Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Strona lotniska http://www.london-luton.co.uk/pl/airport/

Alternatywne zestawienie: http://www.toptiplondon.com/transport/a ... on-airport

Cytuj:
jeśli ktoś się decyduje na autokar, to przy wyjeździe z Londynu w godzinach porannego (6:00-9:30) albo wieczornego szczytu (16:30-20:00), to rekomendowane jest przemnożenie czasu przejazdu podawanego przez Google Maps co najmniej x 2 i rozpoczęcie podróży ok. 4 godziny przed planowym odlotem. W razie wątpliwości należy zamknąć oczy, wyobrazić sobie ruch uliczny w Warszawie i pomnożyć x 10 (przybliżona korekta z racji rozmiarów obu aglomeracji i wielkości populacji ich mieszkańców). I traktować niedzielę jak każdy inny dzień tygodnia.

Polecamy korzystanie z paszportów biometrycznych i bramek automatycznych (e-gates). Można zaoszczędzić nawet pól godziny.

Czas przejazdu autobusem około 1-1,5 godz., pociągiem - około 45 min.

Autobusy => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge580.html

EasyBus - od £2/ os. w jedną stronę - http://pl.easybus.co.uk/londyn-luton

Odjazd z zatoczki S przy wyjściu z terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Trasy:
do Victoria Coach Station (Westminster) (obsługiwana przez National Express) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... o-victoria - przystanki: jak dla National Express (poniżej).
albo
do Liverpool Street Station (City) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... ool-street - przystanki: http://www.easybus.com/en/london-luton/ ... t-bus-stop

National Express - od £5/ os. w jedną stronę - http://www.nationalexpress.com/whereweg ... rport.aspx

Trasa: do Victoria Coach Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki K lub L nieopodal terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: http://coachtracker.nationalexpress.com ... own-London

GreenLine (757) - od £10 / os. w jedną stronę - https://tickets.arrivabus.co.uk/greenline/757-service/

Trasa: do Victoria Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki E przy parkingu koło terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: zakładka Coach stop maps w dolnej części strony: http://www.greenline.co.uk/757/

Pociągi => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge579.html

Od £12.5/os. w jedną stronę (autobus wahadłowy z/ do lotniska + pociąg). Kupno lub odbiór biletu zakupionego przez internet możliwe jest w automacie w hali przylotów. Rozwiązanie to jest najbardziej opłacalne dla grup co najmniej 3-4 osob, bo wtedy koszt biletu spada do £8.25/ os. w jedną stronę.

Zakup biletu na http://www.nationalrail.co.uk/ - w granatowej ramce Train times & tickets, w polu From należy wpisać skrót LUA (pełna nazwa: Luton Airport),

a w polu To - albo London albo skrót lub nazwę konkretnej stacji (w kolejności wg oddalania się od lotniska):
STP - London St Pancras International
ZFD - Farringdon
CTK - City Thameslink
BFR - London Blackfriars,
dodać daty, godziny, liczbę osób (ważne!) i kliknąć na przycisk Go. Na kolejnej stronie pojawią się połączenia i ceny, a po kliknięciu na "Other services you can travel on" pod ceną danego przejazdu - alternatywne pociągi, którymi można pojechać np. w razie opóźnienia lotu. Uwaga: na tej trasie jeżdżą też pociągi dwóch operatorów.

Można obniżyć koszt przejazdu kupując 2 bilety osobno:
1) z lotniska (LUA) do stacji kolejowej Luton Airport Parkway (LTN) - £1,60/ os. (ew. u kierowcy, ale wtedy płatność tylko gotówką),
2) ze stacji Luton Airport Parkway (LTN) do centrum (j.w.) - od £10/ os.

Inne przydatne informacje:
- Komunikacja w Londynie (szczególnie wikipost): londyn-i-komunikacja-miejska,1408,3189
- System Pay As You Go: karta Oyster lub zbliżeniowa karta płatnicza: payg-oyster-i-contactless-karty-zblizeniowe,1408,41334

@Kara

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#801 PostWysłany: 21 Paź 2015 09:24 

Witajcie

Mam pytanie lecę w styczniu 2016 (niedziela) do Londynu na jeden dzień Wizzairem

Wylot 6:00-7:35

Powrót 17:30-20:55

Chciałbym jechać easy busem

8:45-9:55 do Liv St Stn, a potem wrócić

15:39-16:50 z Marable Arch Tube.

I tu moje pytanie czy autobusy te spóźniają się? Czy wyrobię się bez problemu? (najbarrdziej boje się o powrót bo tylko 10 min przed zamknięciem bramki). Czy można jechać wcześniejszym albo późniejszym autobusem na tym samym bilecie?

I druga sprawa ile czasu należy zaplanować na zwiedzanie British Museum? Czy pod wejściem są kolejki? Wiem że jest darmowe ale może jest możliwość rezerwacji jakiejś wejściówki przez internet by nie czekać w ew. kolejkach.

Bardzo proszę o wszystkie wskazówki i pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Złap nieco słońca w Turcji ☀️😎 Tanie tygodniowe all inclusive za 1099 PLN 🍹🍴 Złap nieco słońca w Turcji ☀️😎 Tanie tygodniowe all inclusive za 1099 PLN 🍹🍴
🔥HIT❗🔥 Malta na przedłużony weekend za 299 PLN🔥😱 Loty + ⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙😍 🔥HIT❗🔥 Malta na przedłużony weekend za 299 PLN🔥😱 Loty + ⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙😍
#802 PostWysłany: 21 Paź 2015 09:33 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
Ten temat co prawda dotyczy Stansted, a Ciebie interesuje transfer z/do Luton, ale jeśli chodzi o bilet - na jedno wychodzi.
Bilet easybusa pozwala jechać autobusami do godziny przed lub po oznaczonym czasie, pod warunkiem, że są miejsca (z Luton odjechaliśmy nawet ponad godzinę wcześniej).
10 minut przed zamknięciem bramki? A co z kontrolą bezpieczeństwa?
Nie wiem, ile w Luton potrzeba czasu, w Stansted od wysiadki z autobusu do dotarcia do bramki zeszło nam ostatnio 50 minut (w tym 5 minut zakup wody + toaleta). Autobus stracił prawie godzinę w korku na autostradzie.
 Profil Relacje PM off  

#803 PostWysłany: 21 Paź 2015 10:07 

Witajcie

Mam pytanie lecę w styczniu 2016 (niedziela) do Londynu na jeden dzień Wizzairem

Wylot 6:00-7:35

Powrót 17:30-20:55

Chciałbym jechać easy busem

8:45-9:55 do Liv St Stn, a potem wrócić

15:39-16:50 z Marable Arch Tube.

I tu moje pytanie czy autobusy te spóźniają się? Czy wyrobię się bez problemu? (najbarrdziej boje się o powrót bo tylko 10 min przed zamknięciem bramki). Czy można jechać wcześniejszym albo późniejszym autobusem na tym samym bilecie?

I druga sprawa ile czasu należy zaplanować na zwiedzanie British Museum? Czy pod wejściem są kolejki? Wiem że jest darmowe ale może jest możliwość rezerwacji jakiejś wejściówki przez internet by nie czekać w ew. kolejkach.

Bardzo proszę o wszystkie wskazówki i pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#804 PostWysłany: 21 Paź 2015 10:10 
Site Admin
Awatar użytkownika

British - po prostu wchodzisz jak do wnętrza Galerii handlowych, żadnych bramek, wejściówek.

Żeby dobrze zwiedzić te muzeum to szacuję to na 5-7 dni.

Wylot o 17:30 = zamów bilet na 15:30 na miejscu najpóźniej, na samym security tam można stracić pół godziny lekką ręką, a bramka do samolotu będzie Ci zamykana 16:40! (Praktyka Wizzair 40-50 min)
 Profil Relacje PM off  

#805 PostWysłany: 21 Paź 2015 11:26 

@czarny88
Jeżdżę dość regularnie do Luton easybusem i spóźnienia rzędu 15-20 minut nie są niczym szczególnym. Poślizgi zdarzają się już przy odjeździe busa albo gdzieś na trasie (korki, remonty, wypadki, etc.). W niedziele też potrafią być korki. Nie zdecydowałbym się na plan, który prezentujesz, tym bardziej, że w Luton bywają kolejki do security.
 Profil Relacje PM off  

#806 PostWysłany: 21 Paź 2015 11:39 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
@czarny88 j/w również zdarzyło mi się, że wsiadłem dopiero do 3 autobusu - i na wstępie miałem duże opóźnienie, tak że ledwo się wyrobiłem. Jadąc na tak krótko i na styk - pewniejszy jest pociąg- omija korki i miejsce zawsze jest. Na security 10 minut może być mało

#807 PostWysłany: 21 Paź 2015 12:44 

dziękuję za pomoc w takim razie czy powinienem zdażyć autobusem :

15:09 Marble Arch tube Luton Airport 16:20£ 5.95

niestety nie jest już za 1,95£

chciałbym z trakcie wypadu zwiedzić British museum (zależy mi najbardziej na wystawach dot. Egiptu, Grecji i Wyspy Wielkanocnej) zobaczyć Big Ben i Buckingham palace (niestety most Tower już sobie odpuściłem) Miałbym na to ok 5h, na mapie spacerkiem wyliczyło mi 1,5h. Czy jest na to szansa?
 Profil Relacje PM off  

#808 PostWysłany: 21 Paź 2015 13:19 

niebieski
Pewnie, powinieneś zdążyć, warto też przejechać się Black Cabem, tradycyjną londyńską taksówką. W pierwszej strefie, czyli Big Ben i Buckingam i Tower, przejazd kosztuje 10£, na pierwszy przejazd masz dokładnie 10£ z kodu polecającego z aplikacji Gett, mogę podesłać Ci na pw. Mógłbyś wtedy z Liverpool Stret przejechać mostem Tower pod Big Bena za darmo. Nie musisz wtedy odpuszczać Tower i zaoszczędzisz trochę czasu.
 Profil Relacje PM off  

#809 PostWysłany: 21 Paź 2015 15:54 

A bardzo proszę o informację i instrukcję na priv. Czy apka jest tylko na android czy tez na wp?

A ile może mi zająć zwiedzanie British museum w zakresie jak napisałem wyżej. Ile kosztowała by podróż koleją londyn-londyn luton, będzie chyba znacznie drożej niż autobusem?
 Profil Relacje PM off  

#810 PostWysłany: 28 Paź 2015 15:13 

Misiatek napisał(a):
@Rafał
Na Luton wydostanie się z lotniska przez kolejki może trwać i godzinę. W drugą stronę jest na ogół lepiej, ale też jest spore ryzyko, że to tyle potrwa.
Ja lecę teraz z rodziną (w tym dwójka dzieci) więc na wszelki wypadek czas wydłużyłem, bo wiadomo jeść, pić, siku itd ;)
- bilet na easybus do Londynu kupiłem na godzinę odjazdu 1,5 - 2 h po czasie lądowania
- bilet powrotny na lotnisko tak, żebyśmy byli na lotnisku mniej więcej 2 godziny przed zamknięciem bramek
Jeśli rodzice tam nie byli, chyba powinieneś dać im też podobną ilość czasu na zorientowanie się gdzie iść, gdzie stanąć w kolejce itd.

Dzięki wielkie za pomoc.
Bilety na easybus w kierunku Victoria kupione na 1,5h po lądowaniu (wejście do busa 1h po lądowaniu)
Powrót na lotnisko tak jak radziłeś aby być 2h przed wylotem. Mimo że odprawa i formalności zajęły 30 min to w pewnym momencie robi się tłoczno, a biorąc pod uwagę ewentualne korki w drodze na lotnisko, warto być te 1,5-2h wcześniej na lotnisku.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#811 PostWysłany: 01 Lis 2015 23:49 

Może komuś się przyda opis mojego przejazdu z Easybusem.

Odlot samolotu 20:15 więc busa sobie zarezerowałem na 16:32 z Marble Arch. czas przyjazdu na lotnisko 17:55 więc w sam raz aby nadać sobie jeszcze bagaż i pochodzić po duty free.
Na przystanku jestem 16:15, zaraz przyjeżdża bus ale kierowca mówi że mam bilet na następny kurs i żebym czekał. Ja się z nim zgadzam bo przecież i tak mam jeszcze dużo czasu.
I czekam, i czekam, i czekam. Przyjechały dwa busy Greenline a ja dalej czekam. W końcu gdzieś koło 16:45 widzę easybusa (a raczej National Express z którym współpracuje easybus) a ten nie zjeżdża na przystanek tylko sobie spokojnie jedzie dalej :shock: . A ja dalej czekam, rozważam już opcję kupna biletu greenline bo ten się znowu pojawił ale ciągle czekam. W końcu przyjeżdża bus który się zatrzymuje, kierowca po spojrzeniu na bilet pyta czemu nie pojechałem poprzednim kursem? Na odpowiedz że się nie zatrzymał pogroził ręką poprzedniemu kierowcy i kazał wsiadać. Jest 17:10 ale już jestem w busie i na 18:30 powinienem być.
A tu po przejechaniu 10 minut korek aż po horyzont (po pół godz. przejeżdżamy obok jakiegoś spalonego budynku obok policja, straż i coś tam jeszcze i dwa pasy ruchu zamknięte) potem jeszcze jeden korek w mieście i drugi na autostradzie. Finalnie jestem na lotnisku gdzieś koło 19:30 przy okazji najadając się dużej porcji stresu.

Wniosek: easybus nie zawsze jest taki easy i może zapewnić sporą dawkę adrenaliny
 Profil Relacje PM off  

#812 PostWysłany: 02 Lis 2015 00:10 

Loty: 12
Kilometry: 15 348
mirlu napisał(a):
Finalnie jestem na lotnisku gdzieś koło 19:30 przy okazji najadając się dużej porcji stresu.

Wniosek: easybus nie zawsze jest taki easy i może zapewnić sporą dawkę adrenaliny

Ale do samolotu wsiadłeś? :)

Narobiłeś mi strachu. :shock: 1 grudnia wybieram się na 1 w życiu zagraniczną 1-dniówkę z Katowic i mam spory stres, że coś się stanie w drodze powrotnej na lotnisko do Luton.

Czy bilety na busa już kupować, czy czekać? ceny chyba się nie zmieniają, a promocje easybus robi chyba raz w roku?
 Profil Relacje PM off  

#813 PostWysłany: 02 Lis 2015 01:26 
Awatar użytkownika

Loty: 503
Kilometry: 791 294
platynowy
Easybus wrzuca pule biletów - na twój termin już dawno była wrzucana i tańsza nie będzie - kupuj jak najszybciej.

Jest to mega niepewny przewoźnik - kupuj bilet na taki termin, żeby na lotnisku być min. 2 godziny przed odlotem.

Wtedy jest szansa, że przy obsuwie jednego czy dwóch Easybusów zdążysz jednak dotrzeć na czas.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
wOJOK uważa post za pomocny.

#814 PostWysłany: 02 Lis 2015 18:19 

Kup bilet z Victorii. Na tej trasie jeździ National Express, w porywach chyba nawet częściej niż pół godziny. Pierwszy przystanek, więc raczej małe szanse, żeby autobus się nie zatrzymał, albo żebyś się nie zmieścił do środka :) Wyjedź ze 4 godziny przed odlotem i będzie dobrze.
 Profil Relacje PM off

#815 PostWysłany: 02 Lis 2015 22:16 

go_big napisał(a):
Kup bilet z Victorii. Na tej trasie jeździ National Express, w porywach chyba nawet częściej niż pół godziny. Pierwszy przystanek, więc raczej małe szanse, żeby autobus się nie zatrzymał, albo żebyś się nie zmieścił do środka :) Wyjedź ze 4 godziny przed odlotem i będzie dobrze.

Też uważam że jadąc Victorii masz pewność że wsiądziesz choć droga wtedy będzie dłuższa, z drugiej strony teraz myślę, że można by też próbować jechać z Golders Green. To co prawda 3 strefa metra ale omijamy wtedy dużą część miasta.

wOJOK napisał(a):

Ale do samolotu wsiadłeś? :)

udało się choć miałem strach w oczach :shock: widząć w jakim tempie poruszał się bus
 Profil Relacje PM off  

#816 PostWysłany: 03 Lis 2015 01:37 

@wOJOK
Akurat dziś była wiadomość o nowej promocji Easybusa.
http://www.fly4free.com/deal/europe/eas ... mpaign=imm
Może coś dla siebie znajdziesz?

@mirlu
Jazda z Golders Green nie ma większego sensu, bo to jest przecież ten sam autobus, który rusza z Victorii i musi przebić się przez wszystkie korki. No chyba, że celujesz w któryś z wcześniejszych kursów w miarę wolnych miejsc.
 Profil Relacje PM off
wOJOK lubi ten post.

#817 PostWysłany: 03 Lis 2015 11:47 

Loty: 293
Kilometry: 429 613
Zdecydowanie polecam trasę easyBusa Liverpool St-Luton (bez przystanków), nawet w godzinach szczytu robią ją w nieco ponad godzinę (oczywiście jak się już łaskawie pojawią :D).
 Profil Relacje PM off  

#818 PostWysłany: 03 Lis 2015 21:02 

Loty: 12
Kilometry: 15 348
krrnadam napisał(a):
@wOJOK
Akurat dziś była wiadomość o nowej promocji Easybusa.
http://www.fly4free.com/deal/europe/eas ... mpaign=imm
Może coś dla siebie znajdziesz?

bardzo Ci dziękuję. Znalazłem dojazd do Centrum z lotniska za 4,5 Funta dla 2 osób zamiast 19, więc spora oszczędność. Powrotny raczej muszę kupić w wyższej cenie, bo bycie 1 godzinę przed odlotem na lotnisku będzie dla mnie za dużym stresem jak na pierwszy taki wypad i nie ma co skąpić.
Fajnie, że akurat wczoraj zapytałem o ceny, bo już się od paru dni za to zabierałem, a akurat trafiłem na promo.
 Profil Relacje PM off  

#819 PostWysłany: 03 Lis 2015 21:10 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Z Easybusem to uważaj, w szczególności z ich punktualnością i innymi przebojami. miej to na uwadze.
 Profil Relacje PM off  

#820 PostWysłany: 06 Lis 2015 10:19 

srebrny
Hm, właściwie to powinien być nowy wątek, ale czy ktoś ma doświadczenia z linią A? Mam nocleg w miasteczku Luton i tam niby jest z lotniska całkiem niezły dojazd - linie 100, 757 i A. Ze strony Arrivy można ściągnąć ich rozkłady w pdf, ale już wyszukiwarka nijak nie pokazuje linii A, a jej godziny najbardziej mi odpowiadają. Arriva póki co na maila nie odpisuje...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość