Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Strona lotniska http://www.london-luton.co.uk/pl/airport/

Alternatywne zestawienie: http://www.toptiplondon.com/transport/a ... on-airport

Cytuj:
jeśli ktoś się decyduje na autokar, to przy wyjeździe z Londynu w godzinach porannego (6:00-9:30) albo wieczornego szczytu (16:30-20:00), to rekomendowane jest przemnożenie czasu przejazdu podawanego przez Google Maps co najmniej x 2 i rozpoczęcie podróży ok. 4 godziny przed planowym odlotem. W razie wątpliwości należy zamknąć oczy, wyobrazić sobie ruch uliczny w Warszawie i pomnożyć x 10 (przybliżona korekta z racji rozmiarów obu aglomeracji i wielkości populacji ich mieszkańców). I traktować niedzielę jak każdy inny dzień tygodnia.

Polecamy korzystanie z paszportów biometrycznych i bramek automatycznych (e-gates). Można zaoszczędzić nawet pól godziny.

Czas przejazdu autobusem około 1-1,5 godz., pociągiem - około 45 min.

Autobusy => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge580.html

EasyBus - od £2/ os. w jedną stronę - http://pl.easybus.co.uk/londyn-luton

Odjazd z zatoczki S przy wyjściu z terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Trasy:
do Victoria Coach Station (Westminster) (obsługiwana przez National Express) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... o-victoria - przystanki: jak dla National Express (poniżej).
albo
do Liverpool Street Station (City) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... ool-street - przystanki: http://www.easybus.com/en/london-luton/ ... t-bus-stop

National Express - od £5/ os. w jedną stronę - http://www.nationalexpress.com/whereweg ... rport.aspx

Trasa: do Victoria Coach Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki K lub L nieopodal terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: http://coachtracker.nationalexpress.com ... own-London

GreenLine (757) - od £10 / os. w jedną stronę - https://tickets.arrivabus.co.uk/greenline/757-service/

Trasa: do Victoria Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki E przy parkingu koło terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: zakładka Coach stop maps w dolnej części strony: http://www.greenline.co.uk/757/

Pociągi => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge579.html

Od £12.5/os. w jedną stronę (autobus wahadłowy z/ do lotniska + pociąg). Kupno lub odbiór biletu zakupionego przez internet możliwe jest w automacie w hali przylotów. Rozwiązanie to jest najbardziej opłacalne dla grup co najmniej 3-4 osob, bo wtedy koszt biletu spada do £8.25/ os. w jedną stronę.

Zakup biletu na http://www.nationalrail.co.uk/ - w granatowej ramce Train times & tickets, w polu From należy wpisać skrót LUA (pełna nazwa: Luton Airport),

a w polu To - albo London albo skrót lub nazwę konkretnej stacji (w kolejności wg oddalania się od lotniska):
STP - London St Pancras International
ZFD - Farringdon
CTK - City Thameslink
BFR - London Blackfriars,
dodać daty, godziny, liczbę osób (ważne!) i kliknąć na przycisk Go. Na kolejnej stronie pojawią się połączenia i ceny, a po kliknięciu na "Other services you can travel on" pod ceną danego przejazdu - alternatywne pociągi, którymi można pojechać np. w razie opóźnienia lotu. Uwaga: na tej trasie jeżdżą też pociągi dwóch operatorów.

Można obniżyć koszt przejazdu kupując 2 bilety osobno:
1) z lotniska (LUA) do stacji kolejowej Luton Airport Parkway (LTN) - £1,60/ os. (ew. u kierowcy, ale wtedy płatność tylko gotówką),
2) ze stacji Luton Airport Parkway (LTN) do centrum (j.w.) - od £10/ os.

Inne przydatne informacje:
- Komunikacja w Londynie (szczególnie wikipost): londyn-i-komunikacja-miejska,1408,3189
- System Pay As You Go: karta Oyster lub zbliżeniowa karta płatnicza: payg-oyster-i-contactless-karty-zblizeniowe,1408,41334

@Kara

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 96, 97, 98, 99, 100
Autor Wiadomość
#1981 PostWysłany: 28 Lis 2024 20:32 
Awatar użytkownika

Loty: 500
Kilometry: 780 802
platynowy
Najczęściej też jeździłem taką kombinacją, korzystając z najtańszych biletów off peak.

Jeżeli samolot przyleci względnie o czasie to bez żadnego problemu się wyrobisz.
Przy przylocie o czasie na stację Luton Airport Parkway można iść spacerkiem 25 minut (z górki).

Mnie w czasie który zakładasz wystarczało na duży spacer po Londynie (z najdalszym punktem właśnie Tower Bridge) całkowicie nogami.

Jak nie będziesz wisiał bez przerwy na internecie to esim będzie zbędny - w wielu miejscach masz wifi, a jakby nie było to GB nie jest zbyt drogi.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
Denydevito lubi ten post.
Denydevito uważa post za pomocny.

Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍 Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍
#1982 PostWysłany: 29 Lis 2024 11:19 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Będę jechał autem z Ipswich nad ranem, chcę zwiedzić najważniejsze rzeczy w Londynie i dojechać do Luton (gdzie będę zwracał auto do wypożyczalni). Nie umiem wymyśleć złotego środka, żeby optymalnie dojechać w Londynie, zaparkować, metrem dojechać do centrum i po zwiedzeniu wrócić do auta, a potem jak najkrócej jechać do Luton.
Znajomi zawsze jeździli do Newbury Park, ale potem dla mnie dojazd M25 to ok.2h przy korkach. Myślałem o rejonach Watford Junction czyli strefa 9. Tylko gdzie tam zaparkować? Auto mam pożyczone "świeżynkę" z 200 milami na liczniku, więc łapie się na brak opłaty ULEZ
Doradzicie coś?

#1983 PostWysłany: 29 Lis 2024 12:54 
Awatar użytkownika

platynowy
Objerzyj sobie na Google Maps okolice, np tu przy stacji Southbury zone 5:
https://www.google.com/maps/@51.6492686 ... FQAw%3D%3D

Jak parking jest niedozwolony badz platny pisze na lampach, plotach, znakach - zazwyczaj 2h w jakichs 9-11 rano itd.
Ta ulica wyzej wydaje sie bezplatna - badz przynajmniej byla w 2023.

Moja Micra z 2007 sie lapala na brak oplat ULEZ 8-)

Edit:
Blizej do centrum nie ma sensu wjezdzac, albo beda korki albo limit 20mph is pelno kamer.
Czy blizej Watford czy blizej Ispwich - od ciebie zalezy - Google Maps i poogladaj dzielnice :lol:
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.

#1984 PostWysłany: 29 Lis 2024 19:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Z Southbury co pół godziny jeździ Ovi na Liverpool street lub możesz się na seven sisters przesiąść na Victorię. Faktycznie w tej okolicy masz gdzie zaparkować za free

#1985 PostWysłany: 01 Gru 2024 14:16 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Zaparkowałem koło Watford Junction za £7 (chociaż znalazłem, że w odległości 15 min spacerku można znaleźć miejsce za darmo, ale czas nas gonił). Następnie kupiliśmy bilety po £15.15 (grupowy bilet dla 4 osób za £60.60), który umożliwiał dojazd do Londynu do stref 1-9. Stamtąd jeździ pomarańczowa linia do Euston, ale jak się okazuje nie tylko, bo również kolej jeździ i zatrzymuje się na kilku przystankach - w kierunku Londynu był to 3 przystanek, a w kierunku powrotnym 2 przystanek. Przejazd o wiele krótszy niż linią pomarańczową.
Wybrałem ten rejon, bo uznałem, że jest najbliżej Luton i nie utknę w korkach. Dojazd w nocy Google pokazywało 20 min, a jak jechałem, to był ruch ok. 17:00 i jechałem 50% dłużej czyli 30 min :) Jakbym ruszał z jakiegoś wschodniego rejonu Londynu, mógłbym utknąć w korku na dłużej.

#1986 PostWysłany: 03 Gru 2024 20:31 
Awatar użytkownika

srebrny
tropikey napisał(a):
@littleboy1989 @xyrxis i inni korzystający z National Express - jakie są Wasze możliwie świeże doświadczenia dot. wspomnianej wcześniej przez @xyrxis elastyczności tej linii? Pytam w nawiązaniu do mojego wpisu tutaj: luton-ogolnie-o-lotnisku,1273,178936&p=1734617#p1734617. Taka elastyczność okazałaby się mocno pomocna, bo córka mogłaby spróbować ze swoim aktualnym biletem skorzystać z jakiegoś wcześniejszego połączenia NE, niż to na bilecie.

Moje najświeższe doświadczenia z NE są następujące:

- na trasie LUT -> Victoria: my pojechaliśmy naszym, planowym autobusem, ale nie powinno być raczej problemów z jązdą innym. Na przystanku jest osoba, która sprawdza bilety i zarządza co tam się dzieje. Ludzi, którzy spóźnili się na swój autobus ustawił na początku kolejki na następny autobus.

- na trasie Victoria -> LUT: również pojechaliśmy naszym, ale tutaj zalecałbym ostrożność jeśli chodzi o elastyczność. Kierowca wpuszczał w pierwszej kolejności osoby z biletem na daną godzinę, potem przeliczył wolne miejsca i powiedział ile osób może zabrać, a było dużo chętnych (ponoć nie przyjechał wcześniejszy autobus) i sporo się nie zabrało. Zostawił wolne miejsca dla rezerwacji, które były na trasie. Z trasy już nikogo nadprogramowo nie zabrał, chociaż też byli chętni.

PS. Ciekawostka: na autobus o tej samej porze na STN nie było dosłownie nikogo z Victorii. Odjechał pusty.
2 ludzi lubi ten post.

#1987 PostWysłany: 21 Lut 2025 20:45 

Cześć, przypadkiem odkryłem to forum, pobieżnie rzucając okiem widzę, że ładna kopalnia wiedzy ;) Ale do meritum.

Pierwszy raz lecę do Londynu, ogólnie pierwszy raz lecę bez towarzystwa kogoś doświadczonego, a w sumie to będzie mój drugi lot (właściwie trzeci bo poprzednim razem udało się wrócić 😉), co na wiek 40+ jest zapewne nie lada osiągnięciem.

Wycieczka jednodniowa, sobota, lądowanie w Luton o 7:35. Powrót w ten sam dzień o 21:50. Pociąg tego dnia nie kursuje.

Potrzebuję pomocy z określeniem godziny przejazdu autobusem do i z Londynu. Powrót to jest to, co spędza mi sen z oczu, zwłaszcza jak poczytam niektóre komentarze (min. 3 godziny przed odlotem na lotnisku plus w skrajnej sytuacji 4 godziny dojazdu do lotniska). Ogólnie olałbym temat i wziął bilety tak jak intuicja podpowiada czyli około 9 godziny z lotniska i około 18 z Victoria station, ale leci ze mną małżonka i nie muszę dodawać, że doświadczenie z lotami ma tyle co żadne bo będą to jej pierwsze loty ;)

Stąd w zasadzie 2 pytania:
1. Bilety na autobus on-line, czy na lotnisku w automacie?
2. Jeżeli online, to na którą godzinę kupić bilety z lotniska i powrotny z Victorii? Zakładając oczywiście, że to jest sobota, a nie dzień powszedni (aczkolwiek nie wiem czy to ma jakiś wpływ na korki).

Ps. Przepraszam, za przydługawy post i obiecuję poprawę.
 Profil Relacje PM off  

#1988 PostWysłany: 21 Lut 2025 20:50 
Awatar użytkownika

Loty: 500
Kilometry: 780 802
platynowy
Kto ci powiedział, że pociąg nie jeździ ?
Jedź pociągiem (pomijając Dart z lotniska do London Airport Parkway).

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1989 PostWysłany: 21 Lut 2025 21:16 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@Tomo14: moja córka też leci na Luton 8 marca (sobota) i też nie ma pociągów ze względu na jakieś prace modernizacyjne/serwisowe. Jest juz w godzinach późniejszych (chyba po 11) ale też z jakąś częścią autobusową i trwa prawie 2h - wtedy to nie ma sensu.
 Profil Relacje PM off  

#1990 PostWysłany: 21 Lut 2025 22:18 

Tak jak seal napisał wybranymi weekendami remontują trakcje i 8 marca niestety pozostaje mi autobus
 Profil Relacje PM off  

#1991 PostWysłany: 22 Lut 2025 18:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Mr_G napisał(a):
Cześć, przypadkiem odkryłem to forum, pobieżnie rzucając okiem widzę, że ładna kopalnia wiedzy ;) Ale do meritum.

Pierwszy raz lecę do Londynu, ogólnie pierwszy raz lecę bez towarzystwa kogoś doświadczonego, a w sumie to będzie mój drugi lot (właściwie trzeci bo poprzednim razem udało się wrócić 😉), co na wiek 40+ jest zapewne nie lada osiągnięciem.

Wycieczka jednodniowa, sobota, lądowanie w Luton o 7:35. Powrót w ten sam dzień o 21:50. Pociąg tego dnia nie kursuje.

Potrzebuję pomocy z określeniem godziny przejazdu autobusem do i z Londynu. Powrót to jest to, co spędza mi sen z oczu, zwłaszcza jak poczytam niektóre komentarze (min. 3 godziny przed odlotem na lotnisku plus w skrajnej sytuacji 4 godziny dojazdu do lotniska). Ogólnie olałbym temat i wziął bilety tak jak intuicja podpowiada czyli około 9 godziny z lotniska i około 18 z Victoria station, ale leci ze mną małżonka i nie muszę dodawać, że doświadczenie z lotami ma tyle co żadne bo będą to jej pierwsze loty ;)

Stąd w zasadzie 2 pytania:
1. Bilety na autobus on-line, czy na lotnisku w automacie?
2. Jeżeli online, to na którą godzinę kupić bilety z lotniska i powrotny z Victorii? Zakładając oczywiście, że to jest sobota, a nie dzień powszedni (aczkolwiek nie wiem czy to ma jakiś wpływ na korki).

Jak nie macie doświadczenia z tym lotniskiem to celowałabym w przyjazd na Luton koło 19:30-20 więc dobierz sobie pod to wyjazd z Victorii.
Lepiej sobie kup bilet wcześniej, wychodzi taniej. Sprawdź national express + to co masz w pierwszym poście, może się też okazać, że transfer oferowany przez linię lotniczą wychodzi taniej.

#1992 PostWysłany: 22 Lut 2025 22:55 

Akna napisał(a):
Jak nie macie doświadczenia z tym lotniskiem to celowałabym w przyjazd na Luton koło 19:30-20 więc dobierz sobie pod to wyjazd z Victorii.
Lepiej sobie kup bilet wcześniej, wychodzi taniej. Sprawdź national express + to co masz w pierwszym poście, może się też okazać, że transfer oferowany przez linię lotniczą wychodzi taniej.

Jestem i praktycznie bylem zdecydowany na zakup online i national express, kwestia godzin, na którą mam kupić. Z lotniska z tego co czytam to jakoś wyjadę nawet jak sie nie zalapie na konkretna godzinę. Jak kupię bilet na okolice godziny 9, bo chyba półtorej godziny po przylocie wystarczy?

Bardziej interesuje mnie powrót i w takich godzinach jak piszesz chciałbym być na lotnisku. Kwestia tego czy w te półtorej, gora dwie godziny autobus z Victorii dojedzie w sobote na lotnisko?
 Profil Relacje PM off  

#1993 PostWysłany: 23 Lut 2025 00:04 
Awatar użytkownika

złoty
W sobotę raczej wielkich korków nie ma, jak już wyjedzie z centrum to są po 4 pasy w każdą stronę na autostradzie więc jedzie szybko, byłem wczoraj rano i security było błyskawiczne a kontroli paszportowej nie ma przy wylotach więc dojście z busa do saloniku na końcu terminala zajęło jakieś 15 minut z oglądaniem flaszek na wolnocłowym, jak będziesz na miejscu o 20 to się jeszcze wynudzisz
 Profil Relacje PM off  

#1994 PostWysłany: 07 Mar 2025 07:58 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
W wikiposcie piszą o biletach autobusowych od 2 czy 5 funtów. Mi pokazuje tak z 14 funtów. Coś źle robię czy ceny tak poszły w górę?
 Profil Relacje PM off  

#1995 PostWysłany: 07 Mar 2025 08:13 

Loty: 277
Kilometry: 275 994
niebieski
Jeśli masz na myśli np. National Express, to bilety są na zasadzie: im wcześniej kupisz, tym taniej. Cena 14 funtów do Londynu jest akceptowalną. Za 2 funty to są bilety do centrum Luton autobusami Arriva, czyli miejskimi.
 Profil Relacje PM off  

#1996 PostWysłany: 07 Mar 2025 08:43 

platynowy
Ta cena £2 do centrum Luton prawdopodobnie też nie jest już aktualna: autobusy-w-anglii-za-pound-2-do-03-2022,1408,168934#p1733037
 Profil Relacje PM off  

#1997 PostWysłany: 01 Kwi 2025 00:41 

złoty
Ostatnio jechałem w czasie off-peak w następujący sposób:
1) Autobus linii A z Lotniska ze stanowiska "J" do przystanku Hampton by Hilton - 3 GBP,
2) Przeszedłem obok hotelu na dworzec Luton Airport Parkway. Akurat trafił się nie zatrzymujący się nigdzie po drodze pociąg kolei East Midlands Railway (EMR) do stacji St Pancras International. Przejazd kosztował 12,30 GBP w systemie przyłożenia karty płatniczej do czytnika na wejściu i wyjściu.

Łącznie wyszło 15,30 GBP i 45 minut całkowitego czasu przejazdu.
 Profil Relacje PM off  

#1998 PostWysłany: 07 Sie 2025 17:29 

W sezonie bilety są dość drogie nawet na autobusy 757. Kupiłem więc bilety na stronie TerraVision. W jedną stronę jest 13 funtów, ale powrotny tylko 1 funt. Wracałem tydzień później.
Okazało się, że linię obsługuje 757, a informacja na bilecie o odjazdach ze stanowiska K jest nieprawdziwa.
Z powrotem spóźniłem się na mój bus, ale nie było problemu z wejściem na późniejszy. Bus był praktycznie pusty (godz. 11am).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 96, 97, 98, 99, 100

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość