Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Strona lotniska http://www.london-luton.co.uk/pl/airport/

Alternatywne zestawienie: http://www.toptiplondon.com/transport/a ... on-airport

Cytuj:
jeśli ktoś się decyduje na autokar, to przy wyjeździe z Londynu w godzinach porannego (6:00-9:30) albo wieczornego szczytu (16:30-20:00), to rekomendowane jest przemnożenie czasu przejazdu podawanego przez Google Maps co najmniej x 2 i rozpoczęcie podróży ok. 4 godziny przed planowym odlotem. W razie wątpliwości należy zamknąć oczy, wyobrazić sobie ruch uliczny w Warszawie i pomnożyć x 10 (przybliżona korekta z racji rozmiarów obu aglomeracji i wielkości populacji ich mieszkańców). I traktować niedzielę jak każdy inny dzień tygodnia.

Polecamy korzystanie z paszportów biometrycznych i bramek automatycznych (e-gates). Można zaoszczędzić nawet pól godziny.

Czas przejazdu autobusem około 1-1,5 godz., pociągiem - około 45 min.

Autobusy => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge580.html

EasyBus - od £2/ os. w jedną stronę - http://pl.easybus.co.uk/londyn-luton

Odjazd z zatoczki S przy wyjściu z terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Trasy:
do Victoria Coach Station (Westminster) (obsługiwana przez National Express) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... o-victoria - przystanki: jak dla National Express (poniżej).
albo
do Liverpool Street Station (City) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... ool-street - przystanki: http://www.easybus.com/en/london-luton/ ... t-bus-stop

National Express - od £5/ os. w jedną stronę - http://www.nationalexpress.com/whereweg ... rport.aspx

Trasa: do Victoria Coach Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki K lub L nieopodal terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: http://coachtracker.nationalexpress.com ... own-London

GreenLine (757) - od £10 / os. w jedną stronę - https://tickets.arrivabus.co.uk/greenline/757-service/

Trasa: do Victoria Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki E przy parkingu koło terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: zakładka Coach stop maps w dolnej części strony: http://www.greenline.co.uk/757/

Pociągi => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge579.html

Od £12.5/os. w jedną stronę (autobus wahadłowy z/ do lotniska + pociąg). Kupno lub odbiór biletu zakupionego przez internet możliwe jest w automacie w hali przylotów. Rozwiązanie to jest najbardziej opłacalne dla grup co najmniej 3-4 osob, bo wtedy koszt biletu spada do £8.25/ os. w jedną stronę.

Zakup biletu na http://www.nationalrail.co.uk/ - w granatowej ramce Train times & tickets, w polu From należy wpisać skrót LUA (pełna nazwa: Luton Airport),

a w polu To - albo London albo skrót lub nazwę konkretnej stacji (w kolejności wg oddalania się od lotniska):
STP - London St Pancras International
ZFD - Farringdon
CTK - City Thameslink
BFR - London Blackfriars,
dodać daty, godziny, liczbę osób (ważne!) i kliknąć na przycisk Go. Na kolejnej stronie pojawią się połączenia i ceny, a po kliknięciu na "Other services you can travel on" pod ceną danego przejazdu - alternatywne pociągi, którymi można pojechać np. w razie opóźnienia lotu. Uwaga: na tej trasie jeżdżą też pociągi dwóch operatorów.

Można obniżyć koszt przejazdu kupując 2 bilety osobno:
1) z lotniska (LUA) do stacji kolejowej Luton Airport Parkway (LTN) - £1,60/ os. (ew. u kierowcy, ale wtedy płatność tylko gotówką),
2) ze stacji Luton Airport Parkway (LTN) do centrum (j.w.) - od £10/ os.

Inne przydatne informacje:
- Komunikacja w Londynie (szczególnie wikipost): londyn-i-komunikacja-miejska,1408,3189
- System Pay As You Go: karta Oyster lub zbliżeniowa karta płatnicza: payg-oyster-i-contactless-karty-zblizeniowe,1408,41334

@Kara

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 22 Wrz 2013 19:11 

Jeśli chodzi tylko o wyspanie się, to proponuję wyjechanie co najmniej 2 godziny przed planowanym odlotem.
EasyBus jedzie na lotnisko mniej więcej godzinę.
Poza tym też miałem ostatnio z ich strony w Londynie taką sytuację, że bus który miałem zarezerwowany się nie zjawił, oni wysłali jakąś godzinę przed odjazdem maila z informacją, że przesuwają moją rezerwację na ponad pół godziny wcześniej. Ale kto na wakacjach sprawdza co chwilę maila i to jeszcze na godzinę przed odjazdem, kiedy jest się już praktycznie w drodze na przystanek? Całe szczęście było wolne miejsce w busie o kolejnej godzinie, a ja sam rezerwowałem bilet na 3h przed odlotem, więc spokojnie zdążyłem.
Radzę uważać na usługi EasyBus'a tną koszty jak tylko mogą, chyba rozsądniejszym wyjściem jeśli zamierzasz wyjechać trochę później będzie National Expres, z tego co widziałem, to jeżdżą bardzo często i punktualnie, komfort też większy, bo jest to duży autobus i nie trzeba gnieść się z bagażami.
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#202 PostWysłany: 22 Wrz 2013 19:22 

niebieski
ciekawe. no coz. wczesniejsze godziny to juz po 10 funtow chodza to moze rzeczywiscie skocze inaczej jakos dla bezpieczenstwa...
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 22 Wrz 2013 19:43 

To jak z tym easybusem wkońcu jest? Naprawde tak niebezpiecznie? Ja wracam EasyBusem na Luton. Samolot mam o 20:15 a busa teoretycznie o 17:05.Lece tylko z podręcznym. Uważacie, że mam sprawdzać pocztę przed wyjazdem? Albo istnieje możliwość, że nie przyjedzie w ogóle?
I jeszcze pytanie jak to możliwe, że EasyBus jedzie na Luton (wg rozkładu) około 50 minut. Natomiast National Express 1,45h?
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 22 Wrz 2013 19:59 

Nie jest zbyt fajnie. Przeczytaj sobie moją przygodę (co prawda z czasów kursów z Earls Court, ale niewiele się obecnie zmieniło): viewtopic.php?p=180588#p180588

Moja rada jest taka - jeśli trafisz na bardzo tani bilet EasyBusa to kupuj, ale weź sobie troszkę większy zapas czasowy. Jeśli jednak różnica między EasyBusem a innym przewoźnikiem jest niezbyt duża to lepiej dopłać i miej spokojną głowę w kwestii dojazdu.
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 22 Wrz 2013 20:02 

semp napisał(a):
Nie jest zbyt fajnie. Przeczytaj sobie moją przygodę (co prawda z czasów kursów z Earls Court, ale niewiele się obecnie zmieniło): viewtopic.php?p=180588#p180588

Moja rada jest taka - jeśli trafisz na bardzo tani bilet EasyBusa to kupuj, ale weź sobie troszkę większy zapas czasowy. Jeśli jednak różnica między EasyBusem a innym przewoźnikiem jest niezbyt duża to lepiej dopłać i miej spokojną głowę w kwestii dojazdu.

Mam już kupiony bilet z Baker Street na Luton i teoretycznie 3h przed odlotem. Więc teraz zaczynam się trochę denerwować..
Będę w Londynie pierwszy raz, więc wole być przygotowany na wszystko. Jeżeli bus nie będzie przyjezdzać a odjeżdżam z GloucesterPlace (Baker Street) to w pobliżu są jakieś autobusy, które jadą na Luton? Można kupić bilety u kierowcy, i jakich cen się mniej więcej spodziewać?
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 24 Wrz 2013 09:06 

Wbrew temu co ktoś tu pisał, EasyBus wciąż jeździ z Luton (odjeżdża z przystanku nr 9 na lotnisku, dawne przystanki EasyBus przejął National Express).
Odjazd z Gloucester Place na Luton to także nic strasznego, o ile wsiądzie się na przystanku S (czyli dokładnie tak jak jest napisane na bilecie, niedaleko jest drugi przystanek z którego odjeżdżają autobusy na Stansted, ale oba przystanki są wyraźnie oznaczone).
Gorzej, że EasyBus nie jest już w aliansie z Greenline i obecnie transport EasyBus to tylko małe busy na 10 osób każdy. W związku z powyższym ciężko jest się do nich załapać o ile nie ma się wykupionego wcześniej biletu przez internet, podobnie o innej godzinie niż ta wyszczególniona na bilecie.
Natomiast przez przystanek przy Gloucester Place przejeżdżają autobusy National Express i Greenline, najczęściej z dużą ilością wolnych miejsc więc nie powinno być problemu, żeby do nich się załapać.
W ogóle to na Luton rządzi teraz National Express, mają duże, nowe i wygodne autobusy z darmowym wifi i toaletami, które co chwila odjeżdżają. Jadą dłużej niż EasyBus, ale sam komfort bez porównania lepszy.
Mam nadzieję, że te informacje komuś się przydadzą, wszystko sprawdzone 20-23 września osobiście :)
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 24 Wrz 2013 10:55 

Astromatrix napisał(a):
Wbrew temu co ktoś tu pisał, EasyBus wciąż jeździ z Luton (odjeżdża z przystanku nr 9 na lotnisku, dawne przystanki EasyBus przejął National Express).
Odjazd z Gloucester Place na Luton to także nic strasznego, o ile wsiądzie się na przystanku S (czyli dokładnie tak jak jest napisane na bilecie, niedaleko jest drugi przystanek z którego odjeżdżają autobusy na Stansted, ale oba przystanki są wyraźnie oznaczone).
Gorzej, że EasyBus nie jest już w aliansie z Greenline i obecnie transport EasyBus to tylko małe busy na 10 osób każdy. W związku z powyższym ciężko jest się do nich załapać o ile nie ma się wykupionego wcześniej biletu przez internet, podobnie o innej godzinie niż ta wyszczególniona na bilecie.
Natomiast przez przystanek przy Gloucester Place przejeżdżają autobusy National Express i Greenline, najczęściej z dużą ilością wolnych miejsc więc nie powinno być problemu, żeby do nich się załapać.
W ogóle to na Luton rządzi teraz National Express, mają duże, nowe i wygodne autobusy z darmowym wifi i toaletami, które co chwila odjeżdżają. Jadą dłużej niż EasyBus, ale sam komfort bez porównania lepszy.
Mam nadzieję, że te informacje komuś się przydadzą, wszystko sprawdzone 20-23 września osobiście :)

Dzięki bardzo za informację! Ja ląduje na Stansted i mam już kupiony bilet na EasyBusa (na bilcie jest napisane, że odjeżdża z Bus Stop 11 PTI Coach Station Stansted Airport), a wracam z Luton i również mam kupiony bilet na EasyBusa. Jedyne co się martwię, że jak będę wracać na Luton to EasyBus się bedzię spóźniał i mogę stracić mój lot (dużo negatywnych opinii na ten temat w internecie ludzie piszą). Powrót na Luton jest teoretycznie z Bus Stop S 137 Gloucester Place London NW1 5AL. I tak sobie myślę, że jak się będzie spóźniał to żebym wrócił National Express bo też odjeżdza z Baker Street. Tylko nie mam zielonego pojęcia jaka jest mniej więcej odległość od przystanku EasyBusa na przystanek National Express? Czy ktoś może powiedzieć mniej więcej? No i pytanie czy w rozkładzie National Express mają już wliczone ewentualne korki czy rozkład tego nie przewiduje? Tak jak pisałem wcześniej, będę w Londynie pierwszy raz, i mogę być lekko zagubiony. Proszę o pomoc
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 24 Wrz 2013 11:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Z przystanku easyBus przy Gloucester na przystanki przy Baker St. to na nogach max. 5 minut. A raczej 2-3. Jakby Ci się naprawdę śpieszyło to minutę ;)
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 24 Wrz 2013 11:32 

Dzięki! Czyli blisko, więc jeżeli EasyBus nie przyjedzie to wtedy mogę szybko lecieć na National Express!
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 26 Wrz 2013 11:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Przejrzałem ceny na dojazd do Londynu z Luton Airport i z powrotem. Chcemy podróżować w 2 osoby dorosłe i 2 dzieci.
Podróż pociągiem w dwie strony wyszła mi jedyne 24 funty z lotniska (zrzut ekranu poniżej) lub 19 funtów z Airport Parkway.
Czemu tak tanio ? ;) czy ktoś może zinterpretować, czy mój zakup jest właściwy, czy coś pominąłem.

Załączniki:
LTN-Lon train 24.1.jpg
LTN-Lon train 24.1.jpg [ 249.68 KiB | Obejrzany 1731 razy ]

#211 PostWysłany: 26 Wrz 2013 14:25 

wtak napisał(a):
Przejrzałem ceny na dojazd do Londynu z Luton Airport i z powrotem. Chcemy podróżować w 2 osoby dorosłe i 2 dzieci.
Podróż pociągiem w dwie strony wyszła mi jedyne 24 funty z lotniska (zrzut ekranu poniżej) lub 19 funtów z Airport Parkway.
Czemu tak tanio ? ;) czy ktoś może zinterpretować, czy mój zakup jest właściwy, czy coś pominąłem.

tanio , bo to weekend i off-peak
rozważ opcję z travelką - taniej nie znajdziesz , a skoro wracacie tego samego dnia to zawsze można więcej zobaczyć ;)

aha , z lotniska do stacji jest 10-15 minut spacerkiem , nie warto płacić za autobus ( chyba że pada deszcz )
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 01 Paź 2013 09:42 

Hej,

Kupiłam przed chwilą bilety na EB z Luton do Baker str, a w drodze powrotnej na National EX. Przy bilecie miałam informację, ze National Ex jezdzi w strone Luton z przystanku S na Gloucester Pl. A w postach powyżej, ze z Baker Str. Czy ktoś może ma potwierdzoną informację, gdzie czekać na National Ex?

Dzięki

A.

#213 PostWysłany: 01 Paź 2013 09:58 

Angiees napisał(a):
Hej,
Kupiłam przed chwilą bilety na EB z Luton do Baker str, a w drodze powrotnej na National EX. Przy bilecie miałam informację, ze National Ex jezdzi w strone Luton z przystanku S na Gloucester Pl. A w postach powyżej, ze z Baker Str. Czy ktoś może ma potwierdzoną informację, gdzie czekać na National Ex?

National jeździ z przystanku S na Gloucester Place, dokładnie tego samego, z którego odjeżdżają EasyBusy na Luton.
Gdy czekałem tam na EB, to w międzyczasie na przystanek podjeżdżały zarówno autobusy National jak i Greenline jadące na Luton.
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 01 Paź 2013 10:14 

Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź ;-) Powiedz jeszcze proszę, czy ten przystanek jest jakoś czytelnie oznaczony? Zawsze jeździłam prywatnymi busami na lotnisko i niestety nie wiem, czy na miejscu bez problemu odnajdę ten przystanek. W drodze powrotnej jest jednak mały stresik, czy dotrę na czas. ;)
Czy wiesz może również coś nt. korków w środku tygodnia w godzinach ok. 17 w Londynie? Lot mam 20.30, busa o 17, lecę tylko z podręcznym ale i tak zastanawiam się, czy nie będzie problemów.

Pozdrawiam,

Ania

#215 PostWysłany: 01 Paź 2013 10:54 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 377 901
niebieski
Aniu,jeśli się nie mylę,to niemal naprzeciwko przystanków w kierunku lotniska jest mała stacja benzynowa (trochę na rogu). A co do reszty,to ja zawsze przyjeżdżałam o czasie (w obie strony). Podczas moich przejazdów EB z i na lotnisko nigdy nie było korków (jeździłam o różnych porach dnia).

#216 PostWysłany: 01 Paź 2013 11:00 

Tulsa napisał(a):
Aniu,jeśli się nie mylę,to niemal naprzeciwko przystanków w kierunku lotniska jest mała stacja benzynowa (trochę na rogu). A co do reszty,to ja zawsze przyjeżdżałam o czasie (w obie strony). Podczas moich przejazdów EB z i na lotnisko nigdy nie było korków (jeździłam o różnych porach dnia).

Dziękuję za info. Myślę, że teraz dam radę znaleźć ten przystanek :) Uspokoiłaś mnie troszkę, mam nadzieję, że i u mnie korki się nie pojawią.

Pozdrawiam! :)

A.

#217 PostWysłany: 03 Paź 2013 09:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Tulsa napisał(a):

Stacji benzynowej już nie ma teraz jest myjnia samochodowa.

w przybliżeniu skrzyżowanie Marylebone Rd / Gloucester Pl. Napewno bez problemu znajdziesz

Jeśli chodzi o Easybusa to nie ma tragedia. U mnie wszystko zagrało Ok. I to za 4 funty :D
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 03 Paź 2013 11:30 

Hej :)

14.10 wybieram się do Londynu na 1 dzień. Lecimy w 4 osoby. Chce zamówić bilety do centrum i z powrotem przez National Express.
Wyskakują 4 typy biletów w różnych cenach - możecie mi pomóc to ogarnać, żebym nie zamówiła złego :) ?

1. Combi funfare - 56f
Not available for travel to/from an airport (to nie wiem czemu w ogóle wyskakuje jak zaznaczyłam że chce z lotniska;p )

2. Amendable, non refundable Return - 60f
Must be booked 3 days in advance

3. Day return - 76f
Valid where travel is on any day.
The outward and return journey must commence on the same calendar day.

4. Standard Return - 80f

Myślę, że to powinnam zamówić 2. albo 3. ale nie wiem czym one się od siebie różnią - czy tylko tym że 2. nie można zwrócić a 3. już tak? A różnica w cenie jest spora - 16f.

Bardzo proszę o pomoc :)

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 03 Paź 2013 11:41 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
Hej,
przy takich cenach oraz wypadzie jednodniowym proponuję Ci sprawdzić ceny na pociąg (wygodniej, szybciej a może wyjść taniej).
Nie wiem o której lądujesz i wracasz ale stawiam, że będzie taniej niż podane przez Ciebie ceny.
Sprawdź chociażby tu: http://tickets.redspottedhanky.com/rsh/ ... /FaresView
pozdrawiam

edit:
Jeśli lądujesz na Luton o 7:30 to za odprawą pass będziesz 8:00-8:30 (wg mnie w tygodniu bliżej 8:30). Spokojnie odbierasz bilety z automatu (zamawiasz je przez net płacąc kartą) i 9:05 masz pierwszy kurs poza szczytem (najpierw busem podrzucą Cię na pociąg i w 45-50min jesteś w Centrum Londynu).
Bilet powrotny za całą Waszą czwórkę to 33gbp lub 45gbp łącznie z całodniówką na metro - tylko wg regulaminu musicie podróżować razem (bo to grupowy - nie wiem czy sprawdzają to restrykcyjnie).
Busem wg mnie szybciej nie dotrzesz - no i nie wyjdzie taniej bo 45gbp łącznie z metrem to mało (a może być jeszcze mniej gdybyś trafiła na wałczery 10gb ale to inna bajka)
pozdrawiam

#220 PostWysłany: 03 Paź 2013 11:57 

Dzięki za podesłanie linka. Sprawdziłam na tej stronce - pokazało mi 81f do stacji St Pancras. No i czas podróży dużo krótszy.
Ląduje 7.25, a lot powrotny mam 20.35. Nie wiem właśnie czym najlepiej będzie mi jechać - to mój pierwszy raz ;p
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość