Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 522 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 16 Sty 2017 13:43 

Loty: 130
Kilometry: 223 475
niebieski
Tak, autobus 203 - 5e w jedną stronę.
http://www.emtmadrid.es/data/mapasLineas/linea203B.png

🔥 TOP 🔥 Loty do Tajlandii z Krakowa i Warszawy od 1603 PLN 😎✈️🧳 🔥 TOP 🔥 Loty do Tajlandii z Krakowa i Warszawy od 1603 PLN 😎✈️🧳
Zimowy relaks na Cyprze 🌴☀️ 4* hotel z basenem w Pafos za 1772 PLN Zimowy relaks na Cyprze 🌴☀️ 4* hotel z basenem w Pafos za 1772 PLN
#402 PostWysłany: 16 Sty 2017 13:45 

A jak 3 czy 4 osoby to brać TAXI czy Uber, bo nocą nad ranem tam trafią
 PM off  

#403 PostWysłany: 16 Sty 2017 16:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Majkel82 napisał(a):
i czy da się kupić zwykły bilet ten bez suplementu na lotnisku tak aby na Plaza de Cibeles nie szukać automatu z biletami?

Suplement dotyczy tylko i wyłącznie podróży metrem.

#404 PostWysłany: 16 Sty 2017 16:21 

nocą warto wziąć taksówkę. tylko zanim się wsiądzie warto zapytać o koszt-po prostu taksówkarze oszukują, zawyżając cenę. Ja wsiadłam dopiero do trzeciej taksówki, ale cena była o prawie połowę niższa niż przy pierwszej.
 Profil Relacje PM off  

#405 PostWysłany: 16 Sty 2017 16:24 

Metro w Madrycie kursuje od 6:00 rano do 1:45 w nocy, w godzinach pracy metra można wejść na stację i w automacie kupić np. bilet T-10 (obok przystanku na Plaza de Cibeles w obrębie ronda w kierunku centrum jest stacja metra)
 PM off  

#406 PostWysłany: 16 Sty 2017 19:10 

@‌Clementiaa‌

Dzięki za zwrócenie uwagi. Przeglądałem cały ten wątek, ale na raty. Gdzieś mi umknął Twój, w sumie bardzo dokładny opis.

Z tego co napisałaś, rozumiem, że nie ma jednak potrzeby iść z T1 na T2, bo na przeciwko T1 autobus 200 ma swój przystanek.
https://www.dropbox.com/s/3e9sklhyvr91obc/12.jpg?dl=0

Z przejściem przez bramki z jednym biletem T10, w kilka osób jest dla mnie jasne.
Ale jak to wygląda technicznie z przejściem przez bramki na Barajas.
Do jednego biletu T10, kupionego na Barajas, doliczany jest jeden suplement (tak?). Więc jak przejść przez bramkę w kilka osób? Przecież suplement dotyczyć powinien każdego biletu/ każdej osoby. Należy dokupić drugi suplement. Tylko jak to technicznie wygląda?
W automacie wybieram opcję T10 - automat sam dolicza mi suplement a ja muszę dodać drugi, dodatkowy? I dostanę jedną kartę z zakodowanymi dwoma suplementami?. Ktoś ćwiczył ten sposób?
I w drugą stronę podobnie. Jeżeli będę chciał wykorzystać bilet T10 w drodze na lotnisko (kupiony gdzieś w mieście), to jak ogarnąć sprawę z tymi suplementami?

Ja do Madrytu lecę 11 maja, więc do tego czasu remont metra chyba powinien być zakończony (gdzieś ktoś pisał, że ma trwać ok. 80-90dni).

Jeżeli chodzi o aplikację na androida z mapą metra to polecam tą:
https://play.google.com/store/apps/details?id=es.metromadrid.metroandroid&hl=pl

Zawiera i mapę metra, mapę turystyczną z naniesionymi najważniejszymi zabytkami/ ciekawymi miejscami, planer podróży itp.
 Profil Relacje PM off  

#407 PostWysłany: 17 Sty 2017 01:00 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Suplement w metrze możesz kupić osobno. Wtedy "kasujesz" jeden przejazd z T10 (tego T10 z automatycznie doliczonym jednym suplementem sprzedawanym na lotnisku), a potem kolejny przejazd z T10 i osobno suplement.
Są też bilety jednorazowe już z doliczonym suplementem (4,5-5 euro zależnie od długości jazdy). Generalnie chwilę trwa zanim się w automacie zlokalizuje właściwe bilety, bo ich jest całkiem sporo. W przypadku biletów jednorazowych trzeba podać stację początkową i końcową, bo cena się różni w zależności od liczby przejechanych stacji (1,5-2 euro).
 Profil Relacje PM off  

#408 PostWysłany: 24 Sty 2017 11:51 

Witam forumowiczów

przylatuję do Madrytu ok godz. 16.00 w dniu 29 stycznia. Powrót 3 lutego, około 14 będę na lotnisku.

Mój pobyt
29.I 30.I 31.I 1.II 2.II 3.II

1) jeżeli kupię kartę Travel Pass 5 dniową zaraz po wylądowaniu, to wówczas będę mógł jeździć na niej przez cały mój pobyt?
Czy jeden dzień aktywowany w momencie zakupu jest w takim razie traktowany tak [Travel Pass 1 dzień] 29.I godz 16.00 do [Koniec travel Pass] 30.I do godz 16.00

2) Gdzie mogę na lotnisko T1 kupić taką kartę?

3) Czy na tej karcie mogę w takim razie bez żadnych dodatkowych opłat pojechać metrem trasą AeropuertoT1 - Nuevos Ministerios - Gran Via.
Tzn. bez dodatkowych zakupów suplementów. Czy muszę kombinować dojazd autobusem 200 + metro.
 Profil Relacje PM off  

#409 PostWysłany: 24 Sty 2017 11:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Travell Pass jest ważne na kolejne dni kalendarzowe.
Przelicz sobie, czy na pewno Ci się opłaca, bo może się okazać, że ten karnet 10 przejazdowy wyjdzie Ci korzystniej.
Zastanów się też czy czasowo kombinowanie z autobusem nie powoduje, ze jednak opłaci Ci się zapłacić suplement.
szachmistrz uważa post za pomocny.

#410 PostWysłany: 24 Sty 2017 13:08 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
szachmistrz napisał(a):
2) Gdzie mogę na lotnisko T1 kupić taką kartę?

Kartę Travell Pass kupisz w każdym automacie biletowym. Trzeba tylko dobrze poszukać, bo jest wiele rodzajów biletów. Automaty na lotnisku są ustawione przed bramkami do metra.

szachmistrz napisał(a):
3) Czy na tej karcie mogę w takim razie bez żadnych dodatkowych opłat pojechać metrem trasą AeropuertoT1 - Nuevos Ministerios - Gran Via.
Tzn. bez dodatkowych zakupów suplementów. Czy muszę kombinować dojazd autobusem 200 + metro.

Tak, karta zawiera już w sobie suplementy lotniskowe.

Warto się zastanowić nad planami na 1 i ostatni dzień i zdecydować: czy kupować kartę na lotnisku i aktywować ją 29 stycznia, a ostatniego dnia dojechać na lotnisko na bilecie jednorazowym z suplementem, czy na odwrót.
 Profil Relacje PM off

#411 PostWysłany: 24 Sty 2017 13:53 

Loty: 23
Kilometry: 29 455
Szachmistrzu, nie kupuj, jak radzi ci Akna, Travel Pass w ciemno. Spędziłem w Madrycie kiedyś 4 dni i tylko raz jechałem metrem, bo najciekawsze miejsca można zaliczyć spacerując. To nie jest wielkie miasto jeśli odliczy się nowoczesne dzielnice. Oczywiście nie każdemu taki sposób zwiedzania pasuje:)
 Profil Relacje PM off

#412 PostWysłany: 24 Sty 2017 14:39 
Awatar użytkownika

niebieski
ja to liczyłam - bodajże 7 przejazdów dziennie trzeba zaliczyć- a jeszcze jak mieszkacie na Gran Via to wszędzie jest rzut beretem :)

#413 PostWysłany: 26 Sty 2017 17:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Sprawdzał ktoś, jak z komunikacją zastępczą na czas wyłączenia lini metra z lotniska? Jest możliwość dostać się do centrum ok 24 nie korzystając z autobusu expresowego?

#414 PostWysłany: 28 Sty 2017 14:22 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Dzisiaj lece do Madrytu i mam pytanie o autobus ekspresowy. Na rozkladzie podanym wczesniej jest napisany ze nie jezdzi od 2330 do 6 na stronie ze 24 h tylko rzadziej, to jak jest? Czy sa dwa autobusy? Bede o 24.

#415 PostWysłany: 28 Sty 2017 14:45 
Awatar użytkownika

Loty: 18
Kilometry: 32 160
W nocy od 23:30 do 6 rano ten autobus 200E zmienia się w linię nocną N27 express i dojeżdża tylko do Plaza De Cibeles

Informacje o komunikacji zastępczej na czas remontu podane są już na stronie lotniska.
Pod poniższym linkiem jest mapa z informacjami dla podróżnych:

https://www.metromadrid.es/export/sites ... OBUSES.pdf

Ostatnio edytowany przez Majkel82, 28 Sty 2017 14:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#416 PostWysłany: 28 Sty 2017 14:55 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 147 286
srebrny
ratat napisał(a):
Szachmistrzu, nie kupuj, jak radzi ci Akna, Travel Pass w ciemno. Spędziłem w Madrycie kiedyś 4 dni i tylko raz jechałem metrem, bo najciekawsze miejsca można zaliczyć spacerując. To nie jest wielkie miasto jeśli odliczy się nowoczesne dzielnice. Oczywiście nie każdemu taki sposób zwiedzania pasuje:)

.......dobrze prawi
Jak mieszkasz w centrum to komunikacją miejską tylko na Stadion Santiago Bernabeu i Las Ventas. Reszta z buta dostępna - z małym dzieckiem byłem - wszystko do ogarnięcia.
 Profil Relacje PM off  

#417 PostWysłany: 30 Sty 2017 11:03 

Mała uwaga odnośnie taksówek z lotniska. Nie wiem czy to standardowe, ale mi w nocy zakomunikował taksówkarz, że opłata jest stała i wynosi 30 euro. Zrobił to bardzo sprytnie, bo po parudziesięciu metrach od ruszenia. Nawet nie chciało mi się dyskutować, bo byłem zmęczony, a było późno...

Generalnie czuję się wyrolowany już po raz drugi w hiszpańskich taksówkach.
 Profil Relacje PM off  

#418 PostWysłany: 30 Sty 2017 15:40 
Awatar użytkownika

Loty: 18
Kilometry: 32 160
Tam tak jest ze stawka jest ustalona odgórnie za przejazd z lotniska w dowolne miejsce w obrębie miasta i nocą wynosi właśnie 30 euro. Jest o tym bodajże informacja na stronie lotniska.

Zastanawiam się jednak nad tym czy dotyczy to wszystkich taksówek i czy można to jakoś obejść. Ktoś, coś?
 Profil Relacje PM off  

#419 PostWysłany: 30 Sty 2017 15:54 

30 euro w dowolne miejsce miasta Madryt to jednak ZAPOMNIJ, to się tyczy "w obrębie" centrum Madrytu z/na lotnisko
Napisano już tu wielokrotnie, że UBER całkiem fajnie działa, a i od zawsze piszemy tu o autobusie Aeropuerto 5 euro/osoba
 PM off  

#420 PostWysłany: 30 Sty 2017 21:02 

Wróciłem właśnie z Madrytu, wszędzie są informacje o remoncie linii metra. Skorzystałem w z opcji tu polecanej: linia 200 na Avenida de America (1,5€, czas jazdy jakieś 15 minut) i dalej metrem (kupiłem T10). Linia 200 jeździ z lotniska do 23.30.

Załączniki:
IMG_4899.jpg
IMG_4899.jpg [ 190.01 KiB | Obejrzany 1707 razy ]

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 522 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość