Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Strona lotniska http://www.london-luton.co.uk/pl/airport/

Alternatywne zestawienie: http://www.toptiplondon.com/transport/a ... on-airport

Cytuj:
jeśli ktoś się decyduje na autokar, to przy wyjeździe z Londynu w godzinach porannego (6:00-9:30) albo wieczornego szczytu (16:30-20:00), to rekomendowane jest przemnożenie czasu przejazdu podawanego przez Google Maps co najmniej x 2 i rozpoczęcie podróży ok. 4 godziny przed planowym odlotem. W razie wątpliwości należy zamknąć oczy, wyobrazić sobie ruch uliczny w Warszawie i pomnożyć x 10 (przybliżona korekta z racji rozmiarów obu aglomeracji i wielkości populacji ich mieszkańców). I traktować niedzielę jak każdy inny dzień tygodnia.

Polecamy korzystanie z paszportów biometrycznych i bramek automatycznych (e-gates). Można zaoszczędzić nawet pól godziny.

Czas przejazdu autobusem około 1-1,5 godz., pociągiem - około 45 min.

Autobusy => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge580.html

EasyBus - od £2/ os. w jedną stronę - http://pl.easybus.co.uk/londyn-luton

Odjazd z zatoczki S przy wyjściu z terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Trasy:
do Victoria Coach Station (Westminster) (obsługiwana przez National Express) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... o-victoria - przystanki: jak dla National Express (poniżej).
albo
do Liverpool Street Station (City) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... ool-street - przystanki: http://www.easybus.com/en/london-luton/ ... t-bus-stop

National Express - od £5/ os. w jedną stronę - http://www.nationalexpress.com/whereweg ... rport.aspx

Trasa: do Victoria Coach Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki K lub L nieopodal terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: http://coachtracker.nationalexpress.com ... own-London

GreenLine (757) - od £10 / os. w jedną stronę - https://tickets.arrivabus.co.uk/greenline/757-service/

Trasa: do Victoria Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki E przy parkingu koło terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: zakładka Coach stop maps w dolnej części strony: http://www.greenline.co.uk/757/

Pociągi => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge579.html

Od £12.5/os. w jedną stronę (autobus wahadłowy z/ do lotniska + pociąg). Kupno lub odbiór biletu zakupionego przez internet możliwe jest w automacie w hali przylotów. Rozwiązanie to jest najbardziej opłacalne dla grup co najmniej 3-4 osob, bo wtedy koszt biletu spada do £8.25/ os. w jedną stronę.

Zakup biletu na http://www.nationalrail.co.uk/ - w granatowej ramce Train times & tickets, w polu From należy wpisać skrót LUA (pełna nazwa: Luton Airport),

a w polu To - albo London albo skrót lub nazwę konkretnej stacji (w kolejności wg oddalania się od lotniska):
STP - London St Pancras International
ZFD - Farringdon
CTK - City Thameslink
BFR - London Blackfriars,
dodać daty, godziny, liczbę osób (ważne!) i kliknąć na przycisk Go. Na kolejnej stronie pojawią się połączenia i ceny, a po kliknięciu na "Other services you can travel on" pod ceną danego przejazdu - alternatywne pociągi, którymi można pojechać np. w razie opóźnienia lotu. Uwaga: na tej trasie jeżdżą też pociągi dwóch operatorów.

Można obniżyć koszt przejazdu kupując 2 bilety osobno:
1) z lotniska (LUA) do stacji kolejowej Luton Airport Parkway (LTN) - £1,60/ os. (ew. u kierowcy, ale wtedy płatność tylko gotówką),
2) ze stacji Luton Airport Parkway (LTN) do centrum (j.w.) - od £10/ os.

Inne przydatne informacje:
- Komunikacja w Londynie (szczególnie wikipost): londyn-i-komunikacja-miejska,1408,3189
- System Pay As You Go: karta Oyster lub zbliżeniowa karta płatnicza: payg-oyster-i-contactless-karty-zblizeniowe,1408,41334

@Kara

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#1861 PostWysłany: 03 Mar 2023 11:34 
Awatar użytkownika

Loty: 504
Kilometry: 794 574
platynowy
Od czasu kiedy zniknęły dobre ceny na National Express (a wcześniej Easybus) jeżdżę pociągami z Luton Airport Parkway.

Do stacji idę z lotniska z buta i wchodzę na dworzec od strony wschodniej (przeciwnej do tej, z której podjeżdżają autobusy z lotniska).

Ze względu na to, że jest tam cały czas przebudowa, to na dworzec wchodzi się bez bramki, czasami jest ochroniarz a czasami go nie ma.

Bilet kupuję na taką godzinę, żeby mieć pewność, że zdążę z kontrolą paszportową (i też patrząc na najlepszą cenę) - zazwyczaj w okolicach między 9:00 a 9:30

I teraz pytanie - wysiadając na dworcu St Pancras skanuję bilet żeby wyjść przez bramki.

Na jakiej zasadzie działają te bramki ? Czy jeżeli pojadę wcześniejszym/późniejszym pociągiem to bramki się otworzą na wyjście ?

Bo oczywiście że przejazd innym pociągiem niż ten na który kupiłem bilet jest nielegalem to wiem - chodzi mi o techniczną stronę zagadnienia.

------------------

Analogiczne w drugą stronę - jak na St Pancras skanuję bilet żeby wejść na peron to z jaką tolerancją może zadziałać bilet ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄 🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄
Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️ Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️
#1862 PostWysłany: 04 Mar 2023 13:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Kashpir napisał(a):
smieci napisał(a):
1. Jeżeli weźmiesz opcję z travelcard to na pewno wypadnie pięć osobnych biletów (i szósty kartonik - rachunek)

Trzeba jeszcze dodać, że na każdym bilecie jest informacja, że to taryfa grupowa, więc i tak powinniście cały czas przemieszczać się razem, bo w przypadku ewentualnej kontroli, zostanie to od razu wychwycone.

A ktoś się orientuje czy byłby problem w razie kontroli, gdybym miał przy sobie 5 biletów kupionych ze zniżką grupową, ale jechał we dwie osoby ?
goldziak. lubi ten post.
goldziak. uważa post za pomocny.

#1863 PostWysłany: 04 Mar 2023 16:15 

srebrny
@littleboy1989

Oficjalnie:
All customers travelling on Tickets, including those with a London Travelcard, with
GroupSave discount must have the same origin, destination and route, and all
customers who are part of a Group must travel together at all times when using those
Tickets
...
Companies reserve the right to charge you the full price Standard single fare for your
journey as if no Ticket was purchased before starting the journey, and in some cases
a Penalty Fare, in accordance with the National Rail Conditions of Travel.

https://www.nationalrail.co.uk/Terms%20 ... upsave.pdf
littleboy1989 uważa post za pomocny.

#1864 PostWysłany: 04 Mar 2023 20:10 
Awatar użytkownika

Loty: 720
Kilometry: 996 938
platynowy
Szukam dojadu z Luton do Londynu i wychodzi na to, że trainline.com oferuje znacząco lepsze ceny niż te dostępne u przewoźnika.
Podobnie jest z Gatwick. O co tu kaman? Is it legit, w ogóle?

Edit: stronę znam, ale nie znam jej z tej strony, że jest taniej niż u przewoźnika ;)

Ostatnio edytowany przez pabien, 04 Mar 2023 20:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1865 PostWysłany: 04 Mar 2023 20:14 
Awatar użytkownika

platynowy
@pabien tak, legit. Działa od wielu lat.
 Profil Relacje PM off
pabien uważa post za pomocny.

#1866 PostWysłany: 05 Mar 2023 15:58 
Awatar użytkownika

Loty: 720
Kilometry: 996 938
platynowy
To w temacie cebulenia przy dojeździe z i na lotniska. Czy kupno biletu z LTN do ELS (chyba granica strefy z numerkiem cześć) a potem zapłata normalnie zblizeniowo nie jest znacznie bardziej ekonomiczne niż kupno bezpośrednio do Victorii?
 Profil Relacje PM off  

#1867 PostWysłany: 10 Mar 2023 13:07 

platynowy
Linia A z lotniska do miasta Luton kosztuje £2.00 za jeden przejazd. Płaci się przy wsiadaniu u kierowcy (można kartą).
Linia ta kursuje 24h na dobę.
 Profil Relacje PM off  

#1868 PostWysłany: 12 Mar 2023 17:03 

Zawsze marzyłam żeby polecieć do Londynu i w końcu uda mi się je zrealizować. Przylot w piątek o 8, powrót tego samego dnia o 21:20.
Planuję pojechać linią National Express z lotniska i mam parę pytań z tym związanych.
Czytałam, że korzystniej od razu wykupić bilet z i do lotniska, bo często wychodzi to taniej.
Jak wykupić bilet grupowy w National Express? Pisze, że od 3 pasażerów (a właśnie tyle nas jedzie) jest taniej. Nie wiem tylko jak skorzystać z tej oferty.
Czy mogę wykupić bilet powrotny z Victoria Coach Station a wsiąść na innym przystanku? Np. Baker Street.
O której godzinie najlepiej wykupić bilet powrotny?
 Profil Relacje PM off  

#1869 PostWysłany: 12 Mar 2023 18:01 

Fargo12
W twoim przypadku najbardziej liczy się czas bo masz go naprawdę niewiele skoro wracasz tego samego dnia więc wykup najlepiej bezpośredni przejazd z lotniska do centrum. Możesz wysiąść na Victoria Station - będziesz mieć blisko do pałacu Buckingham i Big bena. Jeśli interesuje cię Sherlock Holmes możesz wysiąść na Baker Street i zobaczyć muzeum. Weż pod uwage kupując bilet online, że po wylądowaniu może zająć nawet godzine zanim przejdziesz odprawę. I ważna sprawa jeśli chodzi o powrót ja na twoim miejscu wybrałbym pociąg ponieważ z autobusami różnie bywa. Ja w 2015 o mały włos nie zdążyłem na samolot robiąc jednodniówkę. Wyjechałem z Londynu 17.30 i byłem przekonany, że będę miał mnóstwo czasu na lotnisku i pochodzę sobie po strefie wolnocłowej po sklepach. Korki były takie, że autobus wyjeżdżał prawie godzine z Londynu a potem na autostradzie wypadek i kierowca ogłosił, że nie widomo o której dojedziemy. Ludzi po drodze dzwonili po taksówki wysiadali gdzieś na poboczu, żeby wrócić do londynu i złapać pociąg po prostu dizaster. Cała podróż trwała ponad 3 godziny a w dodatku na bramce nie zadziałał mi kod bo bilet był, żle wydrukowany i musiałem jeszcze odstać do stanowiska wizzair. Ostatecznie jakieś 15 minut przed zamknięciem bramki udało mi się wejść.
Dobrze zaplanuj sobie czas co chcesz zobaczyć i jak sie poruszać bo czasu naprawdę nie będziesz mieć dużo i moim zdaniem bezpieczniej wracać pociągiem niż ryzykować utknięcie gdzieś w korku.
 Profil Relacje PM off
Fargo12 uważa post za pomocny.

#1870 PostWysłany: 12 Mar 2023 18:39 

Adventure95, bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Ogólnie zamierzam przejść Londyn pieszo i mam już trasę ustaloną bez zwiedzania muzeów. Nie wszędzie też zamierzam wchodzić do środka. Planuje wracać do Londynu w przyszłości jeśli mi się tam spodoba i wtedy dokładniej go poznać.
Trasa:
Victoria Coach Station -> Buckhingham Palace -> Big Ben -> Tower Bridge -> Sky Garden -> Katedra św. Pawła -> King Cross
Może jakiś z tych odcinków uda mi się przejechać autobusem. Pieszo to wg mapki google 3h25min.
Chciałabym najpierw podjechać NE z lotniska do centrum a potem właśnie się wahałam czy wracać NE czy pociągiem (pierwszy sposób byłby tańszy) ale z King Cross byłoby wygodniej pociągiem. Planuje wyruszyć na lotnisko 17:30-18:00, ale z uwagi, że nie znam ruchu w Londynie to nie wiem czy wystarczy.
 Profil Relacje PM off  

#1871 PostWysłany: 12 Mar 2023 18:58 

Fargo12
Nie ma problemu po to jest forum, żeby wzajemnie sobie pomagać. Plan zwiedzania całkiem spoko. Po przyjeździe polecam zjeść typowe full english breakfast w REGENCY CAFE. - lokal kultowy z bardzo angielskim klimatem. Jeśli zdecydujesz się na NE to J bym max 17.30 wyjeżdżał z Londynu. Jeśli pociąg to 18 jest ok i na pewno zdążysz. Ja z moich doświadczeń wybrałbym pociąg - wiesz kilka/być może kilkanaście funtów więcej to naprawde mała cena za święty spokój i to naprwde nic w porównaniu do kilkuset funtów, które będziesz musiała wydać jeśli nie daj boże nie zdążysz i pryjdzie ci kupić bilet powrotny na cito. Londyn jest super i jeśli lubisz duże miasta napewno Ci sie spodoba - ja byłem już 5 razy i w tym roku też planuje się wybrać. Jak wam czas pozwoli to wybierzcie sie chociaż na pół godzinki na Canary Wharf - robi wrażenie - ostatnio troche wieżowców przybyło.
 Profil Relacje PM off  

#1872 PostWysłany: 12 Mar 2023 22:46 

Adventure95, dziękuję za cenne rady. Muszę jeszcze to przemyśleć na spokojnie. Jeśli pociąg to stację docelową wybrać powinnam Luton Airport Parkaway? Z tego co wyczytałam z wcześniejszych wpisów wynikałoby, że pociągiem nie dostanę się bezpośrednio na lotnisko i muszę podjechać busem, który będzie w cenie biletu jeśli wybiorę tą stację?
Z przyjemnością zajrzę do Regency Cafe. Jeśli masz jakieś inne rekomendajce obiadowe, to też chętnie się z nimi zapoznam ;)
Zaciekawiłeś mnie Canary Wharf. Przyznaję, że nie miałam go w planach, ale teraz rozważam. Nie wiem tylko czy starczy mi czasu. Pewnie najłatwiej i najszybciej się tam dostać komunikacją miejską?
Jest tyle ciekawych miejsc jak choćby Muzeum Historii Naturalnej czy Notting Hill, z których zrezygnowałam z braku czasu.
 Profil Relacje PM off  

#1873 PostWysłany: 13 Mar 2023 10:16 

platynowy
Chyba nikt jeszcze nie pisał, ale uruchomili Luton DART czyli kolejke typu LRT z lotniska na stacje kolejową Luton Parkway.

DART kursuje 24 godziny na dobę, czas przejazdu to 2 minuty 40 sekund, w godzinach szczytowych kursują co 5 minut, a bilet na przejechanie tego dwu kilometrowego odcinka będzie nas kosztował ..... ..... ..... £4.90

https://www.lutondart.com/
 Profil Relacje PM off
wtak uważa post za pomocny.

#1874 PostWysłany: 13 Mar 2023 11:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Ale rozumiem, że autobus "kolejowy" pozostaje?

#1875 PostWysłany: 13 Mar 2023 12:04 

platynowy
W artykułach pisali że autobus na stacje kolejową zostaje zlikwidowany po uruchomieniu DART-a.

Oczywiście nadal można pojechać autobusem linii A na stacje w samym mieście Luton za £2.00 tak jak pisałem kilka postów wyżej.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1876 PostWysłany: 13 Mar 2023 20:16 

Im bliżej wyjazdu tymbardziej się stresuje, że nie ogarnę. Jeśli zdecyduje się na pociąg to albo na piechotę 20 minut na stację albo tym DART-em i za niego muszę dodatkowo zapłacić?
 Profil Relacje PM off  

#1877 PostWysłany: 13 Mar 2023 20:35 
Awatar użytkownika

platynowy
Niczym się nie stresuj.

Ja polecam pociąg z Luton Airport Parkway ok. 9:30
Daje to duży zapas czasu na ew. kolejkę do kontroli paszportowej.
Na stację z lotniska idzie się z buta ok. 20 minut (dobrze, bo z górki).
Pociąg jedzie ok. 25 minut i przyjeżdża na King Cross, który i tak masz w planach (ciekawy dworzec, no i Harry Poter).

Powrotny pociąg dobierz tak, żeby w Luton Airport Parkway być ok. 2h przed lotem.
Na lotnisko będzie się wracało dłużej - pod górę i po całodziennym łażeniu po Londynie.

Jeżeli marzeniem był Londyn to polecam kanapki do plecaka i nie tracenie czasu na śniadanie i kolację w knajpach.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Fargo12 uważa post za pomocny.

#1878 PostWysłany: 13 Mar 2023 21:09 

To powinnam wybrać pociąg z Luton Airport Parkway do London ST Pancras International? Czy jest jakaś stacja bliżej Buckingham Palace?
 Profil Relacje PM off  

#1879 PostWysłany: 13 Mar 2023 21:41 
Awatar użytkownika

platynowy
Pociągi z Luton Airport Parkway są (chyba) wyłącznie na St Pankras.

Wbrew pozorom nie ma z tym problemu, bo z dworca do centrum idzie się piechotą 35-40 minut.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#1880 PostWysłany: 13 Mar 2023 22:10 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Można też jechać pociągiem do Brighton i wysiąść na stacji Blackfriars - z tamtąd jest wszędzie blisko

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość