Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 527 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 12 Mar 2023 22:46 

Loty: 90
Kilometry: 118 474
Czy coś wiadomo w kontekście tego biletu lotniskowego od 1.04?

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#422 PostWysłany: 13 Mar 2023 00:01 
Awatar użytkownika

Loty: 650
Kilometry: 837 895
niebieski
@to_ja
Radni miejscy nie zgodzili się na proponowany wtedy cennik. Póki co obowiązują dotychczasowe ceny i rodzaje biletów.
to_ja lubi ten post.
to_ja uważa post za pomocny.

#423 PostWysłany: 13 Mar 2023 00:24 

srebrny
To ta jedna z niewielu sytuacji, w której populizm tzw. klasy politycznej, nieuchronnie prowadzący nas do powtórki z liberum veto, daje jakieś pozytywne efekty.
 Profil Relacje PM off  

#424 PostWysłany: 13 Mar 2023 11:47 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
A gdzie są te pozytywne efekty? Bo na razie to bus zlikwidowano, a pociąg zdrożał :?
Zeus lubi ten post.

#425 PostWysłany: 13 Mar 2023 11:56 

srebrny
Nie wiem nic o żadnych busach, ale może źle zrozumiałem - z tego co kojarzę, miał być jakiś absurdalnie drogi bilet na autobus do lotniska i wybrańcy ludu się nie zgodzili.
 Profil Relacje PM off  

#426 PostWysłany: 13 Mar 2023 12:11 

złoty
@obibok Miał kosztować 10 zł i byłby bardzo łatwy do obejścia bo przystanki "Balice Medweckiego" i "Olszanica Bory" są bardzo blisko lotniska. Natomiast co do pociągu to jego cena zaczyna być niestrawna, a częstotliwość kursowania to jest jakaś patologia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#427 PostWysłany: 13 Mar 2023 13:00 

srebrny
Zgoda, ale uważaj, bo będziesz mi płacił tantiemy:
viewtopic.php?p=1571222#p1571222
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 13 Mar 2023 13:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie byłoby problemu, jakby te 17 zeta za przejazd pociągu. Jak przy 2 już osobach bardziej się opłaca Uber niz pociąg, to już się mija z celem. Jakoś Warszawa daje radę ze są i autobusy i pociągi w tej samej, niskiej cenie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#429 PostWysłany: 13 Mar 2023 13:36 

obibok napisał(a):
Nie wiem nic o żadnych busach, ale może źle zrozumiałem - z tego co kojarzę, miał być jakiś absurdalnie drogi bilet na autobus do lotniska i wybrańcy ludu się nie zgodzili.

Zwykły miejski, bezpośrednio z PKP na lotnisko, jeszcze we wrześniu '22 nim jechałem za 6zł i analogicznie wracałem po powrocie nocą - kurs ok 1 w nocy był tak zapakowany że prędzej bym pomyślał że pójdą po rozum do głowy i zrobią co 30min a nie co 1h. Teraz w kwietniu będę musiał z dwoma przesiadkami na tramwaje jechać, bo przecież nie dam im 17 zeta (za 19zł mam potem 4h pociąg IC z Krakowa do Ostrowa Wlkp :P gdzie tu logika?)

#430 PostWysłany: 13 Mar 2023 13:52 

złoty
@marrak Kilka postów wcześniej jest patent na cenę pociągu. Kupując bilet z/na lotnisko przez Bilkom można zapłacić dużo mniej. Żeby to się udało zrobić są dwa warunki. Bilet musi być na podróż z przesiadką z pociągiem innej spółki kolejowej i musi zadziałać oferta "Wspólny bilet". I tak w niektórych godzinach da się kupić podróż Kraków Batowice - Kraków Lotnisko Polregio + KMŁ za 13,50 PLN. Ta oferta działa też w połączeniu na przesiadki z pociągami PKP Intercity. Dlatego od razu kup bilet z lotniska do Ostrowa Wielkopolskiego w ramach jednej podróży z przesiadką.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#431 PostWysłany: 13 Mar 2023 13:59 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Wczoraj lecieliśmy z Barcelony do Krakowa i potrzebowaliśmy się dostać na dworzec PKP.
Coś mi po głowie chodziło, że był jakiś bezpośredni autobus, no ale teraz tylko linia 300, przesiadka na 52 i potem albo czekanie na 3 albo spacerkiem parę minut.

Natomiast zdziwiła mnie cena biletu - 6 PLN za 60 minut.
Skomentowaliśmy to, że w turystycznej Barcelonie można dojechać do centrum bez przesiadki za mniej, a bilet ma 75 minut.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#432 PostWysłany: 13 Mar 2023 14:13 

@KL_user szkoda czasu na te patenty i tak jak napisałeś jest ponad 2x droższy niż bilet na komunikację miejską. Musiałbym pewnie wiedzieć miesiąc wcześniej (bo wtedy trzeba kupować IC żeby mieć tanio) jeszcze którym kursem będę chciał jechać z lotniska bo oczywiście bilet kupiony na 11:00 już jest nie ważny na 11:30, etc. Był autobus, wychodząc z samolotu podchodziłem do biletomatu kupowałem bilet za 6zł i wsiadałem i jechałem - komu to przeszkadzało?

Tomo14 napisał(a):
Natomiast zdziwiła mnie cena biletu - 6 PLN za 60 minut.
Skomentowaliśmy to, że w turystycznej Barcelonie można dojechać do centrum bez przesiadki za mniej, a bilet ma 75 minut.

Dokładnie tak samo komentuję Rzym CIA - 100min 1.5€, Lizbona 1.34€ (teraz chyba podrożało o kilka eurocentów), a nawet Wrocław skąd mam teraz wylot 4.60zł bezpośredni autobus.
to_ja lubi ten post.

#433 PostWysłany: 13 Mar 2023 14:46 

złoty
-- 13 Mar 2023 14:30 --

@marrak W przypadku pociągu regionalnego wyjazd odbywa się w pewnym przedziale czasowym od wyznaczonej godziny. To nie musi być jeden konkretny pociąg. Ponadto kupując bilet od razu z lotniska gdzieś dalej w Polskę na wypadek opóźniana pierwszego pociągu można zgłosić skomunikowanie/wystawią ci bezpłatnie miejscówkę na inny pociąg przy utracie skomunikowania.

-- 13 Mar 2023 14:46 --

@marrak Wyciąg z oferty "Wspólny bilet":
"§2. Informacje na Dokumentach Przewozu oraz Termin Ważności Biletu
(...)
7. Termin Ważności Biletu jest uzależniony od Odległości Taryfowej wskazanej na
Bilecie i wynosi odpowiednio:
1) 3 godziny – dla Odległości Taryfowej do 50 km;
2) 6 godzin – dla Odległości Taryfowej od 51 do 100 km;
3) 12 godzin – dla Odległości Taryfowej od 101 km do 300 km;
4) 24 godziny – dla Odległości Taryfowej powyżej 300 km.
8. Termin Ważności Biletu jest liczony od wskazanej na Bilecie godziny odjazdu pierwszego Pociągu ujętego w Planie Podróży ze Stacji Wyjazdu."

Jazda innym pociągiem regionalnym innym niż wskazany na bilecie w terminie jego ważności nie stanowi zmiany umowy przewozu. Dopiero przy pociągu z rezerwacją miejsc jest ważne do którego się wsiada.
"§13. Szczególne postanowienia dotyczące zmiany Umowy Przewozu w zakresie zmiany Pociągu objętego pierwotnym Planem Podróży na inny Pociąg, który nie był objęty pierwotnym Planem Podróży
W ramach ważności Biletu, tj. jedynie wówczas gdy Termin Ważności Biletu nie minął, zmiana Umowy Przewozu w zakresie zmiany Pociągu objętego pierwotnym Planem Podróży na inny Pociąg, który nie był objęty pierwotnym Planem Podróży możliwa jest w następujących przypadkach:
1) przy przejściu Podróżnego z jednego Pociągu Regionalnego wskazanego w Planie Podróży, do innego Pociągu Regionalnego niewskazanego w Planie Podróży, zmiana taka nie stanowi zmiany Umowy Przewozu i nie wymaga od Podróżnego zachowania trybu zmiany Umowy Przewozu określonego w §11 ust. 6 i 7 ZW-WB;"

Ostatnio edytowany przez KL_user, 13 Mar 2023 14:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
marrak uważa post za pomocny.

#434 PostWysłany: 13 Mar 2023 14:47 

srebrny
Na temat częstotliwości, jak i ceny pociągu i w ogóle zasadności wprowadzania na połączenia lotniskowe takich cen już się wypowiadaliśmy i to jest oczywiste. Zresztą to jest normalne na świecie, że tworzy się jakieś pseudoekspresowe połączenia z lotniska dla lemingów za milion euro płatne w złocie, ale z reguły da się też dojechać czymś normalnym. Przy czym ani pociąg za absurdalną cenę, ani autobusu dublującego pociąg do normalności się nie zaliczają.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#435 PostWysłany: 13 Mar 2023 15:29 

@KL_user dzięki, to że można regionalne wykorzystać nie zależnie od godziny na którą kupuje się bilet to nie wiedziałem. Zawsze jakiś plus, ale wg mnie to powinno być w aplikacji wyraźnie napisane a nie gdzieś w jakiś regulaminach których nikt nie czyta (no prawie nikt sic!)

obibok napisał(a):
Na temat częstotliwości, jak i ceny pociągu i w ogóle zasadności wprowadzania na połączenia lotniskowe takich cen już się wypowiadaliśmy i to jest oczywiste. Zresztą to jest normalne na świecie, że tworzy się jakieś pseudoekspresowe połączenia z lotniska dla lemingów za milion euro płatne w złocie, ale z reguły da się też dojechać czymś normalnym. Przy czym ani pociąg za absurdalną cenę, ani autobusu dublującego pociąg do normalności się nie zaliczają.

Gdyby likwidując miejskie bezpośrednie połączenie autobusowe dołożyli taki ekspres bus nawet za te 10zł to nie było by złe rozwiązanie, ba wystarczyło by dofinansować te kolejowe połączenia i dać za rozsądną cenę. Ale pewnie ktoś uznał że Kraków to jest bardziej atrakcyjne turystycznie miasto niż Rzym, Lizbona czy Barcelona więc musi być drożej.

#436 PostWysłany: 13 Mar 2023 15:46 

złoty
@marrak W przypadku pociągów regionalnych czas rozpoczęcia podróży zależy od rodzaju biletu i przewoźnika. Czasem jest to godzina, czasem trzy, na biletach Polregio z kasy na duże odległości jest podany tylko dzień podróży. To wszystko co napisałem powyższej dotyczy tej konkretnej oferty tj. "Wspólny Bilet". Specjalnie to podkreślam, żeby któryś z czytelników nie dokonał nadinterpretacji i nie miał później do mnie pretensji.

Z gloryfikowaniem innych krajów to bym bardzo bym uważał. W Rzymie na CIA dojedziesz tanio. Ale na na dużo większe i ważniejsze FCO to żeby dojechać za 2,80 EUR trzeba być bardzo dobrze zorientowanym miłośnikiem komunikacji. W Barcelonie ta niższa cena dotyczy tylko pociągu z Terminala 2 i autobusów TMB. Najbardziej oczywisty środek komunikacji czyli metro jest dużo droższe.
 Profil Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 13 Mar 2023 15:48 

Loty: 283
Kilometry: 283 366
niebieski
Jest jeszcze Neobus, mający kilka kursów dziennie na trasie lotnisko - MDA lotnisko. Niestety, cena równie zaporowa - 23 złote przez internet. Kolejny minus - dla nich to kursy przelotowe, więc prawdopodobieństwo opóźnień jest bardzo duże.
 Profil Relacje PM off  

#438 PostWysłany: 13 Mar 2023 16:19 

Zbanowany
niebieski
Mam wrazenie Koledzy, ze zapominacie w dyskusji o jednym podstawowym prawie ekonomii; popytu i podazy. Nie wiem, czy tak tylko teoretyzujecie, czy jechaliscie ostatnio tym pociagiem?
Bo one wcale nie jezdza puste, wrecz w niektorych godzinach trudno znalezc w nim miejsce siedzace.
Oczywiscie, tutaj mozna narzekac na czestotliwosc i pewnie to tez jest jednym z powodow tloku, ale skoro jest wystarczajaca ilosc chetnych, zeby zaplacic za szybki dojazd do centrum te raptem 3,60 EUR dla zagranicznych turystow, to dlaczego KM maja obnizac cene? Zeby pociagi byly jeszcze bardziej zatloczone...? Jesli juz teraz maja spore oblozenie i z pewnoscia zarabiaja na polaczeniu, to obnizka ceny bylaby tylko szkoda na rzecz firmy, a mimo wszystko jej zadaniem jest tez zarabiac.
 Profil Relacje PM off  

#439 PostWysłany: 13 Mar 2023 16:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jadę tym pociągiem całkiem wiele razy, a pełnego to raczej nigdy go nie widziałem. O miejsca siedzące to nie problem. Pełny za to był prawie zawsze 208 z lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#440 PostWysłany: 13 Mar 2023 16:44 

Zbanowany
niebieski
Kol. @Zeus
Ja jechalem w ciagu ostatnich tygodni z lotniska kilka razy tymi wieczornymi, tj. 20:17, 21:17 lub 22:17.
I zawsze byly pelne.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 527 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość