Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 418 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lwów
#41 PostWysłany: 04 Sty 2015 20:31 

Loty: 31
Kilometry: 47 622
Ze swojej strony polecam :

http://big-plate.com.ua/

Klimat lepszy niż w Puzatej, wpadaliśmy tam często na piwo, a i zdarzało się jeść obiady dnia - ceny śmiesznie niskie, Lwowskie lane ok 10 hrywien, obiad dnia (zupa + drugie + sok lub kawa lub piwo 0,33 + sałatka) ok 50 hrywien

Posiadają menu również w języku polskim, oraz sprawnie działające wifi

przy dzisiejszym kursie hrywny to w tym lokalu jesteś królem życia ;-)
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
#42 PostWysłany: 10 Lut 2015 19:24 
Awatar użytkownika

srebrny
szczota1992 napisał(a):
- Cheburechna khata (Чебуречна хата) on Lychakivska str. - just chebureki and other Uzbek cuisine fast-food.

O, tutaj ja się stołowałem :) Moim zdaniem najfajniejsza opcja na posiłek. Niedrogo, można się najeść, przepyszne, tłuściutkie czebureki. Białe piwko z nalewaka i duży wybór w lodówce, ceny za trunki niewiele wyższe niż w sklepach. W lokalu jest wifi, wystarczy poprosić o hasło.
iwan-82 lubi ten post.

#43 PostWysłany: 15 Lut 2015 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 79
Kilometry: 82 424
niebieski
Nie wiem czy ktoś tu już wspominał, ale bardzo bardzo polecam restaurację Kumpel. Jedna z lepszych we Lwowie, czasem są kolejki w których należy czekać na stolik, dodatkowo mają oni własny browar, swoją drogą bardzo pyszny. Ceny są troszkę wyższe niż normalnie we Lwowie, ale np jagnięcinę w sosie myśliwskim można dostać za jakieś 100 UAH. Jeśli będziecie szukać fajnego miejsca, gdzie można się napić winka to na ulicy Staroievrieiskiej są chyba ze dwie winiarnie ze świetnym klimatem. Polecam np wybrać się w piątek albo sobotę wieczór i zobaczyć atmosferę jaka tam panuje, ludzie siedzą przy klatkach albo stoją przy winiarniach wręcz na ulicy z lampkami w rękach i rozmawiają, pełna kultura warto przysiąść z boku i się poprzyglądać :)

#44 PostWysłany: 20 Lut 2015 12:38 

Ja polecam wspomnianą w tym temacie Puzatą Chatę. Szczególnie dla wzrokowców, gdyż wszystkie dostępne potrawy są w zasięgu wzroku, a także dla tych mniej cierpliwych - jedzenie dostajemy od razu, bez zbędnego opczekiwania! Dodatkowo w puzatej przy ul. Szewczenki jest w piwniczce dodatkowo kawiarnia - bar z dużym wyborem ciast i trunków :)
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 23 Lut 2015 17:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Doczu napisał(a):
Punktem charakterystycznym jest znak "Zakaz wjazdu" umieszczony na wysokości ok 4 m :)

Faktycznie, widać go już z baaaardzo daleka :D
Jest jeszcze jedna Czebureczna Chata na ul Bandery (po lekturze wcześniejszych wpisów mniemam że nie każdemu jedzenie orzez gardło przejdzie pod takim patronem).

Ja dzisiaj trafiłem do znakomitej i niedrogiej gruzińskiej restauracji na ul. Werbickoho 5. Świetne khinkhali za ok. pięć hrywni sztuka ( najadłem się sześcioma, domaszne czerwone wino z beczułki za 12/ kieliszek, białe tak samo, tak samo czacza, są też oczywiście chaczapuri. Ładny spory lokal, gruzińska muzyka. Mogłoby być to fajne miejsce na romantyczną kolacyjkę we dwoje albo na większą biesiadę.
Zamawiając khinkhali dostajesz na stół serwetę z szarego papieru z zabawną rysunkową instrukcją "jak prawilno jist' hinkali". Fajna pamiątka.

#46 PostWysłany: 23 Lut 2015 20:02 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
niebieski
Ja polecam żydowską knajpę "Pod różą" na Starowrejskiej.
Znakomite jedzenie, świetny klimat...
Brak cen w menu, trzeba się targować :D

#47 PostWysłany: 26 Lut 2015 11:21 

Ktoś jeszcze ma coś fajnego może do polecenia ? Szukam czegoś z daniami ukraińskimi(w końcu Ukraina :)) z jakimś ciekawym wystrojem. Pod tym względem pasowałaby w/w Kryjivka, ale z wymienianych wcześniej powodów oczywiście odpada
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 28 Lut 2015 14:46 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
niebieski
Nie wiem czy była mowa, ale polecam jeszcze Dom Legend na Staroievreiskiej 48.
Kamienica ma chyba 5 czy 6 pięter, na każdym piętrze było inne menu, inny wystrój, itd. Jedzenie nam się trafiło bardzo dobre. Głównie typowo ukraińskie.
Na dachu kamienicy stoi trabant.
alecrim lubi ten post.
alecrim uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 01 Mar 2015 22:12 
Awatar użytkownika

srebrny
@helter skeler
W takim razie usatysfakcjonuje Cie Kumpel (ciekawe wnetrze + niezły wybór przekąsek i dań jak najbardziej osadzonych w tradycji ukraińskiej) lub Puzata Chata. Oba lokale były już powyżej polecane. Albo spacer po targowisku przy ulicy odchodzącej od dworca (tam gdzie ten zakaz wjzadu na wysokości 4m i smakowanie lokalnych dobrodziejstw wprost ze straganów).
Smacznego!

#50 PostWysłany: 01 Mar 2015 22:23 

@helter skeler no już z tym "w końcu Ukraina" to nie przesadzaj bo ciężko się zgodzić akurat w kontekście Lwowa ale dobra - nie o tym tutaj.
Pytasz gdzie można zjeść, ja ze swojej strony polecam restaurację w Swiss Hotel. Oczywiście całkowicie dostępna dla gości z zewnątrz. Wódkę zamów jako "old fashion" - spodoba Ci się :).
 PM off
alecrim lubi ten post.

#51 PostWysłany: 01 Mar 2015 22:23 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 469 453
To ja jeszcze polecę knajpę przy Ul. Lysenka 2 - w zaszadzie tuż obok Baszty Prochowej. Mają tam znakomite pielmieni podane w tradycyjnych glinianych garnuszkach. Cenę można przemilczeć - kosztuje to grosze, a smakuje jak w najlepszej restauracji :)
 Profil Relacje PM off

#52 PostWysłany: 03 Mar 2015 16:37 

niebieski
W ramach ciekawostki:

Image
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 03 Mar 2015 17:13 

niebieski
hrywna skacza z dnia na dzien o 30-40% , raj dla spekulantów
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 28 Mar 2015 21:36 

niebieski
Polecam minibrowar Kumpel, choc to bezrefleksyjne i ocenzurowane korzystanie ze wspolnej przeszlosc, moze byc irytujace dla batiarow z Łyczakowa, jeszcze zyjacych we Wrocku (sadzac po klipie).

#55 PostWysłany: 02 Kwi 2015 17:56 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 110 566
Na dzień dzisiejszy ciężko trafić na knajpę, która zaskoczy negatywnie cenowo o ile jest to w ogóle możliwe. Jedliśmy w wielu miejscach, o których wcześniej czytałem jak również losowych, wszędzie jedzenie od dobrego do świetnego. Mam wrażenie, że znacznie łatwiej tam o dobre jedzenie niż w PL, choćby w KRK. Fajna, nowa miejscówa na piwo i przekąskę to Teatr Piwa na rynku, często muzyka na żywo i dobry klimat. Atlas na rynku i Kumpel też OK. Bardzo smakowało mi w Chleb i Wino na ulicy ormiańskiej.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 02 Kwi 2015 18:19 

Kumpel i Teatr Piwa są super, w tym ostatnim polecam suszoną wołowinę jako dodatek. W Kumplu można doskonale zjeść (domowe kiełbaski, doskonały sznycel po wiedeńsku który nie jest oszukany bo cielęcy), posłuchać muzyki z lat trzydziestych (w tym 'Tylko we Lwowie') i spróbować piwa 3x100ml. Na dole (w Kumplu koło hotelu Lwow) jest sklepik z lokalnymi produktami.
 PM off  

#57 PostWysłany: 03 Kwi 2015 21:03 

Witam serdecznie!

W przyszłym tygodniu zjawię się we Lwowie i mam kilka technicznych pytań. Chciałem rozdzielić mój budżet tak, żeby na każdy dzień mieć taką samą kwotę do wydania. I tu dochodzę do sedna, a mianowicie, czy 700 UAH starczy na przeżycie całego dnia? Jako przeżycie mam na myśli jakieś czeburieki na śniadanie, obiad w normalnej restauracji (normalnej, bez skrzypiec w tle i wszystkimi klientami w garniturach :D ), no i wieczorem jakieś wyjście do pubu - oczywiście nie po to, żeby pić tam whisky blue label tylko jakieś lokalne piwka. Czy jest to kwota pozwalająca na zrealizowanie mojego planu, czy jednak trzeba coś dorzucić? ;) pozdrówki!
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 03 Kwi 2015 21:08 

niebieski
Za 700 UAH będziesz żył jak król.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 03 Kwi 2015 21:12 

Rozumiem, że te 700 UAH to z noclegiem? Nawet jeśli, to jeszcze Ci reszta zostanie :D

#60 PostWysłany: 03 Kwi 2015 21:16 

Na Ukrainie bardzo popularne są business lunche, zazwyczaj do godziny 15-16. Koszt to dużo poniżej 100 hrywien. Normalny obiad powinien kosztować do 200 hrywien. Piwo w knajpie kosztuje 15-30 hrywien. Przekąski w budkach to około 15-25 hrywien. 700 UAH to jak widzisz dużo.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 418 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość