Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Strona lotniska http://www.london-luton.co.uk/pl/airport/

Alternatywne zestawienie: http://www.toptiplondon.com/transport/a ... on-airport

Cytuj:
jeśli ktoś się decyduje na autokar, to przy wyjeździe z Londynu w godzinach porannego (6:00-9:30) albo wieczornego szczytu (16:30-20:00), to rekomendowane jest przemnożenie czasu przejazdu podawanego przez Google Maps co najmniej x 2 i rozpoczęcie podróży ok. 4 godziny przed planowym odlotem. W razie wątpliwości należy zamknąć oczy, wyobrazić sobie ruch uliczny w Warszawie i pomnożyć x 10 (przybliżona korekta z racji rozmiarów obu aglomeracji i wielkości populacji ich mieszkańców). I traktować niedzielę jak każdy inny dzień tygodnia.

Polecamy korzystanie z paszportów biometrycznych i bramek automatycznych (e-gates). Można zaoszczędzić nawet pól godziny.

Czas przejazdu autobusem około 1-1,5 godz., pociągiem - około 45 min.

Autobusy => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge580.html

EasyBus - od £2/ os. w jedną stronę - http://pl.easybus.co.uk/londyn-luton

Odjazd z zatoczki S przy wyjściu z terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Trasy:
do Victoria Coach Station (Westminster) (obsługiwana przez National Express) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... o-victoria - przystanki: jak dla National Express (poniżej).
albo
do Liverpool Street Station (City) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... ool-street - przystanki: http://www.easybus.com/en/london-luton/ ... t-bus-stop

National Express - od £5/ os. w jedną stronę - http://www.nationalexpress.com/whereweg ... rport.aspx

Trasa: do Victoria Coach Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki K lub L nieopodal terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: http://coachtracker.nationalexpress.com ... own-London

GreenLine (757) - od £10 / os. w jedną stronę - https://tickets.arrivabus.co.uk/greenline/757-service/

Trasa: do Victoria Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki E przy parkingu koło terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: zakładka Coach stop maps w dolnej części strony: http://www.greenline.co.uk/757/

Pociągi => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge579.html

Od £12.5/os. w jedną stronę (autobus wahadłowy z/ do lotniska + pociąg). Kupno lub odbiór biletu zakupionego przez internet możliwe jest w automacie w hali przylotów. Rozwiązanie to jest najbardziej opłacalne dla grup co najmniej 3-4 osob, bo wtedy koszt biletu spada do £8.25/ os. w jedną stronę.

Zakup biletu na http://www.nationalrail.co.uk/ - w granatowej ramce Train times & tickets, w polu From należy wpisać skrót LUA (pełna nazwa: Luton Airport),

a w polu To - albo London albo skrót lub nazwę konkretnej stacji (w kolejności wg oddalania się od lotniska):
STP - London St Pancras International
ZFD - Farringdon
CTK - City Thameslink
BFR - London Blackfriars,
dodać daty, godziny, liczbę osób (ważne!) i kliknąć na przycisk Go. Na kolejnej stronie pojawią się połączenia i ceny, a po kliknięciu na "Other services you can travel on" pod ceną danego przejazdu - alternatywne pociągi, którymi można pojechać np. w razie opóźnienia lotu. Uwaga: na tej trasie jeżdżą też pociągi dwóch operatorów.

Można obniżyć koszt przejazdu kupując 2 bilety osobno:
1) z lotniska (LUA) do stacji kolejowej Luton Airport Parkway (LTN) - £1,60/ os. (ew. u kierowcy, ale wtedy płatność tylko gotówką),
2) ze stacji Luton Airport Parkway (LTN) do centrum (j.w.) - od £10/ os.

Inne przydatne informacje:
- Komunikacja w Londynie (szczególnie wikipost): londyn-i-komunikacja-miejska,1408,3189
- System Pay As You Go: karta Oyster lub zbliżeniowa karta płatnicza: payg-oyster-i-contactless-karty-zblizeniowe,1408,41334

@Kara

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 06 Lut 2014 19:49 

niebieski
pemat, dobra dzięki. Tak, lecę z Wrocka. Wziąłem na 8:15 może się nie przejadę :D W końcu będzie prawie godzina czasu. A jak coś nie pyknie to co tam, raz się żyje. :D Zmieniło mi się podejście od ostatniego posta :mrgreen: Możesz tylko powiedzieć ile trwała ta kontrola po przylocie? Duże kolejki? Pierwszy raz będę w ogóle coś takiego przechodzić, do tej pory przeloty tylko do Niemiec więc... ;)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w USA 🇺🇸😍 Loty do Nowego Jorku z Warszawy od 1693 PLN 🔥✈️ Wakacje w USA 🇺🇸😍 Loty do Nowego Jorku z Warszawy od 1693 PLN 🔥✈️
Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🏝️🎄 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive za 4480 PLN 😎 Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🏝️🎄 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive za 4480 PLN 😎
#382 PostWysłany: 06 Lut 2014 20:30 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 39 364
Ja lecę z Katowic. Nie ma chyba szans na tańszą alternatywę niż EasyBus, co?
 Profil Relacje PM off  

#383 PostWysłany: 06 Lut 2014 20:46 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Jesli chodzi o Luton to lubie National Express za 5 funtow do Victorii. Bardzo wygodnie, wifi. Wyleczylem sie ztego ciasnobusa pomaranczowego.
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 06 Lut 2014 20:52 

HON fly4free
chris0o napisał(a):
Możesz tylko powiedzieć ile trwała ta kontrola po przylocie? Duże kolejki? Pierwszy raz będę w ogóle coś takiego przechodzić, do tej pory przeloty tylko do Niemiec więc... ;)

nie wiem czy tak jest zawsze, ale poszło zadziwiająco sprawnie. opuszczenie lotniska zajęło nam max 20 min od wyjścia z samolotu (bez paszportu biometrycznego).
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 06 Lut 2014 21:18 

niebieski
Limak jakby National Express był faktycznie za 5 funciaków to nawet bym się nie wahał, no ale niestety. BartoszSz, Ja również brałem bilety na 28.03 i nie czekałem, bo z tych na rano były jeszcze za 4 funty tylko na jedną godzinę. Wziąłem akurat 3 osobno i podrożały.
 Profil Relacje PM off  

#386 PostWysłany: 06 Lut 2014 21:34 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 39 364
chris0o napisał(a):
Limak jakby National Express był faktycznie za 5 funciaków to nawet bym się nie wahał, no ale niestety. BartoszSz, Ja również brałem bilety na 28.03 i nie czekałem, bo z tych na rano były jeszcze za 4 funty tylko na jedną godzinę. Wziąłem akurat 3 osobno i podrożały.

Czy tylko ja mam problem żeby przejrzeć bilety powrotne na 31 marca Center - Luton Airport?
Czekam z kupnem, aż dostanę potwierdzenie wpłaty za bilety.
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 06 Lut 2014 22:17 

niebieski
Hmmm faktycznie u mnie jest to samo. Ale ja brałem tylko w jedną stronę. Mam nadzieję, że wszystko ok, bo już na 28.03 zarezerwowałem 3 z Luton do centrum Londynu.
 Profil Relacje PM off  

#388 PostWysłany: 17 Lut 2014 20:26 
Awatar użytkownika

Loty: 251
Kilometry: 475 688
niebieski
pemat napisał(a):
chris0o napisał(a):
Możesz tylko powiedzieć ile trwała ta kontrola po przylocie? Duże kolejki? Pierwszy raz będę w ogóle coś takiego przechodzić, do tej pory przeloty tylko do Niemiec więc... ;)

nie wiem czy tak jest zawsze, ale poszło zadziwiająco sprawnie. opuszczenie lotniska zajęło nam max 20 min od wyjścia z samolotu (bez paszportu biometrycznego).

Miałeś szczęście :) Dwukrotnie opuszczenie lotniska zajęło mi grubo ponad 45 minut..

#389 PostWysłany: 18 Lut 2014 13:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak się komuś spieszy to warto usiąść na którymś końcu samolotu i szybko do drzwi, a potem szybkim krokiem do kontroli.

Nie da to gwarancji, że będzie szybciej (bo inny lot może przyblokować kontrolę), ale ja dotychczas zawsze jak potrzebowałem to tym sposobem opuszczenie lotniska zajmowało mi ok. 15 minut (max. 20 , oczywiście z podręcznym tylko).
 Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 18 Lut 2014 23:15 

niebieski
kiew a trzeba się dużo nabiegać od momentu wyjścia z samolotu do przystanku easybusa? Może jechałeś to zapytam :)
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 03 Mar 2014 10:12 

Wielkie dzięki za wskazówki odnośnie dojazdu z lotniska do centrum miasta. Dzięki waszym poradom kupiłem za 41 £ bilety na pociąg dla 4 osób, wraz z travelką. Muszę doliczyć tylko opłaty przy powrocie z miasta ponieważ wykupiłem opcję "open return". Mam pytanko odnośnie stacji na której najlepiej wysiąść w Londynie, aby sprawnie zaliczyć jednodniówkę? Bilet jaki posiadam to: Luton Airport Parkway to London Zones 1-6.
 Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 03 Mar 2014 12:37 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
chris0o napisał(a):
kiew a trzeba się dużo nabiegać od momentu wyjścia z samolotu do przystanku easybusa? Może jechałeś to zapytam :)

Wszystkie przystanki są bezpośrednio przed głównym wejściem na lotnisko. Nie trzeba dużo biegać.

#393 PostWysłany: 03 Mar 2014 12:58 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
niebieski
lukian napisał(a):
Wielkie dzięki za wskazówki odnośnie dojazdu z lotniska do centrum miasta. Dzięki waszym poradom kupiłem za 41 £ bilety na pociąg dla 4 osób, wraz z travelką. Muszę doliczyć tylko opłaty przy powrocie z miasta ponieważ wykupiłem opcję "open return". Mam pytanko odnośnie stacji na której najlepiej wysiąść w Londynie, aby sprawnie zaliczyć jednodniówkę? Bilet jaki posiadam to: Luton Airport Parkway to London Zones 1-6.

Taka drobna uwaga jesli chodzi o bilety jakie zakupiles.

Please note when purchasing your train ticket select ‘Luton Airport’ as the destination. This will include your bus transfer to the terminal building. If you select "Luton Airport Parkway" you will be required to pay an additional fare for the shuttle bus to the terminal.
(http://www.london-luton.co.uk/en/conten ... -rail.html)

Bilet na autobus chyba kosztuje £2.70 (return).

Jesli zalezy Ci na czasie najlepiej bedzie jechac pociagiem, ktory jedzie na St Pancras bez przystankow po drodze (wtedy podroz pociagiem nie powinna zajac wiecej niz 25min).
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 03 Mar 2014 13:13 
Awatar użytkownika

niebieski
chris0o napisał(a):

Jako, że byłem wywołany to pozostaje mi tylko potwierdzić to co pisał kolega @korpus. Przystanki przed samym wejściem, także jak będzie eB stał to go zobaczysz, jak tylko wyjdziesz z budynku terminala. Nie pamiętam dokładnie nr peronu z którego odjeżdża, ale jest to mniej więcej na środku, najlepiej pójść chyba chodnikiem w prawi i przejść pierwszym przejściem na środek i to będzie ten peron. Stanowisko najbardziej oddalone od wejścia. Generalnie od przejścia kontroli to w max. 2-3 minuty możesz już być w busiku.
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 03 Mar 2014 13:21 

muguete napisał(a):
lukian napisał(a):

Please note when purchasing your train ticket select ‘Luton Airport’ as the destination. This will include your bus transfer to the terminal building. If you select "Luton Airport Parkway" you will be required to pay an additional fare for the shuttle bus to the terminal.

Jesli zalezy Ci na czasie najlepiej bedzie jechac pociagiem, ktory jedzie na St Pancras bez przystankow po drodze (wtedy podroz pociagiem nie powinna zajac wiecej niz 25min).

Dzięki za odpowiedź. Odbiór biletu zaznaczyłem na lotnisku :)
 Profil Relacje PM off  

#396 PostWysłany: 03 Mar 2014 13:33 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
niebieski
lukian napisał(a):
muguete napisał(a):
lukian napisał(a):

Dzięki za odpowiedź. Odbiór biletu zaznaczyłem na lotnisku :)

Miejsce odbioru nie ma znaczenia jesli chodzi o oplate za przejazd tym autobusem (kontrolerzy przy autobusie sprawdzaja zawsze co widnieje na bilecie). Musisz poprostu byc przygotowany na dodatkowy koszt £2.70 od osoby.
 Profil Relacje PM off  

#397 PostWysłany: 14 Mar 2014 14:13 

Jako, że po raz pierwszy będę podróżować na lotnisko Luton autobusem National Express, to mam pytanie do kogoś, kto już korzystał z ich usług:
1) Czy odjazd z Victorii jest z tego dworca autokarowego Victoria Coach Station?
Jeżeli tak, to czy trzeba wejść do hali i gdzieś się pokierować? Na które stanowisko?
2) Czy ewentualnie robią jakieś problemy jeśli bilet jest z Victorii, a wsiądzie się na innym przystanku np. Marble Arch albo Baker Street?
3) No i jak wygląda sytuacja jeżeli jestem wcześniej albo później niż wykupiony kurs? Wpuszczają jeśli są wolne miejsca czy odsyłają z kwitkiem?
 Profil Relacje PM off  

#398 PostWysłany: 14 Mar 2014 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
1) Tak, w głównym wejściu są tablice jak na lotnisku na których sprawdzasz numer bramki twojego autokaru, a potem idziesz za strzałkami. Jak na lotnisku :)
2) Nie wiem
3) W warunkach biletu masz napisane że trzeba zapłacić 5£ za zmianę na inny kurs, jak to w praktyce jest nie próbowałem
 Profil Relacje PM off  

#399 PostWysłany: 16 Mar 2014 11:21 

Loty: 90
Kilometry: 138 776
Jako, że na forum pojawiają się różne informacje dotyczące możliwości/czasu podróży między lotniskiem a centrum w kilku zdaniach opowiem jaki sposób wybrałem ja. (Może komuś się przyda;)

Lot W6 Poznań - Luton 06.10 - 7.25
W Londynie wylądowałem ok. 15 min przed planowanym czasem. Godz 7.25 to czas w którym rzeczywiście opuściłem samolot. Zgodnie ze wskazówkami z forum zabrałem ze sobą paszport biometryczny, co pozwoliło mi przejść do zupełnie innych (czyt. wolnych) bramek kontrolnych. Na lotnisku należy szukać charakterystycznego znaczka znajdującego się na paszporcie

Przejście przez bramki kontrolne zajęło 5 minut.

Do centrum postanowiłem zabrać się z www.easybus.co.uk. (po uprzedniej rezerwacji). Po wyjściu z terminala lotniska od razu zauważyłem charakterystycznego pomarańczowego busa. Miałem rezerwację na godzinę 8.00
Jako, że kierowca z poprzedniego kursu (7.30) posiadał wolne miejsca, zabrałem się z nim - odjazd 7.35

Podróż na Baker Street zajęła 65min. (godziny szczytu)

Lot powrotny W6 Luton - Poznań 08.10 - 11.10

W drogę powrotną zarezerwowałem busa na godzinę 5:50 z Gloucester Str do Luton Airport
Pomimo tego, iż na przystanku znajdowałem się dużo wcześniej wypełnienie w busach było 100%, więc musiałem grzecznie poczekać na swoją kolej.
Podróż o tej porze zajęła 45min.
Na lotnisku ogromny ruch i zamieszanie (mnóstwo odlotów w krótkim czasie). Ja posiadałem tylko bagaż podręczny i nie stanowiło to dla mnie problemu. Gdybym natomiast posiadał bagaż rejestrowany umarłbym ze stresu:))

Następnie bardzo szczegółowa kontrola bagażu (łącznie z badaniem kosmetyków)...a póżniej ogromna kolejka do samolotu:)
i szczegółowe badanie rozmiaru bagażu. Niestety kilka osób słono kosztował nadmiar kilku rzeczy:))

Po przejściu pasażerów priorytetowych do samolotu miłe panie z obsługi postanowiły otworzyć jednocześnie 2 bramki (obok siebie) o czym poinformowały pasażerów w języku angielskim. Niestety jak się okazało do drugiej bramki przeszło razem ze mną ok. 15 osób. Pozostałe ok...150 osób głównie emigrantów nie zrozumiało (swojego prawie ojczystego języka:)). (to już może i złośliwe z mojej strony..ale co tam:)))

Udanej podróży!!

Załączniki:
Komentarz do pliku: znaczek paszportu biometrycznego
images.jpg
images.jpg [ 2.15 KiB | Obejrzany 1835 razy ]

#400 PostWysłany: 16 Mar 2014 11:44 

HON fly4free
jamber napisał(a):
W drogę powrotną zarezerwowałem busa na godzinę 5:50 z Gloucester Str do Luton Airport

gwoli ścisłości, oraz, aby nikomu nie namieszać, to przystanek easybusa nie znajduje się na Gloucester Street a na Gloucester Place
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości