Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [SMI] lotnisko Samos.
#1 PostWysłany: 07 Wrz 2023 09:26 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 315 989
platynowy
Z terminalu jest 3 km do centrum Pitagorio. Transport dość dobrze zorganizowany, obsługiwany przez linię KTEL (rozkład jazdy dostępny na FB). Przykładowe ceny: lotnisko do Samos 1.80 €; Samos do Karlovasi 3,80 €. Zniżek dla dzieci nie ma.
By dojechać z lotniska do Karlovasi trzeba się przesiadać w Samos.
Bilety kupowane po zajęciu miejsca w autobusie (raczej gotówka).
http://www.samosin.gr/getting-around-sa ... -of-samos/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 19 Paź 2024 15:32 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Transport jest średnio zorganizowany, jeździ w miarę często, ale tylko z LOTNISKA do stolicy wyspy, miasta SAMOS (przez Pythagoreio) i stamtąd wzdłuż północnego wybrzeża wyspy do miasta KARLOVASI. Z Karlovasi przez góry na południe wyspy jest już cienko. W dzień powszedni dojedziemy na przykład z miejscowości, w której jest dużo hoteli, pensjonatów czyli Kampos Marathokampou do Samos z przerwą w Karlovasi, ale będziemy musieli zaraz wracać (trzy godziny na miejscu), bo później nie ma żadnego autobusu powrotnego.

Moje doświadczenia z komunikacją publiczną Samos Public Busses - ΚΤΕΛ Σάμου z sierpnia tego roku.

Wyjazd pierwszym autobusem z miejscowości, w której mieliśmy nocleg Ormos Marathokampou (przystanek po pierwsze nie jest oznaczony na google maps, po drugie nie ma go wymienionego w rozkładzie. W hotelu nam powiedziano mniej więcej, o której będzie autobus na przystanku). Podjechał jakoś po siódmej rano na ten przystanek
Załącznik:
IMG_20240812_064413.jpg
IMG_20240812_064413.jpg [ 334.03 KiB | Obejrzany 609 razy ]

W autobusie sami miejscowi. Bilety kupione u kierowcy za gotówkę, 2.80 EUR od głowy. Kolejny przystanek to wymieniony w rozkładzie Marathokampos, prawie na szczycie masywu górskiego oddzielającego południe wyspy od północy. Następny, ważny przystanek to Karlovasi, gdzie mieliśmy 30 minut przerwy :lol:
Załącznik:
IMG_20240812_081605.jpg
IMG_20240812_081605.jpg [ 376.24 KiB | Obejrzany 609 razy ]

Po trzydziestu minutach postoju wszyscy pasażerowie (z naszego poprzedniego kursu i nowi) wsiedli do autobusu, który odjechał do Samos. Teraz bilety sprzedawał steward podchodząc do każdego jadącego w autobusie. Koszt tego biletu to 4.10 EUR. Autobus zatrzymując się po drodze na licznych przystankach dojechał do Samos pełen pasażerów po 9 rano.
Załącznik:
IMG_20240812_093042.jpg
IMG_20240812_093042.jpg [ 231.03 KiB | Obejrzany 609 razy ]

Dworzec to tylko punkt orientacyjny, gdzie zatrzymują się autobusy, można przeczytać rozkład na tablicy i wypić kawę czekając na kolejny kurs. Naszym celem było lotnisko, skąd odbieraliśmy samochód. Autobus odjechał punktualnie o 10, bilet kosztował 2.20 EUR od osoby. Autobus zatrzymywał się w Mitilinii oraz w Chora. W tej ostatniej stanął na skrzyżowaniu, które oznaczyłem. Dalej jest już lotnisko, na którym wysiedliśmy
Załącznik:
IMG_20240812_103231.jpg
IMG_20240812_103231.jpg [ 247.84 KiB | Obejrzany 609 razy ]

Po trzech dniach oddajemy samochód na lotnisku z myślą, że wrócimy w taki sam sposób do Ormos. Wtedy wypadało święto kościelne Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny. W taki dzień autobusy jeżdżą jak w soboty (w niedzielę nie jeżdżą w ogóle), czyli do południowo-zachodniej części wyspy nie dostaniemy się komunikacja publiczną. Nie wiedziałem o tym, ponieważ informacja ta pojawiła się na fejsbuku jakoś tydzień przez naszym wyjazdem na Samos, a wtedy już nie sprawdzałem ich aktualności.
Cytuj:
https://www.facebook.com/people/Samos-Public-Busses-%CE%9A%CE%A4%CE%95%CE%9B-%CE%A3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%85/100063587020122/

No więc plan był taki, że po oddaniu auta jedziemy autobusem do Karlowasi przez Samos i na drugi koniec wyspy do Ormos idziemy z buta, bagatela 14.5 km. Połowa drogi pod górę, druga połowa z góry, w upale 8-) Czekamy na autobus KTEL w cieniu budynku lotniska patrząc jak co chwila podjeżdżają autokary biur turystycznych. Autobus za autobusem, taksówka za taksówką. Nasz autobus się spóźnia. Upał niemiłosierny, myślę jak my damy radę przejść pod górę te parę kilometrów. Nagle widzę tył naszego autobusu. Poznałem, że to nasz po charakterystycznej nalepce z nazwą firmy na tylnej szybie. Nie poznałem go od przodu, bo był biały (normalnie maja kolor piaskowy). Do tego nie miał z przodu żadnej tablicy informacyjnej. Podjechał na to pierwsze stanowisku widoczne na zdjęciu i nie zatrzymując się zawrócił i odjechał. Był taki upał, że nawet specjalnie się nie wkurzyłem ;)
Podeszliśmy ma postój taksówek obok, wsiedliśmy w pierwszą taryfę, akurat był to klasyczny Mercedes-Benz 190 i po królewsku zajechaliśmy pod nasz hotel w Ormos. Kurs trwał 50 minut. Koszt 50 EUR. Jak sobie przypomnę jaki był wtedy upał, to dobrze, że ten autobus nam uciekł. Jesienią lub wiosną, nawet przy tych silnych wiatrach na Samos taki spacer prawie 15 km to dla nas byłaby przyjemna sprawa.

Poniżej dwie tablice z orientacyjnymi cenami taksówek na wyspie Samos
1. tablica przy lotnisku bez cen ;)
Załącznik:
IMG_20240812_104053.jpg
IMG_20240812_104053.jpg [ 252.43 KiB | Obejrzany 609 razy ]

2. tablica w Taxi Station Kampos Votsalakia. To z tej tablicy miałem informację, że z lotniska do Ormos zapłacę 50 EUR
Załącznik:
IMG_20240811_132313.jpg
IMG_20240811_132313.jpg [ 347.05 KiB | Obejrzany 609 razy ]

3. tablica z Samos
Załącznik:
IMG_20240812_132843.jpg
IMG_20240812_132843.jpg [ 253.92 KiB | Obejrzany 609 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość