Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 522 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 16 Lis 2016 12:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki @‌tropikey‌ i @‌Kashpir‌ za pomoc :) udało się pojechać na plaza Cibeles i zrobić nieduży spacer po parku Retiro - bardzo polecam :) W Parku znajduje się kilka knajpek, w których można przekąsić co nieco.

Na lotnisku jest przechowalnia bagażu (są oznaczenia, mniej więcej po drugiej stronie ulicy stojąc na przystanku autobusowym), opłaty:
0-2h - 6e za 1szt
2-24h - 10e za 1szt
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙 🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙
OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
#362 PostWysłany: 16 Lis 2016 12:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

My lądujemy w nocy i dobijamy do centrum metrem 8 -> 10.
Będziemy w okolicach Bilbao ok 1 w nocy - tak myślę. Czy jest szansa zjeść coś jeszcze na mieście? czy zszamać coś na lotnisku wcześniej? czy nastawić się na kanapki z domu?

#363 PostWysłany: 16 Lis 2016 15:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 568
Kilometry: 861 604
Nie wiem kiedy lecisz, ale na wszelki wypadek spójrz na post #349.
Większość lokali będzie ok. 1 w nocy zamknięta, jednak szansa na zjedzenie w okolicach Bilbao powinna być. Spróbuj np. La Musa na Calle Malasana 18 - mają otwarte do 1-2 w nocy, ale przyznaję, że sami tak późno tam nie jedliśmy. Niemniej myślę, że przynajmniej coś na zimno powinni serwować do późna. W razie czego można też pójść poszukać na Calle Fuencarral.
Japonka76 lubi ten post.

#364 PostWysłany: 16 Lis 2016 17:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Linię metra nr 8 z lotniska zamykają dopiero w styczniu 2017, a ja już się pakuję.

#365 PostWysłany: 16 Lis 2016 19:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Japonka76 napisał(a):
Linię metra nr 8 z lotniska zamykają dopiero w styczniu 2017, a ja już się pakuję.

Zazdroszczę :-) Jeżeli szukasz również niedrogich śniadań w okolicy metra Bilbao to np. Granier (sieciówka) na Calle Fuencarral oraz churreria chocolateria Las Farolas przy Calle Divino Pastor.
Japonka76 lubi ten post.

#366 PostWysłany: 20 Lis 2016 17:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Leciałam Ryanair z Warszawy i planowo mieliśmy wylądować o 23:45. Niestety kilka minut opóźnienia i terminal T1 jest na końcu lotniska wiec samolot długo dobijal do rękawa. Potem marsz przez całe lotnisko (a duże jest) do stacji metra T1-T2-T3 co zajęło ponad pół godziny razem. Potem dojazd metrem i w kocu byliśmy ok 2 w nocy. Wiec nie ma fiki miki ze to chwilunia.
Ale spoko jeszcze były otwarte knajpki w okolicy.

#367 PostWysłany: 25 Lis 2016 03:05 
Awatar użytkownika

Tydzień temu lądowałam na Barajas (Ryanair, terminal T1), aby dostać się do centrum (i z powrotem) najtańszym kosztem podeszliśmy do terminala T2 (droga bardzo dobrze oznakowana, nie sposób się nie zgubić) na zewnątrz którego jest przystanek autobusowy - autobusem linii 200 (odjeżdża co ok. 15 minut) pojechaliśmy na Avenida de America, cena biletu - 1,5 euro od osoby, bilet do kupienia u kierowcy, czas przejazdu ok. 25 minut (po godz. 21, brak korków).

Rozkład jazdy linii 200 - http://www.emtmadrid.es/Aeropuerto?lang=en-GB (autobus kursuje w godzinach 5:00 – 23:30).

Na Avenida de America (wielopoziomowy dworzec z którego odjeżdżają autobusy lokalne, dalekobieżne i metro) zaopatrzyliśmy się w bilet T10 za 12,20 euro (bez suplementów itp. podobnych wynalazków). Następnie metrem (linia 6) pojechaliśmy do hotelu.

W ramach jednego przejazdu metrem można przesiadać się ile się chce (strefa A), byle nie wyjść poza bramki, nie ma też limitu czasowego. Metro kursuje w godzinach 6 rano do ok. 2 w nocy. Linia 6 (circular) jeździ dookoła (jak okólna we Wrocławiu ;) ) dzięki czemu w dowolnym momencie można przesiąść się na każdą z pozostałych linii.

Rozkład jazdy metra - https://www.metromadrid.es/en/viaja_en_ ... _horarios/

Schematy metra (format pdf) - https://www.metromadrid.es/en/viaja_en_ ... index.html (ja wrzuciłam do telefonu Consult Schematic Map of the Subway Network i przez cały tydzień miałam spokój).

W biletomacie można kupić również bilet jednorazowy, cena 1,50 euro. Trzeba trochę poszperać w rodzajach biletów (ten znajduje się chyba w „other tickets”) bo na dzień dobry automat usilnie stara się wymusić na nas zakup biletu od stacji A do B podbijając cenę. W drodze powrotnej ze stacji Atocha na Avenida de America zażyczył sobie 1,80 euro, po kilkuminutowym szukaniu udało nam się kupić jednorazowy za 1,50 euro.

Z centrum na lotnisko pojechaliśmy analogicznie – najpierw metro do Avenida de America, potem autobus linii 200, czas przejazdu ok. 18 to jakieś 30 minut (po drodze minimalny korek). Autobus zatrzymuje się najpierw pod terminalem T1 więc nie ma problemu z dotarciem na właściwe miejsce.

Koszt przejazdu z/na lotnisko: 1,50 euro (autobus) + 1,50 euro (metro, bilet jednorazowy; można też wykorzystać przejazd z T10 – wtedy 1,20 euro) = razem ok. 3,00 euro / osoba
 Profil Relacje PM off
Pelsonn uważa post za pomocny.

#368 PostWysłany: 18 Gru 2016 15:12 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Lece do Madrytu pod koniec stycznia z Warszawy. Na miejscu w okolicach polnocy. Czy jedyna opcja dojazdu do miasta bedzie wtedy Exspress Bus?

#369 PostWysłany: 18 Gru 2016 15:20 

Anonymous napisał(a):
Tak, tym autobusem pojedziesz na lotnisko również w nocy, tyle, że nie z Atocha a Plaza de Cibeles (też blisko centrum, miejsce fontanna świętowania sukcesów kibiców i drużyny Realu Madryt)

http://www.esmadrid.com/bus-expres-aeropuerto-madrid

Wsiadasz/Wysiadasz przy wejściu na Terminal T1, tam ląduje/startuje Ryanair

Zapewne nie z Warszawy, a z Modlina i koło północy jak się nie spóźni, ale często ma FR jakieś tam opóźnienie

Wszystko zależy, gdzie masz nocleg: jak w centrum najszybciej i najsprawniej za 5 euro osoba autobusem Aeropuerto Expres, jak nie będzie opóźnienia i nocleg nie w centrum to taniej metro

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 18 Gru 2016 16:18, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#370 PostWysłany: 19 Gru 2016 16:57 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
ansbach1 napisał(a):
Lece do Madrytu pod koniec stycznia z Warszawy. Na miejscu w okolicach polnocy. Czy jedyna opcja dojazdu do miasta bedzie wtedy Exspress Bus?

Metro w Madrycie kursuje do około 2 w nocy, więc tak można się dostać do miasta. Oczywiście trzeba pamiętać o suplemencie lotniskowym, korzystając z metra.
A korzystając z linii nr 9 (fuksjowy róż ;) ) nie należy się dziwić, że w wagonikach są oznaczenia linii 6 (szarej) albo linii 10 (granatowej).
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 19 Gru 2016 18:04 

Około północy zwykle są opóźnienia. Ja miałam planowo lądować o 23:50 a byliśmy grubo po 1. W nocy taksówki z lotniska mają stałą taryfę 15 euro w obrębie miasta więc jeśli jedziesz w kilka osób może się to opłacić :)

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#372 PostWysłany: 19 Gru 2016 18:22 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Z tego co pamiętam to flat rate z lotniska to jednak 30 euro a nie 15 euro :?

#373 PostWysłany: 19 Gru 2016 18:24 

dokładnie 30 euro to minimum (masa pasażerów głównie korzysta z taxi przy tych nocnych lądowaniach), 15 euro to utopia (za daleko od miasta)
 PM off  

#374 PostWysłany: 28 Gru 2016 00:43 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Metro na lotnisku bedzie juz wtedy zamkniete, wiec pozostaje exspress bus. Lecimy w dwojke dlatego taxi nie oplaca sie.

#375 PostWysłany: 28 Gru 2016 20:37 

Szanowni/Szanowne,
Wątek przeczytany, teoretycznie wiem o co chodzi, ale mam garść pytań :
- na lotnisku chcę kupić T10, czy od razu będzie mieć wliczony supplement?
- będę z 2 osobami, rozumiem że one dokupują tylko supplement (poruszamy się wspólnie na jednym T10)
- jak kasować ten supplement? Wkładam bilet a pozniej supplement, czy jakoś inaczej?
Dziękuję za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 29 Gru 2016 00:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

O ile dobrze pamiętam: T10 kupuje się bez suplementu - z suplementem można kupić bilet jednorazowy. Na bramce odbijasz T10 i suplementy.

#377 PostWysłany: 29 Gru 2016 10:12 

Loty: 130
Kilometry: 223 475
niebieski
Odpowiedź jest na poprzedniej stronie, post #343 i dalej :)

#378 PostWysłany: 06 Sty 2017 20:02 

będę w Madrycie w lutym, przeczytałem że zamykają linie 8 metra od kiedy i na ile jak ktoś wie,dzieki. :shock:
 PM off  

#379 PostWysłany: 06 Sty 2017 20:15 

namteH napisał(a):
Od 23 stycznia 2017 do ...(przez 83 dni) linia 8 madryckiego metra (ta co dojeżdża do lotniska) będzie nieczynna. Uruchomią jakieś autobusy komunikacji zastępczej itp.

:arrow: http://www.abc.es/espana/madrid/abci-li ... ticia.html
 PM off  

#380 PostWysłany: 06 Sty 2017 20:28 

@‌gorny77‌ dzięki za info, będę wdzięczny za info jak się dostać w rejon metro Tribunal , będzie coś lepsze niż bus do Cibeles :?:
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 522 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości