Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 147 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 02 Wrz 2024 10:17 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Cytuj:
Jaka jest w takim razie obecnie różnica między STP a SG Tourist Pas?

Żadnej, to jest to samo. W środkach transportu to taki bilet 1/2/3 dniowy. Nie ma na nim żadnych pieniędzy, po prostu to upoważnieni9e do przejazdu.

EZ-Link to taka karta przedpłacona - przy każdym przejeździe zmniejsza się jej saldo. Możesz ją doładowywać.

Nie wiem, jak długo tam będziesz, ale moim zdaniem przy krótkich pobytach żadna z tych opcji finansowo się nie opłaca.
 Profil Relacje PM off
Icek2024 uważa post za pomocny.

Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊 Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊
City break w Maroku 🏰🌴 Loty + 3 noce w hotelu ze śniadaniami w Marrakeszu za 929 PLN ☀️ City break w Maroku 🏰🌴 Loty + 3 noce w hotelu ze śniadaniami w Marrakeszu za 929 PLN ☀️
#142 PostWysłany: 02 Wrz 2024 10:24 

Tak przypuszczałem, że obecnie nie ma już żadnej różnicy między 3-dniowym STP, a SG Tourist Pass. Wcześniej różniły się koniecznym depozytem dla tej pierwszej. Dlaczego nie wycofają w takim razie tej drugiej? Zamieszanie się robi, nic więcej, tym bardziej, że obydwie mogą po wygaśnięciu ważności służyć jako Ez-Link.

Też skłaniam się ku płatnościom bezdotykowym, ale czas pobytu raczej nie ma tutaj znaczenia. Nawet zadałem pytanie w odpowiednim temacie, żeby już tutaj nie śmiecić.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 02 Wrz 2024 10:29 

srebrny
Czas pobytu ma znaczenie, bo przejazdy opłacane EZ-Link są minimalnie tańsze.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 02 Wrz 2024 10:48 

Ale z czego to wynika? Chodzi Ci o opłatę administracyjną 0,60 SGD / dzień dla płatności kartą zagraniczną, czy jest inna taryfa dla kursów z EZ-Link?
Widzę tylko rozróżnienie taryf gotówka/karta.

https://www.ptc.gov.sg/fare-regulation/ ... -structure

https://www.ptc.gov.sg/docs/default-sou ... 7293070f_2
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 02 Wrz 2024 10:54 

srebrny
Tak mnie informował lokalny pracownik sektora turystycznego. Z żadnej z tych kart nie korzystałem.
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 02 Wrz 2024 11:17 

Ok, więc przypuszczam, że mógł mieć na myśli tą opłatę administracyjną, ponieważ nigdzie nie widziałem informacji o zróżnicowaniu taryf dla kart EZ-link / kart zagranicznych. Nawet gdzieś mi się przewinęło porównanie EZ-link i STP, gdzie było właśnie wspominane o tym, że STP jest na nieograniczoną liczbę przejazdów w okresie jej ważności, a EZ-link na tyle pojedynczych przejazdów zgodnie z taryfą, na ile Ci pozwoli kwota na karcie.

EZ-link me jedynie sens przy pobycie minimum 9 dni. Wtedy koszt dzienny opłat administracyjnych za płatności kartą przekroczy kwotę depozytu za Ez-link. Ale to tylko takie matematyczne pitu pitu, ponieważ karta zbliżeniowa i tak w tym wypadku bierze górę, ponieważ nie musisz myśleć kupnie, o doładowaniach, czy masz te minimum 3 SGD na koncie itd.
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 13 Lis 2024 09:39 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 428 084
srebrny
Jeszcze napiszę o doświadczeniu z Child Concession Card dla dzieci powyżej 90cm i poniżej 7 roku życia (szczegółowe informacje tu https://www.simplygo.com.sg/concession- ... sion-card/)
Proces wydawania karty jest szybki, dajemy paszport dziecka w "ticket office" i po 1-2 minutach jest gotowa karta, bez żadnych opłat. Tylko nie udało mi się tego zrobić na stacji lotniskowej, bo okazało się że ta budka przy wejściu na stację metra, to nie jest "ticket office i musiałbym się gdzieś wrócić, a na to już nie miałem siły.
Istotna informacja, że karta jest ważna do 30 kwietnia roku, w którym dziecko kończy 7 lat. I warto ją zatrzymać na ewentualne przyszłe podróże do Singapuru, bo wydanie nowej karty, jeśli była wcześniej wydana, to już koszt 13 SGD (przynajmniej tak rozumiem zapisy na stronie).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 147 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość