Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Kwi 2013 19:50 

Witam Serdecznie.

Tegoroczne wakacje zaplanowałem na własną rękę ale trochę się denerwuje bo nie wiem czy czasowo się wszystko zgra.

Planowany przylot do Barcelony liniami Air Berlin godz. 15.45; z Barcelony tego samego dnia planuje polecieć na Majorke liniami Air Europa..(osobny bilet)
Do wyboru jest lot godz. 18.10 lub 21.10.
Czy decydując się na godz. 18.10 a lądując 15.45 zdążę odebrać bagaż nadać bagaż ponownie i przejść security aż do gate?
Teoretycznie jest 2.20h ale wiadomo opóźnienia lotu, tłok czy coś innego może sie zdarzyć.

Może ktoś doradzi z własnego doświadczenia jak postąpić?
 Profil Relacje PM off  

Odkryj kanaryjskie cuda od 149 PLN! 🌴🌋 Loty w jedną stronę na Teneryfę, Fuerteventurę i Lanzarote ✨ Odkryj kanaryjskie cuda od 149 PLN! 🌴🌋 Loty w jedną stronę na Teneryfę, Fuerteventurę i Lanzarote ✨
Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨ Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨
#2 PostWysłany: 18 Kwi 2013 20:02 

niebieski
Jeśli to ma być spokojna wycieczka (i ma zacząć się bez stresu) proponuję jednak wybrać 21:10 (chyba, że cena biletu jest dużo wyższa). Ja miałem podobną trasę w marcu (dokładnie W6: KTW-BCN a potem FR: BCN-PMI). Miałem do wyboru dalszy lot 2:30 po przylocie albo następnego dnia po 6:00 rano. Wybrałem mimo wszystko nocny stop i nie żałuję - opóźnienie wyniosło dokładnie 2 godziny i nie miałbym szans na lot tego samego dnia.
Oczywiście różnie może się zdarzyć, nikt Ci nie powie jak będzie w tym przypadku ale ja opierając się na swoich doświadczeniach wolę nie ryzykować.
Dla mnie "bezpieczna" granica to 3-4 godziny.

#3 PostWysłany: 18 Kwi 2013 22:39 
Moderator forum

zgadzam się z siudamac ,
i AB i AE coprawda operują z T1, ale to duży terminal , trzeba po odebraniu wyjść z bagażem, zmienić piętro (wejść 1 wyżej chyba) do odprawy i przejść przez kontrolę
jeśli wszystko będzie szło dobrze to masz mały zapas czasu (+-30min), jednak w przypadku opóźnienia może go nie wystarczyć

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Kwi 2013 18:48 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Z ciekawości: ile Cię wyniesie lot do BCN, a potem z BCN do PMI?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Kwi 2013 08:01 

Całość za bilety ok. 750 PLN. Wg. mnie to nie aż tak wiele zwłaszcza że jest bagaż nadawany.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Kwi 2013 16:12 
Awatar użytkownika

srebrny
ja jakis czas temu ladowalem Vuelingiem w T1 i czekalem na walizke jakies 40 minut
acz nie wiem czy to zwyczajna tam rzecz czy niezwyczajna
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Maj 2013 13:25 

Odświeżę temat ponieważ mam podobny problem. Zarezerwowałem następujące loty:
WizzAir1963 POZ 16.45 - BCN 19.30
Ryanair4587 BCN 22.45 - OPO 23.45

Czasu na przesiadkę 3.15 więc byłem względnie spokojny. Ale właśnie dostałem maila z wizza o zmianie godziny lotu z Poznania o 35 minut do przodu. Czyli teraz jest:
WizzAir1963 POZ 17.20 - BCN 20.05

Czas na przesiadkę to 2.40 a na pokładzie duża ekipa, bagaże, małe i bardzo małe dzieci. Wy macie mnie za zadanie uspokoić i pomóc przyjąć plan awaryjny (wstępnie przychodzi mi do głowy - cała ekipa biegnie na samolot do Porto, a ja czekam na odbiór wszystkich bagaży - w najgorszym wypadku sam będę musiał znaleźć sobie jakiś transport).
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Maj 2013 13:57 
Awatar użytkownika

niebieski
2:40 na T2 to bardzo dużo czasu, nawet jesli będzie godzina opóźnienia to powinniście wyrobić się. Rozładowanie i wydanie bagażu odbywa się tam dość sprawnie, zazwyczaj loty do/z PL, krajowe w Hiszpanii i do Portugalii sa obsługiwane na M3 (wszystko przez rękawy), który znajduje się najbliżej security. Na 99% jeszcze wynudzicie się :) 1% pozostaje na wypadek kataklizmu;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Maj 2013 14:01 
Awatar użytkownika

srebrny
wczoraj lądowałem na T2 z bagażem rejestrowanym, był na taśmie jakieś 3 minuty po tym jak szybkim krokiem dotarłem do taśm bagażowych po wyjściu z samolotu

wiem, próba niewielka
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Maj 2013 14:15 
Moderator forum

PaLF napisał(a):
Odświeżę temat ponieważ mam podobny problem. Zarezerwowałem następujące loty:
WizzAir1963 POZ 17.20 - BCN 20.05
Ryanair4587 BCN 22.45 - OPO 23.45

Czas na przesiadkę to 2.40 a na pokładzie duża ekipa, bagaże, małe i bardzo małe dzieci. Wy macie mnie za zadanie uspokoić i pomóc przyjąć plan awaryjny (wstępnie przychodzi mi do głowy - cała ekipa biegnie na samolot do Porto, a ja czekam na odbiór wszystkich bagaży - w najgorszym wypadku sam będę musiał znaleźć sobie jakiś transport).
twoj problem rozni sie od Naturall-a tym ze przylot i wylot jest w terminalu t2 B - to mniejsze odleglosci
DZieci z opieka moga przejsc do gate-u bez wychodzenia (ni kontroli), zatem prawdopodobnie bez biegania
Ty po odbiorze i nadaniu bagazu bedziesz musial przechodzic przez kontrole bezpieczenstwa - jesli nie bedzie duzych opoznien to ok, ale nie masz duzego zapasu czasu.
Awaryjnym wyjsciem byloby kupienie biletu na nastepny lot do Porto.

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Maj 2013 12:00 

Dziękuję za odpowiedzi. Jestem znacznie spokojniejszy, rzeczywiście zrobimy tak, że ja z kimś pójdę po bagaże, a reszta z dzieciakami nie będzie wychodzić.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Maj 2013 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Nie chcialbym siac zametu ale czy jestescie pewni ze wolno nadac bagaz w czyims imieniu? To moze byc zagrozeniem bezpieczenstwa.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Maj 2013 12:53 

właśnie o to miałam też zapytać - zależy ile będzie tych bagaży, lepiej wcześniej dopytajcie czy 1 osoba może tyle nadać...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: rw30 oraz 8 gości