Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 447 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 13 Cze 2023 18:24 

niebieski
@DJ Podróżnik Jeżeli wszystkie przejazdy będą w tym samym miesiącu kalendarzowym i razem będą podróżowały tylko 1 lub 2 osoby, to najlepszą opcją jest bilet miesięczny na całe Niemcy za 49 EUR za osobę.

Alternatywnie, trochę tańsza opcja dla 1 lub 2 osób - to spacer (niecałe 2 km) z lotniska do stacji kolejowej Holzwickede i stamtąd pociąg regionalny do Munster - najtańszy bilet regionalny na pojedynczy przejazd za 21,50 EUR za osobę - bilet ważny 2 godziny od momentu skasowania. W tej opcji dojazd/powrót to 43 EUR za osobę, więc oszczędność w porównaniu do miesięcznego biletu za 49 EUR niewielka. https://www.ots-nrw.de/product/21/show? ... product_21

Przy 3-5 osób podróżujących razem można skorzystać z grupowego biletu całodziennego regionalnego (w dni robocze obowiązuje od 9 rano do końca dnia, w weekendy i święta - przez cały dzień) za 47,90 EUR za grupę do 5 osób. https://www.ots-nrw.de/product/20/show? ... product_20
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#442 PostWysłany: 24 Lut 2024 23:28 

Witajcie

Czy jechał ktoś ostatnio do Gelsenkirchen z tego lotniska komunikacja miejską ?
Najlepiej z Holzwickede Banhof (to dwa km pieszo z lotniska a ja lubię się przejść po locie :)).
Interesuje mnie czy pociąg jeździ na Dworzec Dortmund Hbf. Gogle pokazuje jakieś zmiany w połączeniu z uwagi na roboty na trasie. Ciekaw jestem czy to jest aktualne.
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 25 Lis 2024 22:41 

Loty: 167
Kilometry: 238 895
Aktualizacja cen biletów 90 minutowych dla: 490+U47 - listopad 2024:

Dorosły: 3,40 EUR
Dziecko: 1,90 EUR

Według mnie to chyba najtańszy i najlepszy sposób na dostanie się do centrum Dortmundu.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#444 PostWysłany: 26 Cze 2025 13:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Od 1 marca 2025 r. weszła w życie reforma systemu komunikacji publicznej. Z tego co zrozumiałem wcześniej było 7 stref/poziomów cenowych, teraz są 3: A, B i C. Stacja Dortmund airport jest krańcową dla strefy A w Stadtgebiet Dortmund https://www.bus-und-bahn.de/preisstufen#preisstufeb więc wciąż można jechać 490+U47 na najtańszym jednorazowym bilecie.
Cennik lekko w górę - dorosły: 3,60 EUR, dziecko: 2,00 EUR.
Bilet 24h - 1 osoba 8,80 EUR. 24-godzinny bilet grupowy do 5 osób - bazowa stawka 8,80 + 4,40 za każdą kolejną osobę (czyli 26,40 EUR przy 5 osobach).

Natomiast mam pytanie czy jeśli zakupimy taki bilet grupowy to grupa zawsze musi podróżować w komplecie? Ktoś to kontroluje?
leitoo lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#445 PostWysłany: 26 Cze 2025 15:58 

niebieski
A w jakim celu ktoś miałby to kontrolować, skoro tak czy owak masz opłaconą stawkę za minimum 1 osobę. Hmmm. Ewentualnie powinni kontrolować czy nie jest za dużo osób, a nie za mało.
 Profil Relacje PM off  

#446 PostWysłany: 26 Cze 2025 16:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Np. w Londynie jest taki wymóg - tam każdy grupowicz dostaje swój tańszy bilet i w teorii posiadacze mogliby się rozpierzchnąć po mieście, więc na bilecie jest stosowna adnotacja a w warunkach konieczność wspólnej podróży. Nie wiem jak w Dortmundzie to wygląda, ale z twojego wpisu wnioskuję, że jest to raczej jeden bilet na całą grupę. Prawdopodobnie będę w pojedynkę odstawiał samochód na lotnisko i dojeżdżał do miasta, gdzie dołączę do pozostałych wycieczkowiczów i dopiero wtedy byśmy korzystali wspólnie.
chris0o lubi ten post.

#447 PostWysłany: 08 Lip 2025 18:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ostatecznie z lotniska pojechałem AirportExpress za 10 EUR, bo zależało mi na czasie. Do dworca uwinął się w 23 minuty.
Na następny dzień, w tym powrót na lotnisko, mieliśmy 24-godzinny grupowy 22 EUR za 4 osoby. Jeden bilet dla wszystkich, w automacie trzeba było szukać w sekcji biletów turystycznych czy jakoś tak. Nie wiem o co chodzi, ale na naszej stacji metra automaty biletowe miały poblokowane sloty na karty płatnicze (zbliżeniowych płatności nie było) i musieliśmy płacić gotówką. Dortmund wielki nie jest, ale 2 przejazdy w ciągu dnia zrobiliśmy plus dojazd na lotnisko, więc zdecydowanie ta opcja się opłaciła.
mezo23 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 447 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość