Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Strona lotniska http://www.london-luton.co.uk/pl/airport/

Alternatywne zestawienie: http://www.toptiplondon.com/transport/a ... on-airport

Cytuj:
jeśli ktoś się decyduje na autokar, to przy wyjeździe z Londynu w godzinach porannego (6:00-9:30) albo wieczornego szczytu (16:30-20:00), to rekomendowane jest przemnożenie czasu przejazdu podawanego przez Google Maps co najmniej x 2 i rozpoczęcie podróży ok. 4 godziny przed planowym odlotem. W razie wątpliwości należy zamknąć oczy, wyobrazić sobie ruch uliczny w Warszawie i pomnożyć x 10 (przybliżona korekta z racji rozmiarów obu aglomeracji i wielkości populacji ich mieszkańców). I traktować niedzielę jak każdy inny dzień tygodnia.

Polecamy korzystanie z paszportów biometrycznych i bramek automatycznych (e-gates). Można zaoszczędzić nawet pól godziny.

Czas przejazdu autobusem około 1-1,5 godz., pociągiem - około 45 min.

Autobusy => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge580.html

EasyBus - od £2/ os. w jedną stronę - http://pl.easybus.co.uk/londyn-luton

Odjazd z zatoczki S przy wyjściu z terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Trasy:
do Victoria Coach Station (Westminster) (obsługiwana przez National Express) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... o-victoria - przystanki: jak dla National Express (poniżej).
albo
do Liverpool Street Station (City) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... ool-street - przystanki: http://www.easybus.com/en/london-luton/ ... t-bus-stop

National Express - od £5/ os. w jedną stronę - http://www.nationalexpress.com/whereweg ... rport.aspx

Trasa: do Victoria Coach Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki K lub L nieopodal terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: http://coachtracker.nationalexpress.com ... own-London

GreenLine (757) - od £10 / os. w jedną stronę - https://tickets.arrivabus.co.uk/greenline/757-service/

Trasa: do Victoria Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki E przy parkingu koło terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: zakładka Coach stop maps w dolnej części strony: http://www.greenline.co.uk/757/

Pociągi => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge579.html

Od £12.5/os. w jedną stronę (autobus wahadłowy z/ do lotniska + pociąg). Kupno lub odbiór biletu zakupionego przez internet możliwe jest w automacie w hali przylotów. Rozwiązanie to jest najbardziej opłacalne dla grup co najmniej 3-4 osob, bo wtedy koszt biletu spada do £8.25/ os. w jedną stronę.

Zakup biletu na http://www.nationalrail.co.uk/ - w granatowej ramce Train times & tickets, w polu From należy wpisać skrót LUA (pełna nazwa: Luton Airport),

a w polu To - albo London albo skrót lub nazwę konkretnej stacji (w kolejności wg oddalania się od lotniska):
STP - London St Pancras International
ZFD - Farringdon
CTK - City Thameslink
BFR - London Blackfriars,
dodać daty, godziny, liczbę osób (ważne!) i kliknąć na przycisk Go. Na kolejnej stronie pojawią się połączenia i ceny, a po kliknięciu na "Other services you can travel on" pod ceną danego przejazdu - alternatywne pociągi, którymi można pojechać np. w razie opóźnienia lotu. Uwaga: na tej trasie jeżdżą też pociągi dwóch operatorów.

Można obniżyć koszt przejazdu kupując 2 bilety osobno:
1) z lotniska (LUA) do stacji kolejowej Luton Airport Parkway (LTN) - £1,60/ os. (ew. u kierowcy, ale wtedy płatność tylko gotówką),
2) ze stacji Luton Airport Parkway (LTN) do centrum (j.w.) - od £10/ os.

Inne przydatne informacje:
- Komunikacja w Londynie (szczególnie wikipost): londyn-i-komunikacja-miejska,1408,3189
- System Pay As You Go: karta Oyster lub zbliżeniowa karta płatnicza: payg-oyster-i-contactless-karty-zblizeniowe,1408,41334

@Kara

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#741 PostWysłany: 02 Cze 2015 12:51 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
niebieski
5-7min to jak sie wie ktorym wyjsciem z metra/stacji wyjsc i zna sie pozniej droge na ten dworzec asutobusowy ;) Dla osob bedacych tam po raz pierwszy proponuje zalozyc min 10-15 min na dotarcie z 'jednej Victorii na druga' (zeby uniknac stresu).
 Profil Relacje PM off  

Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍 Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍
Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊 Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊
#742 PostWysłany: 14 Cze 2015 15:54 

Loty: 170
Kilometry: 241 509
niebieski
przeczytałem wątek ale chce się upewnić :) :
1. EasyBusy obsługuje National Express i takiego autobusu szukać w Luton, bodajże na stanowisku 10
2. teoretycznie jest godzina tolerancji na bilety, ale jest to zależne od ilości miejsc czyli jak przylatując 7.20 nie zdąże na 8.05 mogę spróbować wejśc do późniejszych, ale też wcześniejszych jak nie będzie kolejki??
3. czy na powrót jak ma bilet z Victorii mogę wracać z Liverpool ??
 Profil Relacje PM off  

#743 PostWysłany: 14 Cze 2015 16:12 

1. tak, nie da sie nie zauwazyc. Pierwsze stanowisko z prawej po wyjsciu z przylotow.
2. Probowac mozesz. Luzno do tego podchodza, aczkolwiek czasem jak mialem bilet za 2gbp nie udalo mi sie wejsc we wczesniejszy.
3. Watpie, ale nie wiem. To rozne linie
 Profil Relacje PM off
art77 uważa post za pomocny.

#744 PostWysłany: 14 Cze 2015 16:32 

niebieski
art77 napisał(a):
przeczytałem wątek ale chce się upewnić :) :
1. EasyBusy obsługuje National Express i takiego autobusu szukać w Luton, bodajże na stanowisku 10
2. teoretycznie jest godzina tolerancji na bilety, ale jest to zależne od ilości miejsc czyli jak przylatując 7.20 nie zdąże na 8.05 mogę spróbować wejśc do późniejszych, ale też wcześniejszych jak nie będzie kolejki??
3. czy na powrót jak ma bilet z Victorii mogę wracać z Liverpool ??

Byliśmy w Luton 04-06.06.15, tak więc na świeżo:
1. Tak - duże autobusy National Express z logo easybus
2. Bilety na 13.55, pojechaliśmy autobusem z 13.25. Obsługa tworzy dwie kolejki - w jednej pasażerowie na dokładną godzinę kursu, w drugiej pozostali. Jeśli w autobusie są wolne miejsca, po tym jak wyludni się w kolejce nr 1, mogą wsiadać pozostali.
3. Jeśli to przystanek na ten samej trasie to raczej nie powinno być problemu. Przystanek możesz zmienić on-line.
 Profil Relacje PM off
art77 lubi ten post.
art77 uważa post za pomocny.

#745 PostWysłany: 15 Cze 2015 09:06 

Potwierdzam, że National Express obsluguje easyBus - dobrze opisane autobusy stoją tuż przy wyjściu z lotniska.

Dla zainteresowanych, w samolotach WizzAir jest możliwość kupienia biletów na te autobusy jak również na pociąg (pan mówił tylko, że jeśli powrót jest tego samego dnia to bardziej opłaca się na lotnisku kupić bilet w automacie).
 Profil Relacje PM off  

#746 PostWysłany: 17 Cze 2015 01:28 

W czwartek lecę na jednodniówkę do Londynu, niestety wcześniej nie zarezerwowałam biletów z lotniska do centrum. Na tą chwilę chyba najbardziej odpowiada mi green line (najtaniej oprócz easy busa, którego już wykluczyłam + dodatkowo zniżka studencka), ale jakoś mało opinii na temat tego przewoźnika jest na tym forum i trochę się obawiam. Poza tym na stronie green line jest tabelka odjazdów z lotniska, ale nie mogę znaleźć powrotnej :roll: Czy mogę kupić bilety na autobus green line na miejscu czy tylko online?
A może pewniejszym wyjściem będzie jednak pociąg... wiem, że bilety na pociąg można kupić na miejscu, ale lecimy w trójkę, więc bardziej opłaca się kupić przez internet bo zniżka obowiązuje tylko online, dobrze rozumiem?
 Profil Relacje PM off  

#747 PostWysłany: 17 Cze 2015 01:48 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
niebieski
sylwiaaka napisał(a):
W czwartek lecę na jednodniówkę do Londynu, niestety wcześniej nie zarezerwowałam biletów z lotniska do centrum. Na tą chwilę chyba najbardziej odpowiada mi green line (najtaniej oprócz easy busa, którego już wykluczyłam + dodatkowo zniżka studencka), ale jakoś mało opinii na temat tego przewoźnika jest na tym forum i trochę się obawiam. Poza tym na stronie green line jest tabelka odjazdów z lotniska, ale nie mogę znaleźć powrotnej :roll: Czy mogę kupić bilety na autobus green line na miejscu czy tylko online?
A może pewniejszym wyjściem będzie jednak pociąg... wiem, że bilety na pociąg można kupić na miejscu, ale lecimy w trójkę, więc bardziej opłaca się kupić przez internet bo zniżka obowiązuje tylko online, dobrze rozumiem?

Dlaczego wykluczyłaś EasyBusa? Można narzekać ale Green Line jechałam raz i prawie nie dojechałam do Londynu (szalony kierowca), w drugą stronę spóźnił się godzinę (dobrze, że coś nas tchnęło, by jechać na lotnisko wcześniej, więc godzina nie zrobiła nam tak wielkiej różnicy). EasyBusa miałam kilka razy (czasem trasę obsługiwał NE), podjeżdżał i odjeżdżał na czas.
Jesteś pewna zniżki studenckiej? Mieszkam w UK, mam ISIC i nie działa we wszystkich miejscach, mimo tego, że podane są na stronie. Polska też nie zawsze jest honorowana.
Możesz kupić bilety na Green Line na miejscu, bodajże 15 funtów/RT

#748 PostWysłany: 17 Cze 2015 11:25 

Easy busa wykluczyłam ponieważ przeczytałam prawie cały ten wątek i było zdecydowanie więcej opinii negatywnych niż pozytywnych. Poza tym w tej chwili easy bus kosztuje 9,95 w jedną stronę, więc prawie tyle samo co pociąg (ze zniżką na 3 osoby ok 11,66), to już wolę dopłacić i mieć pewność że dojadę na czas. Najtaniej wychodzi green line - 10 ze zniżką studencką i 15 bez zniżki w dwie strony. Pewna nie jestem, ale skoro podają na stronie internetowej taki typ biletu to czemu miałoby nie być - cytat ze strony: "We accept a variety of student passes including NUS and ISIC, please have student pass available at time of travel."
 Profil Relacje PM off  

#749 PostWysłany: 17 Cze 2015 11:29 
Awatar użytkownika

Loty: 619
Kilometry: 1 171 067
niebieski
W ostatni weekend korzystałem z Easybusa na trasie Luton - Liverpool St - Luton i wszystko odbyło się bez najmniejszych problemów.Po wylądowaniu byłem spóźniony o jakieś 30 minut i kierowca z innego kursu zabrał mnie i 3 inne osoby bezproblemowo :) Czas podróży w jednym kierunku wyniósł około godziny.

#750 PostWysłany: 22 Cze 2015 10:10 

Loty: 74
Kilometry: 132 685
Historia z wczoraj:
tak jak pisałem wcześniej w tym wątku mieliśmy bilet na Easybusa na 19 z Victorii. Na dworcu byliśmy wcześniej, jednak kierowca nas nie wpuścił nas pokład busa na 18.30, mimo iż był miejsca, a wpuszczał osoby, które miały bilet na g.16! Pojechaliśmy tym o 19, wyjazd punktualnie, miał zając planowo 1h 15 min. Wszystko szło zgodnie z planem jednak 15 km przed lotniskiem na autostradzie był wypadek, staliśmy godzinę, samolot odlatywał o 21.15, my z busa wysiedliśmy 21.17... Byliśmy mega źli raz, że bilety na rano stały po ok.600 zł za osobę, dwa że obowiązki służbowe nie pozwalały nam na spóźnienie do pracy. W tej chwili nie wiem co było tego przyczyną, ale na wyświetlaczu na lotnisku przy naszym locie widniała informacja "go to departures" , w związku z czym razem z ok. 15 osobami na ten samolot dokonaliśmy sprintu w stylu Usaina Bolta przez całe lotnisko ( jakimś cudem nigdzie nie było kolejek, możliwe że nasz samolot był ostatni tego dnia ) i jakimś cudem udało się zdążyć.
Niestety nie zawsze wszystko da się przewidzieć ;)

#751 PostWysłany: 22 Cze 2015 10:14 

srebrny
Takie historie są po prostu solą życia. Przypomina mi się, jak zapomniałem kiedyś dowodu osobistego, zrobiłem rajd taksówką do domu i wróciłem na lotnisko 10 minut przed odlotem. I mimo olbrzymich kolejek zdążyłem - wszyscy mnie przepuścili bez mrugnięcia okiem.
Dowodu, rzecz jasna, nie sprawdzali...
 Profil Relacje PM off  

#752 PostWysłany: 22 Cze 2015 10:42 

easybus

bilety na 14.35 - wpuszczony na kurs o 14.15 LTN - City
bilety na 10.00 - wpuszczony na kurs o 9.30 City - LTN

bilety po 1GBP
To moja kolejna, BEZPROBLEMOWA i mila podroz z easybus
 Profil Relacje PM off  

#753 PostWysłany: 23 Cze 2015 16:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Szybkie pytanie: co polecacie - by było najtaniej oczywiście - jako transport z Londynu na Luton na ostatnią chwilę? Tj. na jutro po południu? EB kosztuje 9,95£, NE za 11£... Można coś taniej? :D

#754 PostWysłany: 23 Cze 2015 16:57 

Czarno widzę. Chyba że masz kartę ISIC.
 Profil Relacje PM off
szymonpoznan1 lubi ten post.

#755 PostWysłany: 23 Cze 2015 17:21 

Witam. Mam takie pytanie:

1.Lece do Londynu Luton
I na miejscu będę rano o godzinie 7.20 (samolot wizzair z Poznania)
Czy ze wzgledu na procedury na lotnisku, zdążę na easybusa o godzinie 7.50?????

2. Czy w razie gdybym nie zdażył to bez problemu zalapie sie na kolejny easybus?
 Profil Relacje PM off  

#756 PostWysłany: 23 Cze 2015 17:32 

Odpowiedzi na oba pytania znajdziesz wcześniej w tym wątku.
 Profil Relacje PM off  

#757 PostWysłany: 23 Cze 2015 17:58 

niebieski
szymonpoznan1 napisał(a):
Szybkie pytanie: co polecacie - by było najtaniej oczywiście - jako transport z Londynu na Luton na ostatnią chwilę? Tj. na jutro po południu? EB kosztuje 9,95£, NE za 11£... Można coś taniej? :D

przy tych cenach to na ostatnia chwile najlepiej i najszybciej National Rail za £12.20 :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
szymonpoznan1 lubi ten post.

#758 PostWysłany: 23 Cze 2015 18:09 

blom88 napisał(a):
Witam. Mam takie pytanie:

1.Lece do Londynu Luton
I na miejscu będę rano o godzinie 7.20 (samolot wizzair z Poznania)
Czy ze wzgledu na procedury na lotnisku, zdążę na easybusa o godzinie 7.50?????

2. Czy w razie gdybym nie zdażył to bez problemu zalapie sie na kolejny easybus?

Przeczytalem wątki na forum i zdania są podzielone co do tego czy zdążę :o
I w związku z tym mam parę dodatkowych pytań:

1.Przylot samolotu z POZ mam o 7.20 odjazd easy busa o godzinie 7.50 ze stanowiska numer 10. Jeśli zdążę to to pojedzie bus firmy National Express? Czy pomarańczowy Easybus?

2. W przypadku gdybym nie zdążył, to mam ważny bilet na następne 60 minut. Ale czy będą miejsca? Skoro na stronie Easybusa sprawdzalem to mijesca na busy w przeciągu następnej godziny były wyprzedane

3. Jeśli bym nie zdążył, to jaką alternatywną opcje dostania się na Victoria Coach Station proponujecie?

4. Powrotnego busa z Victoria Coach Station gate 10 mam wykupionego na godzine 18:00 a wylot samolotu z LTN do POZ jest o 21:15, powinienem zdążyć?
 Profil Relacje PM off  

#759 PostWysłany: 23 Cze 2015 18:22 

Ad 1 - ltn-londyn-easybus-laczy-sie-z-national-express,1273,51415&p=585846&hilit=Easybus+national+express#p413711

Ad 2 - Nie wiem. Pytanie do easybus/ National Express.

Ad 3 - Pociąg + metro (+ spacer/ autobus, jeśli musisz dostać się do samej Victoria Coach Station).

Ad 4 - Raczej tak, ale nikt nie da Ci gwarancji, bo korki/ wypadki/ inne przejawy siły wyższej.
 Profil Relacje PM off  

#760 PostWysłany: 10 Sie 2015 14:26 

Loty: 62
Kilometry: 104 569
Witajcie.
22 wrzesnia lecę z rodzinką na jednodniowkę do Londynu (Luton) z Katowic
Planowany przylot o 7.25, wylot 20.10.
Z tego co wyczytałem EasyBus nie jest najpewniejszym srodkiem transportu, a więc czy ktoś może mi powiedzieć, jak w miarę tanio dojechac do centrum i spowrotem na lotnisko, żeby nie było żadnych problemów? Jeżeli jednak mam kupić bilety na EasyBusa to na jakie godziny?

EDIT
Co myslicie o NationalExpress. Czy ktos ma jakies negatywne przezycia zwiazane z tą linią?
Mniej więcej gdybym kupił na takie godziny przejazd to było by ok?
Image

Leci z nami moja 2,5 letnia siostrzenica. Czy w jej przypadku wybrac opcje 0-2, 3-15 czy dla swietego spokoju kupic bilet dla dorosłego. Jak oni to poźniej sprawdzają?

Ostatnio edytowany przez mickol, 10 Sie 2015 14:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość