Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 522 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 22 Paź 2017 23:28 

srebrny
Zgadza się.
 Profil Relacje PM off
chrystek lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍 Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍
#442 PostWysłany: 27 Lis 2017 05:25 

Relacja z listopada 2017 - lot Ryanair Wrocław - Madryt - przylatuje się w nocy wychodzi na płyte lotniska i do terminala T1 wiezie autobus - wchodzi się do budynku i parterową kondygnacją kierują do odbioru bagazu/wyjścia - jest tam sporo miejsca i mało ławek -ale są . Można też zaraz po wejściu do bydynku miast isć ku wyjściu wypatrywać schodów na pietro - tranzyt do hali odlotów - tam jest dużo miejsca i dużo ławek - niestety z podłokietnikami i leżeć na nich się nie da a podłoga kamienna i niewygodna . Było pare osób nocujących nikt nie przeganiał. Toaleta dostepna. Gniazdka przy zasuniętych wejściach do niektórych sklepów i w podstawie telewizorów reklamowych samsunga non stop transmitujących sport. Co ok 30 min głosny komunikat z megafonu o pilowaniu bagażu. Ruch zaczyna sie już koło 05:30.
Ja wybrałem przejście do limonkowej linii metra zamist płacić opłatę lotniskową - krótka trasa -dobrze pokazana w google maps - na początku bez nawigacji może być trochę trudno zorientować się wzdłuż której drogi iść bo jest trochę rozwidleń estakad ale daje radę i wszędzie są chodniki oprócz pewnego zadaszonego parkingu gdzie google każe iść po szosie a bezpieczniej przejść parkingiem. Niestety biletu metra nie da sie kupić za 1,5E - na plakacie przeczytałem że od 1 listop. papierowe bilety adios i używa się wyłącznie czipowej karty którą trzeba doładowac w automacie na odpowiednią kwotę . Niestety sam ten plastik koszuje 2,5E i bez jego nabycia nie da rady. W automacie trzeba wybrać stację docelową - Przejazd do 5 stacji kosztuje 1,5 powyżej rośnie . przy wyjściu nie sprawdzają ile się faktycznie przejechało ale skoro wprowadzili karty to za jakiś czas mogą zacząć sprawdzać. w Madrycie sporo muzeów ma darmowe godziny zwiedzania - zazwyczaj 2 ostatnie w powszednie dni , i są bezpłatne dla bezrobotnych z EU mających na to odp. zaświadczenie . Wylot był również z Terminala T1 z rękawa.
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 30 Lis 2017 19:05 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 149 516
niebieski
Mogę niestety tylko potwierdzić to co napisał kolega powyżej. Zdębiałem przy automacie w metrze i nie mogłem się połapać, bo też nie wiedziałem o tej karcie. Na plus informacja, że wystarczy jedna karta na dowolną ilość osób. Później przy bramce trzeba odbijać kartę dla każdej osoby, bo biletów papierowych nie ma.

Jeśli chodzi o przejazd metrem na lotnisko to ogólnie super. Niestety cena złodziejska :p
 Profil Relacje PM off  

#444 PostWysłany: 25 Gru 2017 20:47 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Już myślałem, żę zgłębiłem ten specyficzny hiszpański sytem zakupów biletów z tzw. suplementem, po czym wyczytuje, że właśnie system biletów papierowych z końcem roku 2017 przestaje istnieć. Teraz jak piszę koledzy wyżej potrzebna jest karta magnetyczna i doładowanie jej kwotą pieniężną. Z tego co wyczytałem na innych portalach zakup tej karty już zwalnia z zakupowania suplememntu lotniskowego. Jednak są informacje wzajmenie się wykluczające. Może ktoś mieszka w Madrycie lub był i obczaił tą kolejną manianę biletową i wytłumaczy jak to cudo i gdzie kupować. Myślę, żę przyda się taka informacja dla innych chcących odwiedzić Madryt. Nie wiem czy się zgodzicie, ale Madryt ma bardzo skomplikowaną politykę biletową.
 Profil Relacje PM off  

#445 PostWysłany: 25 Gru 2017 21:50 

krystoferson112 napisał(a):
Z tego co wyczytałem na innych portalach zakup tej karty już zwalnia z zakupowania suplementu lotniskowego.

Kupowałem bilet dobowy (karta magnetyczna) i to zwalnia z dopłaty lotniskowej.
 PM off  

#446 PostWysłany: 25 Gru 2017 22:29 

niebieski
Don Bartosie tylko jedno pytanie. Kartę tą można kupić w automacie i od razu ją doładować stosowną kwotą na przejazd np. dwu dobowy?
 Profil Relacje PM off  

#447 PostWysłany: 25 Gru 2017 22:48 

@krystoferson112, bilet 24h nabity na kartę kupowałem w bankomacie przed bramkami w metrze. Nie wiem czy można nabić x 2, żeby mieć 48h (byłem 1 dzień to mi starczyło).
 PM off
krystoferson112 lubi ten post.

#448 PostWysłany: 15 Sty 2018 11:04 

niebieski
Ten bilet 24h to jest tourist card za 8,4€? Z tego co wyczytałem to zawiera zarówno opłatę za kartę jak i dodatek lotniskowy.
https://www.metromadrid.es/en/viaja_en_ ... ido02.html
 Profil Relacje PM off  

#449 PostWysłany: 06 Lut 2018 20:19 

niebieski
Bilety tzw. karta turysty można kupić na 1,2,3 i 5 dni, nie płaci się za sam plastik oraz nie trzeba kupować suplementu na lotnisko. To korzyści. Zakup w automatach, które uparcie po wyborze angielskiego później w trakcie wyboru innych biletów same powracają do hiszpańskiego. Nie ma już jakicholkiwek biletów paierowych. Dla tych co nie lubią "rozmów z automatami" i dość skomplikowanego systemu (strefy, wybór stacji, suplementy itp) zakupów za przejazd środkami publicznej lokomocji w Madrycie polecam Aeropuorto Expres, dojeżdżają do dworca Atocha, a to już prawie centrum.
 Profil Relacje PM off  

#450 PostWysłany: 02 Kwi 2018 10:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Zakładam, że po wprowadzeniu "plastiku" sam dojazd do centrum się nie zmienił:

1) autobus 200 (bilet można kupić u kierowcy - 1,5eur) + METRO (bilet w automacie - karta 2,5 eur + np.T10 - 12,20 eur)
2) wycieczka do Alameda de Osuna i dalej METRO (bilet w automacie - karta 2,5 eur + np.T10 - 12,20 eur)
3) autobus EXPRES AEROPUERTO do CIBES/ATOCHA (bilet 5 eur) i dalej METRO
4) METRO M8 i dalej przesiadki w METRO wg uznania (bilet w automacie - karta 2,5 eur + np.T10 - 12,20 eur + suplement ??)

OPCJA 4:
- tutaj pytanie - ZAWIERA/NIE ZAWIERA Suplementu
- wg cennika raczej Suplement trzeba dokupić zarówno do biletu jednorazowego, jak i wielokrotnego (METROBUS)

Airport supplement - For entering and leaving the Airport T1-T2-T3 and Airport T4 stations together with the MetroMadrid Single Journey Ticket. Single Journey Combined or METROBUS - 3 eur - This ticket is only valid on the day of purchase.

Może ktoś potwierdzić lub wyprowadzić mnie z błędu ? :D
 Profil Relacje PM off  

#451 PostWysłany: 02 Kwi 2018 11:05 

niebieski
Karta turystyczna plastik zawiera w cenie suplement lotniskowy, nic nie dokupujesz specjalnego na i z lotniska. http://www.crtm.es/billetes-y-tarifas/o ... stica.aspx

Ostatnio edytowany przez krystoferson112, 02 Kwi 2018 11:13, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#452 PostWysłany: 02 Kwi 2018 11:13 

Bilety tzw. karta turysty można kupić na 1,2,3 i 5 dni to bardzo dobra oferta, automatu nie ma co się bać, jest tam człowiek który chętnie pomoże nawt późnym wieczorem.
 Profil Relacje PM off  

#453 PostWysłany: 02 Kwi 2018 12:27 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Czy bilet turystyczny dobowy jest wazny 24 h od skasowania czy też raczej do 5 rano dnia następnego bo tak zrozumiałam z informacji na stronie www ?
 Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 02 Kwi 2018 13:06 
Awatar użytkownika

niebieski
@krystoferson112 @pajacyk
Dzięki za info :D
Jesteśmy w 2 osoby 4 dni więc planujemy w pierwszy dzień (09:45 MAD) wykorzystać na maxa 1 dniową kartę turysty.
2-3 dzień raczej wycieczki piesze z 1-2 przejazdami metrem (T10)
4 dzień wracamy rano na lotnisko metrem do Alameda de Osuna lub METRO + autobus 200.
Powinny wystarczyć nam 1 dniowe TC + T10 na 2 osoby - ew. dokupienie 1-2 biletów jednorazowych.
Zakładamy na osobę 16-18 EUR.
Zobaczymy :D
 Profil Relacje PM off  

#455 PostWysłany: 02 Kwi 2018 13:12 

niebieski
i ja tak zrobiłem, mieszkałem w centrum więc na 1 dzień karta turysty z lotniska i te atrakcje, które trzeba zwiedzać metrem z uwagi na odległość. Stadiony Atletico i Realu. Dalej kolejne dni to centrum piechotą do ogarnięcia wszystkie atrakcję.
 Profil Relacje PM off  

#456 PostWysłany: 02 Kwi 2018 15:40 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
polsupr@ napisał(a):
Czy bilet turystyczny dobowy jest wazny 24 h od skasowania czy też raczej do 5 rano dnia następnego

@polsupr@ Ten bilet jest ważny przez 1 dzień kalendarzowy niezależnie od godziny jego skasowania oraz dodatkowo do godziny 5 rano dnia następnego. Celowo on się nawet oficjalnie nie nazywa biletem 24 godzinnym, ale jest to bilet 1 dniowy albo 2, 3, 5 czy 7 dniowy, bo one działają na tej samej zasadzie.
"Validity The passes are valid for the calendar days specified on each type of pass as of the date of first use."
 Profil Relacje PM off
polsupr@ uważa post za pomocny.

#457 PostWysłany: 23 Kwi 2018 15:49 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
niebieski
Biuro turystyczne w T2 przed wejsciem na metro przyjmuje tylko platnosc karta jesli ktos bedzie wyrabial karte turysty. My trafilismy na 30 min kolejke

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#458 PostWysłany: 23 Kwi 2018 19:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Kartę można wyrobić w ciągu paru minut (nam tyle to zajęło) w automatach przed wejściem do metra. Komunikacja w języku angielskim i częściowo hiszpańskim w stopniu podstawowym. Nie ma z tym żadnego problemu. Karta turysty (my mieliśmy 1day) zawiera dodatek letniskowy i można ją później w razie potrzeby dowolnie doładować biletami pojedynczymi lub wielokrotnymi.
 Profil Relacje PM off  

#459 PostWysłany: 26 Cze 2018 21:03 

niebieski
Cześć,
Lecimy w 3 osoby i mamy 8 godzinną przesiadkę w Madrycie i chcielibyśmy podjechać do centrum.
Żeby nie tracić czasu na 100% chce pojechać metrem.
Podpowiedzcie proszę jaka opcja będzie najtańsza?
Wydaje mi się, że najlepiej kupić bilet turystyczny na 1 dzień (to w sumie tylko 2 przejazdy ale przy uwzględnieniu suplementu jednorazówka jest droższa?).

Pzdr
 Profil Relacje PM off  

#460 PostWysłany: 26 Cze 2018 21:43 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
@Chan tak, bilet turystyczny 1 dniowy wyjdzie nieco taniej niż 2 bilety jednorazowe, z suplementem lotniskowym. No i dodatkowo mając ten bilet całodniowy można dodatkowo podjechać jedną czy dwie stacje metra, dla zaoszczędzenia czasu. Może już znasz ta mapkę, ale podaję do niej link, bo obrazowo pokazuje atrakcje Madrytu względem stacji metra:
https://www.metromadrid.es/export/sites ... terior.pdf
 Profil Relacje PM off
Chan uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 522 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość