Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Strona lotniska http://www.london-luton.co.uk/pl/airport/

Alternatywne zestawienie: http://www.toptiplondon.com/transport/a ... on-airport

Cytuj:
jeśli ktoś się decyduje na autokar, to przy wyjeździe z Londynu w godzinach porannego (6:00-9:30) albo wieczornego szczytu (16:30-20:00), to rekomendowane jest przemnożenie czasu przejazdu podawanego przez Google Maps co najmniej x 2 i rozpoczęcie podróży ok. 4 godziny przed planowym odlotem. W razie wątpliwości należy zamknąć oczy, wyobrazić sobie ruch uliczny w Warszawie i pomnożyć x 10 (przybliżona korekta z racji rozmiarów obu aglomeracji i wielkości populacji ich mieszkańców). I traktować niedzielę jak każdy inny dzień tygodnia.

Polecamy korzystanie z paszportów biometrycznych i bramek automatycznych (e-gates). Można zaoszczędzić nawet pól godziny.

Czas przejazdu autobusem około 1-1,5 godz., pociągiem - około 45 min.

Autobusy => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge580.html

EasyBus - od £2/ os. w jedną stronę - http://pl.easybus.co.uk/londyn-luton

Odjazd z zatoczki S przy wyjściu z terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Trasy:
do Victoria Coach Station (Westminster) (obsługiwana przez National Express) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... o-victoria - przystanki: jak dla National Express (poniżej).
albo
do Liverpool Street Station (City) - http://www.easybus.com/pl/londyn-luton/ ... ool-street - przystanki: http://www.easybus.com/en/london-luton/ ... t-bus-stop

National Express - od £5/ os. w jedną stronę - http://www.nationalexpress.com/whereweg ... rport.aspx

Trasa: do Victoria Coach Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki K lub L nieopodal terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: http://coachtracker.nationalexpress.com ... own-London

GreenLine (757) - od £10 / os. w jedną stronę - https://tickets.arrivabus.co.uk/greenline/757-service/

Trasa: do Victoria Station (Westminster)

Odjazd z zatoczki E przy parkingu koło terminala: http://www.london-luton.co.uk/uploads/gfx/1361.jpg

Przystanki: zakładka Coach stop maps w dolnej części strony: http://www.greenline.co.uk/757/

Pociągi => http://www.london-luton.co.uk/pl/conten ... ge579.html

Od £12.5/os. w jedną stronę (autobus wahadłowy z/ do lotniska + pociąg). Kupno lub odbiór biletu zakupionego przez internet możliwe jest w automacie w hali przylotów. Rozwiązanie to jest najbardziej opłacalne dla grup co najmniej 3-4 osob, bo wtedy koszt biletu spada do £8.25/ os. w jedną stronę.

Zakup biletu na http://www.nationalrail.co.uk/ - w granatowej ramce Train times & tickets, w polu From należy wpisać skrót LUA (pełna nazwa: Luton Airport),

a w polu To - albo London albo skrót lub nazwę konkretnej stacji (w kolejności wg oddalania się od lotniska):
STP - London St Pancras International
ZFD - Farringdon
CTK - City Thameslink
BFR - London Blackfriars,
dodać daty, godziny, liczbę osób (ważne!) i kliknąć na przycisk Go. Na kolejnej stronie pojawią się połączenia i ceny, a po kliknięciu na "Other services you can travel on" pod ceną danego przejazdu - alternatywne pociągi, którymi można pojechać np. w razie opóźnienia lotu. Uwaga: na tej trasie jeżdżą też pociągi dwóch operatorów.

Można obniżyć koszt przejazdu kupując 2 bilety osobno:
1) z lotniska (LUA) do stacji kolejowej Luton Airport Parkway (LTN) - £1,60/ os. (ew. u kierowcy, ale wtedy płatność tylko gotówką),
2) ze stacji Luton Airport Parkway (LTN) do centrum (j.w.) - od £10/ os.

Inne przydatne informacje:
- Komunikacja w Londynie (szczególnie wikipost): londyn-i-komunikacja-miejska,1408,3189
- System Pay As You Go: karta Oyster lub zbliżeniowa karta płatnicza: payg-oyster-i-contactless-karty-zblizeniowe,1408,41334

@Kara

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#1181 PostWysłany: 28 Sty 2017 15:44 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
https://www.google.pl/maps/dir/London+L ... 651200!3e3

10 dni w Meksyku za 3805 PLN 🇲🇽 Loty do Cancun, transfery i 10 nocy na wyspie Cozumel ☀️🌴 10 dni w Meksyku za 3805 PLN 🇲🇽 Loty do Cancun, transfery i 10 nocy na wyspie Cozumel ☀️🌴
🚨 WOW 🚨 Tajlandia w sezonie za 1982 PLN 🔥😍 Loty do Krabi z Polski i hotel 🔥 🚨 WOW 🚨 Tajlandia w sezonie za 1982 PLN 🔥😍 Loty do Krabi z Polski i hotel 🔥
#1182 PostWysłany: 29 Sty 2017 18:32 

Ktos moze powiedziec jak to jest na Luton:

czy majac bilet na dana godzine, kierowca najpierw wpuszcza ludzi z odpowiednimi biletami i jak sa miejsca zabiera reszta? Czy jest jak na Stansted (jest wielka kolejka i po prostu czekasz na swoja kolej, nikt na godzine nie patrzy)?
 Profil Relacje PM off  

#1183 PostWysłany: 29 Sty 2017 18:55 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 70 992
Byliśmy ostatnio i mieliśmy bilety na około 10 bo był za dwa funty a wczesniejsze za 8/10 i pojechaliśmy o 8;25 (?). Robią jedną kolejkę, a jak zapełnili autokar to podstawili drugi :)
 Profil Relacje PM off
Muton uważa post za pomocny.

#1184 PostWysłany: 29 Sty 2017 20:28 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 229 080
srebrny
@‌Muton‌
Gdy jechałem Easy Busem (w sumie to National Express, ale bilety kupowane przez EB) z Luton do Victorii, sprawdzali bilety i niektórych ludzi ustawiali do drugiej kolejki - jak mniemam były to osoby z innej godziny. Piętrowy autobus wyjechał z zajętymi prawie wszystkimi miejscami... więc różnie może być.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1185 PostWysłany: 29 Sty 2017 23:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Muton napisał(a):
Ktos moze powiedziec jak to jest na Luton:

czy majac bilet na dana godzine, kierowca najpierw wpuszcza ludzi z odpowiednimi biletami i jak sa miejsca zabiera reszta? Czy jest jak na Stansted (jest wielka kolejka i po prostu czekasz na swoja kolej, nikt na godzine nie patrzy)?

Są dwie kolejki. Jedna kolejka jest taka priorytetowa - wchodzą do niej osoby z biletem na odpowiednią godzinę. Druga kolejka jest dla spóźnialskich i tych, co są wcześniej. Oczywiście najpierw wpuszczają z tej pierwszej, jak są miejsca: z drugiej. Masz godzinę od daty deklarowanej na bilecie do pojawienia się w kolejce.

Darek9634 napisał(a):
Przejrzałem 22 strony i nic mi się nie wyjaśniło. Proszę o odpowiedź.
Czy kurs easybusa Luton - Baker Str National Expres
to kurs na końcowy przystanek ?

Czy powrotne kursy easybusa Victoria- Luton i Baker Str - Luton to ta sama linia (tzn. czy przystanek przy Baker Str. to przystanek pośredni kursu Victoria - Luton) ?

Pytam bo na rozkładzie jazdy wygląda tak jakby to były dwie różne linie.
Bardziej mi pasuje wracać na lotnisko z Baker Str. ale jak to jest przystanek pośredni to może nie być miejsc w autobusie.

Teraz Easybus sprzedaje bilety różnych firm w systemie, ale co do zasady wszystkie National Express startują z Victoria i na nim kończą.

jasiek1212 napisał(a):
Lecę w marcu na 3 dni do Londynu z Poznania...czytam sporo relacji, zbieram informacje ale mam wątpliwości co do transportu z lotniska LTN.
Lecimy w trzy osoby i korzystnie wychodzi transport z EasyBus;

Cytuj:
Czw. 02-Marzec-17 08:35 Luton Airport Bus Station Czw. 02-Marzec-17 10:15 Victoria-National Express EB1 3 £22.83
Sob. 04-Marzec-17 13:18 Baker Street Greenline Sob. 04-Marzec-17 14:19 Luton Airport Bus Station 757 3 £30.00
Suma: £52.83

Moje pytanie jest takie;
1) czy lądując o 7.50 wyrobimy się z wyjściem z terminala na ten bus o 8.35 (podróżujemy z bagażami podręcznymi), mamy tylko dowody osobiste jako paszport
2) wracając na lotnisko wystarczy wyruszyć po 13 aby na spokojnie dotrzeć na odlot na godzinę 16.35 ?
3) jakie przystanki najlepiej wybrać aby pierwszego dnia zacząć już intensywne zwiedzanie aby dopiero pod wieczór udać się na nocleg ? czy ta Victoria to dobry wybór ?

1) Tak. Zwykle o tej godzinie nie ma kolejek, aczkolwiek warto lekko przyspieszyć w korytarzach prowadzących do border control i ominąć trochę ludzi. :P
2) Wg mnie tak, pod warunkiem, że o 13:18 wejdziecie na Baker Street do autobusu. Ponieważ jest to a) przystanek pośredni b) Greenline 757, to osobiście brałbym wcześniejszy autobus, bo jest ryzyko opóźnień.
3) Tak. Victoria jest tuż obok Buckingham Palace, więc czy jest lepszy sposób na rozpoczęcie wizyty w Londynie? ;) A stamtąd można już spacerkiem udać się na Trafalgar Sq, Westminister (Big Ben - uwaga, w remoncie), Picadilly Circus, Oxford St. Nie trzeba się kisić w metrze - być może uda się zaoszczędzić jadąc tylko raz metrem - pod koniec dnia do hotelu.

Uważajcie na kieszonkowców w okolicach Victoria - już po przyjeździe i weźcie wygodne buty. :P
 Profil Relacje PM off
jasiek1212 lubi ten post.

#1186 PostWysłany: 02 Lut 2017 22:36 
Awatar użytkownika

witam, czy ktos może w ostatnim czasie w tygodniu jechał z Londynu (np. z Victorii) na Luton autobusem i moze napisac ile trwala podroz , czy sa roboty drogowe na trasie itd ? Mam wylot 20 lutego o 21 i chcialbym to dobrze zaplanowac. Dzieki z goryy.
 Profil Relacje PM off  

#1187 PostWysłany: 02 Lut 2017 22:52 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Też czytałam o tych robotach drogowych na trasie z Luton. Lecę pojutrze to napisze jak to wygląda.

#1188 PostWysłany: 02 Lut 2017 23:03 
Awatar użytkownika

no to super. Czekam w takim razie.
 Profil Relacje PM off  

#1189 PostWysłany: 02 Lut 2017 23:36 
Awatar użytkownika

niebieski
mordamorda napisał(a):
witam, czy ktos może w ostatnim czasie w tygodniu jechał z Londynu (np. z Victorii) na Luton autobusem i moze napisac ile trwala podroz , czy sa roboty drogowe na trasie itd ? Mam wylot 20 lutego o 21 i chcialbym to dobrze zaplanowac. Dzieki z goryy.

Nie ma robót drogowych po drodze, ani zwężeń (styczeń).

Czas dojazdu na Luton to loteria w zakresie 1h-2h. W szczycie i w dni powszednie, jak ktoś lubi spokój, to powinien rezerwować 2 godziny i 30 minut lub jechać pociągiem (niektóre 25 minut z St Pancras + autobus ze stacji na lotnisko).
 Profil Relacje PM off  

#1190 PostWysłany: 03 Lut 2017 13:14 

Pytanie do bywalców Londyn-Luton:

Czy lądując w Luton we wtorkowy poranek - planowo o 7.40 - rozsądne jest kupienie biletu na pociąg do Londyn Blackfriars Station na godz. 8.55 ? Czyli - czy godzina i 15 min. wystarczą by dotrzeć z samolotu do autobusu (bo zdaje się trzeba nim podjechać do stacji kolejowej?) i zdążyć na ów pociąg?

Czy dobrze rozumuję na stronie http://ojp.nationalrail.co.uk/service/t ... 7/1800/dep że 2 bilety powrotne z Luton do centrum będą kosztować 55 funtów?

Czy mając samolot powrotny z Luton o 21.00 zaplanowanie wyjazdu z Londynu pociągiem o 18-ej (przyjazd do Luton o 19-ej) jest dobrym pomysłem? Wyrobię się z odprawą?

I czy planując jednodniowe, całodzienne zwiedzanie miasta lepiej zacząć je ze stacji Blackfriars Underground Station czy z St Pancras International? Czy nie ma to większego znaczenia?

Z góry dziękuję za odp.
 Profil Relacje PM off  

#1191 PostWysłany: 03 Lut 2017 14:02 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
1 - spokojnie zdążycie
3 - również i jeszcze trochę czasu na lotnisku zostanie.
4 - ja bym wysiadł na Blackfriars, ale to trochę zależy co chcecie zwiedzać.
duganirelli uważa post za pomocny.

#1192 PostWysłany: 03 Lut 2017 14:07 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 104 894
duganirelli napisał(a):
Pytanie do bywalców Londyn-Luton:

Czy lądując w Luton we wtorkowy poranek - planowo o 7.40 - rozsądne jest kupienie biletu na pociąg do Londyn Blackfriars Station na godz. 8.55 ? Czyli - czy godzina i 15 min. wystarczą by dotrzeć z samolotu do autobusu (bo zdaje się trzeba nim podjechać do stacji kolejowej?) i zdążyć na ów pociąg?

Czy dobrze rozumuję na stronie http://ojp.nationalrail.co.uk/service/t ... 7/1800/dep że 2 bilety powrotne z Luton do centrum będą kosztować 55 funtów?

Czy mając samolot powrotny z Luton o 21.00 zaplanowanie wyjazdu z Londynu pociągiem o 18-ej (przyjazd do Luton o 19-ej) jest dobrym pomysłem? Wyrobię się z odprawą?

I czy planując jednodniowe, całodzienne zwiedzanie miasta lepiej zacząć je ze stacji Blackfriars Underground Station czy z St Pancras International? Czy nie ma to większego znaczenia?

Z góry dziękuję za odp.
Godzina odjazdu podana na bilecie jest godziną odjazdu autobusu z Luton Airport jadącego do Luton Parkway. Bus jedzie 6 minut. Jakbyście kupili bilet na 8:25 to też zdążycie.
 Profil Relacje PM off
duganirelli uważa post za pomocny.

#1193 PostWysłany: 03 Lut 2017 14:31 

duganirelli napisał(a):
Z góry dziękuję za odp.

Ma to znaczenie od tego co chcecie zobaczyć. W ciągu jednego dnia wszystkiego nie da się zwiedzić. Z St Pancras International możecie sobie zrobić taką trasę: www.niebieskaplaneta.pl/index.php/48-londyn
Jest dość dużo chodzenia przy tej trasie ale jak widać ładna.
 PM off
jack.strong lubi ten post.

#1194 PostWysłany: 04 Lut 2017 05:43 
Awatar użytkownika

manyaky napisał(a):
mordamorda napisał(a):

Nie ma robót drogowych po drodze, ani zwężeń (styczeń).

Czas dojazdu na Luton to loteria w zakresie 1h-2h. W szczycie i w dni powszednie, jak ktoś lubi spokój, to powinien rezerwować 2 godziny i 30 minut lub jechać pociągiem (niektóre 25 minut z St Pancras + autobus ze stacji na lotnisko).

Dzieki.
 Profil Relacje PM off  

#1195 PostWysłany: 04 Lut 2017 09:50 

Japonka76 napisał(a):
Też czytałam o tych robotach drogowych na trasie z Luton. Lecę pojutrze to napisze jak to wygląda.

mordamorda napisał(a):

Byłem 2 dni temu. Trasa trwała dokładnie 1.5h. Tam jechaliśmy o 8.30 i z powrotem o 17. Wysiadalismy i Wsiadalismy na Baker Street. Czy są roboty to nie wiem,bo trasę przesłałem.

-- 04 Lut 2017 09:51 --

Nie wiem jak edytować. Chciałem dopisać, że jechaliśmy autobusem terravision.
 Profil Relacje PM off  

#1196 PostWysłany: 04 Lut 2017 11:25 

Tez mam przylot na Luton 7.40 i kupilem bilet na autobus na 8.05. Pytanie jest czy jak nie zdarze na ten autobus to na tym bilecie wpuszcza mnie na kolejny ?
 Profil Relacje PM off  

#1197 PostWysłany: 04 Lut 2017 11:28 
Awatar użytkownika

niebieski
jak chcecie się szybko przedostać przez kontrolę graniczną to lepiej mieć paszport i przejść przez automatyczne bramki.
easy bus ma w regulaminie, że bilety są ważne bodajże godzinę przed i po planowanej godzinie odjazdu

#1198 PostWysłany: 04 Lut 2017 12:23 

jacek6619 napisał(a):
Tez mam przylot na Luton 7.40 i kupilem bilet na autobus na 8.05. Pytanie jest czy jak nie zdarze na ten autobus to na tym bilecie wpuszcza mnie na kolejny ?

W terravision nie było problemu, my byliśmy przed czasem o było ok. Z dowodami bez paszportów odprawa ok 45 minut.
 Profil Relacje PM off  

#1199 PostWysłany: 04 Lut 2017 20:57 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jadąc dzisiaj rano nie widziałam żadnych robót drogowych. Owszem, były znaki informujace że od 1 lutego ale żadnych pracowników nie bylo. Może dlatego że dziś weekend.
jack.strong uważa post za pomocny.

#1200 PostWysłany: 06 Lut 2017 13:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

jacek6619 napisał(a):

Niestety, ale po doświadczeniach z ostatniego weekendu, muszę napisać bardzo niepochlebną opinię na temat National Express.
Nasz samolot się spóźnił, więc wiele osób, które miały bilety na określoną godzinę niestety nie zdążyło na swój autobus. Na lotnisku przy stanowisku NE były dzikie tłumy. Obsługa podzieliła pasażerów na dwie grupy: na tych, którzy mieli bilety na określoną godzinę - najbliższy autobus, i resztę. Gdy autobus podjechał w pierwszej kolejności były wpuszczane osoby, które miały bilety na tę dokładną godzinę, potem osoby, które kupiły bilety na miejscu, potem spóźnialscy, a potem jeśli jeszcze ktoś się zmieścił. Niestety przy wpuszczaniu do autobusu osoby, które grzecznie stały w kolejce zostały brutalnie odsunięte i wepchały się inne osoby bez kolejki. Gdy zwrócono uwagę obsłudze, że nie pilnuje właściwie porządku, pani stwierdziła, że to nasza wina, że to my nie pilnujemy kolejki.
Osoby, które wykupiły transfer z Luton do Londynu w Wizzair - vouchery bez dokładnej godziny autobusu mogą czekać w nieskończoność, chyba, że wykażą się po prostu sprytem połączonym z chamstwem, aby się przepchać, przecisnąć i wepchnąć. Zasada National Express jest taka, że tylko dwie osoby z transferu Wizz mogą pojechać jednym autobusem.
W drodze powrotnej za to (z Victoria Station), z naszej szóstki udało nam się w dwie osoby wejść do pierwszego autobusu. Pozostała czwórka została czekając na następny. Niestety pod drodze okazało się, że był już overbooking i na kolejnych przystankach nie weszły nawet osoby, które miały bilety na określona godzinę. Na Baker Street była niezła awantura z zapłakanymi dziewczynami, które nie dostały się już na kolejny autobus i musiały zamówić taxi aby dojechać na lotnisko.
A najciekawsze jest to, że nasi znajomi, którzy wyruszyli kolejnym autobusem 20 min później po nas, przyjechali na lotnisko 3 minuty przed nami. My jechaliśmy z Victorii do Luton 1h50.
Podsumowując - nigdy więcej. Następnym razem wybiorę pociąg.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1998 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość