Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Z dworca PKP Przemyśl Główny odchodzą busiki do przejścia w Medyce. Koszt biletu wynosi 5 zł, odjeżdzają po zapełnieniu. Częstotliwość odjazdów duża (chociaż w święta i dni wolne wyraźnie mniejsza), wyjazd spod wyjścia z tunelu przy dworcu PKS), droga powrotna podobna - start spod wjazdu na bazar w Medyce.
Zarówno przy przejściu granicznym Medyka, jak i w Przemyślu łatwo można znaleźć parkingi. Cena parkingu przy przejściu 6 zł/doba. Przekroczenie granicy samochodem może wiązać się z długim oczekiwaniem.
Przekraczanie granicy pieszo - w obydwie strony - najlepiej poprzez wyraźnie oznakowane przejścia tylko dla obywateli UE (praktycznie bez kolejek) (All passports wiąże się z długim oczekiwaniem).

Po drugiej stronie w Szegini oczekują marszrutki, aktualna cena 130 UAH płatne u kierowcy wyłącznie gotówką, które w ciągu 1,5-2h przewiozą nas do Lwowa, do dworca zachodniego (Городо́цька/Gródecka 359) gdzie potem tramwajem dojedziemy do centrum, część jedzie dalej, np. do miejsca zwanego Skrynia (dom towarowy naprzeciw głównego dworca kolejowego), a część jeszcze dalej.
Najlepiej usiąść z przodu (z tyłu trzęsie mocniej). Ruch odbywa się również w niedziele i święta (w obydwu krajach).
Istnieje również możliwość dojazdu pociagiem ukraińskim z przejścia granicznego po stronie ukraińskiej (do Lwowa i z powrotem) pociągiem w cenie ~30 UAH, chociaż są to często te same marszrutki, co spod granicy (inne jadą przez Mościska np. z Sambora, Dobromila, czy Truskawca). Jest to omówione tutaj: http://www.fly4free.pl/forum/mostiska-2-lwow,177,30489

Od niedawna do Lwowa kursuje tez pociąg międzynarodowy Przemyśl - Kijów. Więcej na ten temat (ceny i godziny odjazdów) na stronie PKP https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/ ... ijowa.html
Bilety kupimy tu: http://booking.uz.gov.ua/

Z Szeginii do Lwowa można też popytać o transport prywatnym autem [popularne tam] lub taxi. Ceny do negocjacji, minimum to 150-200 UAH i w górę, nawet do 670. Często przyjmowane jest też 100 zł polskich (bez wymiany na hrywny) za auto. Może to być opłacalne i o wiele szybsze, bo ok. 1h20m. Marszrutka wjeżdża do każdej wioski i trwa to ok 2 godzin + tłok przeważnie.

Część marszrutek na tej trasie jedzie z Szegini do odległych o 10 km Mościsk (Mostiska) i później na Lwów, oraz ze Lwowa do Mościsk i później na Szegini. Można to wykorzystać np łącząc dojazdy Lwów - Mościska i Mościska - Szegini. W Mościskach mały dworzec autobusowy otoczony sklepami.

Należy pamiętać, iż na Ukrainę podróżujemy z paszportem (dowód nie jest akceptowany) oraz o przesunięciu czasu na Ukrainie (+1 godzina do czasu polskiego).

Przejście Hrebenne/Rawa Ruska nie obsługuje ruchu pieszego.

Z Ukrainy można aktualnie przywieźć 1l wódki i 2 paczki papierosów na osobę/na dobę (przy przekraczaniu granicy samochodem, pieszo lub pociągiem). Samolotem jest to 10 paczek papierosów.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lwów - dojazd
#281 PostWysłany: 27 Kwi 2017 11:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 384
Kilometry: 547 133
CyganskiKsiaze napisał(a):

@‌Roku‌ nieprawda. Np. w styczniu byłem w weekend od 20 do 22-go. W jedną stronę w piątek popołudniu staliśmy 2h, a w drugą w niedzielę wieczorem 10h. A był to zwykły zimowy weekend.

Roku napisał(a):
Przed normalnym weekendem oczekiwanie na granicy pieszej raczej minimalne lub żadne.

Dlatego zawsze przechodzę pieszo, żeby nie stać.
 Profil Relacje PM off  

W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem
Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem za 1590 PLN Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem za 1590 PLN
#282 PostWysłany: 27 Kwi 2017 11:01 

rm_125 napisał(a):
Liczyłem na bardziej konkretną odpowiedz a nie post dla statystyk.

A sądzę z tak odpowiedz była by przydatna do wielu forumowiczów, który akurat jadą samochodem

Nie słuchaj tych, którzy Cię tutaj straszą kolejkami na granicy.
Wg prognoz na urzędowej stronie

http://www.granica.gov.pl/prognozy.php?hdata=1493269200&hzmiana=0&v=pl&k=w&p=u&c=t&s_przejscie=Medyka&s_typ=0

w sobotę rano nie będzie korka ani w Korczowej , ani w Medyce. :lol:
 PM off
maarcin1938 lubi ten post.

#283 PostWysłany: 27 Kwi 2017 11:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

2h na czekanie? ahahahahaha
Too good to be true!
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 27 Kwi 2017 11:18 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Pogoda kiepska to samochodów będzie mało. :lol:
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 27 Kwi 2017 11:50 
Awatar użytkownika

srebrny
wtak napisał(a):
Powiedzcie proszę, jeśli macie doświadczenia, o nasileniu ruchu w piątek przed "normalnym weekendem" i w zwykły poniedziałek (Korczowa mnie głównie interesuje)

Roku napisał(a):
Przed normalnym weekendem oczekiwanie na granicy pieszej raczej minimalne lub żadne.

W Korczowej pieszo chyba nie przekroczymy granicy.
A jak z ruchem samochodowym w zwykły piątek w Korczowej na wyjeździe z PL?

#286 PostWysłany: 30 Kwi 2017 12:20 

Szanowni Podróżnicy,
Mam kilka pytań i będę wdzięczny za odpowiedź
1. czy ktoś może był niedawno i może potwierdzić cenę z Wikipostu za marszutkę od granicy do centrum Lwowa?
2. Czy w Medyce są kantory całodobowe żeby kupić minimalną ilość potrzebną na przejazd. Jak ktoś wymieniał to po jakim kursie?
3. Jaki kantor we Lwowi polecacie na zakup hrywnien?
4. Jakiego operatora najlepiej kupić kartę sim z tanim transferem danych?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 30 Kwi 2017 13:43 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
1. Byłem przed tygodniem i potwierdzam cenę 37 uah za przejazd.
2. W Medyce nie wiem, bo autobus zawoził mnie prawie pod samo przejście, a po polskiej stronie o 5 rano widziałem chyba dwa kantory, które były zamknięte, ale po ukraińskiej stronie było kilka otwartych kantorów. Oczywiście kantory przygraniczne miały gorszy kurs, ale wymieniając tylko minimalną ilość gotówki(10zł) na marszrutkę i drobne zakupy stracisz 2/4 hrywny(30/60groszy).
3. Jakikolwiek, wszystkie kantory w różnych częściach miasta miały bardzo podobny kurs, a nawet jeśli gdzieś był gorszy to mogłem stracić maksymalnie trzy/cztery hrywny. Jeśli ma niski spread to jest ok.
Arkadek lubi ten post.

#288 PostWysłany: 04 Maj 2017 09:59 

I objechałem.
Przejście w Krościenku wyjazd z Polski(29.04) czekałem 2,5h. A wjazd (03.05) czekałem ok. 1h.
Przy wyjeździe ukraiński celnik czepił sie gazu pieprzowego, który wiozłem w schowku w drzwiach. Następnym razem będę miał mandat :D

A co do drogi to masakra dziura na dziurze. Amortyzatory do wymiany olej się z nich polał.

Auto zaparkowałem niedaleko kwatery, Widziałem parę aut z na siłę wyrywanymi tablicami.

A jaka była sytuacja na innych przejściach ?
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 04 Maj 2017 10:16 

rm_125 napisał(a):
A jaka była sytuacja na innych przejściach ?

Jechalismy przez Dorohusk:
29/4/2017 9 godzin stania (od 10:30 do 19:30 polskiego czasu). Tragedia, wszystko przez ukrainskich pogranicznikow ktorym wyraznie sie 'nie chcialo'.
Powrot:
1/5/2017 45 min, wjazd kolo 9:30. Tu juz było w luksusowym tempie :)

Bylismy w Lubomlu, Kowlu i Łucku. Polecam :)
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 04 Maj 2017 16:11 

Loty: 62
Kilometry: 123 318
Jakby ktoś kiedyś potrzebował tej informacji, to pierwsza marszrutka z Lwowa do granicy jest o 5.30, jednak podjeżdża na stanowisko tuż po godzinie 5 i o 5.10 jest już pełna ludzi (przynajmniej tak było 3 maja). W międzyczasie ukraiński kierowca taxi proponował zawieźć naszą pięcioosobową grupę na granicę za 50 hrywien od osoby, a polski kierowca autokaru za 20 zł od osoby proponował przejazd w komfortowych warunkach na dworzec w Przemyślu.
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 08 Maj 2017 00:09 

Arkadek napisał(a):
Szanowni Podróżnicy,
Mam kilka pytań i będę wdzięczny za odpowiedź
1. czy ktoś może był niedawno i może potwierdzić cenę z Wikipostu za marszutkę od granicy do centrum Lwowa?
2. Czy w Medyce są kantory całodobowe żeby kupić minimalną ilość potrzebną na przejazd. Jak ktoś wymieniał to po jakim kursie?
3. Jaki kantor we Lwowi polecacie na zakup hrywnien?
4. Jakiego operatora najlepiej kupić kartę sim z tanim transferem danych?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Ad2) W Medyce nie wiem, ale w Szegini jak najbardziej. Na kursy nie patrzyłem, bo jak napisałeś to minimalna ilość, więc to kompletnie bez znaczenia.
Ad3) Tak jak ktoś pisał - większość
Ad4) Ja korzystałem z Kivistar i było ok.
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 17 Maj 2017 21:37 

Szukam najwygodniejszej opcji na podróż z Krakowa do Lwowa. Samochodem GoogleMaps pokazuje 3,5h, jednak trzeba doliczyć jeszcze czas na przejściu granicznym prawda? Ile tak mniej więcej się czeka? Z tego co piszecie to nie ma zasady chyba....Sprawdzałem pociąg i jedzie 9h w sumie, ale nie wiem jaka cena. Na e-podróżniku znalazłem nocne kursy i bilet online jakoś za 70 zł za nieco ponad 7h. Ktoś możesz podróżował autokarem? Na granicy też się czeka długo? Czy może autobusy kursowe są w jakiś sposób uprzywilejowane?
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 17 Maj 2017 22:07 

Zbanowany
Leo Express nie jest najgorszy pod wzgledem comfort-czas-jako

Moje najciekawsze posty rowniez znajdziesz w koszu. Lub u maschacry w domu. Trzyma je w piwnicy żeby nikt nie przeczytał. "Porządkuje forum"
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 17 Maj 2017 22:13 

srebrny
flaster86 napisał(a):
jednak trzeba doliczyć jeszcze czas na przejściu granicznym prawda? Ile tak mniej więcej się czeka? Z tego co piszecie to nie ma zasady chyba....Sprawdzałem pociąg i jedzie 9h w sumie, Na e-podróżniku znalazłem nocne kursy i bilet online jakoś za 70 zł za nieco ponad 7h. Ktoś możesz podróżował autokarem? Na granicy też się czeka długo? Czy może autobusy kursowe są w jakiś sposób uprzywilejowane?

1.Oj,prawda 2.Czas oczekiwania z reguły nieprzewidywalny.3.Autokary rejsowe niby uprzywilejowane trochę, ale też różnie bywa.4.Pociąg b.dobra opcja(nie znam dokładnej ceny ).
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 18 Maj 2017 08:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Leo expres 1-szt bilet 48 zł, kolejny 64zł (z Krakowa).
Niestety w styczniu stałem w Korczowej 3 godz (tylko 2 autokary były, może jakaś awaria systemów).

Ostatnio edytowany przez wtak, 18 Maj 2017 09:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 18 Maj 2017 09:29 

w styczniu jechałem LEO z Rzeszowa koszt 35 zł. Pełna kultura i wygoda. I czasy przejazdu pokrywają się z tymi, które podają na stronie.
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 18 Maj 2017 12:53 

Loty: 201
Kilometry: 341 834
niebieski
Dzięki za informacje
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 18 Maj 2017 13:02 

niebieski
flaster86 napisał(a):
Szukam najwygodniejszej opcji na podróż z Krakowa do Lwowa. Samochodem GoogleMaps pokazuje 3,5h, jednak trzeba doliczyć jeszcze czas na przejściu granicznym prawda? Ile tak mniej więcej się czeka? Z tego co piszecie to nie ma zasady chyba....Sprawdzałem pociąg i jedzie 9h w sumie, ale nie wiem jaka cena. Na e-podróżniku znalazłem nocne kursy i bilet online jakoś za 70 zł za nieco ponad 7h. Ktoś możesz podróżował autokarem? Na granicy też się czeka długo? Czy może autobusy kursowe są w jakiś sposób uprzywilejowane?

Samochodem do Przemyśla, tam zostawić gdzieś na parkingu samochód i pociągiem do Lwowa. Koszt biletu to około 22 złote, odprawa w pociągu, przez co jest trochę gęsta atmosfera, ale za cenę nie stania na granicy to świetna opcja.
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 21 Maj 2017 13:12 

srebrny
Amedo napisał(a):
Dodatkowo fajnie pasuje pociąg Wyspiański z Wrocławia do Przemyśla przez Katowice - Kraków.
Jeśli ktoś woli dojechać do Przemyśla samochodem to bardzo blisko dworca (około 400m) jest parking płatny i strzeżony.

Czy możesz podać przy jakiej ulicy/punktu orientacyjnego, gdzie położony jest ten parking i ile kosztuje tam doba ?
Ewentualnie może ktoś inny, kto zna Przemyśl/korzystał z parkingu w okolicach dworca PKP mógłby coś doradzić w tym zakresie (lokalizacja/orientacyjna cena) ?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam:-)
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 21 Maj 2017 13:57 

https://www.google.pl/maps/@49.7850587, ... 312!8i6656

Czarnieckiego 22. Parkowałem tam 4 dni. Chyba 8 zł doba jak pamiętam. Do dworca 10 minut na nogach. Wszystko było OK.
 PM off
greg2014 lubi ten post.
greg2014 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 34  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość