opowieści przewodnika: sporo można się dowiedzieć o górach, roślinności, ptakach itd. Córka bardzo lubi słuchać takich rzeczy, a że angielski zna już lepiej ode mnie, więc była b.zadowolona z wycieczki.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Kwi 2023 09:41 

niebieski
Misiatek, dzięki za info ale byłem juz na Maderze na tej wycieczce jakieś 10 lat temu. Wiem jaki jest szlak, ale myślałem że od tego czasu się cos zmienilo, lub ze były dwie trasy a ja szedłem taką jaka była wykupiona. Zmyliły mnie oferty biur podróży jakie obecnie są w sprzedaży stąd moje pytania. Nie martwię się ze nie dam rady. Martwię się ze będę miał znowu zbyt łatwo, chciałem nową trasę z większymi emocjami
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 08 Kwi 2023 09:59 

srebrny
Jak tak, to chyba sam musisz coś zorganizować, bo oferty z biur prowadzą na ogół po tych bardziej popularnych i dobrze utrzymanych. Ja na następny raz zapisałem sobie tę trasę, bo wygląda ciekawie: https://visitmadeira.com/en/what-to-do/nature-seekers/activities/hiking/pr-13-vereda-da-encumeada/
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 01 Maj 2023 11:10 

niebieski
PR1 dalej jest otwarta tylko zachodnia ścieżka, poza tym zamknięta jest PR9 Vereda da Inverno, można dojść tylko do wodospadu Calderhao Verde. Ogólnie ludzi jest na Maderze zatrzęsienie, nie chcę nawet wiedzieć jak to wygląda w wysokim sezonie.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 06 Gru 2023 22:28 

platynowy
Levada 6.1

Pico Ruivo PR1

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 27 Sty 2024 16:38 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Z jakiego okresu te zdjęcia?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 22 Lut 2025 12:54 

Tak przy okazji, smutna wiadomość z wczoraj z JM Madeira. Na jednej z najładniejszych lewad w okolicy Rabaçal zasłabł około 50 letni Polak. Niestety, całe zdarzenie zakończyło się tragicznie. Mimo szybkiej mobilizacji sił ratunkowych nie udało się przywrócić krążenia i oddychania.

No właśnie, jednym z podstawowych kryteriów w odpowiedzi na to pytanie powinno być zastanowienie się, a na które lewady twój organizm stać. Niektóre wędrówki są mocno wyczerpujące.
Link do artykułu: https://www.jm-madeira.pt/ocorrencias/turista-nao-resiste-a-paragem-cardiorrespiratoria-no-rabacal-CC17626141
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości