Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Sie 2012 15:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Z tego co wiem, to do Macedonii można się wybrać z PL dowodem osobistym.
Sprawdzaliście może, czy na lotnisku nie pojawia się problem braku paszportu ? :)

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 10 Sie 2012 15:36 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Sam jeszcze nie sprawdzałem, ale sprawdzę we wrześniu. Co prawda nie na lotnisku ale na przejściu lądowym. Czytając opinie osób, które odwiedziły Macedonię, można sie dowiedzieć, że owszem, da się przekroczyć granicę na podstawie dowodu, problemy się jednak pojawiają np. przy meldowaniu w hotelu. Ponadto w Macedonii cały czas jest obowiązek meldunkowy, dlatego przekraczjąc granicę na podstawie dowodu, warto poprosić o stempel na oddzielnej kartce, który przy opuszczaniu kraju może posłużyć za dowód długości pobytu.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Sie 2012 00:46 

Na lotnisku nie ma problemów bez paszportu, podobnie na przejściach lądowych. Teoretycznie obowiązek meldunkowy również możesz spełnić jedynie z dowodem, no ale..to teoretycznie:p Ja wychodzę z założenia, że paszport zawsze dobrze jest mieć, jednak w podróży jest dokumentem "stojącym" wyżej w hierarchii, niż dowód. Pieczątka na oddzielnej kartce raczej nie będzie potrzebna, jeśli wjeżdżasz na dowód to mają to w systemie i mogą sprawdzić. A co do obowiązku meldunkowego, to zasada jest taka, że po przyjeździe do kraju masz 48 albo 72 godz (nie pamiętam dokładnie) na zarejestrowanie się w twoim miejscu pobytu. Jesli nocujesz w hotelu, pensjonacie czy campingu, wtedy papier wypełnia właściciel. Jeśli podróżujesz na własną rękę i np. zatrzymujesz się u znajomych, wtedy idziesz na najbliższy posterunek policji, tam spisują twoje dane, adres, pod którym przebywasz i dostajesz kopię tego papieru, którą powinieneś mieć na granicy przy wyjeździe. Więcej problemów sprawia im, jeśli śpisz np. na dziko pod namiotem, mi wtedy po długich negocjacjach wystawili po prostu potwierdzenie, że na tym a tym posterunku byłam tego a tego dnia, zarejestrowałam się bez adresu przebywania, a Macedonię zamierzam opuścić wtedy to a wtedy. A tak właściwie, to nie bardzo przejmują się tym całym meldowaniem, mi ani razu tego nie sprawdzali przy wyjeździe (a w ciągu ostatniego roku jeździłam w tę i nazad z 5 razy, od roku mieszkam w MK), siedzę tu grubo ponad dopuszczalne bezwizowe 3 miesiące i straż graniczna nawet okiem nigdy nie mrugnęła. Chociaż w ulotce o podstawowych macedońskich przepisach (można dostać na granicy) jak byk stoi, że kara za brak meldunku 1000eur.. :shock: znacznie bardziej restrykcyjnie do tego wszystkiego podchodzą w Serbii.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Gru 2012 03:21 
Awatar użytkownika

Czy ktoś ostatnio przylatywał do Macedonii mając tylko dowód osobisty i może potwierdzić, że mając tylko d.o. nie ma problemów na lotnisku i przy meldunku ? Ja mam lot w przyszłym tygodniu i jak zwykle za późno zabrałem się za wyrabianie nowego paszportu i raczej nie zdążę go odebrać przed wylotem. Stary stracił ważność w czerwcu.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Gru 2012 16:34 

Nie ma żadnego problemu lecąc z dowodem osobistym - ani na lotnisku, ani podczas meldowania w hostelu.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Gru 2012 01:31 

Ja również nie miałem żadnego problemu z przekroczeniem granicy na dowód oraz meldunkiem w hostelu.

#7 PostWysłany: 07 Gru 2012 02:10 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

w FYROM, bez problemu z dowodami z UE tak samo jak z meldunkami ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Gru 2012 23:15 

riwo napisał(a):
Czy ktoś ostatnio przylatywał do Macedonii mając tylko dowód osobisty i może potwierdzić, że mając tylko d.o. nie ma problemów na lotnisku i przy meldunku ? Ja mam lot w przyszłym tygodniu i jak zwykle za późno zabrałem się za wyrabianie nowego paszportu i raczej nie zdążę go odebrać przed wylotem. Stary stracił ważność w czerwcu.

Z ciekawości czym lecisz?
Wizzairem z przesiadkami czy LOTem?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Gru 2012 13:41 
Awatar użytkownika

Dzięki za potwierdzenie. :D I tak planowałem lecieć, ale teraz przynajmniej jestem spokojniejszy. ;)

Co do lotów to Wizzair, a dokładnie to:

13.12 WRO - BVA FR
13.12 BVA - BGY FR
14.12 BGY - SKP W6
17.12 SKP - BGY W6
17.12 BGY - PRG W6
(18.12 PRG - WRO Polski Bus)

ok. 100zł za całość.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Gru 2012 02:58 
Awatar użytkownika

Ostatecznie zdecydowałem się nie lecieć do Skopje z powodu zapowiadanej nieciekawej pogody i okazało się, że to był dobry strzał, bo mój lot z BGY do SKP został odwołany przez piątkowy kataklizm śniegowy w północnych Włoszech. Nie sprawdziłem w końcu osobiście jak to jest z tymi dowodami.
Zastanawiam się, czy zgłosić się po refund 0,99€ ? :P
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Gru 2012 19:00 

Ja na Twoim miejscu zamiast refundu tych 99 centów wybrał bym przebukowanie na inny termin - jeżeli Skopje - Bergamo było na tej samej rezerwacji (a zapewne było) to przysługuje Ci przebukowanie na dogodny dla Ciebie termin. Dolot do Bergamo spokojnie znajdziesz w jakiejś dobrej cenie, a sama Macedonia jest warta zobaczenia, chociaż przez 3 dni.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 21 Lip 2015 12:26 

Słuchajcie, bede leciał we wrzesniu ze Szwecji do Macedonii na weekend 2-3 dni, czy musze mieć paszport czy wystarczy sam dowód osobisty? :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 21 Lip 2015 12:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A przeczytałeś w ogóle ten wątek?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 21 Lip 2015 12:36 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Bartolko napisał(a):
Nie ma żadnego problemu lecąc z dowodem osobistym - ani na lotnisku, ani podczas meldowania w hostelu.

Wybacz, ale Twoja ignorancja i lenistwo przekracza ogólnie przyjęte granice. TAK, możesz się dostać do Macedonii na dowód osobisty.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 21 Lip 2015 12:43 
Awatar użytkownika

srebrny
:lol:
kolega @Paweł Batug ma zasadę, że czyta tylko nagłówki
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 02 Sie 2015 13:32 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Tak sobie czytam temat i znalazłem zapis w poradniku " Polak za granicą MSZ RP"
Przy wjeździe do Macedonii na podstawie dowodu osobistego należy żądać od macedońskiej policji granicznej stosownego blankietu z pieczątką graniczną potwierdzającą wjazd, ponieważ macedońskie służby graniczne mogą zażądać okazania tego blankietu przy wyjeździe.
Ja nawet w Czechach byłem na paszporcie ;)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 14 Sie 2015 14:54 

Wlatywaliśmy do Macedonii na dowodach osobistych, wyjeżdżaliśmy z niej busikiem na paszportach (do Albanii) - nikt się nawet nie zająknął, jedyna biurokracja, której pod tym względem tam doświadczyliśmy, to obowiązek meldunkowy.
 PM off  

#18 PostWysłany: 10 Paź 2015 13:37 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Tak z tym obowiązkiem meldunkowym do chyba pozostałość po Broz Tito jeszcze ;) .Przy przekraczaniu granicy jadąc z Salonik do Skopje i z powrotem, na granicy tych państw nie pojawił się żaden policjant sprawdzający dokumenty. Za każdym razem kierowca rejsowego autokaru zbierał paszporty i niósł leniom do ich budki. Po chwili przynosił, dawał pasażerom aby rozdali pozostałym. Na moim paszporcie mógł przejechać każdy nawet murzyn ...o przepraszam afroamerykanin. I to jest granica UE i strefy Schengen. Wiadomo dlaczego uchodźcy wybrali min.te kraje. Polska granica na wschodzie jest jest jednak skuteczniej chroniona i wydaje mi się, że w tych czasach tak chyba powinno być.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 19 Mar 2016 21:39 

Loty: 24
Kilometry: 52 393
Ja byłem w Macedonii w marcu ubiegłego roku i w dwóch hostelach gdy spytałem o obowiązek meldunkowy właściciele odpowiedzieli mi że coś takiego było kiedyś ale teraz już tego nie ma. Granice Macedońsko-Albańską przekroczyłem na dowodzie osobistym i nikt mnie nie pytał o karteczki potwierdzające meldunek, również przy wylocie nikt takowych potwierdzeń meldunku nie żądał.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 27 Maj 2016 02:24 

Nie chcę zakładać oddzielnego tematu i zapytam tutaj. Czy oprócz dowodu osobistego potrzebne są jeszcze jakieś papiery, coś trzeba załatwić? Z tego co wiem to ubezpieczenie jest dobrowolne a meldunek (zwłaszcza w kontekście airbnb)?

Zastanawiam się na wylotem 18-25 czerwca, ale jestem kompletnie zielony w temacie Bałkanów i generalnie samolotem leciałem tylko raz.. :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość