Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Strona lotniska http://www.london-luton.co.uk/pl/airport/

Alternatywne zestawienie: http://www.toptiplondon.com/transport/a ... on-airport

Cytuj:
jeśli ktoś się decyduje na autokar, to przy wyjeździe z Londynu w godzinach porannego (6:00-9:30) albo wieczornego szczytu (16:30-20:00), to rekomendowane jest przemnożenie czasu przejazdu podawanego przez Google Maps co najmniej x 2 i rozpoczęcie podróży ok. 4 godziny przed planowym odlotem. W razie wątpliwości należy zamknąć oczy, wyobrazić sobie ruch uliczny w Warszawie i pomnożyć x 10 (przybliżona korekta z racji rozmiarów obu aglomeracji i wielkości populacji ich mieszkańców). I traktować niedzielę jak każdy inny dzień tygodnia.

Polecamy korzystanie z paszportów biometrycznych i bramek automatycznych (e-gates). Można zaoszczędzić nawet pól godziny.

Czas przejazdu autobusem około 1-1,5 godz., pociągiem - około 45 min.

Autobusy => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge580.html

EasyBus - od £2/ os. w jedną stronę - http://pl.easybus.co.uk/londyn-luton

Odjazd z zatoczki S przy wyjściu z terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Trasy:
do Victoria Coach Station (Westminster) (obsługiwana przez National Express) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... o-victoria - przystanki: jak dla National Express (poniżej).
albo
do Liverpool Street Station (City) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... ool-street - przystanki: http://www.easybus.com/en/london-luton/ ... t-bus-stop

National Express - od £5/ os. w jedną stronę - http://www.nationalexpress.com/whereweg ... rport.aspx

Trasa: do Victoria Coach Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki K lub L nieopodal terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: http://coachtracker.nationalexpress.com ... own-London

GreenLine (757) - od £10 / os. w jedną stronę - https://tickets.arrivabus.co.uk/greenline/757-service/

Trasa: do Victoria Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki E przy parkingu koło terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: zakładka Coach stop maps w dolnej części strony: http://www.greenline.co.uk/757/

Pociągi => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge579.html

Od £12.5/os. w jedną stronę (autobus wahadłowy z/ do lotniska + pociąg). Kupno lub odbiór biletu zakupionego przez internet możliwe jest w automacie w hali przylotów. Rozwiązanie to jest najbardziej opłacalne dla grup co najmniej 3-4 osob, bo wtedy koszt biletu spada do £8.25/ os. w jedną stronę.

Zakup biletu na http://www.nationalrail.co.uk/ - w granatowej ramce Train times & tickets, w polu From należy wpisać skrót LUA (pełna nazwa: Luton Airport),

a w polu To - albo London albo skrót lub nazwę konkretnej stacji (w kolejności wg oddalania się od lotniska):
STP - London St Pancras International
ZFD - Farringdon
CTK - City Thameslink
BFR - London Blackfriars,
dodać daty, godziny, liczbę osób (ważne!) i kliknąć na przycisk Go. Na kolejnej stronie pojawią się połączenia i ceny, a po kliknięciu na "Other services you can travel on" pod ceną danego przejazdu - alternatywne pociągi, którymi można pojechać np. w razie opóźnienia lotu. Uwaga: na tej trasie jeżdżą też pociągi dwóch operatorów.

Można obniżyć koszt przejazdu kupując 2 bilety osobno:
1) z lotniska (LUA) do stacji kolejowej Luton Airport Parkway (LTN) - £1,60/ os. (ew. u kierowcy, ale wtedy płatność tylko gotówką),
2) ze stacji Luton Airport Parkway (LTN) do centrum (j.w.) - od £10/ os.

Inne przydatne informacje:
- Komunikacja w Londynie (szczególnie wikipost): londyn-i-komunikacja-miejska,1408,3189
- System Pay As You Go: karta Oyster lub zbliżeniowa karta płatnicza: payg-oyster-i-contactless-karty-zblizeniowe,1408,41334

@Kara

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 24 Sty 2014 17:12 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
Andi napisał(a):
1.Czy Nationalexpress jak ma wypisane że jedzie 1h20min ze Stansted na Luton to rzeczywiście się wyrobi (w godzinach popołudniowych) czy raczej robi cyrki tak jak easybus? Ktoś już to przerabiał?
2. Czy na Luton wystarczy dotrzeć na lotnisko 1,5h przed odlotem, jakoś sprawnie to tam idzie?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Ad.2
1,5h przed odlotem jest w zupełności wystarczające również jeśli chodzi o poranne loty.

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#362 PostWysłany: 24 Sty 2014 20:07 
Awatar użytkownika

srebrny
pieerx napisał(a):
W ostatnim czasie byłem 3 razy w Luton.
Leciałem do Katowic co godz . 20:45.
Za każdym razem byłem około godziny przed odlotem.
Spokojnie i to ze sporym zapasem czasu zdążałem.
Miałem tylko bagaż podręczny.

AFC napisał(a):

Ad.2
1,5h przed odlotem jest w zupełności wystarczające również jeśli chodzi o poranne loty.

OK dzięki, a w sprawie national express ktoś się orientuje jak wygląda z czasem przejazdu?
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 24 Sty 2014 22:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Nigdy nie robiłem trasy, ale patrząc na:
1. Odległość
2. Fakt, że całość pokonuje się autostradami
3. Fakt, że nie wjeżdża się do Londynu
4. Zamiłowanie anglików do punktualności (a to w końcu nationalexpress, a nie jakies terravisio czy easybus)

To wydaje mi się, że można ufać temu czasowi przejazdu.

W razie czego Luton jest w moich oczach dużo spokojniejsze niż Stanstead i 1,5h to nadmiarowa ilość czasu także nawet jak się chwilę spóźni to nie powinieneś mieć kłopotu.
 Profil Relacje PM off  

#364 PostWysłany: 25 Sty 2014 00:39 
Awatar użytkownika

sherif14 napisał(a):
W jaki sposób dokonuje się tą dopłatę?

My kupowaliśmy te dodatkowe bilety w kasie/punkcie obsługi klienta First Capital Connect przy bramkach (po lewej stronie) do wejścia na peron w kierunku Luton na stacji St Pancras.

#365 PostWysłany: 26 Sty 2014 01:35 

niebieski
Wie ktoś czy Easybus ma zamiar przestać jeździć na Luton czy jak? Bo na Gatwick czy Stansted normalnie można brać bilety na kwiecień/maj a ostatnia możliwa data na Luton to 20.03.
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 26 Sty 2014 15:01 

Dla wszystkich, którzy mając wykupiony bilet kolejowy z travelcard poza szczytem, chcących wrócić w szczycie, informuję, że supplement dla 4 osób wyniósł 1,75 funta, więc nie warto ryzykować jazdy pociągiem poza szczytem.
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 26 Sty 2014 18:56 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
niebieski
midnight_visitor napisał(a):
sherif14 napisał(a):
W jaki sposób dokonuje się tą dopłatę?

My kupowaliśmy te dodatkowe bilety w kasie/punkcie obsługi klienta First Capital Connect przy bramkach (po lewej stronie) do wejścia na peron w kierunku Luton na stacji St Pancras.

Możną tą dopłatę zrobić już przy rezerwacji biletów przez Internet?
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 26 Sty 2014 20:04 

Andi napisał(a):
1.Czy Nationalexpress jak ma wypisane że jedzie 1h20min ze Stansted na Luton to rzeczywiście się wyrobi (w godzinach popołudniowych) czy raczej robi cyrki tak jak easybus? Ktoś już to przerabiał?
2. Czy na Luton wystarczy dotrzeć na lotnisko 1,5h przed odlotem, jakoś sprawnie to tam idzie?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

1. jechalem ta trasa ze 2 razy w odwrotnym kierunku i zawsze byl na czas. Z tego co pamietam nie cala trase pokonuje sie autostradami zdaje sie ,ze ma nawet przystanek w Hatfield. Jedyne komplikacje jakie moga wystapic to wypadek na M25(obwodnica londynu) jezeli smiertelny to potrafia zamknac autostrade na 1-2h. No i pomiedzy zjazdem 26 a 23(tym do Hatfield) dobudowuja 4 pas i dosyc tam wszystkich spowalnia. Luton to male lotnisko nawet jak bedziesz 1h przed odlotem to w zupelnosci wystarczy. Jezeli beda gigantyczne kolejki przy security a zostalo nbardzo malo czasu do odlotu mozna chyba za £5 wykupic priority i przejsc security w kilka minut.

#369 PostWysłany: 26 Sty 2014 20:19 
Awatar użytkownika

srebrny
piotrooch napisał(a):
1. jechalem ta trasa ze 2 razy w odwrotnym kierunku i zawsze byl na czas. Z tego co pamietam nie cala trase pokonuje sie autostradami zdaje sie ,ze ma nawet przystanek w Hatfield. Jedyne komplikacje jakie moga wystapic to wypadek na M25(obwodnica londynu) jezeli smiertelny to potrafia zamknac autostrade na 1-2h. No i pomiedzy zjazdem 26 a 23(tym do Hatfield) dobudowuja 4 pas i dosyc tam wszystkich spowalnia. Luton to male lotnisko nawet jak bedziesz 1h przed odlotem to w zupelnosci wystarczy. Jezeli beda gigantyczne kolejki przy security a zostalo nbardzo malo czasu do odlotu mozna chyba za £5 wykupic priority i przejsc security w kilka minut.

Ok dzięki za info.
 Profil Relacje PM off  

#370 PostWysłany: 28 Sty 2014 12:27 

niebieski
Witam, jaki jest najtańszy środek transportu z lotniska Luton do centrum? Był easybus i do niego się od początku przymierzałem, ale widzę, że nadal brak biletów na kwiecień/maj itp. gdzie na inne trasy (stansted, gatwick) już dawno są, więc może już Luton nie będą obsługiwać.. no i nie wiem jak tu się inaczej tanio i bez komplikacji dostać do centrum.
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 28 Sty 2014 12:40 

HON fly4free
chris0o napisał(a):
Witam, jaki jest najtańszy środek transportu z lotniska Luton do centrum? Był easybus i do niego się od początku przymierzałem, ale widzę, że nadal brak biletów na kwiecień/maj itp. gdzie na inne trasy (stansted, gatwick) już dawno są, więc może już Luton nie będą obsługiwać.. no i nie wiem jak tu się inaczej tanio i bez komplikacji dostać do centrum.

a przeczytałeś pierwszą stronę wątku?
http://www.nationalexpress.com/whereweg ... Fhome.aspx
http://ojp.nationalrail.co.uk/service/p ... ney/search
 Profil Relacje PM off  

#372 PostWysłany: 28 Sty 2014 12:42 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
chris0o napisał(a):

National Express
Pociąg z Luton parkway station ( First Capital Connect , Eastmidland trains, Southwest trains)
Greenline linia 757

#373 PostWysłany: 28 Sty 2014 21:14 
Awatar użytkownika

sherif14 napisał(a):
Możną tą dopłatę zrobić już przy rezerwacji biletów przez Internet?

Niestety nie wiem. Może są bilety łączone typu off-peak na podróż TAM, a na powrót w szczycie?

#374 PostWysłany: 29 Sty 2014 23:27 

niebieski
chris0o napisał(a):

Żeby nie siać fermentu i zamieszania: Napisałem do easybusa i odpisali, że od następnego tygodnia powinna być już możliwość rezerwowania biletów na busy z/do Luton na daty po 20.03.
 Profil Relacje PM off  

#375 PostWysłany: 30 Sty 2014 21:04 

Hej, mam pytanie. Jutro lecimy do Londynu na kilka godzin, spacer i zakupy :). W związku z tym że będziemy tam krótko chcemy jak najefektywniej spędzić czas i dlatego zastanawiam się o której powinniśmy wsiąść w autobus powrotny. Lecimy WizzAirem, na bilecie mamy informację że zamknięcie bramek jest o 20, odlot o 20:30. Jechać będziemy pewnie National Express, odjazdy mają co 20 minut i zastanawiamy się nad autobusem o 17:40. Na miejscu ma być o 19:25 czyli spokojnie, bez stresu byśmy zdążyli. Tylko że to godziny szczytu trochę. I czy przypadkiem nie zdarzają się na trasie jakieś większe korki o tej porze? Jak to wygląda z waszego doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 30 Sty 2014 23:48 

Loty: 4
Kilometry: 14 401
A nie lepiej jest jechac pociagiem ? Nie ma korków i jak nie kupiles wczesniej biletow na autobus to pewnie wyjdzie taniej.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 06 Lut 2014 19:01 

niebieski
Przylot mam Wizzairem teoretycznie o 7:25 i myślę o której godzinie wziąć Easybusa.. 8:15/8:30 może być? Nie mam pojęcia ile na takich lotniskach jak Luton w piątki rano może trwać ta kontrola po przylocie. :? Mam tylko bagaż podręczny. Był ktoś niedawno? Ktoś może się oburzy, że idiotyczne pytania, ale sorki lecę z rodzicami chcę ich w końcu gdzieś wyrwać i chcę, żeby wszystko wyszło OK i nie było żadnych niepotrzebnych komplikacji na starcie :D
 Profil Relacje PM off  

#378 PostWysłany: 06 Lut 2014 19:22 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 39 364
chris0o napisał(a):
Przylot mam Wizzairem teoretycznie o 7:25 i myślę o której godzinie wziąć Easybusa.. 8:15/8:30 może być? Nie mam pojęcia ile na takich lotniskach jak Luton w piątki rano może trwać ta kontrola po przylocie. :? Mam tylko bagaż podręczny. Był ktoś niedawno? Ktoś może się oburzy, że idiotyczne pytania, ale sorki lecę z rodzicami chcę ich w końcu gdzieś wyrwać i chcę, żeby wszystko wyszło OK i nie było żadnych niepotrzebnych komplikacji na starcie :D

Też się nad tym zastawiałem, bo też mam przylot o 7:25. 8:15 być powinno być w porządku, zwłaszcza, że na pierwszej stronie autor napisał:

Cytuj:
bilety są ważne dla przejazdu +- 1h od godziny widniejącej na rezerwacji ,

Przez co ja rozumiem, że w wypadku nieszczęśliwego zbiegu wypadków nie zdążysz na swojego busa o godzinie X, to powinni uwzględnić Twój bilet na kolejny bus do X+1h. Kupując przez internet jest taniej.

Teraz moje pytanie czy bilety na 28/31 marca kupować już czy mogą zejść jeszcze z ceny? Jak to działa w wypadku Easybusa?

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez BartoszSz, 06 Lut 2014 20:32, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 06 Lut 2014 19:38 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
niebieski
chris0o napisał(a):

mysle, ze spokojnie mozesz kupic 8:15 albo jak wolisz 8:30. W trakcie minionego roku kilkanascie razy lecialam porannym lotem z PL (waw, wro) na luton i chyba tylko raz zdarzylo mi sie opuscic terminal pozniej niz o 8. Przystanki autobusowe (w tym Easybus) sa tuz przy wyjsciu z terminala.
 Profil Relacje PM off
chris0o lubi ten post.

#380 PostWysłany: 06 Lut 2014 19:39 

HON fly4free
BartoszSz napisał(a):
chris0o napisał(a):

Też się nad tym zastawiałem, bo też mam przylot o 7:25. 8:15 powinno być powinno być w porządku

lecisz z Wrocka?
byłem 2 tygodnie temu i spokojnie zdążylibyśmy nawet na wcześniejszy, ale bilety mieliśmy dopiero na 8.50

BartoszSz napisał(a):
Cytuj:
bilety są ważne dla przejazdu +- 1h od godziny widniejącej na rezerwacji ,

Przez co ja rozumiem, że w wypadku nieszczęśliwego zbiegu wypadków nie zdążysz na swojego busa o godzinie X, to powinni uwzględnić Twój bilet na kolejny bus do X+1h. Kupując przez internet jest taniej.
Teraz moje pytanie czy bilety na 28/31 marca kupować już czy mogą zejść jeszcze z ceny? Jak to działa w wypadku Easybusa?

z ceny to raczej nie zejdą...
odnośnie +/- 1 godzina - nasz kurs nie przyjechał, zebrało się sporo ludzi bo kolejny się spóźnił. kierowca najpierw bierze tych z właściwej godziny i dopiero, gdy są miejsca to z innych kursów. należy pamiętać, że to małe, 12 osobowe busiki. czasami kierowca weźmie jeszcze kogoś na siedzenie z przodu, więc z tym godzinnym marginesem to może być różnie, szczególnie rano, gdy przylatuje sporo samolotów
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości